Di Weekend INTERVJUER

Friherren med högt flygande framtidsplaner

I en intervju med Di Weekend berättar Per Taube om sitt stora Arlandaprojekt, livet på Steninge slott och affärerna med kungen

Foto: Patrik Olsson

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fastighetsmiljardären Per Taube bor i ett 1700-talsslott, gör strålande affärer och är kompis med kungen. Så vad saknar han? Och vad driver honom att bygga ett nytt bostadssamhälle på sina egna ägor?
Di Weekend gjorde ett hembesök på Steninge slott.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När vi anländer till Steninge slott, vackert beläget vid Mälarens strand med Sigtuna och Arlanda som närmsta hållpunkter, släpps vi in genom grinden av en pigg dam.

”Det är vår granne. Hon är 93 år och hyr ett hus här bredvid där hon bor alldeles själv”, berättar Per Taube, när han och hustrun Åsa Taube hälsat oss välkomna och vi har slagit oss till ro i den mindre del av slottet som är deras privata bostad.

Om ett par år kommer familjen Taube ha betydligt fler människor runt knuten.

”’Vi söker 1 800 trevliga grannar’, som jag skrev i ett Facebookinlägg nyligen”, säger Per Taube och skrattar.

Det Per Taube syftar på är Steninge slottsby, ett bostadssamhälle som han håller på att utveckla på ägorna. Mer om det senare – men först några ord om Per Taube och hur han kom att bo i ett slott.

FAKTA
Per Taube

Ålder: 56 år.

Familj: Hustrun Åsa, barnen John, 9 år, Sophie, 13 år, Linnea, 26 år.

Bor: På Steninge slott och i våning på Östermalm.

Bakgrund: Född i Stockholm, uppvuxen utanför Örnsköldsvik. Började göra affärer redan under gymnasieåren. Startade Gelba Fastigheter i början av 1990-talet.

Bolagsportfölj: Gelba Fastigheter äger tillgångar värderade till runt 4 miljarder kronor, bland annat 62 procent av aktierna i Arlandastad Holding, som bygger en flygplatsstad på Arlanda. Gelba utvecklar även det lilla bysamhället Steninge slottsby och är delägare i en rad andra verksamheter som Sturebadet, Izettle, Shoolido, Strafe och Villa Godthem.

VISA MER

För trots att han tillhör adelssläkten Taube, med titeln friherre, föddes han inte med silversked i mun. Eller i alla fall inte på ett slott.

”Nej, nej. Jag är uppvuxen i ett litet villasamhälle utanför Örnsköldsvik. Mina föräldrar var småföretagare. Lite skämtsamt brukar jag säga att jag började min karriär som en fattig riddare. De flesta adelsmän har faktiskt vanliga jobb och bor inte på slott.”

Men du har alltid drömt om att bo i ett slott?

”Kanske inte i slott, men väl på en gård. Det har faktiskt varit en barndomsdröm. Både mamma och pappa växte upp på gård så det är väl kanske det som har inspirerat.”

Marknaden var död

Steninge slott köpte han 2009, via sitt bolag Gelba Fastigheter, för 126 miljoner kronor. Det var dock inte familjens första slott. Redan 1994, när Per var 33 år och Åsa 22 år, flyttade de in i Torsåker slott utanför Upplands Väsby. Vid den tiden hade Per Taube bara lagt de första byggstenarna i det som skulle bli en miljardförmögenhet. Men det gick att förverkliga barndomsdrömmen ändå.

”Det var precis efter fastighetskraschen och 500-procentsräntan. Marknaden var helt död och fastighetspriserna var löjligt låga. Jag tror vi betalade 5 miljoner kronor för Torsåker.”

Även 126-miljonersköpet av Steninge slott skedde till en bottenvärdering. Säljaren, norrmannen Atle Brynestad (tidigare ägare av Duka), var finansiellt pressad och tvingades sänka priset på Steninge rejält efter Lehman Brothers-kraschen i september 2008. Förutom slottet ingick cirka 380 hektar mark, en marina och det välbesökta kulturcentret Stenladan i köpet.

”Steninge var från början en ren fastighetsinvestering. Jag var ute efter mark att bygga bostäder på i närheten av Arlanda. Vi behövde inte en gård till att bo på. Vi stod just då i begrepp att köpa en våning i stan för att komma närmare barnens skola på vardagarna.”

Sålde till Ax:son-Johnson

Men när Åsa Taube gick runt på Steninge första gången och sa: ’Här skulle vi kunna bo’, ändrades familjens planer. Efter en del vånda såldes Tors-åker till närmaste grannen, familjen Ax:son-Johnson.

”Vi hade två gårdar som vi älskade, men vi kunde ju inte bo på båda. Det är väl sådant som kallas lyxproblem, antar jag”, konstaterar Per Taube.

Inflyttningen på Steninge föregicks av drygt två års omfattande renovering, som leddes av Åsa Taube, för att ge tillbaka slottet dess forna glans.

”Det har varit ett enormt arbete, alla stuckaturer och väggmålningar har noga restaurerats av experter. Vi har inte fått ändra en spik utan att fråga Länsstyrelsen. Det är en avvägning att bevara det historiska, samtidigt som det ju ska vara funktionellt och fint att bo här”, säger Åsa Taube.

”Det värsta är att de största investeringarna inte ens syns, som ventilation, dränering och eldragning i väggar”, fyller Per Taube i.

Vad har renoveringen kostat?
”Det vill jag inte veta. Jag har sagt på kontoret att ingen får berätta det för mig. Men det har varit enormt kostsamt”, säger Per Taube.

Hur är det att bo på ett slott som småbarnsfamilj?
”Det är klart att det är lite speciellt. Men som barn anpassar du dig till det mesta. Jag är övertygad om att våra barn hade tyckt det varit lika okej att bo i en liten stuga.”

Vad är det som är speciellt?
”Till exempel att parken här utanför är öppen för allmänheten. Vi har 200 000 till 250 000 besökare om året på Steninge. Vi vill ju att Steninge ska vara en levande plats, samtidigt som man inte vill ha folk tittandes in genom fönstret i ens hem.”

Med två barn i skolåldern bor familjen i en våning på Östermalm under veckorna. Per Taube har sitt kontor på närliggande fashionabla Villagatan.

”Men så gott som varje helg och hela sommaren tillbringar vi på Steninge. Vi trivs enormt bra här.”

Köpte första fastigheten som 20-åring

Per Taube började göra egna affärer redan som tonåring. När han var 16 år lånade han 5 000 kronor på banken och startade en annonsfinansierad skoltidning, samtidigt som han drev ett diskotek i centrala Örnsköldsvik. Som 20-åring köpte han sin första privata fastighet, ett fritidshus i Borgafjäll. Som 25-åring började han handla med kommersiella fastigheter.

”Jag har jobbat med fastigheter hela mitt liv”, säger Per Taube, vars helägda fastighetsbolag Gelba Fastigheter i dag har tillgångar värderade till runt 4 miljarder kronor.

Genom åren har Per Taube varit bra på att utnyttja marknadens svängningar. I kristider har han investerat och under högkonjunkturen 2005–2007 sålde han stora delar av Gelbas fastighetsinnehav.

”Jag kände nog att marknaden var väl het då. Ibland har man rätt”, säger han.

Försäljningarna inbringade nästan 1 miljard kronor. När finanskrisen kom hösten 2008 hade Per Taube gott om kapital. Och de pengarna använde han inte bara till att köpa Steninge slott, utan även till att lägga grunden för Arlandastad, Per Taubes största och viktigaste fastighetsprojekt i karriären.

Flygplatsstaden det stora projektet

Det började 2006 med att han blev erbjuden att köpa en nedgången förlusttyngd outlet vid Arlanda flygplats för 38 Mkr.

”Jag gjorde en analys och ganska snabbt såg jag att runt alla stora flygplatser i hela världen har det vuxit fram flygplatsstäder. Men inte på Arlanda. Stockholm och Tirana, Albaniens huvudstad, var de enda städer i Europa som saknade flygplatsstäder. Det fanns en uppenbar potential. En flygplats är ju en mötesplats för människor och varor och Arlanda är Sveriges största arbetsplats.”

Tanken var inte ny. Ända sedan 1980-talet har det snackats om och planerats att bygga en företagspark ute på Arlanda. Men efter 1990-talets fastighetskrasch blev projektet närmast utdömt. Tills Per Taube plockade upp stafettpinnen.

”Under ett par år köpte jag upp all mark jag kunde komma över kring Arlanda, i stort sett hela området runt flygplatsen. Det var ingen annan som var intresserad av marken, så jag fick den ganska billigt.”

I dag kontrollerar hans bolag Arlandastad Holding 237 hektar sammanhängande mark kring Arlanda. Tillsammans med Sigtuna kommun och statliga flygplatsägaren Swedavia driver han varumärket Airport City Stockholm, där det byggs och projekteras för fullt sedan ett par år tillbaka.

”I år investerar vi cirka 300 Mkr och vi kommer att fortsätta minst på den nivån så långt jag kan se. Vi är bara i början.”

Hoppas på kapitalstark aktör

Per Taube äger 62 procent av aktierna Arlandastad Holding, som i dag är värderat till närmare 1,5 miljarder kronor. Övriga aktier är fördelade på ett dussin högst kapitalstarka och namnkunniga vänner, däribland Björn Ulvaeus, Anders Wall, Björn Savén, Gunnar Bark, Claes Dinkelspiel, fastighetsfamiljen Ljungberg och rederifamiljen Nilsson. Dessa kom in som delägare via en nyemission 2008.

”Jag gick ut till mitt personliga nätverk när bolaget behövde kapital. Vi tog in 100 Mkr från dem och jag la in 50 Mkr själv. Det blev en bra affär för alla parter.”

Slottsfamiljen går utanför ramarna

I dag sker finansieringen av uppförandet av flygplatsstaden via banklån.

”Värdet på marken har ju ökat dramatiskt så det är inga problem att få lån. Men det krävs enorma investeringar framledes, så vi kommer nog att behöva kroka ihop med en kapitalstark aktör, som ett pensionsbolag eller liknande.”

Målsättningen med Airport City Stockholm är högt ställd.

”I dag arbetar 25 000 personer på eller i anslutning till Arlanda. Vår målsättning är att den siffran ska dubblas till 50 000 arbetstillfällen. Från start sa vi att det målet skulle vara uppnått år 2020, men nu är nog år 2030 mer realistiskt”, säger Per Taube, med tillägget:

”Inte ett enda av alla de fastighetsprojekt som jag har drivit genom åren har gått snabbare än jag trott. Allt tar längre tid och blir krångligare än vad jag räknat med. Men det är lite så jag är som person, jag är alltid optimistisk och tror alltid det bästa om allt.”

”Höjden av lyx”

Projektet att bygga ett bostadssamhälle på slottsägorna har också dragit ut på tiden.

”Det har varit en lång politisk process att få alla nödvändiga tillstånd. Det var ett tag som det såg mörkt ut, då tänkte jag att jag hade skaffat mig ett himla dyrt sommarhus.”

Men efter att detaljplanen godtogs i fjol är det full fart. Totalt kommer 650 bostäder byggas i Steninge slottsby, 500 småhus och 150 lägenheter. Det ska även uppföras en skola och ett äldreboende. De första invånarna flyttar in under 2018. I påkostade broschyrer och på nätet kan man se hur det är tänkt att se ut när det är klart.

”Tanken är att skapa ’ett modernt Bullerbyn’, att få den där gamla bykänslan och en levande torghandel. För den som vill ha ett levande fritidsliv kommer det att vara en dröm, med marina, badbrygga, hästgård och all natur runt knuten. Det är väl det som anses som höjden av lyx i dag, i stället för en Porsche på garageuppfarten som var det som gällde när jag var ung.”

Gelba står för infrastrukturen och det övergripande konceptet, men har sålt marken till flera olika byggherrar, som bygger själva bostadshusen. Intresset tycks vara stort.

”Jag räknar med att vi kommer att ha sålt alla byggrättigheter innan året är slut. Det är inte vi som sköter försäljningen till slutkund, men 80 procent av tomterna är redan sålda.”

På närliggande Wenngarns slott pågår ett liknande projekt, där byggentreprenören Olle Larsson uppför ett modernt bysamhälle med ett 80-tal bostäder på slottsmarkerna.

”Sigtuna har ett bra läge, nära Arlanda och på pendlingsavstånd till Stockholm och Uppsala. Det är ju den stora utmaningen i hela storstadsregionen att det behövs byggas bostäder”, säger Per Taube.

Har inte lyckats på börsen

Per Taube gör inte bara fastighetsaffärer, han har också gjort investeringar i en rad andra bolag. I portföljen finns bland annat Sturebadet, där han och vännen Anders Wall är huvudägare sedan 2008, och det hajpade it-bolaget Izettle.

”Jag var med i den allra första investeringsrundan i Izettle, innan tjänsten ens lanserats.”

Efter en rad nyemissioner där andra ägare kommit in har Gelbas ägarandel i Izettle minskat till 1,05 procent. Men värdet på aktierna har stigit dramatiskt. Senast Izettle tog in riskkapital värderades bolaget till 3,5 miljarder kronor – vilket innebär att Per Taubes aktier, som han köpte för 2 Mkr 2010, i dag är värda drygt 35 Mkr.

Izettle måste vara ditt livs bästa investering?
”Nja, jag kan nog ha gjort fastighetsaffärer som gett ännu högre avkastning på insatt kapital. Men det är absolut den bästa passiva investering jag har gjort. Annars har jag genom åren gjort många dumma investeringar i projekt utanför fastighetssektorn. Jag har förlorat pengar på allt från it-bolag till sushibarer. Jag har insett att jag ska hålla mig fastigheter, som jag kan. Men med Izettle förstod jag faktiskt genast affären.”

Bland de mindre lyckade investeringar som fortfarande finns kvar i Gelbas aktieportfölj kan nämnas mediesajten Realtid och det börsnoterade investmentbolaget Havsfrun.

”Jag har aldrig gjort några bra affärer på börsen.”

Bra affärer med kungen

Per Taube kan även titulera sig rådgivare och före detta affärspartner med kung Carl XVI Gustaf. För tio år sedan hjälpte han kungen att styra upp sitt privata ägande av fastigheter och aktier.

”Vi är goda vänner och kungen frågade mig om råd hur han skulle göra. Han ägde då sina tillgångar genom en enskild firma, vilket är mer lämpligt för små näringsidkare än för en kung. Så jag hjälpte honom att organisera upp sina privata tillgångar i tre aktiebolag.”

I samma veva gjorde Per Taube och kung Carl XVI Gustaf en fastighetsaffär tillsammans, då Gelba och kungens nystartade bolag Bensor köpte Sparbankshuset i Kalmar. För fyra år sedan såldes bankfastigheten, med god förtjänst.

”Det blev en bra affär både för kungen och mig”, säger Per Taube.

Hur blir man vän med kungen?
”Vi har många gemensamma vänner. Jag är engagerad i scouterna, som ju även ligger kungen varmt om hjärtat. Jag har i många år varit del av styrgruppen för kungens stipendium för ungt ledarskap. På den vägen är det.”

Du bor i ett slott, är kompis med kungen och en massa tungviktare från näringslivet, och är miljardär sedan länge – vad fattas dig?

»Jag vill inte bli gammal«

När Per Taube till en början blir svaret skyldig flikar hans hustru Åsa in:

”Ibland brukar du säga att du saknar att rå om din egen tid.”

”Ja, det stämmer ju att min kalender lätt blir för uppbokad. Men jag har blivit mycket bättre på det. Den gångna sommaren bestämde jag mig för att vara ledig nästan hela sommaren, och det gick bra, även om jag längtade till jobbet på slutet”, säger Per Taube.

Efter lite mer funderande lägger han till:

”Jag saknar alla de drömmar jag hade som ung. I dag är de flesta av de drömmarna uppfyllda och det fylls inte på med nya drömmar på samma sätt.”

Så vad är det som driver dig vidare?
”Jag älskar mitt jobb och jag älskar att göra affärer. Jag gillar att gå till kontoret även när det är mörkt i november. Jag menar, att få vara med att utveckla projekt som Arlandastad och Steninge slottsby, det är enormt kul och spännande. Det skulle jag fortsätta att göra även om jag inte fick en krona betalt. Det är ju som att spela Sim city i slow motion!”

Det låter som om allt gått din väg i livet, men även du måste ju ha drabbats av misslyckanden och sorger?
”Alltså, vi har det väldigt bra och jag är väldigt lyckligt lottad. Men det är klart att jag har legat sömnlös en massa nätter. Det finns ju inte ett fastighetsprojekt som inte för något bekymmer med sig. Men jag har varit förskonad från tragedier och sjukdomar i mitt privatliv.”

Du har en dotter från ett tidigare äktenskap?
”Ja, hon var två år när jag och Åsa träffades. Vi har en nära relation och i dag jobbar Linnea inom familjebolaget.”

Trots sina affärsframgångar har Per Taube inte synts speciellt mycket i medierna genom åren. När han i somras hamnade på Dagens industris förstasida var det inte för någon fastighetsaffär, utan för avslöjandet att han stått värd för ett topphemligt möte mellan USA och Nordkorea.

”Det finns ju inga diplomatiska kontakter mellan länderna, så det här var ett så kallat inofficiellt möte som inte är tänkt att ordas så mycket om. Jag höll i både välkomstmiddag och avskedsmiddag på Steninge slott. Det var väldigt spännande att få samtala med före detta diplomater och höjdare från de två länderna.”

Mötet arrangerades av det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri, där Per Taube är engagerad som rådgivare.

”Problemet med FN är att det är så trögrörligt, med länder som lägger in sitt veto, vilket förhindrar utveckling. Därför behövs det fler arenor, som Sipri.”

Inte trubaduren

Slutligen, för er som undrar: Per Taube är släkt i rakt nedstigande led med Evert Taube – men inte den kände trubaduren Evert Taube utan militären Evert Taube som levde 1737–1799 och som var nära förtrogen till kung Gustav III och bäste vän med Axel von Fersen.

”Alla ’Taubar’ är släkt med varandra på något sätt. Evert är ett släktnamn som ges till så gott som alla söner, jag heter till exempel Per Evert”, förklarar friherren på Steninge slott.