Di Weekend INTERVJUER

Från kvinnokrig till komedi

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HYLLAR PARKTEATERN. Sissela Kyle.

Foto: Oskar Omne

Ständigt aktuella Sissela Kyle spelar in en ny säsong om kvinnorättskämpen fröken Friman, och i höst dyker hon upp i en ny humorserie av Felix Herngren.
Men först ska hon fira Parkteaterns 75-årsdag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du beställde just frukost på franska på det här franska kaféet. Hur kommer det sig att du talar språket?
”Jag och min särbo, Per Naroskin, är i Antibes titt som tätt eftersom vi har en lägenhet där. Per är uppvuxen i Paris och en hejare på franska, och jag försöker hänga med.”

På söndag firar Parkteatern, som du är konstnärlig chef för, 75 år. Varför har den överlevt så länge?
”Den är så tillgänglig, ja tröskellös. Man behöver inte undra vad man ska ha på sig, vad det kostar eller var man hämtar biljetter. Om det blir tråkigt är det bara att gå därifrån. Den är en kär tradition för stockholmarna och en fantastisk, demokratisk kulturyttring med uppåt 200 000 besökare om året. Det politiska parti som skulle vilja lägga ned den skulle nog få problem.”

Hur firar ni?
”Själva födelsedagen den 11 juni firar vi med en specialkväll i Vitabergsparken med medverkande som Cullbergbaletten, Kungliga Operan och clownen Manne. Men sedan har vi som vanligt ett digert program hela sommaren, med 45 föreställningar vid 165 speltillfällen på 53 platser. Det blir alltifrån Shakespeare och Bollywoodopera till Babben Larsson och dansk dansteater.”

Har det funnits några höjdpunkter under årens lopp, som ni fortfarande pratar om?
”Nej, vi pratar mest om vädret, haha. Vi är otroligt väderberoende.”

Hur har teatern utvecklats under de 75 år som Parkteatern har funnits?
”När jag var ung var det väldigt inne med politisk teater ur ett klassperspektiv. Nu har den politiska teatern kommit tillbaka, men i dag är temat ofta feminism eller antirasism. En annan stark trend har varit dekonstruktion av pjäser, då man försöker hitta dolda antaganden bakom texten och ge den en ny innebörd i ett nytt sammanhang. Men det är nog en trend som börjar gå över, vi har sett väldigt mycket av det.”

FAKTA
Sissela Kyle

Ålder: 60 år.

Familj: Två vuxna barn från ett tidigare äktenskap. Särbo med psykologen och författaren Per Naroskin.

Bor: Lägenhet på Söder i Stockholm, sommarställe i Södermanland.

Gör: Skådespelare och regissör. Konstnärlig chef för Parkteatern, Kretsteatern, Soppteatern och Marionetteatern på Kulturhuset Stadsteatern.

Intressen: Medlem i Gastronomiska akademien. Springer flera dagar i veckan.

Frukost: Te, färskpressad apelsinjuice, yoghurt med sylt och müsli samt en macka med ost och skinka på Petite France på Kungsholmen i Stockholm.

VISA MER

Själv har du just fyllt 60. Hur kändes det?
”Det kändes ingenting, det gick jättebra. Men det var jobbigt att fylla 50, då förlorade jag min pappa och jag tänkte mycket på döden. Det bearbetade jag genom min egen föreställning, Dina dagar är räknade, som jag är väldigt stolt över. Men jag var ledsen. Det var också jobbigt när jag fyllde 40, för då skildes min man och jag.”

Vilken har varit din hittills bästa tid i livet?
”Den är pågående, tycker jag nog, för jag lever ganska mycket här och nu. Jag ägnar nästan för lite tid åt att fundera på dåtid och framtid.”

»Vi har en startup-bubbla«

Just nu spelar du in fjärde säsongen om kvinnorättskämpen Dagmar Friman för SVT, som har snittat på 1,5 miljoner tittare per avsnitt. Blir det den sista säsongen?
”Jag tror det. Vid de tidigare inspelningarna har vi vetat att det har funnits ett nytt tema på gång, men så är det inte nu. Den fjärde säsongen kommer att handla mycket om fackföreningsrörelsen och strejkrätten.”

Apropå kvinnors rätt så var din mamma, Gunhild Kyle, Nordens första professor i kvinnohistoria. Vad skulle hon ha sagt om Donald Trumps kvinnosyn?
”Vet du, på så sätt är jag glad att hon inte lever längre, hon dog förra året. Hon skulle ha hamnat i en djup depression. Inte minst om hon hade hört hans torftiga sätt att uttrycka sig, som är en parodi av förenkling.”

En Stierna är född

I vintras spelade du även in den nya tv-serien Enkelstöten för TV4, som har premiär i höst. Vad är det för serie?
”Det är en krimkomedi av Felix Herngren där Lotta Tejle har huvudrollen, och jag spelar hennes kompis. Hon är lärare och jag är läkare, och de ledsnar på sina vardagsliv. De har ekonomiska problem och bestämmer sig för att råna en bank, med allt vad det innebär. Det är ett väldigt kul manus.”