Di Weekend INTERVJUER

Förlorade vd-jobbet – nu är tillbaka på toppen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HÖJDARE. Svenska Peter Bodin har tagit sig till en internationell topposition med en passion för ledarskap. Nu leder han Grant Thornton International från huvudkontoret i London, med utsikt över flera landmärken, bland annat den 62 ­våningar höga skyskrapan 22 Bishopsgate, som ska stå klar senare i år.

Jesper Frisk

Som vd för den globala revisionsjätten Grant Thornton basar Peter Bodin över 53 000 anställda i 135 länder. Men det var först efter en ofrivillig paus som han ­vågade släppa taget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En tre månader lång emotionell chock. Det är så Peter ­Bodin beskriver starten på sin ofrivilliga paus, hösten 2016.

Den 1 september det året ­firar han 16 år som vd för revi­sions- och tjänsteföretaget Grant Thornton Sverige, och det har gått 27 år sedan han först anställdes som revisorsassistent. Men det blir också hans sista arbetsdag på företaget.

När Peter Bodin vill diskutera processen för en framtida ersättare svarar styrelsen med att avsluta hans tjänst tidigare än han själv vill, trots att utmärkelserna haglar över firman och alla pilar pekar uppåt.

När han kommer hem den där dagen vet han bara en enda sak: han ska inte till­baka till företaget han vigt hela sitt yrkesverksamma liv åt. Han är vilsen, utmattad efter några extremt intensiva år, och mår dåligt.

Åtta månader senare tackar han ändå ja till att bli vd för Grant Thornton International, den globala huvudorganisationen med 53 000 anställda och huvudkontor i London. Det är inte vilken comeback som helst. Han tar det nya jobbet med en helt annan trygghet, och kan för första gången verkligen leda genom att bara vara sig själv. De åtta månaderna har gett ett perspektiv som förändrar allt.

FAKTA
Peter Bodin

Ålder: 53 år.

Familj: Hustrun Marie, två vuxna söner.

Bor: Nyligen flyttat från hus i Äppelviken i Bromma till lägenhet på Östermalm i Stockholms innerstad.

Gör: Vd Grant Thornton International och ­styrelseordförande i Impact 2030 – en global koalition inom privat sektor för att stötta FN att nå de 17 hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Studier: Ekonomexamen vid Mittuniversitetet, ledarskapsutbildningar vid Handels, Oxford, Harvard och Stanford.

Bakgrund: Började på Grant Thornton 1989. Var företagets vd i Sverige 2000–2016. ­Ord­förande i Grant Thornton International 2010–2014.

Fritid: Älskar att träna och tävla i golf.

Motto: ”People first” och ”Leadership matters”.

VISA MER
FAKTA
Grant Thornton ­International

Bolaget bildades 1980 vid en sammanslagning av ett brittiskt och ett amerikanskt företag, som grundades 1904 respektive 1924.

Huvudkontoret ligger i London, Stor­britannien.

Omsättning 2018: Cirka 54 miljarder ­kronor globalt.

Företaget tillhandahåller tjänster inom revision, ekonomi, skatt och rådgivning, och finns i 135 länder, med över 53 000 ­anställda.

I Sverige har företaget 24 lokala kontor och 1200 anställda.

Grant Thornton International Ltd räknas som världens sjätte största revisionsföretag. Marknaden domineras sedan länge av ”The big four”: PwC, EY, Deloitte och KPMG.

VISA MER
FAKTA
Ett ledarskap grundat i respekt

”Att beskriva ledarskap är enkelt, men är så svårt i verkligheten. För mig handlar det om att bygga en företagskultur med ­respekt för andra människor. Att se, lyssna och försöka förstå andra människors situation. Alla är viktiga för att helheten ska fungera.

På samma sätt respekterar jag företagets intressenter. Ett företag fungerar bara bra om det existerar i samspel med övriga samhället.

Respekt innebär också att peka ut en tydlig riktning för vart vi är på väg, våga stå för den och driva förändringen i den riktningen även om du möter motstånd.

Respekt innebär också att ta svåra beslut, och kommunicera varför man tar dem.”

VISA MER

”I dag ger jag alla i samma situation ­rådet att verkligen ta den där pausen. Jag kan inte sätta ett pris på hur värdefullt det var för mig”, säger Peter Bodin.

Jobbar hemifrån

Vi sitter på våning 25 mitt i Londons bankdistrikt, i byggnaden som britterna skämtsamt döpt till The Walkie Talkie building, tack vare sin knubbigt böjda form upptill. Det är ett litet huvudkontor med tanke på organisationens storlek: ett 60-tal arbetsplatser och några mötesrum. Den globala vd:ns enda egna utrymme är ett litet fyrkantigt skåp med kodlås. De dagar han inte flyger kors och tvärs till kontoren, som finns över hela världen, hittar han antingen en plats bland kollegerna i London, ­eller jobbar hemifrån lägenheten på Östermalm i Stockholm.

”Jag är hemma ­näs-tan varje helg, och ­någon fredag och måndag. Dynamiken mellan att ena dagen få vara i Shanghai eller San Francisco, och nästa dag ­komma hem till Stockholm, gör mig otroligt harmonisk och stark. Hemma hämtar jag energi utan att egentligen göra så mycket.”

”Jag drev mig själv på tok för hårt”

Det är något helt annat mot hur Peter ­Bodins liv såg ut för några år sedan. Sedan han fick sitt första chefsjobb på Grant Thorntons kontor i Östersund 1996 har han brunnit för ledarskap, så till den grad att passionen tog över. Under hans tid som vd för den svenska firman – med cirka 150 delägare – steg omsättningen från 390 Mkr till nära 1,3 miljarder kronor, och verksamheten breddades från revision till rådgivning.

Peter Bodin var drivande i utvecklingen, och för att få med sig alla delägare och ­anställda tog han hjälp av några av Sve­riges och världens finaste ledarskapsutbild­ningar; vid Handelshögskolan i Stockholm, Oxford i Storbritannien, Harvard och Stanford i USA, samtidigt som han själv lanserade ledarskapsprogram på Grant Thornton och handplockade chefer som skulle leda firman till nästa nivå.

”Jag har velat lära mig allt. Det har varit hela min värld under så många år. Men jag drev mig själv på tok för hårt, det har jag insett nu.”

50-årskris och Ironman

För en utomstående kan det låta märkligt – kan en chef jobba för mycket med sitt ledarskap?

”Hela min tankeverksamhet har snurrat kring detta. Jag har fått familj och till­bringat jättemycket tid med barnen, aldrig missat ett lov och varit tränare för både basketlag och fotbollslag. Men hela min drivkraft har varit att bli en bra ledare, att ­förstå och lära mig nya saker, gå ledarutbildningar, läsa.”

Vad är det du har missat?

”Jag tror det är min mentala närvaro. Och det är inte så jag vill leva resten av mitt liv.”

Nyckeln ligger i det som hände de sista åren som vd för Grant Thornton Sverige.

”Jag hade suttit i 16 år och det hade gått otroligt bra. Men jag drev på extremt intensivt de sista två åren för att vi skulle förändra verksamheten. Jag ville inte stå still, och fick hantera mycket motstånd. Och till slut blev inte ledarskapet lika roligt. Samtidigt hamnade jag själv i något slags 50-årskris, min mamma gick bort. Och, eh…”

Peter Bodin frustar till av skratt, skakar på huvudet och vill nästan inte fortsätta:

”Till råga på allt gjorde jag också en Ironman mitt i allt detta. Så det var för mycket under en period, helt enkelt.”

Han ska återkomma till den där Ironmantävlingen i Kalmar några gånger ­under dagen, ofta med en lätt uppgiven blick. Som något han är glad att han har klarat av (han gick i mål precis runt maxgränsen på 16 timmar), men också är en del av den ­gamla tillvaron. Den tillvaro som alltså nådde klimax när Peter Bodin själv inledde en ­dialog med styrelsen om att hitta en ersättare på lång sikt, men styrelsen svarade med att ­avsluta hans vd-uppdrag.

”Det var helt och hållet styrelsens beslut. Jag gissar att de ville äga frågan, men jag tog det väldigt personligt.”

Han avslutade sina åtaganden, och den 1 september 2016 packade han ihop sina saker och gick hem.

Frustrerande och tomt

Att tvingas gå från 100 till noll blev en chock både fysiskt och mentalt.

”De sista två åren fanns det perioder när jag nästan inte sov någonting och jag ­mådde inte alls bra. När jag blev ledig sov jag kopiöst mycket de första tre måna­derna. Allt var frustrerande och tomt, det var omtumlande att inte vara mitt inne i ett operativt ledarskap för första gången på 20 år.”

Vad gjorde du mer de där tre månaderna i början?

”Jag spelade mycket golf. Det blev en sorts terapi för på golfbanan tänker jag inte på annat. Och så funderade jag mycket över vad jag ville göra framåt i min karriär. Ska jag ha en operativ roll, ska jag sitta i styrelser, eller ska jag bara spela golf resten av mitt liv?”

Efter tre månader hade kroppen och huvudet återhämtat sig så pass mycket att Peter Bodin kunde se saker med andra ögon.

”Jag upptäckte att jag hade en familj och vänner som inte brydde sig så jättemycket om jag var vd eller inte, utan mest var glada över att jag hade mer tid att tillbringa med dem. Jag hade också hört att man skulle bli väldigt ensam i närings­livet, men jag märkte aldrig att någon tog avstånd för att jag inte längre var en del av det. Jag pratade med många kloka personer i mitt nätverk om det som hade hänt och vad jag ville göra framåt.”

Viktigt att vara sig själv

Peter Bodin funderade också mycket över varför han hade drivit sig själv så hårt de sista åren, reflekterade över sitt ledarskap och vad han ville ta med sig till nästa jobb – och vad han ville släppa taget om.

”Det blev tydligt för mig hur viktigt det är att vara sig själv som ledare, att vara öppen med vad man tänker och agera i enlighet med sina värderingar. Det är lätt att säga, men kräver mod och arbete ­varje dag.”

Han bestämde sig tidigt för att åtmin­stone ge det ett år innan han hoppade på något nytt. En rad faktorer samverkade till att det ändå blev ett ja till Grant Thornton International bara åtta månader senare.

”Tjänsteföretag kommer att förändras i grunden de närmaste 5–10 åren, och jag vill inte sitta passivt i en styrelseroll och följa det – jag vill vara med operativt när det händer. Men jag var rätt trött på Grant Thornton och ville göra något annat.”

I början av 2017 tog han ett korttidsuppdrag åt vd-n för Grant Thornton i Australien, och ungefär samtidigt blev jobbet som global vd ledigt. Peter Bodin hade tidigare varit styrelseordförande för Grant Thornton International i fem framgångsrika år, och hade med sina 16 år som vd i Sverige byggt upp en trovärdighet och ett nätverk inom den internationella organisationen. Ett halvår efter att den svenska styrelsen avslutat hans tjänst fick han frågan från den globala styrelsen. Men det som borde ha varit en triumf tog ändå emot.

”Då inträffade något som var helt fantastiskt. Mina två söner satte mig i soffan och ville prata med mig. De sa ’Vi ser att du kämpar med det här beslutet, men det här är ditt jobb, vi stöttar dig även om du tycker det är jobbigt att vara borta ­mycket.’ För mig var det väldigt värdefullt att ha en familj som resonerar och hjälper en på det sättet.”

Nu när du är vd igen, vad har du gjort för förändringar hos dig själv och ditt ledarskap?

”Jag pratade med ett antal vd:ar inom bolaget om vad de ville ha, och det är inte en person som talar felfri engelska och försöker vara perfekt i sitt ledarskap. De ­ville ha mig, det sätt jag står för. Och jag försöker varje dag att vara mer och mer mig själv i det här jobbet.”

Var du inte det som vd i Sverige?

”Jo, men jag var inte riktigt lika trygg med det. Men det jag står för är helt plötsligt precis det alla vill ha där ute. Det är stor skillnad mot hur det var innan.”

Vad är det för värderingar du personifierar?

”Det absolut viktigaste är att respek­tera alla människor. Jag gör ingen skillnad på nyanställda eller delägare i den här ­organisationen. Och när jag ser att kvinnor inte behandlas på samma sätt som män, då går mitt topplock. Det är nog den viktigaste delen av mina värderingar, för den kan jag följa tillbaka till både min mormor och min mamma.”

Saknar pappa

Mamma Gunvor och mormor Helga var de två fasta punkterna i barndomen på ­Hisingen i Göteborg. En barndom som ­Peter Bodin beskriver både som kaotisk, bra och ensam. Två månader efter hans ­födelse separerade föräldrarna, och pappa Lars träffade Peter Bodin bara sporadiskt, tills han gick bort när sonen var 13 år.

”Jag tänkte inte så mycket på det då, men i dag saknar jag honom otroligt mycket. Många har berättat hur lik han var mig, både till utseende och personlighet. Han var väldigt social, duktig på att hålla tal och få med sig folk. Nu när jag har egna pojkar hade det varit fantastiskt att återknyta den kontakten. Men det är som det är.”

Han var ofta hemma hos sin mormor, och det är från henne han har fått sina starka värderingar kring rätt och fel, ärlighet och människors lika värde. Mamman träffade så småningom en ny man, köpte ett hus med ett glasmästeri i, och fick ytterligare tre barn.

”Jag kan inte komma ihåg en enda middag utan att det kom kunder som skulle hämta något eller behövde hjälp, och om inte mina föräldrar var där fick jag själv hjälpa dem. Det var ett slags ständigt ­positivt kaos, jag var alltid omgiven av människor.”

”Samtidigt var jag ganska mycket ensam. Ingen av mina föräldrar hade tid att coacha mig i livet, så jag fick coacha mig själv.”

Uppfostrad till ledare

Peter Bodin fick tidigt ansvar för syskon och hushållsarbete. En medveten strategi av en mamma som försökte få ihop familj, driva företag, läsa entreprenörskap och därefter vidareutbilda sig till tandhygienist på annan ort.

”Jag hade ett samtal med henne innan hon gick bort för tre år sedan, där hon sa att för henne var det helt naturligt att jag blev ledare senare i livet, för att det var så hon hade uppfostrat mig. Jag hade inte funderat över det, så det blev starkt att höra det från henne.”

Vad har du för tankar kring att det blev som det blev?

”Man kan fråga sig om det har blivit en drivkraft att bevisa mig själv, eftersom jag aldrig riktigt har fått den uppmärksam­heten hemma. Samtidigt har min mamma verkligen gett mig insikten att ingenting är omöjligt. Jag har aldrig tvekat att ta mig an en utmaning.”

Aldrig?

”Nej. Jag har tvekat på grund av språket, eftersom kommunikation är så viktig för mig, och jag har varit rädd att göra bort mig om jag inte hittar orden. Men jag har ­aldrig tvekat inför komplexa uppdrag.”

Hur har du hanterat språkfobin?

”När jag var på Stanford 2008 kom det in en fransman som inte pratade särskilt bra engelska, men han ledde en global ­organisation. Då insåg jag att om han klarar det så gör jag det också. I dag pratar jag bara på. Jag är inte speciellt noga med grammatiken, och jag blir bättre och ­bättre, och jag kan prata fritt. Jag får väldigt ­mycket feedback på att när jag är mig själv, då är jag som bäst. Så jag inser ju att det är så här jag ska vara.”

Peter Bodins avslappnade sätt speglas i kollegerna på huvudkontoret i skyskrapan.

”Den mest ödmjuka chef jag någonsin haft”, säger hans assistent Adam Hills.

Den spanska delen av Grant Thornton har tagit fasta på vd:ns intresse för skateboard och skickat en specialdesignad longboard med Peter Bodins namn på – den tar han glatt med sig till Tower Bridge när det är dags för fotografering, i kostym och ­sneakers.

Den snabbaste tillväxten

Grant Thornton har vuxit till världens ­sjätte största revisions- och rådgivningsföretag. Att inte bara ha den kontrollerande funktionen, utan också hjälpa entreprenörer att utveckla sina företag, är en resa som Peter Bodin själv har gjort.

”Jag sökte mig gärna till företagsledarna även som revisorsassistent, och frågade om deras verksamhet. En entreprenör som får frågan ’Hur går det?’ vill gärna berätta. För mig var det som en betald managementskola från dag ett.”

Peter Bodins uppgift är att ta Grant Thornton till nästa generations tjänste­företag. Det första året är alltid tufft, menar han, men nu är den gemensamma strategin satt.

”Förra året hade vi den snabbaste till­växten av alla aktörer. Men det har aldrig varit mitt mål att bli en av de största. Jag älskar när man pratar om The big four (se faktaruta) och Grant Thornton, för det innebär att man pratar om vårt varumärke och de andra klumpas ihop i ett varu­märke. Våra kunder säger att vi är annorlunda, och vi kommer att fortsätta vara det.”

Varför är ledarskap så intressant?

”Att man är några människor som ska göra något tillsammans, och skapar en tydlighet om vart man ska. Det ledarskap som sätter människor först skapar starka resultat. Det är en stor missuppfattning att det är lull-lull att utveckla människor. Det ­leder ju i sin tur till tillväxt och lönsamhet.”

Är det lättare att leda den globala organisationen än den svenska?

”Det är egentligen väldigt likt, även att leda ett lokalt kontor. Men jag hade inte kunnat gå direkt från kontorschef i Östersund till det här. Det är ett väldigt utmanande jobb.”

Peter Bodin är vald till global vd fram till 2022.

”Sedan är jag sugen på att komma till­baka till svenskt näringsliv och dra nytta av de erfarenheter jag har fått av att leda människor över hela världen. Men det känns jätteviktigt att fundera över glädjen och ­nyttan med ledarskapet. Om de inte finns är det inte värt det. Jag är inte lika känslomässigt gift med Grant Thornton som jag var på mitt gamla jobb. Ledarskapet är fort­farande min stora drivkraft, men det får inte vara allt.”