Di Weekend INTERVJUER

»Förhållanden är ingen rulltrappa«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mark Levengood är aktuell med en podd om kärlek tillsammans med Seinabo Sey. Foto: Jack Mikrut

Jack Mikrut

Mark Levengood är en av Sveriges mest folkkära programledare. I vår är han aktuell med en ny podd om kärlek tillsammans med soulpopdrottningen Seinabo Sey.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vad är kärlek, enligt dig?

”Går det att definiera? Det kanske är målet, dit jag ska. Podden ska handla om kärlek i förhållanden, till husdjur, barn, föräldrar, sig själv, obesvarad kärlek, brist på kärlek, kärlek som är ett helvete ...”

Har du bränt dig på kärlek?

”I mitt första förhållande var det dumt att inte ta hjälp. Jag var 16 år och förälskad i Juha, 17 år. Kärleken drabbade mig med sådan kraft. Det var det starkaste och vackraste som hade hänt mig, så vi valde att inte smyga, vilket fick stora konsekvenser i Helsingfors 1980. Pappa kastade ut mig, och Juha och jag bodde i ett ruckligt torp i fyra år. Vi slogs mot råttor och levde på kålsoppa – fattiga men lyckliga.”

Slängde din pappa ut dig strax efter att du hade gått ut grundskolan?

”Nej, inte min biologiska pappa i USA. Honom träffade jag inte när jag var 3–14 år. Jag menade min finländske styvpappa. ’Pappa’ är för mig samlingsnamn för mammas män. Själv har jag bara haft två förhållanden, det med Jonas är mitt andra.”

Firar du alla hjärtans dag?

”Jag brukar köpa en blomma till Jonas, men det är rätt pliktskyldigt.”

Vilken är den bästa kärleksgest som du har fått?

”Jonas frieri 1986. Vi hade känt varandra i tre veckor, visste inget om varandra mer än att båda gillade Bette Midler. Vi hade inte ens haft sex, bara fikat en gång. När vi promenerade i Observatorielunden halade Jonas plötsligt upp en flaska bubbel och två ringar. Jag blev helt ställd, och tyckte att vi kunde börja med lättversionen, förlovning. Några timmar senare flyttade vi hop. Den 27 oktober är det 34 år sedan.”

FAKTA
Mark ­Levengood

Ålder: 55 år.

Familj: Maken Jonas Gardell, son 17 år, dotter 13 år.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Bakgrund: Född på en militärbas i USA, där hans far var soldat. Flyttade som barn till moderns hemland Finland och växte upp med syskon i Helsingfors. Kom till Sverige som 19-åring. Journalist, programledare, ­författare.

Aktuell: Startar veckopodden Mark och Seinabos podd, med sångerskan ­Seinabo Sey. ­Premiär i vår.

Frukost: Dubbel ­espresso och skinkmacka på kontoret i Gamla stan, ­Stockholm.

VISA MER
Ni var bland de första att registrera partnerskap 1995 och gifte er 2011. Har ni aldrig varit nära att ge upp?

”Jo, en gång. Den klassiska sjuårskrisen. Den gången tog vi hjälp av Claire Wikholm, som senare vigde oss. Hon tog oss i örat.”

Hur då?

”Hon sade åt oss att vi bena ut problemet och göra något åt det. Jonas arbetade då ensam medan jag var omgiven av prat och människor på SVT. Hemma ville han prata och jag ha tyst. Så vi skaffade ett lantställe dit man kan åka när man vill vara i fred. Vi bråkar fortfarande, men blir allt bättre på att bråka bra.”

Ärkebiskopen: »Omvandla rädsla till omtanke« Hur bråkar man bra?

”Man tar bara upp det som är viktigt och bråkar i jakt på en lösning. I bland undrar jag om svenskarna har sett för många romantiska komedier eller på annat sätt blivit itutade att livet ska vara lätt. När det inte är det blir de lite ömkliga. Förhållanden är ingen rulltrappa. De handlar inte om att leva lyckliga i alla sina dagar, utan om att göra varandra lyckliga.”

Mer vad kan jag ge i stället för vad kan jag få?

”Ja! Att ge den andre utrymme att utvecklas och följa med på varandras resor, inte begränsa.”

Vilken är den finaste kärleksgest som du har gett?

”När jag lät göra en ring av mina föräldrars vigsel­ringar, med diamanten vänd inåt. Jag vill att det fina ska sitta inuti. Det är Jonas vigselring.”

Du har lett SVT:s dejtingprogram Tro, hopp och kärlek. Vilket är ditt bästa råd för att träffa någon att älska?

”Jag hade varit sinnessjukt valhänt som singel i dagens dejtingvärld. Många sajter kan leda till sex. Jag gillar sex, när sexuell kärlek är som bäst får människan paus i sin existentiella ensamhet. Men sex räcker inte för att bygga ett bra för­hållande.”

Så ..?

”En gång när jag tog en öl med Astrid Lindgren, som var änka i 50 år, och vi kom att prata om äktenskap sade hon: ’Jag säger som pigan: Gift ska man ha varit’. Då, 25-30 år sedan, förstod jag inte. Skulle jag bli singel i dag vore det inte självklart att gå in i ett nytt förhållande.”

Hon växte upp med opera till frukost Du är troende katolik. Vad är skillnaden mellan Guds kärlek och mänsklig dito?

”Guds kärlek bygger på mänsklig kärlek. ­Genom att acceptera att andra gör fel och förlåta dem, blir du själv förlåten och fri. Min mamma är obotligt cancersjuk och vi har rett ut allt. Det som aldrig reds ut blir omöjligt att förlåta.”

Vad är motsatsen till kärlek?

”Likgiltighet. När jag började min tv-karriär blev jag väldigt hatad, kanske av ovana för ett nytt tilltal. Tio veckor senare vände allt. Lika lite som jag förtjänade hatet förtjänade jag kärleken. Då förstod jag att hat och kärlek hör ihop, att de har samma rot. Om likgiltighet är att inte beröras, ­kanske kärlek är att bli berörd.”