Di Weekend INTERVJUER

Finalisterna som kan bli Årets kock

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Joey Abrait

Enträgen vinner, heter det. Och visst kan erfarenhet vara ett vinnarrecept i Årets kock, det har tidigare finaler visat. Den som både är äldst och har ­försökt flest gånger är Daniel Müllern (nr 7), som varit i semifinal nio gånger och i final två gånger. Men bland finalisterna finns också tre debutanter: ­Christian Siberg (2), Louise Johansson (3) och Ola Wallin (8).
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

1. JONAS LAGERSTRÖM

Ålder: 31 år.

Verksam: Restaurant Etoile, Stockholm

Tävlingsmeriter: Semifinal i Årets Kock fyra gånger, Svenska Juniorkocklandslaget 2007–2008 och Svenska Kocklandslaget 2013–2017.

Tävlingsbidrag: Miniselleri brynt i getsmör med rostad mandel, svamp och kallrökt ­renytterfilé. Skum på brynt getsmör, silverlök, krämig kål, örter och blommor.

2. CHRISTIAN SIBERG

Ålder: 29 år.

Verksam: Swedish taste, Stockholm.

Tävlingsmeriter: Debutant Årets kock 2019.

Tävlingsbidrag: Grillat, mizoglaserat bröst av blodduva, ponzuinkokt kålrot, rotmos, öppen krokett på curry-confiterat lår, jalapeño, ­koriander, grillad smörsås med ­asiatiska smaker.

3. LOUISE JOHANSSON

Ålder: 33 år.

Verksam: Taste by Louise, Kungälv.

Tävlingsmeriter: Debutant i Årets kock 2019. Första vinnare av Sveriges mästerkock, 2011.

Tävlingsbidrag: Grillad isbergsallad med kammussla öst i smör, ostron och picklad jalapeño.

4. MARTIN MOSES

Ålder: 37 år.

Verksam: SK Mat och Människor, Göteborg.

Tävlingsmeriter: Finalist Årets kock 2007, ­silver Årets kock 2018.

Tävlingsbidrag: Eldad burfångad havs­kräfta med kräftemulsion, grön sparris, picklade granskott, ängssyra och krispigt bovete, rökt och gravad äggula samt skummig skaldjursbuljong.

»Jag vill laga Nobelmiddagen«

5. LARS NIKLASSON

Ålder: 30 år.

Verksam: Lilla Ego, Stockholm

Tävlingsmeriter: Finalist i Årets kock 2018.

Tävlingsbidrag: Krispigt stekt lammsadel med sotad grön sparris, ramslöksmajonnäs samt inlagd gulbeta fylld med lättrökt ­lammlägg.

6. ALEXANDER SJÖGREN

Ålder: 39 år.

Verksam: Restaurant Mutantur, Malmö.

Tävlingsmeriter: Brons i Årets kock 2008 och 2009. Representerat Sverige i Bocuse d’Or 2016–17 med resultaten brons i EM och en sjundeplats i VM.

Tävlingsbidrag: Skrovstekt kyckling, färsk­potatis fylld med ragu, brynt smörstekt toast med vit sparris, färska ärtor, bakat flarn och rostad, smörad kyckling- och ­vinägersky.

7. DANIEL MÜLLERN

Ålder: 45 år.

Verksam: Unilever Food Solutions, Ystad.

Krogtest: SK Mat & Människor vågar och vinner

Tävlingsmeriter: Nio semifinaler och två ­finaler i Årets kock.

Tävlingsbidrag: Jordärtskocka med svamp från Torna Hällestad och confiterad äggula.

8. OLA WALLIN

Ålder: 33 år.

Verksam: SK Mat och Människor, Göteborg

Tävlingsmeriter: Debutant i Årets kock 2019, Nordisk mästare 2018, VM-guld med Svenska kocklandslaget 2018.

Tävlingsbidrag: Smörsjuden piggvar med rostad mandel, rapsfrön och brynt jäst. Svenskt ostron grillat i sitt skal med ­persiljekräm och citron. Vit sparris med ­ostronmajonnäs, pepparrot och salicorne samt smörsås smaksatt med lagrad ­champagne och kallpressad rapsolja.