Di Weekend INTERVJUER

Filmbossen om sitt bästa klipp

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VILL SE FILM PÅ VITA DUKEN. Peter Fornstam på en av familjeföretagets biografer: Victoria på Göt­gatan i Stockholm.

CAROLINA BYRMO

Prisade Peter Fornstam är vd för Svenska Bio som har biografer i 47 städer. Han har ägt Sylvester Stallones Cadillac och blev ­räddad av Stephen Kings film .
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vid en gala i Barcelona i juni får du ta emot ett branschpris, UNIC Achievement Award, för dina insatser inom europeisk filmindustri. Hur mår biografnäringen i Norden?

”Jag skulle säga att den mår ganska bra. Besökssiffrorna är relativt stabila, men vi är väldigt ­beroende av tillgången på lokalt producerad film. Finland är ett lysande exempel, där är 25 procent av all film som visas på biograferna inhemsk film.”

Vad är du stoltast över?

”Det är faktiskt att jag lyckats få alla i min familj att vara sams. Min släkthistoria på pappas sida präglades under min uppväxt av konstanta bråk. Det hade med familjeföretaget att göra. Jag sa till mig själv att jag måste få ett slut på det där och är stolt över att jag lyckats. Två av mina tre barn ­arbetar i firman.”

Numera tittar allt fler på strömmande filmtjänster. Kommer biografen att överleva?

”Absolut. Men det krävs att vi tror på verksamheten och investerar i den för att förhöja bioupplevelsen med sköna fåtöljer, stora dukar, bra ljud. Jag brukar säga att det finns fantastiska kaffe­maskiner för hemmet, men ändå går folk på kafé. Folk har behov att göra saker utanför hemmet.”

Vilken är din största upplevelse på en biograf?

”Ska jag välja en får det bli premiären av James Bond-filmen Skyfall i London 2012. Den hölls på Royal Albert Hall, som inretts till biograf för det tillfället. Det var magiskt.”

Vilken film har betytt mest för dig?

”Det är faktiskt Dead Zone, en Stephen King-film. Alla andra distributörer hade tackat nej till den, men jag sa ja. Inte för att jag var smartare än ­andra, men filmbranschen är sådan, ibland fungerar det – i bland inte. Den blev det årets tionde mest ­sedda film och räddade oss ekonomiskt. Det här var 1983, precis när videon kom.”

FAKTA
Peter Fornstam

Ålder: 64 år.

Familj: Fru Bodil, som kallas ”Bottan”, tre barn och fem barnbarn.

Bor: Stockholms innerstad.

Bakgrund: Började ­arbeta i familjeföretaget Succéfilm 1975 och tog över ägandet 1984. Succé­film äger 50 procent av kapitalet och 51 procent av rösterna i Svenska Bio med bio­grafer i 47 städer i Sverige, Finland och ­Danmark. Den andra ­ägaren är Filmstaden.

Fritid: ”Finns det något bättre än att gå på bio?”

VISA MER
Nämn en filmstjärna som du älskar?

”Ingrid Bergman. En stark person och en bra ­skådespelerska.”

Om du skulle göra en film om Svenska Bio vem skulle spela dig?

”Liam Neeson. Vi är ungefär lika långa, runt 1,90.”

Vem i Hollywood skulle du ta med dig till en öde ö?

”Steven Spielberg. Han är väldigt kreativ och skulle säkert komma på något som tog oss från ön. I annat fall skulle jag få höra en massa fantastiska historier.”

Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?

”Det är enkelt. Jag skänker dem till Scott Neeson och hans välgörenhetsorganisation CCF, ­Cambodian Children’s Fund. För 15 år sedan lämnade han ett välbetalt och prestigefyllt jobb i Holly­wood för att göra världen bättre för fattiga barn i Kambodja. Han gav upp allt det som vi andra ­tycker är så viktigt.”

Vad är du riktigt bra på?

”Jag är väldigt händig.”

Jag vill själv bestämma hur jag ska titta på svensk film Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, ­vilket skulle det vara?

”Garanterat egenföretagare, gärna i hotellbranschen.”

Vilken talang skulle du vilja ha?

”Jag skulle vilja ha en vacker handstil.”

Vilken är din största fiktiva hjälte?

”Bamse, som säger att den som är stark måste ­också vara väldigt snäll.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?

”Inget. Jag tittar inte så mycket på tv.”

Vilka strömmade filmtjänster har du?

”Inga alls. Jag konsumerar så mycket film i mitt jobb att jag inte är sugen att titta på film på en ­liten skärm. Men min fru tecknade just ett abonne­mang på Netflix.”

Vilken är din största extravagans?

”När jag flyger långlinjer i jobbet reser jag bekvämt.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”Jag köpte Sylvester Stallones Cadillac och ­lyssnade på en väns råd att låta renovera den i ­Litauen. Därefter har jag inte sett röken av den.”

En filmmakares uppväxt Vilken är din favoritpryl?

”En bra bok. Jag älskar att läsa.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?

”När de behandlar andra människor illa.”

Om du fick resa tillbaks i tiden, vilken historisk händelse skulle du vilja vara med om?

”Jag skulle vilja ha varit med på det möte som fick Raoul Wallenberg att resa till Ungern och höra vad som fick honom att göra det.”

Till sist: Vad gör du i påskhelgen?

”Jag är i Sälen, umgås med familj och vänner och går givetvis en tur på fjället.”