Di Weekend INTERVJUER

Filmbossen firar små framsteg

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

GÖR SOM PAPPA. SF-chefen Jonas Fors gillar att fira i vardagen.

Foto: Jonatan Bylars

Jonas Fors är vd för SF Studios, ett av Skandinaviens största filmbolag. För Di Weekend berättar han om sin hemliga tatuering och varför Tom Hardy skulle få spela honom i en film.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ni genomgår en stor förändring på SF Studios, vad står högst på agendan?
”Vi har gått från ett läge där dvd stod för vår största omsättning till att i dag står det digitala för 40 procent, 30 procent är egna produktioner och 30 procent är biografdistribution. Vi vill nu göra en ännu bättre internationell utgivning.”

Vem i filmbranschen tar du med dig till en öde ö?
”Regissören Babak Najafi, som just nu spelar in filmen Horizon Line. Jag är snabb och framåt och han är eftertänksam och klok. Det vore roligt att lära känna honom ännu bättre.”

Om man skulle spela in en film om SF, vem skulle spela dig?
”De flesta skådespelare är alldeles för snygga, men jag väljer ändå Tom Hardy, han är fantastisk.”

Om du får 10 miljoner att placera direkt, vad gör du då?
”Köper en lägenhet i Stockholm.”

Vilken är din största extravagans?
”Jag har köpt en för dyr bil, en BMW.”

Hur är du som bilförare?
”Alla tycker väl att de är perfekta? Men jag älskar verkligen att köra bil och motorcykel. Jag har byggt motorcyklar sedan jag var ung. Jag kör en custom-byggd Harley-Davidson med extra stor motor. Jag kör inte chopper längre för min rygg har pajat.”

I vilka situationer ljuger du?
”Om sanningen skulle skada någon mycket och jag inte har tid att ta ett ordentligt samtal.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du tittar på?
Gold rush på Discovery om gruvarbetare som letar efter guld. Toppen-tv tycker jag, enkel, rak underhållning, men kanske inte så sofistikerat.”

Om du var tvungen att skriva en kontaktannons, hur beskriver du dig i fem ord?
”Glad, social, snäll, aktiv och otålig.”

Utöver att det ska hända din familj något, vad är du rädd för i livet?
”Jag är genuint orolig över utvecklingen i Europa. Vi tar inte tag i flyktingfrågan ordentligt som ett enat Europa utan låter politiska strömningar som inte borde äga frågan göra det. Det gör oss mindre toleranta.”

När grät du senast?
”På begravningen av min kära, nära vän Klas Palmqvist som nyligen gick bort. Det var ett otroligt fint farväl i närvaro av alla hans vänner.”

Har du någon levnadsregel?
”Fira de små framgångarna. Det har min far lärt mig. Man har en tendens att bara fira sådant som examen och födelsedagar, men det är viktigt att ge uppmärksamhet till alla små framsteg. Det gör vi nu på SF.”

När tycker du folk är pinsamma?
”När vuxna människor skryter om materiella saker. Det är fruktansvärt pinsamt.”

Är du aktiv på social medier?
”Jag har Facebook och Linkedin, men mina kollegor säger att jag måste bli bättre. Det ska jag.”

Vad såg du senast på Youtube?
”Jag såg Red hot chili peppers video till Under the bridge. Jag var i Los Angeles och blev påmind om den låten. Det här var fyra veckor sedan, jag har faktiskt inte öppnat Youtube sedan dess.”

Är du tatuerad?
”Jag har en hemsk, jättestor tribaltatuering över hela högra överarmen. Jag gjorde den hos en kompis 1994. Det tog 30 minuter att bestämma motiv och sedan fem timmar att tatuera in det. Jag kommer inte att göra några fler.”

Vilken artist lyssnar du mest på?
”Just nu mycket country, men jag återkommer alltid till AC/DC. Jag ser dem gärna live. Jag har har sett dem på Sweden Rock två gånger.”

Vilket var ditt bästa ämne i skolan?
”Matematik, jag har lätt för det. Jag tänker oftai siffror och klär dem sedan i aktiviteter och mjuka värden. Jag kan se matematik som mönster.”

Vad är ditt sämsta köp?
”En extremt dyr, italiensk kavaj. Först blev jag för tjock för att ha den, sedan för smal. Och jag hann inte använda den någon gång där emellan.”

Vilken bok har betytt mest för dig?
”Den ena är Principles of marketing av Philip Kotler som på ett tydligt handfast sätt förklarar olika marknadsföringsmodeller. Den andra är First blood av David Morell som mina föräldrar gav till mig när jag var 12 år och vi flyttade till USA. Jag identifierade mig med underdogen. När filmen sedan kom med Sylvester Stallone tyckte jag att den var makalöst bra.”

Vad ska du göra i helgen?
”Åka till vårt lantställe vid Fisketången i Smögen och sjösätta vår lilla motorbåt.”