Di Weekend INTERVJUER

Fastighetschef mot strömmen

Henrik Saxborn, vd för Castellum, fick en kajak i present på 50-årsdagen.

Foto: Amanda Lindgren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

GÖTEBORG.
Både fastighetsbolaget Castellum och dess vd Henrik Saxborn har under många år levt en anonym tillvaro. Allt ändrades förra året när Norrporten förvärvades i en av Sveriges största fastighetsaffärer någonsin. Nu tar Henrik Saxborn steget ut i rampljuset.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Vem tror ni vinner, jag eller färjan?”

Fastighetsbolaget Castellums vd Henrik Saxborn sitter med blöta skjortärmar i en havskajak på väg ut mot Göta älv. Vi är på väg mot Stenpiren för att ta den båt som var sjunde minut skeppar passagerare mellan Lindholmen och centrala Göteborg.

En timme tidigare sitter han inne i värmen på Castellums kontor och berättar om hur hans tävlingslust faktiskt fick honom att klara av två gymnasieutbildningar parallellt, trots sin dyslexi.

När grundskolan misslyckades med att ge honom den trygghet och det stöd han behövde, var det nämligen idrotten som gav honom kraft att förstå att han kunde åstadkomma något.

”Jag var kortast i handbollslaget och spelade aggressivt. Jag lärde mig att inte vara rädd när någon på två meter kom emot mig i hög hastighet.”

Det var den känslan han sedan hade med sig när han började på gymnasiet. Han ville vara bäst helt enkelt.

Använder andra sinnen

Läsförmågan har han övat upp genom åren. Att räkna har aldrig varit några problem, snarare ett nöje. Ett problem som han dock fortfarande tror finns kvar inom skolan är att dyslexi ofta förväxlas med bristande kompetens eller kunskap.

”För mig var det skitjobbigt. Jag hatade grundskolan ur den aspekten”, säger Henrik Saxborn.

När han gick i skolan hade man inte några redskap för att hantera dyslexi. Henrik Saxborn berättar att han helt enkelt ansågs ordsvag. I vuxen ålder har han däremot fått lära sig hur hans dyslexi fungerar. Numera vet han till exempel att han inte kan bokstavera ett ord utifrån hur de olika stavelserna låter. I stället fotograferar han ord med sina sinnen. Genom att titta på hur orden som han skrivit ser ut kan han sedan avgöra huruvida han stavat rätt.

”Jag tror att dyslexin formar en väldigt mycket. Man måste använda andra sinnen och man tränar sig i att lyssna och att komma ihåg saker.”

En sökning på Henrik Saxborn i mediearkivet Retriever ger nästan 2 000 träffar. Nästan alla artiklar handlar om olika fastighetsaffärer eller kvartalsrapporter. Om Henrik Saxborn själv framkommer inte mycket, förutom att han gillar Örgryte IS – och det är inte på något sätt unikt i näringslivstoppen i Göteborg.

Varför har du varit så anonym genom åren?

”Jag har i grund och botten ingen önskan om att vara synlig. Det ligger inte för mig. Jag gillar att göra saker. Jag har inga problem att stå bakom någon och det är väl så jag har jag levt till för tre år sedan när jag blev vd. Jag var andreman på Castellum i sju år och trivdes i den rollen. Men jag trivs nu också.”

70 miljarder kronor

Även Castellum får, i alla fall fram tills i fjol, ses som ett ganska anonymt bolag. Eftersom bolaget fram tills i höstas agerat genom sina dotterbolags varumärken, har namnet Castellum i princip bara använts i börssammanhang. Huvudkontoret ligger centralt i Göteborg, men bara en väldigt liten skylt avslöjar att ett bolag med fastigheter för över 70 miljarder kronor i portföljen huserar innanför dörrarna.

Och så är det ägarlistan, som även den är anonym eftersom den saknar ägare av kött och blod. Inte förrän på plats 19 hittar man annat än institutioner.

Castellum är ett resultat av fastighetskriseni början av 1990-talet, då statliga Securum bildades för att ta hand om Nordbankens dåliga krediter. Securum slogs senare ihop med Retriva som spelade motsvarande roll för Gotabanken. Fastighetsbeståndet delades upp mellan flera för ändamålet nystartade fastighetsbolag, däribland Castellum, Norrporten, Kungsleden och Pandox.

Castellum brukar inte bjuda på några överraskningar. Målen är tydligt utstakade. Kassaflödet ska ha en årlig tillväxt på 10 procent. Detta ska uppnås genom att årligen nettoinvestera minst 5 procent av fastighetsvärdet. Utdelningen ökar varje år och har gjort så sedan börsintroduktionen 1997.

”Det var det som var den stora utmaningen som attraherade mig för tio år sedan. Då hade man lyckats med att varje år leverera en höjd utdelning. Jag gillar att sitta och fundera på hur vi ska få ihop det nästa år”, säger Henrik Saxborn.

Två stora förändringar

För snart ett år sedan började det dock hända saker. Efter en tids ryktesspridning stod det i april klart att Castellum var inblandat i en av de största fastighetsaffärerna i Sverige någonsin. Castellum skulle köpa Norrporten av Andra och Sjätte AP-fonden för 14 miljarder kronor.

Bara några veckor innan hade man på Castellum beslutat att genomföra en omorganisation. De lokala varumärkena var på väg bort till förmån för det gemensamma Castellum och huvudkontoret skulle flyttas till nya större lokaler.

”I det läget trodde vi inte att affären skulle gå igenom. Vi hade inte påbörjat omorganisationen i sådana fall. Det är två väldigt stora förändringar att ta sig an samtidigt”, säger Henrik Saxborn.

Första budet på Norrporten lade Castellum nästan två år innan affären till slut genomfördes. Det hela började med att man på Castellum gjorde en lista över onoterade bolag som var tänkbara som förvärv, för att kunna växa som företag och leverera tillväxt.

”Vi förbereder Castellum för framtiden. Vi anställer experter inom hållbarhet, hr, projektledning och samlas kring ett varumärke. Om vi inte gör det så kommer vi vara mediokra i framtiden. Jag vill vinna”, säger Henrik Saxborn.

Den näst trevligaste

Trots att fastighetsbeståndet i ett slag växte med ungefär 80 procent är Castellum inte börsens största fastighetsbolag. Göteborgskollegan Erik Selins Balder är fortfarande större, sett både till fastighetsbestånd och till börsvärde.

Svider det att inte vara störst?

”Med risk för att låta som en småpojke i bastun: Storleken spelar ingen roll. Det viktigaste är att vi håller högst kvalitet och ger våra kunder de bästa husen.”

Du blev också utsedd till den näst trevligaste fastighets-vd:n 2013, efter Erik Selin.

”Det var ju jätteroligt. Det är bara att gratulera Erik. Jag tycker dessutom att han är jättetrevlig, så det tycker jag att han är värd.”

Efter förvärvet av Norrporten har Castellum faktiskt krympt snarare än vuxit. Att sälja fastigheter var en del av finansieringslösningen kring förvärvet. Det stora förvärvet följdes av avyttringar på sammanlagt nästan 7 miljarder kronor under 2016.

Samtidigt pågår flera byggprojekt. Ett av dem är kontorsfastigheten Blenda på Lindholmen. Det är dit vi är på väg när Henriks Saxborn ser möjligheten att tävla med färjan. Den större, motordrivna båten drar dock ifrån och ett tag ser det ut som att fastighetsdirektören får kämpa rätt bra mot strömmarna i älven.

Kylan verkar inte bekomma honom. Tillsammans med sin fru åker han ofta ut i den bohusländska skärgården, inte minst på vintern.

”Det gäller bara att inte doppa någon hand i vattnet, det är svårt att få upp värmen igen”, säger han.

Kajaken var en present på 50-årsdagen. Havet har varit ständigt närvarande under hans uppväxt, eftersom hans mamma kom från Klädesholmen utanför Tjörn. Det är på kusten som han helst tillbringar fritiden.

»Vi har en startup-bubbla«

Han har fem barn, vilket enligt honom själv borgar för underhållande middagar.

”Det roligaste är nästan att bara sitta tyst och lyssna”, säger Henrik Saxborn.

Lärlingsplatser en viktig fråga

Själv har han två äldre syskon som är entreprenörer. Henrik Saxborn kallar sig för familjens svarta får: tjänstemannen. Han började tidigt arbeta extra i sin brors fastighetsbolag.

”Min bror köpte sitt första hus 1977 och han behövde billig arbetskraft. Min pappa, som var snickare, hade gått i pension och jag hade lite tid över. Jag fick riva vindar och var fastighetsskötare när ingen annan var hemma.”

Henrik Saxborn trivdes bra med det praktiska arbetet och har gjort så pass många timmar tillsammans med snickare att han rent praktiskt fullgjort en lärlingsperiod.

”Det är ingen som kan ta ifrån mig att jag har gjort de här grejerna. Kommer jag in på ett bygge så vet jag hyggligt hur det går till”, säger han.

I dag har ungdomar små möjligheter att göra samma resa.

”Det är det som gör att jag är så engagerad i våra lärlingsplatser”, säger Henrik Saxborn.

Målet på Castellum är nämligen att 4 procent av de anställda ska var just lärlingar.

Utan jobb under fastighetskrisen

Efter gymnasiet började Henrik Saxborn arbeta på bygge, men till slut blev det ändå dags att läsa vidare, på Kungliga Tekniska Högskolan.

”Sedan kom jag ut, mitt i fastighetskrisen 1990. Det var inte en människa som fick jobb.”

I samma veva blev han pappa för första gången.

”Jag och min fru var båda utan jobb och höll på att ta examen. Det bästa vi kunde göra var att flytta till Göteborg. Vi fick en lägenhet i min brors fastighetsbestånd. Sedan var jag pappaledig en stor del av det året medan min fru arbetade.”

Nästa gång han blev pappa tyckte han att det var självklart att vara hemma med barnet. Men det första besked han fick av sin arbetsgivare var att en föräldraledighet inte var möjlig för en fastighetschef med ansvar för 400 000 kvadratmeter.

”Jag lämnade in mina grejer, nycklar och allt, och gick från jobbet. Inom 24 timmar kom vi sedan överens om att pappaledigheten nog inte skulle vara något problem. Men jag hade kompisar som faktiskt fick lämna jobbet. Det var 1994, det är inte länge sedan. Men pappaledighet var helt uteslutet.”

Länge såg han sig själv som en jämställd person, tills en dag då en middagsdiskussion med barnen spårade ur.

”Vi pratade om jämställdhet och jag svarade som en klassisk 50-årig man och sa: ’Men det har ju hänt så mycket’”, minns Henrik Saxborn.

”Min dotter blev helt rosenrasande och sa: ’Om du tänker så, vad tänker de andra jävla gubbarna då?’”.

Det hela utmynnade i en lång diskussion där Henrik Saxborn insåg att han faktiskt måste tänka om. Det duger inte, blev det svar han bär med sig när han nu engagerar sig i jämställdhetsfrågan.

Hans egen ledningsgrupp är numera helt jämställd, med fem män och fem kvinnor inklusive honom själv. I styrelsen är det övervikt av kvinnor. Någon kvotering vill han dock inte höra talas om.

”Det handlar om att se människor som de är”, säger han.

Väl ute på Lindholmen är det tydligt hur det gamla varvsområdet förnyas. Inte bara Castellum bygger nytt, det gör även bland annat Skanska och Serneke. Området består i dag av moderna fastigheter och cirka 21 000 personer har sin arbetsplats eller bostad här.

Att Henrik Saxborn är mån om att företaget ska följa med när samhället förändras är tydligt. Castellum är i dag den största aktören när det gäller logistikfastigheter, något som han tror kommer bli allt viktigare när e-handeln ökar i den takt den gör.

Uppdrag: Lyfta Ratos

”Vi är beredda att ta en viktig roll där”, säger han.

Fler kan dela kontor

Men han arbetar även för andra förändringar. Castellum äger till exempel en tredjedel av alla gröna fastigheter i Sverige och har fått internationella utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete.

Henrik Saxborn tror även att fastighetsbranschen kommer att utvecklas till följd av digitaliseringen. Den kontorsyta som ett företag behöver kommer förmodligen att krympa, och det kanske skapar möjligheter för företag att dela sin yta med andra.

På det politiska planet finns det enligt Henrik Saxborn en hel del att göra, till exempel när det kommer till att snabba på i den kommunala planeringen av nybyggen.

”Just nu går marknaden fortare fram än vad planläggningen orkar med, och det blir mer och mer allvarligt. Vi har inga ytor att erbjuda i Göteborgs centrum i dag.”

Något han vänder sig mot i den debatt som pågår just nu är att allt handlar om bostäder.

”Det byggs för lite kontor. Bostäder kommer alltid först i planeringen”, säger Henrik Saxborn.

”Min stora fråga är: Var ska folk jobba?”

Enligt Castellums vd behövs det byggas nästan lika mycket kommersiella fastigheter som bostäder för att en stad ska fungera.

Paddlar själv

Det börjar bli dags att ta sig tillbaka över älven igen. Eftersom det såg lite väl strömt ut på vägen ut uppstår frågan om kajaken ska transporteras i bil tillbaka.

”Nej. Det går fortast om jag paddlar själv”, säger Henrik Saxborn och styr stegen mot älven.