Hoppa till innehållet

Får barbariskt bra betalt för Conan

Han köpte rättigheterna till hjältekaraktären Conan Barbaren för 15 år sedan. Nu ska det svärdsvingande muskelberget bli tv-serie på Amazons streamingtjänst.

För Fredrik Malmberg är det gyllene tider.

ÅTERUPPVÄCKT HJÄLTE. Conan Barbaren är kanske mest känd för filmerna med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen. Nu ska fantasyhjälten bli tv-serie. Fredrik Malmberg är en av producenterna och serien ska regisseras av Game of Thrones-proffs.
ÅTERUPPVÄCKT HJÄLTE. Conan Barbaren är kanske mest känd för filmerna med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen. Nu ska fantasyhjälten bli tv-serie. Fredrik Malmberg är en av producenterna och serien ska regisseras av Game of Thrones-proffs.
ÅTERUPPVÄCKT HJÄLTE. Conan Barbaren är kanske mest känd för filmerna med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen. Nu ska fantasyhjälten bli tv-serie. Fredrik Malmberg är en av producenterna och serien ska regisseras av Game of Thrones-proffs.
ÅTERUPPVÄCKT HJÄLTE. Conan Barbaren är kanske mest känd för filmerna med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen. Nu ska fantasyhjälten bli tv-serie. Fredrik Malmberg är en av producenterna och serien ska regisseras av Game of Thrones-proffs.Foto: Jay Zetterberg
BRUTAL BARBAR. Conan Barbaren är en fiktiv figur som skapades av författaren Robert E. Howard 1932.
BRUTAL BARBAR. Conan Barbaren är en fiktiv figur som skapades av författaren Robert E. Howard 1932.Foto: Di

Tv-serien ska börja sändas om två år och ha en budget på 100 miljoner dollar, 10 miljoner per avsnitt. Regissör och exekutive producent Miguel Sapochnik som gjort prisvinnande avsnitt av ”Game of Thrones”.

Vid sin sida har han namnkunniga proffs: Ryan Condal som häromåret stod bakom tv-serien ”Colony” samt Warren Littlefield, som varit exekutive producent för ”Fargo” och ”The Handmaid’s Tale”.

För Fredrik Malmberg som i allra högsta grad kommer att vara inblandad i projektet är det en guldsits. Från sin bas i West Hollywood, Los Angeles, driver han bolagen Cabinet Entertainment och Pathfinder Media. I det förstnämnda ligger rättigheterna till Conan samt en rad andra karaktärer som skapats av Robert E Howard på 1930-talet.

I det andra produceras och finansieras filmproduktioner. Och det är en marknad som exploderat i takt med streamingtjänster som Netflix och HBO vid sidan om kabelbolagen skakat om hur vi ser på film och serier.

”Det är absolut en guldålder för oss nu. Det finns 70 till 80 bolag som behöver innehåll”, säger Fredrik Malmberg.

Bolagen har totalt fem anställda och avslöjar inte omsättningen. Större delen av intäkterna har tidigare kommit från licensintäkter av både egna och andras varumärken från alla former av medier, spel, publicering och leksaker. Men på senare tid har resultatet alltmer genererats via egen filmproduktion.

”Allt vi gör läggs i projekt i egna bolag. Intäkterna kan gå från noll till väldigt mycket. Men det är det eviga gnetande som ger resultat”, säger han.

Vad som gett bäst kassaklirr under hans tid i den amerikanska drömfabriken undviker han att precisera, men det framgår att Conan står för en betydande del.

”Nu börjar vi få bra avkastning på köpet av de rättigheterna. Den riktiga skördetiden kommer om två år när tv-serien kommer ut.”

I början av året kom nyheten att det amerikanska serietidningsimperiet Marvel ska börja publicera Conan Barbaren-serier igen. Senast det skedde var 1996.

”Att Marvel gör en nystart med Conan är väldigt viktigt för oss. Det är den största serietidningsproducenten med 40 procent av marknaden. För oss är det en fjäder i hatten att få jobba med dem.”

Fredrik Malmberg hävdar att det aldrig varit en så fascinerande tid för folk som jobbar med dataspel, serietidningar och film som nu.

Hans bolag är ett av få oberoende företag med en stor portfölj karaktärer, bland annat den Indiana Jones-liknande äventyrshjälten El Borak, som har licensierats ut till Sony.

I biblioteket finns även andra figurer skapade av Robert E Howard: ”Kull of Atlantis”, ”Solomon Kane” samt rollspelshistorierna ”Mutant Chronicles” och ”Mutant År Noll”.

Pathfinder Media är dessutom med i arbetet med ”The Syndicate” en ”Narcos”-inspirerad tv-serie av europeiskt snitt. Det är en europeisk samproduktion som först visas i turkisk tv.

”Klart att vi fått många uppköpspropåer, men som entreprenör måste jag ju ha något att göra. Jag har inga planer på att sälja.”

I stället har hans företag Cabinet startat ett samägt bolag kallat Heroic Signatures tillsammans med den norska spelutvecklaren Funcom. Det ska förvalta spelrättigheterna till bland annat Conan och Mutant.

Strax före jul fick Funcom en ny storägare när Swedbank Robur Ny Teknik gick in med 90 Mkr.

Vad är varumärket Conan värt?

”Det är svårt att sätta ett värde. Att göra en kassaflödesanalys är bara ’bull shit’. Allt ligger i hur betraktaren ser på det, vem det är som vill köpa? Men mitt fokus är att bygga det här så stort så möjligt. Jag vill inte stiga av för tidigt.”

Enligt Fredrik Malmberg investerades 100 miljoner dollar, motsvarande 800 miljoner kronor, i Conan när det gjordes som dataspel. Ytterligare 100 miljoner dollar pumpades in i ett filmprojekt som dock aldrig blev någon succé.

Fredrik Malmberg medger att det var en flopp. I dag ser det annorlunda ut. Värdet har ökat i och med att Game of Thrones-serien eldat på intresset för fantasy.

”Omstarten för varumärket tar ett par år. Det ska bli väldigt intressant att se hur serien tas emot. Jag tror att fansen kommer att tycka att det är klockrent.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera