Di Weekend INTERVJUER

Fantasydrottningen vill ha action på varje sida

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Jag har aldrig skrivit för pengar. Man är rik så länge man har en krona mer än man behöver, och pengar betyder ingenting utom när man inte har dem”, säger författaren Margit Sandemo.

Lars Jansson

SKILLINGE, ÖSTERLEN
Margit Sandemo
är 93 år och har skrivit 183 böcker som tillsammans har sålt nära 40 miljoner exemplar. Hennes serie om isfolket är en framgångssaga som fortsätter än i dag.
Den excentriska författaren har spenderat alla sina pengar, skriver på bok 184 och räknar med att bli 102 år.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det sitter ett halvskrivet ark i den elektriska skrivmaskinen. Den är Margit Sandemos sjätte eller sjunde skrivmaskin, hon minns inte exakt hur många hon har slitit ut. Här i arbetsrummet i Skillinge, ett litet fiskeläge på Österlen, kämpar hon med sin 184:e bok.

”Jag tycker att det är så roligt att skriva men jag kommer inte i gång, jag blir förbannad på mig själv. Men jag tror det har med åldern att göra.”

Margit Sandemo är 93 år, snart 94, så det är inte en helt orimlig förklaring. Hon är en av Nordens mest lästa författare med bortåt 40 miljoner sålda böcker. Med Sagan om Isfolket – en bok-serie i 47 delar – skapade hon en egen litterär nisch inom fantasy, historia och romantik, men har fått många efterföljare. I Norge har det blivit ett fenomen med författare som skriver långa bokserier, något som ibland kallas Sandemo-effekten.

”Jag har ett lyxproblem i att jag har så förfärligt många nya idéer. Jag måste dränka dem i disk och golvtvätt.”

Dry martini vid lunchen

FAKTA
Margit Sandemo

Bakgrund: Född 23 april 1924 i Norge. Hennes mamma var svenska och tillhörde den grevliga ätten Oxenstierna af Korsholm och Wasa. Föräldrarna skildes när Margit Sandemo var sex år och hon växte därefter huvudsakligen upp i Sverige.

Ålder: 93 år, snart 94.

Bor: Skillinge i Skåne.

Familj: Var gift med Asbjørn i 54 år tills han avled 1999. Tre barn – dottern Tove gick bort 2015. Sju barnbarn och tio barnbarnsbarn.

VISA MER
FAKTA
Bibliografi i urval
  • Margit Sandemo debuterade inte förrän vid 40 års ålder och har skrivit 183 böcker.
  • Hennes första bok, Vredens natt, publicerades som följetong i en veckotidning 1964.
  • Sagan om isfolket, 47 delar.
  • Häxmästaren, 15 delar.
  • Legenden om ljusets rike, 20 delar.
  • Sandemoserien, 40 delar.
  • De svarta riddarna, 12 delar.
  • Kiaras saga, 3 delar.
  • Fristående böcker i urval: Livsglädje – en självbiografi, Visst katten har djuren själ, I nattens tystnad, I död och lust.
VISA MER
FAKTA
Tre röster om Margit Sandemo och Sagan om Isfolket

REDAKTÖREN.
Anne Bull Gundersen
på förlaget Bladkompaniet i Norge:
”Margit har otroligt trogna läsare, och för många har hennes böcker varit inkörsporten till annan litteratur, genom henne har de fått upp läsglädjen. Hon är extremt vital för sin ålder, man får aldrig en känsla av att man sitter och pratar med en gammal dam precis.”

LÄSAREN.
Sara Berg Sjöstedt
, Göteborg, Sandemo-fan som läste Sagan om Isfolket som tonåring, och nu har köpt hela serien till sin egen tonårsdotter:
”Att ha en bokserie är lite som att följa en tv-serie - man vet att man under en längre period har något att läsa som man verkligen gillar. Jag plöjde serien när jag var 13–14 år och då köpte jag böckerna på antikvariat för typ 3 kronor styck. I dag kostar de 40 kronor styck, det är helt sjukt.”

FORSKAREN.
Maria Nilson
, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet:
”Margit har haft en oerhörd genomslags-kraft, men osynliggjorts i litteraturhistorien. Det vore väldigt intressant om det kom en avhandling om Margit Sandemo, men jag tror att det dröjer. Hon var oerhört tidig med det vi i dag kallar paranormal romance. Folk kunde inte etikettera och blev frustrerade. Många av hennes romaner var dåligt korrekturlästa och norska ord blandades med svenska. Sådant vändes emot henne.”

VISA MER

Hon har alltid älskats av sina fans men nämns aldrig i finare litterära sammanhang. Många har fnyst åt hennes snabba produktion och avfärdat hennes böcker som kiosklitteratur. Medan många av de senare årens skandinaviska bästsäljande författare, som Stieg Larsson, Jo Nesbø och Camilla Läckberg, omskrivs i spaltkilometer vet många inte ens vem Margit Sandemo är.

Men på Hamnkrogen i Skillinge är hon ett välkänt ansikte.

”Vi äter lunch där, så kan jag få en dry martini också”, säger hon i telefon när vi bokar in intervjun.

Och servitören har stenkoll på hur hon vill ha sin aperitif. Drajan är ett måste de få gånger i månaden hon numera kan ta sig ned till den lilla restaurangen.

”How nice”, säger Margit Sandemo när hon blir serverad, och det glittrar i de isblå ögonen.

Livskamraten i 54 år

Hon kastar in engelska uttryck mitt i en mening och refererar till populärkultur som vore hon 70 år yngre. Hon kommer med glada tillrop som Hurra! och Yes! för att understryka det hon säger. Kort sagt: hon varken beter sig eller pratar som man fördomsfullt förväntar sig av en 93-åring, och att vistas i hennes närhet är en fascinerande upplevelse.

Margit Sandemos liv har präglats av nära familjerelationer och stor lycka. Men också trauman som hon burit med sig hela livet. Hon föddes i Norge men växte upp i Sverige med sin mamma och fyra syskon. Som vuxen flyttade hon tillbaka till Norge. I 54 lyckliga år var hon gift med den långe och snälle Asbjørn Sandemo, som hon i sina memoarer Livsglädje från 2010 beskriver som någon närmast helgonliknande, en livskamrat i sann bemärkelse. Hon hävdar bestämt att de aldrig bråkade, någonsin.

”Asbjørn är borta nu, jag är ensam, men jag har haft en väldig tur i livet. Lycka är två saker för mig – dels ett plötsligt ögonblick när man känner stark lycka, dels att gå och lägga sig och tänka att ’Den här dagen gjorde jag bra’.”

Magi, ondska, erotik ...

Efter småbarnsåren och en kortare skådespelarkarriär hann Margit Sandemo fylla 40 år innan hon debuterade som författare. 1982 gav hon ut första boken i Sagan om Isfolket. Tidigare hade hon skrivit följetonger i veckotidningar, men nu ville förlaget Bladkompaniet ha en släktkrönika. Första delen, Trollbunden, blev en enorm försäljningssuccé och fram till 1989 skrev Margit Sandemo ytterligare hela 46 böcker i serien. Hon satt hemma och skrev i en rasande takt, och lika snabbt sålde böckerna slut. Nummer 17 skrev hon på elva dagar.

”Det var så himla roligt att skriva den att jag inte hade tid att äta och prata ens, i alla fall inte när jag skrev nummer 17. Fantasivärlden strömmar på i mitt huvud och jag bara skriver ned berättelserna. Innan dess hade jag bara satt ihop långa historier i huvudet för att somna på kvällarna.”

Sagan om Isfolket är en nordisk släktkrönika och följer anfadern Tengels ättlingar under 400 år fram till 1960-talet. Böckerna är fyllda av magi, ondska, övernaturliga fenomen, erotik, dramatik och nordisk historia. Hon har ofta beskrivits som att hon var långt före sin tid med den typen av böcker. I dag har fantasy fått ett enormt uppsving och är stort inom både litteratur, film och tv. Margit Sandemo kastar själv plötsligt in en referens till HBO:s succéserie Game of Thrones.

Har du sett Game of Thrones?

”O ja, alltihop. En väninna kom hit varje måndag kväll och så satt vi med en flaska vitt vin och såg på det. Jag tycker den är härlig, otroligt välgjord, även om det är lite för många personer ibland. Det är ju en säsong kvar, och de pratar om spinoffer också.”

Action på varje sida

Sagan om Isfolket har sålt i tiotals miljoner exemplar på flera olika språk, en enorm succé. När Margit Sandemo signerade den sista delen 1989 ringlade köerna timslånga utanför butikerna i både Stockholm och Oslo. Ändå är det många som avfärdar Margit Sandemos litteratur.

”Mina historier går inte på några djup precis, jag är ganska ytlig. Utan att bli en Barbara Cartland*, för då skulle jag gå och hänga mig. Men de som kallade mina böcker för husmorsporr och tantsnusk hade inte läst dem! Det är action, och det måste vara action på varje sida för att jag ska vara nöjd.”

Du sa att du är ytlig, hur menar du?

”Jag är absolut inte någon akademiker, jag är mycket närmare autodidakt. Jag har bara en examen i höjd med gamla realexamen, och resten har jag lärt mig själv. Som ryska, det har jag lärt mig själv och det tyckte jag var roligt. Men franska fick jag inte in i huvudet.”

Men är det ”bättre” att skriva böcker som anses djupa?

”Det beror väl på vem man skriver för? När jag tänker på vad jag skriver så är det egentligen för dem som har en massa kärlek att ge, men ingen att ge den till. Att de ska känna igen sig, och att det blir ett lyckligt slut.”

Svårt skriva om erotik

Det var förlaget som insisterade på erotiska inslag i hennes böcker, annars skulle det inte bli någon utgivning. För Margit Sandemo blev det en kamp med sig själv. Hon har i tidigare intervjuer berättat om hur hon som barn utsattes för flera övergrepp och våldtäkter. I sina memoarer skrev hon öppet om de svåra underlivsskador hon ådrog sig, och sin oförmåga att känna sexuell njutning som vuxen. Men fantasin har det aldrig varit något fel på. I början satt hon under bordet och skämdes när hon skrev sexscenerna, men sedan lossnade det.

”Men NU går det inte att skriva om sex längre, nej det GÅR inte! Jag är för gammal, jag får inte den där nerven över det hela”, säger hon skrattande och slår näven i bordet.

Hyllas av fansen på nätet

Margit Sandemo har skrivit 136 böcker utöver Sagan om Isfolket, men den första serien är och förblir hennes storverk. Det finns i dag flera forum på nätet tillägnade bokserien, och varje gång någon skriver ett bokbloggsinlägg om Sagan om Isfolket fylls kommentarsfälten med entusiastiska och nostalgiska utrop:

”Jag plöjde hela bokserien tre eller fyra gånger. När det var som värst kunde jag ligga vaken och inmundiga en bok per natt.”,

”Det var Sagan om Isfolket som väckte mitt läsintresse”,

”Älskar den här serien! Efter den första boken var jag som besatt! Ibland drömmer jag att det är mig det står om i böckerna.”

Hur ser du på din plats i litteraturhistorien?

”I Norge är underhållningsförfattare skilda från vanliga författare, och det tycker jag är bra för då jämför man inte dem och säger att underhållningsförfattare är väldigt dåliga. Det finns en liten besserwissergrupp som inte tycker att man ska ha med mig att göra. Men kanske jag räknas som den förnämsta serieförfattaren.”

Hon har fått norska kungens förtjänstmedalj för att så många lärare och elever uppmärksammat att hon fått ungdomar att börja läsa böcker.

”Det känns underbart skönt att man är till nytta också, att man inte bara skriver för sitt eget nöjes skull.”

Comeback efter Game of Thrones

Sagan om Isfolket-böckerna är i dag eftertraktade på andrahandsmarknaden – någon svensk nyutgåva är inte planerad trots författarens önskemål. Att trycka, lagerhålla och sälja en serie på 47 böcker är ett ”ganska stort projekt”, menar Ingela Olofsson på det svenska förlaget Boknöje.

De antikvariat Di Weekend har talat med berättar att böckerna är efterfrågade men svåra att få tag i. Lite lättare är det på nätet. Den som säljer hela Sagan om Isfolket i bra skick i pocket kan få uppåt 2 000 kronor på Blocket för alla 47 delarna. På Bokbörsen erbjuds hela serien i inbundet band för 3 995 kronor. De böcker som säljs styckvis går för 20–150 kronor.

Den som har sparat böckerna på vinden sitter alltså på snabba cash. Om man nu vill skiljas från dem, vill säga. Många av dem som plöjde serien när den var som störst runt 1989 var tonåringar som lånade sina mammors böcker, och de har i dag barn i ungefär samma ålder. Serien har åter blivit populär, delvis tack vare att fantasy blivit mer erkänt på senare år, efter filmatiseringarna av Sagan om ringen och Game of Thrones.

Dundersuccé som ljudbok

Inte minst har Sagan om Isfolket, och Margit Sandemo, fått ett uppsving i och med ljudbokens frammarsch de senaste åren. Tack vare ett förslag från skådespelerskan Julia Dufvenius beslutade Storytel 2013 att göra en nyinläsning av hela serien, med Dufvenius som uppläsare.

”Vi kollade intresset genom att lägga ut en fråga på Facebook, huruvida folk skulle lyssna om Sagan om Isfolket kom som ljudböcker. Kommentarsfältet fullkomligt exploderade och det var länge det mest lajkade och kommenterade inlägget”, säger Tiina Nevala, pr-ansvarig på Storytel.

Bokserien har blivit Storytels största succé någonsin, med fans som otåligt väntat på att nya delar ska släppas. Julia Dufvenius fick sitta i studion på kvällar och helger och har till dags dato ägnat 40 hela dygn i studion för att läsa in serien samt spinofferna Häxmästaren och Legenden om ljusets rike, samt Kiaras saga. Enbart Isfolket motsvarar 332 timmar innehåll, och Julia Dufvenius har fotograferats av Elisabeth Ohlson Wallin till omslagen.

”Jag ringde Margit jättemycket för att få hjälp med hur namnen ska uttalas. Till slut hade jag åtta A4-sidor med namn, men hon hade stenkoll på varenda karaktär fortfarande. Vi hade fantastiska samtal. Margit är ju väldigt rolig, och det kändes som att jag fick in en fot i hennes magiska värld”, säger Julia Dufvenius.

”Jag har gjort många tabbar”

Trots de enorma framgångarna hävdar Margit Sandemo att hon inte är rik.

”Jag har aldrig skrivit för pengar. Man är rik så länge man har en krona mer än man behöver, och pengar betyder ingenting utom när man inte har dem.”

Hon bor i sitt lilla hus i Skillinge som hon och dottern Tove köpte 2002 efter att ha bott i Norge i 60 år. Tove gick bort för drygt två år sedan, och sedan dess lever Margit Sandemo ensam med hunden Marco. Det finns ingen förmögenhet, säger hon, utan hon lever på det hon kallar pension – bland annat ett årligt royaltyförskott från förlaget Bladkompaniet, där hennes böcker fortfarande ges ut på nytt. Resten har hon gjort av med, på dåliga investeringar och för att leva livet.

Hon är omvittnat generös mot barn och barnbarn och reste mycket medan hon fortfarande kunde.

”Jag har gjort många tabbar och skrivit på kontrakt för att jag har litat på folk. Affärer orkar jag inte med”, konstaterar hon.

Numera är det sonsonen Sindre Sandemo, filmregissör, som håller ett öga på hennes affärer och avtal.

”Jag har jädrans fina barnbarn. Mina söner är också otroligt fina människor. Men jag är inte någon extrem familjemänniska. Jag vet att de finns där och jag skriver och ringer ibland, men jag är inte så sentimental”, säger Margit Sandemo.

Förutom att ha stenkoll på fantasy och deckare på tv har hon för första gången i livet börjat intressera sig för världspolitiken, och hon är djupt oroad över donald trump, vladimir Putin och Kim jong-un.

”Där sitter det två livsfarliga clowner i var sin ände, och mitt emellan sitter det en räv. Och nu har Trump ställt till det i Israel också. Det är ganska dynamiskt för ögonblicket.”

Du var ju tidigt ute och pratade om det sexuella våld du utsattes för som barn. Har du följt Metoo-kampanjen under hösten?

”Jaa, där mår ens onda hjärta bra när de ryker, den ena efter den andra!”

Innan vi lämnar Hamnkrogen i Skillinge har Margit Sandemo pratat ihop sig med en bekant om ett 55-årskalas de båda ska besöka, fixat en doggybag med lunchrester till hunden, oblygt sugit i sig fotografens smicker och förhört sig om mitt eget kärleksliv.

Jag blir också upplyst om att jag har en liten osynlig hjälpare på min vänstra sida, en manlig figur som går bredvid mig. Margit Sandemo har genom åren varit öppen med att hon tror på andevärlden och övernaturliga väsen, och 1990 gav hon ut boken Vi är inte ensamma, som handlar just om våra osynliga hjälpare.

”Han står där, och han hjälper dig. Du kan snacka till honom. Du får inte svar, men du får hjälp. Han är där för trygghet och tröst och du kan vända dig till honom när allt annat går åt helvete.”

Sin egen hjälpare har hon haft mycket stöd av.

”Hur tror du annars jag hade klarat mig genom livet?”

Tillbaka i huset pratar vi om livet och döden. Sedan i somras har Margit Sandemos hälsa försämrats och hon kan inte längre gå utan hjälp.

”Jag har ett iskallt förhållande till döden. Den är inte dramatisk alls. Asbjørn, Tove och min mamma som jag höll så mycket av, de har bara gått över en tröskel.”

Spås bli 102 år

Efter mycket tjat från det norska förlaget har Margit Sandemo gett upp motståndet till en stor biografi, som nu kommer att författas. Den ska skrivas av Sølvi Wærhaug, tidigare chef över kultursidorna i Verdens Gang. Med jämna mellanrum kommer hon till Skillinge för att intervjua den motsträviga huvudpersonen, som tycker att det har skrivits tillräckligt.

Sitt eget skrivande är det som sagt sisådär med.

”Nummer 17 i Sagan om Isfolket skrev jag på elva dagar. Min förra bok som heter Skogens barn tog mig två år. Nu skriver jag på nummer 184, jag har hållit på i två år och jag har bara kommit halvvägs – den går jädrigt långsamt.”

Hon har dock ingen brådska. Den norske healern och siaren Joralf Gjerstad, även känd som Snåsamannen, har spått att Margit Sandemo kommer att bli 102 år.

”Det finns ingen rädsla för döden. Hela det utrymmet är kvar och det är gott. Jag ska skriva klart den här boken och så har jag tänkt leva tills jag får se Isfolket som tv-serie. Jag har en massa jag behöver ta tag i här hemma, sovrummet måste tapetseras och målas om. Jaja.”

* Fotnot: Barbara Cartland var en brittisk författare som skrev 723 kärleksromaner under sin livstid.