Di Weekend INTERVJUER

En vinnarskalle på ny hemmaplan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amanda Lindgren

När elitserien i bandy drar i gång rycker det i tävlingsnerverna hos KPMG:s vd, tidigare SM-vinnaren Patrik Anderbro. Han får trösta sig med ljudböcker på maxfart och att trolla med vinkorkar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du har varit elitspelare i bandy. Vilka erfarenheter från isen har du tagit med in i jobbet som vd för ett konsult- och revisions­bolag?

”Väldigt många. Allt ifrån hur man får ihop en grupp till vad som är viktigt för individen för att den ska bidra till helheten. Jag tror företag har mycket att ­vinna på om man lägger ned tid på det.”

Nyligen gjorde du ett gästspel när några gamla bandylegender deltog i en turnering. Längtar du tillbaka till isen?

”Jo, det gör jag jäkligt mycket, men blev smärtsamt varse om att det gått tio år sedan jag ­slutade. Man tar ganska mycket stryk nu när man inte har fysiken längre. Det var smärtsamt att se ytorna på banan, men att inte kunna ta sig dit.”

Vilket lag skulle du satsa pengar på att de tar SM-guldet i bandy den här säsongen?

”Om man ska få valuta för pengarna tror jag man ska satsa på Bollnäs. Det är en chansning, men ger bäst betalt. Jag har sett dem och de har ett balanserat lag. Men det är klart att Villa ligger bäst till.”

Vilken är den vanligaste frågan du får?

”’Hur känns det?’ fick jag väldigt ofta som bandyspelare, och väldigt ofta nu som vd också.”

Vilket råd skulle du ge ditt 20-åriga jag?

”Att aldrig fastna i problem. Det finns alltid en väg framåt även om det gör lite ont ibland! Ta chansen när tillfälle ges.”

FAKTA
Patrik Anderbro

Ålder: 47 år.

Bor: Västerås.

Familj: Hustrun Helena och tre barn, Anton, 10, Agnes, 9 och Astrid, 7 år.

Bakgrund: Jobbat som städare och vid löpande bandet på Mölnlycke. ­Civilekonom Högskolan i Dalarna. Fyra år på PWC som revisor. Värvad till Västerås i bandy från Falun och samtidigt från PWC till KPMG. 18 år på KPMG, bland annat som kontorschef i Västerås, regionchef, affärsområdeschef små- och medelstora företag. Företags-ledningen från 2013. Vd från 2019. Spelat 17 allsvenska säsonger i bandy och vunnit SM-guld med Västerås SK 2009.

Fritid: Ljudböcker, padel, barnens idrottsaktiviteter.

VISA MER
Hur återhämtar du dig efter en lång dag?

”Tar en promenad med en ljudbok på dubbel hastighet – jag är för otålig för att lyssna på normal hastighet. Gärna någon som Reine Brynolfsson, Jonas Malmsjö eller Stefan Sauk läser.”

Du får 10 miljoner kronor i handen och ­måste placera dem direkt, vad gör du?

”Jag köper en teleportal så att jag slipper pendla mellan Västerås och Stockholm.”

Vad ville du bli när du var barn?

”Sopgubbe. Och jag lever den drömmen varje söndag när jag åker till återbruket med allt jag kan hitta att slänga. Men frun är inte alltid nöjd eftersom jag ofta slänger ’hennes’ grejer.”

När var du riktigt glad senast?

”Jag blir riktigt glad när jag vinner oavsett vad tävlingen går ut på. Jag har lärt mig att hantera situationer när jag inte vinner på gamla dar.”

Vilken är din största extravagans?

”Jag har nog ingen sådan. Men mitt golfspel har inte varit bra på sistone så jag investerade i ­mycket dyra klubbor den här säsongen. Utrustningen är ju avgörande.”

Ditt hem står i ljusan låga, vad lämnar du helst kvar?

”Alla mina skjortor som jag växt ur, men som jag fortfarande tror att jag kommer kunna ha.”

Direktören som skrattar även när det krisar Vilket är ditt sämsta köp?

”En skitdyr magnetmadrass som jag köpte av en lagkompis, Per Fosshaug. Han har förresten sålt på mig många dåliga saker.”

Den bästa eller värsta present du har fått?

”När jag fyllde 22 år hade jag köpt två tårtor till alla som skulle komma på min födelsedag, men bara min kompis Johan dök upp. Han gav mig en helkväll på stan som plåster på såren. Det blev den bästa och sämsta presenten på en och samma dag.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?

Wahlgrens värld.”

Har du något bra lifehack?

”Försök vara den förändring du vill se i världen. Alla kan göra skillnad och verklig förändring – som kan göra tillvaron lättare – börjar med oss själva.”

Vad har du för dold talang?

”Jag kan trolla med två vinkorkar. Om man greppar dem rätt så kan man gå från ’låst läge’ till ’fritt läge’ utan att släppa taget. Roligare i verkligheten än att förklara så här.”

Vilket är det finaste beröm du fått?

”Av mina lagkamrater. Jag var väl aldrig den popu­läraste spelaren hos publiken eller ­medierna, men det enda som betydde något var vad tränaren och lagkamraterna ansåg om mig och min insats.”

Vilken är din paradrätt när du står i köket?

”Korv Stroganoff, men barnen vägrar äta min ­version numera. Det får bli ugnspannkaka.”

Tennis: »Det är lite Skalman över mig« Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, ­vilket skulle det vara?

”Hockeyspelare i NHL – bra betalt, mycket träning och häftiga matcher!”

Vilket var ditt favoritämne i skolan?

”Matematik. Jag var inte så intresserad av skolan fram till sjuan, men då fick man ju betyg och kunde börja tävla.”

Om du måste börja varje morgon med att lyssna på filmmusik, vilket soundtrack blir det?

”Vet inte om det är filmmusik direkt men Always look on the bright side of life från Life of Brian är väl ett bra sätt att börja dagen ändå.”