Hoppa till innehållet

Lakrits-vd:n lämnade jobbet för att satsa på drömmen

Han är inte längre vd för sitt livsverk, men dansken Johan Bülow äter ändå lyxlakrits varje dag. Som största ­extravagans väljer han därför något helt annat. 

Johan Bülow startade Lakrids hemma i köket på Bornholm.
Johan Bülow startade Lakrids hemma i köket på Bornholm.Foto: Lars Jansson

Du startade lakritskokeri i din mammas kök på Bornholm 2007. Hur kom du på den idén?

”Min mamma har alltid sagt att hon ville att vi barn skulle göra något som gjorde oss glada. Hon var själv företagare, och min främsta inspirationskälla. Eftersom jag älskar lakrits och hade jobbat i restaurang, provade jag att göra egen lakrits. Det har jag aldrig ångrat.” 

Ni omsatte 190 miljoner danska kronor ­förra året. Vad har varit framgångsfaktorn?

”Att ha rätt människor omkring sig och följa sin passion. När vi började drömde jag om att göra världens bästa lakrits, nu är min dröm att få ­världen att älska lakrits.” 

Lakrids by Bülow har svenska investeringsbolaget Valedo som majoritetsägare och du klev nyligen av som vd. Vad gör du nu? 

”Jag är kreativ chef i bolaget med ansvar för produkter och varumärket. Att ta in investerare har varit bra. Det gör att jag kan ha fokus på utvecklingen, som är det jag brinner starkast för.” 

När du går bort på middag, vilken är den vanligaste frågan du får?

”Hur mycket lakrits äter du?”

Vad brukar du svara? 

”Jag är i vårt utvecklingslabb varje morgon, så jag provar något nytt nästan varje dag. Sist var det en jätteexklusiv saffranslakrits som är framtagen för Dubai-marknaden.” 

I vilka situationer ljuger du?

”När min fru kommer hem sent, barnen har lagt sig och hon undrar om de åt bra. Det gör de inte alltid, men jag säger det för husfriden.” 

Vad hos dig tycker du minst om?

”Mitt lillfinger som är väldigt böjligt och sträckbart. Det är riktigt konstigt.”  

Vilken är din största extravagans?

”Jag älskar mitt hem och att vara där med min ­familj. Vi spenderar mycket pengar på huset och kvalitetsmat.” 

I en chatprofil, hur beskriver du dig själv med fem ord?

”Positiv, leende, familjekär, detaljorienterad och lite arrogant, fast på rätt sätt.” 

Om du skulle göra en film om bolaget, vem spelar dig? 

”Ed Harris för att han är så cool.”

När var du riktigt lycklig senast? 

”I morse när jag väckte min familj och vi åt frukost tillsammans.” 

Vilken har varit din djupaste kris? 

”För fem år sedan drabbades jag av en stress­attack. Jag var väldigt upptagen i företaget och det gick ut över resten av mitt liv och vardag. Min fru och jag pratade mycket om det under den perioden, och tack vare henne kunde jag komma ur det ­efter fyra, fem månader.” 

Vad är du riktigt bra på?

”Att läsa av nya människor. Det har jag tränat upp. När jag startade företaget var jag blåögd, och är man framgångsrik hör många av sig och vill ha kontakt. Nu är jag bättre på att snabbt avgöra om de hör av sig av bra eller dåliga ­anledningar.” 

Vem från godisbranschen tar du med dig till en öde ö? 

”Jag tar bara med mig en stor burk Nutella. Det kan låta konstigt när man jobbar med kvalitetsprodukter, men i slutänden gillar jag även ­Nutella då och då.” 

Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar?

”Min julienne-kniv, som hackar grönsaker i småbitar, och som jag höll på att skära av mig fingret med för ett tag sedan.” 

Om du skulle dö och återuppstå som en person, ett djur eller ting, vad skulle det bli?

”Det får bli Ed Harris där med.”

När grät du senast?

”Förra året gjorde jag en bok om mitt liv, hur jag mötte min fru, vårt liv med barnen och företaget. Det var en present till min familj, som förhoppningsvis kan leva kvar i framtida generationer. När jag skulle ge den till dem blev jag överväldigad av känslor.” 

Vilken är din största fiktiva hjälte?

”Batman, han är stark, hemlig och cool.” 

Du måste tatuera dig, vilket motiv väljer du?  

”En bild på mina två barn för att de är så söta.” 

Hur är du som bilförare?

”Som Batman, jag är bäst på att köra. Tycker inte alla killar det? Nej men, jag kör inte så snabbt, men gör inga misstag.” 

Vad gör du en riktigt bra helg? 

”Är med vänner och deras barn i vårt hus, tar det lugnt och lagar mat ihop. Gärna ny mat, med bra råvaror.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera