Di Weekend INTERVJUER

En digital fotosurrealist

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Set them free av Erik Johansson.

Illustration: Erik Johansson

ARKIV (dec 2012) En bild kan säga mer än tusen ord. Men den kan också manipuleras.
I vissa fall är det dock inte kameran som ljuger – möjligen bilden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Erik Johansson är en ny svensk stjärna på den digitala bildhimlen med en originell specialitet: att få omöjliga saker att se realistiska ut. Hans bilder och illusioner har både humor och mörka undertoner. Men 27-åringen, som har rötterna i den västgötska myllan, vill inte kalla sig konstnär även om han hämtar inspiration från surrealister som Salvador Dalí och René Magritte.

”Jag vill bara genomföra idéerna som jag har i huvudet. Jag lägger inget budskap i bilderna”, säger Erik Johansson, som bor i Berlin.

Montagen blir som måleri. Hans egna fotografier är färgerna och datorn är tavelduken. Han jobbar utöver kameran med en pc och använder Photoshop.

Vid sidan av de egna projekten har han kunder över hela världen. Han tar till exempel uppdrag som retuschör från reklambyråer i Sverige och New York. Microsoft har anlitat honom för marknadsföring och han har gjort ett projekt för Google på plats i Kalifornien och talat på en TED- konferens i London.

Det är skapligt snabbt marscherat för någon som fick sin första digitalkamera som 15-åring och däremellan hunnit ta en masterexamen i interaktionsdesign vid Chalmers.

”Jag vill få det att se ganska enkelt ut, men att folk ska tänka ’hur gjorde han det här?’”