Di Weekend INTERVJUER

Elitsoldaten tog kommandot över sin ilska

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”När jag tjänstgjorde i Afghanistan ville jag inte ha kontakt med dem där hemma för att inte förlora koncentrationen. Inga brev eller telefonsamtal. De andra i förbandet tyckte att jag var känslokall, men för mig var det en överlevnadsstrategi”, säger Ant Middleton.

Han har lärt sig ledarskap den hårda vägen som fallskärmsjägare, kommandosoldat och prickskytt. Men det var i fängelset tv-kändisen Ant Middleton fattade sitt livsavgörande beslut.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Anthony ”Ant” Middleton är förstås punktlig. Eller rättare sagt, mer än punktlig. Han dyker upp i hotellobbyn några minuter före utsatt tid vilket knappast förvånar med tanke på hans drygt 13 år som elitsoldat i den brittiska armén och marinen.

Han har en i machosammanhang unik trippel: att ha genomgått fallskärmsjägarutbildning, klarat marinkårens kommando­träning och som kronan på verket stångat sig igenom Special Boat Service, SBS, väldigt tuffa intagningsprov. SBS är den brittiska marinens version av mytomspunna SAS (Special Air Service). Bara en handfull brukar ens klara de inledande fyra nedbrytande testveckorna.

Under sin tid i SBS gjorde Ant Middleton två vändor i Afghanistan. Han var framför allt stationerad i den då extremt farliga Helmandprovinsen, 2008 och 2010.

”Jag offrade mycket, men för att över­leva i den omgivningen krävdes total hängivenhet och koncentration. Jag älskade jobbet i ett specialförband. Familj och barn kom i andra hand. Nu skulle jag aldrig vilja gå tillbaka till militären. Det är skönt med en ny karriär och att man är till hälften ­normal i alla fall”, säger han med ett brett leende som glimmar till i hans svarta skägg.

Använde anabola steroider

Hans riktiga pappa dog när Ant Middleton var fem år. Det förändrade tillvaron fullständigt. Modern sopade undan alla spår efter fadern, hindrade Ant Middleton och hans bröder från att vara med på begravningen och nekade dem kontakt med övrig släkt. In i familjen kom en råbarkad styvpappa som ville göra pojkarna ”tuffare”.

FAKTA
Ant (Anthony) Middleton

Ålder: 38 år.

Bor: Chelmsford, Essex.

Familj: Gift med Emelie. Fem barn, Oakley 17, Shyla 11, Gabriel 9, Priseis 3 och Bligh 2 år.

Bakgrund: 13 år som soldat: Fallskärms­jägare (9 Parachute Squadron Royal), ­kommandosoldat i marinkåren (40 Royal Marines Commando), prickskytt i special­förbandet SBS, Special Boat Service. Tjänstgjort i Nordirland, Makedonien, Afghanistan (Sangin, Helmandprovinsen) samt Sierra Leone. Utsparkad från Metropolitan Police efter rattfylleri. Författare och äventyrare samt chefsinstruktör i tv-serien Elitstyrkans hemligheter (SAS: Who Dares Wins). ­Programledare i serien Extreme. Kapten i reality-serien Mutiny. Avtjänat fängelsestraff för misshandel av en polis.

Aktuell: Nya boken Förste man in – att leda i frontlinjen (Bokförlaget Nona).

Fritid: Umgås med familjen. ”Jag skulle gärna vilja ha två barn till, men min hustru är inte riktigt inne på samma linje efter akut kejsarsnitt när yngste sonen föddes”.

VISA MER
FAKTA
Tre steg för att nå ett positivt tankesätt

Ant Middleton har utmejslat en trestegs-raket för att bli en mer positivt inställd människa. Ur boken Förste man in – att leda i frontlinjen.

1. Vad ogillar jag hos mig själv?

”Sätt ord på de saker och ting som du behöver förändra hos dig själv. Se dig själv i ögonen och säg dessa saker högt, varenda en. Och håll inte igen. Hela den här övningen handlar om att vara brutalt ärlig.”

2. Skuldbelägg dig själv.

”I verkligheten finns det normalt många anledningar till att vi misslyckas, och många av de anledningarna ligger utanför vår kontroll. Men jag struntar fullständigt i allt detta – och det bör du också göra. Att blicka bakåt kommer inte att ta dig framåt. Även om du är fullständigt övertygad om att alla dina problem är någon annans fel ska du hitta en anledning till att de är ditt fel. Se åter dig själv i vitögat och säg det högt. Var skoningslös. Genom att ­acceptera att det är du som är ansvarig för ditt liv kommer du att hitta ett sätt att förhålla dig till dina svagheter, acceptera dem och gå ­vidare. Du kommer att göra framsteg, ibland både snabba och dramatiska.”

3. Laga dig själv.

”Sluta göra de där sakerna som hänger ihop med dina fel och brister. Behåll fokus på hur mycket bättre ditt liv kommer att bli när du slutligen har åtgärdat problemen som har plågat dig. Allting börjar med ärlighet, för så fort du är ärlig mot dig själv slutar du att vara rädd för vad andra människor tycker om dig. Du blir mindre känslig för kritik eftersom du redan har utdelat den värsta kritiken själv.”

VISA MER
FAKTA
Ledarskapstips från Ant Middleton

Låt ingen annan definiera vem du är. Människor bildar sig alltid förhas­tade uppfattningar om vilken sorts person du är baserat på sina första intryck av dig, och ibland kommer de här intrycken att vara negativa. Ris­ken är stor att du tar åt dig av det och helt enkelt trillar ner i den form som andra människor stöper åt dig. Ha styrkan att se till att det är du som definierar dig själv. Bemöt alltid ­negativiteten med positivitet.

Ha alltid en plan. Att ”ge upp” är aldrig ­någonsin en del av den planen. Se till att planen är dynamisk. Var inte den där envisa ledaren som av stolthet vägrar ändra sin plan när nya fakta dyker upp. Du kanske tror att du uppvisar ledarskap genom att hålla fast vid din plan, men i själva ver­ket undergräver du din auktoritet. Ditt team förlorar respekten för dig och det är början till slutet.

Umgås i gruppen. Om du helt håller dig för dig själv vinner du ingen tillit. Men glöm ­aldrig att om du måste skilja dig från mängden om du har siktet inställt på att nå toppen.

Grupper är egoistiska. Alla grupper du ­någonsin kommer att tillhöra kommer att ­intala sig själva att de är allra bäst. Som ­ledare måste du låta den myten frodas, eftersom den skapar motivation. Men du ska också ständigt vara på din vakt så att du inte börjar tro på den myten själv. Jag har sett många ledare misslyckas eftersom arrogans föder egenkärlek och självbelåtenhet.

Strategi för misstagen. När du begår ett misstag ska du acceptera att det har hänt, skjuta alla självförebråelser åt sidan och lugnt och metodiskt göra upp en ny plan.

Var uppmärksam på detaljerna. Om man slarvar med de små sakerna tvingas man snart hantera stora problem.

Reflektion. Gör det till en vana att ägna två minuter innan du somnar, varje kväll, åt att tänka på vad du har lärt dig under dagen.

Ge människor en chans innan du avfärdar dem. Du vet aldrig i förväg vem som visar sig vara en oväntad bundsförvant.

Var extremt försiktig med att bilda dig förhastade uppfattningar om dem som framstår som svaga. De har ofta den kyla som krävs inom sig – och behöver bara få möjlighet att bevi­sa det.

Du kan inte lita på din kropp. Den påstår att du är helt slut när du fortfarande har ­massor med krafter kvar.

Om det känns som en ”frestelse” är det ett dåligt beslut.

Intelligent väntan är ett vapen. Det ligger i människans natur att vilja storma rätt in, och det gäller särskilt högt motiverade människor. Det krävs en starkare och smartare person för att ha modet att vänta. Om det görs som en del av en övergripande plan, kan väntan vara ett lika dödligt som underskattat verktyg.

Håll dina tvivel för dig själv. Särskilt i tider av yttre tryck är visshet det viktigaste kravet som laget har på sin ledare.

VISA MER

Ant Middleton flydde in i armén och valde medvetet de svåraste utmaningarna. De vältatuerade och muskulösa armarna ger bilden av en tuff soldat, men han utstrålar vänlighet.

I sin bok Förste man in är han emellertid bitvis plågsamt tydlig med detaljer om sitt sviniga uppträdande i perioder av sitt liv. Konsumtion av anabola steroider gav ­honom hyperkort stubin. Minsta knuff ­eller kommentar besvarades med ett ­knockande knytnävsslag.

”De flesta slagsmål jag hamnade i ­varade bara några sekunder.”

Den lättantändliga sidan av honom slipades ned under tiden som kommando­soldat och i synnerhet efter utbildningen i specialförbandet SBS, hävdar han själv.

Misshandlade en polis

På minuskontot i det livsbokslutet finns samtidigt att han med sina egna ord nog varit ”världens sämsta make”.

”Men inte när jag varit hemma, då är jag världens mest närvarande pappa och make. Fast när jag tjänstgjorde i Afghanistan ­ville jag inte ha kontakt med dem där hemma för att inte förlora koncentrationen. Inga brev eller telefonsamtal. De andra i för­bandet tyckte att jag var känslokall, men för mig var det en överlevnadsstrategi. Jag sitter här i dag, så det funkade uppenbar­ligen.”

När han klev ur uniformen följde en vilsen tid. En dyblöt kväll med gamla kompisar i Chelmsford spårade ur. Några av hans vänner hamnade i bråk utanför en pub. Ant Middleton försökte desarmera ­situationen och leda bort sina kompisar en efter en. När polisen kom dit riktades ­deras uppmärksamhet mot honom själv, vilket slutade med att Ant Middleton explode­rade av ilska och misshandlade en polisman svårt.

Fängelsedomen som följde löd på 14 ­månader. Hustrun tvingades ljuga för barnen att pappa åter igen var på utlandstjänstgöring. Familjens ekonomi kapsejsade.

”Det är den mest skamliga perioden i mitt liv. Jag visste att jag inte kunde låta mig provoceras till ytterligare slagsmål i fängel­set och drabbas av förlängd påföljd. Jag ­bestämde mig där och då för att göra det rätta här i livet: Att prioritera min familj. För vem är det som alltid stått vid min sida? Emelie, min hustru. Nu lever jag ett normal-ish liv.”

In i brexit-debatten

I brexit-tumultets Storbritannien sprakade det till när Ant Middleton i vintras tände en twittereld med ett synnerligen utmanande meddelande: En hård brexit skulle tvinga britterna in i prövningar och umbäranden som kunde ena och samla landet kring ­gamla brittiska ideal som lojalitet och samhörighet.

Tror du verkligen på det, röstade du för ett utträde?

”Nej, jag röstade för att stanna i EU. Men ja, brexit skulle kanske kunna ena landet igen. Tyvärr har klyftorna i Stor­britan­nien blivit så stora att vi faktiskt funderat på att flytta därifrån.”

Han är bara hemma halva året. Övrig tid spelar han in tv-serier som Elitstyrkans hemligheter, femte säsongen med kändisar som rekryter börjar snart sändas och en sjätte säsong ska spelas in i höst.

Rastlösheten, behovet av att möta nya utmaningar, stillas också i viss mån av tv-serien Extreme med Ant i huvudrollen. Den första delen kom i fjol och handlade om att bestiga Mount Everest. En dokumentär som höll på att sluta riktigt illa.

”Jag ville vara kvar sist av oss där uppe på toppen den dagen. Men när vi skulle ner blev det kö samtidigt som det blåste upp till 32 sekundmeter. Paniken steg inom mig tills jag tvingade mig själv att tänka: ’Ant, lev som du lär. Utnyttja de färdigheter du har’. Det räddade livet på mig.”

»Jag tänkte aldrig på honom som ett geni«

Efteråt fick han en utskällning av hustrun över idiotin i att utsätta sig för den sortens fara.

Vad behövs i dag för att du ska få i gång adrenalinpumpen – åka ut i rymden?

”Vi har faktiskt funderat på det i tv-­produktionsbolaget. Kommande Extreme-­avsnitt blir från Amazonas, Sahara, Arktis och vildmarken i Australien, the outback. Men vi har också försökt tänka utanför boxen. Att eventuellt göra det som inte lyckats i tidigare expeditioner, typ Shackleton. Avsluta det oavslutade. Vi får se.”

Från april till september turnerar Ant Middleton runt i Storbritannien och håller föredrag med material ur sin bok. De flesta showerna är redan utsålda. Efterfrågan på en granithård hjälte tycks omättlig.

Och Ant Middleton vill verkligen förklara och berätta. Varje fråga besvaras med glödande engagemang som knappast är teater. Han älskar att dela med sig.

Vilka hoppas du ska läsa din bok?

”Allra helst unga människor. De ­skulle ha mest nytta av den. De behöver ­komma ur sin skyddade och sockrade tillvaro och våga göra mer. Oroa sig mindre för hur världen ser på dem och inte vara så ängsliga eller överväldigas och hämmas av alla möjligheter. Det viktiga är att göra saker. Hur kan ens 12–13-åringar i dag drabbas av depressioner? De hamnar i en bubbla av negativitet som blir en spiral som bara leder till mer negativitet.”

Du pratar ofta om dina misslyckanden, att de gjort dig ”bulletproof”, kan du utveckla det?

”Misslyckande är inget fult ord för mig. Så fort du accepterar att misslyckanden hör till vardagen och att du fortlöpande kommer göra misstag inser du att det inte finns några begränsningar – så länge man lär sig någonting av varje misstag. Jag brukar säga till mina barn: ’Det är helt okej att misslyckas, bara du inte beter dig oförskämt eller gör någon illa är det inga problem.’ Det är så man lär sig och utvecklas som människa.”

Vad gör någon till ledare – arv eller ­miljö?

”Min livserfarenhet har övertygat mig om att ledare är något man blir. Ledare finner sin form när omöjliga situationer möter outtröttliga individer. Om man konfronteras med tillräckligt många problem, och konfronterar dem på ett bra sätt, så blir man förr eller senare oundvikligen en ledare.”

Ärligt och mycket smärta

Nyckeln till framgång i Ant Middletons ledarskapsskola är av ganska enkel natur: Låt inte andra människor definiera dig, låt inte misstagen besegra dig, använd din fiende som energikälla.

Viktigaste läxan av alla handlar om ­positivitet.

»Stickning en metafor för livet«

”Får negativiteten styra blir det en spiral som aldrig kommer leda till annat än ännu mer av samma. Människan är i grunden problemlösare. För det krävs att man ser positivt på saker oavsett hur illa det ser ut runt omkring en. Det är så man ­kommer fram till lösningar. Det ultimata i det här sammanhanget är att svara ­ärligt på frågan: Vem är jag? Att titta inifrån och ut i stället för tvärtom.”

Det är ett slags självinsikts-kirurgi utan några som helst bedövningsmedel, enligt Ant Middleton.

”Man måste verkligen vara beredd på att det blir mycket smärta när du är brutalt ärlig mot dig själv i analysen av dina svagheter och brister.”

”En av anledningarna till att jag fick kämpa med den förberedande fallskärms­jägarkursen var mina korta ben. Jag var nära att ge upp, men insåg jag att jag ­kunde kompensera på andra områden. Vi har alla ursäkter till våra misslyckanden. De flesta använder sig av dem. Se till att bli det lysande undantaget i stället – den som hittar vägen runt.”

Att tygla sin rädsla

I höst kommer hans nästa bok Fear ­Bubble, som handlar om hur man hanterar ­rädsla oavsett form. Han har haft ett antal nära döden-upplevelser, men redogör för dem i efterhand kliniskt och koncist. Som ”point man”, den som gick först i ledet, sparkade in dörrar i hus där talibaner väntade, var riskerna onekligen ­stora.

”Rädsla hindrar oss från att göra så mycket. Den bygger på mina erfaren­heter i livet och tar upp rädsla för konflikter, att misslyckas, det okända, rädsla för att enga­gera sig – vad det än är. Du ­måste lära dig att tygla rädslan, annars riskerar du att hamna på fel sida av en gravsten.”