Di Weekend INTERVJUER

»Du måste ge upp för att lyckas«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Anna Nordqvist ligger på plats 12 i världsrankingen inför Nordea masters.

Foto: TT

Golfbollar i all ära – Anna Nordqvist skruvar också gärna på Ikea-möbler. Möt världstian som funderar på en tatuering, är skraj för mörkret och som drar vita lögner i flygplansstolen för att undvika att prata om sitt yrke.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hur mår svensk damgolf?
”Jämför man med för några år sedan så har vi betydligt färre spelare på touren. Jag gör mitt bästa för att vara med uppe i toppen och fajtas. Förhoppningsvis inspirerar det fler unga att satsa. Det finns många unga lovande juniortjejer som skulle kunna ta sig ut på touren inom några år.”

Tror du att du får uppleva en ny majorseger?
”Om bara alla pusselbitar kan falla på plats samtidigt så kommer jag att få uppleva en ny majorseger. Det är min största drivkraft som golfare.”

Vilka personer tar du med dig i din drömfyrboll?
”Mina bröder Mattias och Micke har varsin given plats, för vi hinner aldrig spela tillsammans nuförtiden. Adam Scott är en stor förebild och dessutom väldigt trevlig. Henrik Stenson blir reserv, han har grym humor och är ju rätt bra på att spela golf.”

Vilken är din största extravagans?
”Räknas förmågan att köpa på sig alldeles för många snygga anteckningsböcker? I övrigt är jag ganska enkel av mig.”

Om du skulle regissera en film om golf, vem skulle då spela rollen som dig?
”Jag vet inte hur duktig Cameron Diaz är som golfare, men jag gillar henne som skådis.”

FAKTA
Anna Nordqvist

Ålder: 29 år.

Bor: Orlando, Florida.

Familj: Mamma, pappa, storebror Micke med familj och lillebror Mattias med familj.

Bakgrund: Född och uppvuxen i Eskilstuna, flyttade till USA efter studenten 2006 för att studera på Arizona State University. Blev proffs 2009 och har sedan dess bland annat vunnit en major (LPGA Champion-ship under debutåret) och spelat in 55 miljoner krr.

På fritiden: Älskar att umgås med nära och kära, sport i alla former och grafisk design.

Favoritbana i Sverige: Ombergs Golf.

Favoritbana i utlandet: Kingsbarns Golf Links, Skottland.

VISA MER

Du får 10 miljoner kronor i näven och måste placera dem direkt, vad gör du?
”Generellt är jag väldigt ointresserad av aktier och placeringar, men jag har människor i min närhet som sköter det åt mig.”

Vad är du rädd för?
”Att vara ute själv när det är mörkt. Ormar är inte heller någon favorit, lyckligtvis är det mest ödlor som huserar här ’hemma’ i Florida.”

Vad är du riktigt bra på?
”Jag är väldigt duktig på att montera Ikea-möbler. Jag är händig och tycker om att snickra; träslöjden i skolan var ett av mina favoritämnen.”

Vilket är ditt sämsta köp?
”Jag köpte en spinningcykel nyligen. Men när cykeln levererades blev jag otroligt besviken. Jag försökte skicka tillbaka den – men det gick inte.”

Vilken har varit din djupaste kris?
”För ett par år sedan hade jag det tufft på och utanför golfbanan. Då funderade jag faktiskt på att sluta spela golf. Som tur var hade jag nära och kära som stöttade mig och fick mig på fötter igen.”

»Jag kan hata mig själv när jag spelar dåligt«

Vilken bok har betytt mest för dig?
”Senast jag läste en hel bok var när jag pluggade på college. Jag läser alldeles för långsamt och blir ofta trött när jag läser, så det blir att jag upprepar rad efter rad. Men jag gillade att läsa Roger Federers självbiografi om sin resa mot toppen.”

Tror du på Gud?
”Jag är inte aktivt troende, men har stor respekt för alla de som är det. Däremot tror jag på högre krafter och att saker händer av en anledning.”

I vilka situationer ljuger du?
”När nya bekantskaper frågar vad jag jobbar med. Det sker ganska ofta när jag sitter på flygplan runt om i världen. Genom åren har jag betat av en hel del tråkiga yrken för att slippa få följdfrågor.”

Du ska skriva en kontaktannons, hur beskriver du dig själv med fem ord?
”Ambitiös, snäll, omtänksam, positiv och aktiv.”

Om du måste tatuera dig, vilket motiv väljer du?
”Något ord eller ett citat som betyder mycket för mig, typ ”She believed she could so she did”. Till och från har jag varit inne på att tatuera mig, men aldrig vågat.”

När blev du vuxen?
”Jag blev i alla fall ’vuxnare’ när jag som 19-åring flyttade hemifrån och till USA och började på college i Phoenix. Det var ett stort steg att ta och jag behövde lära mig att bli självständig. Vuxen kände jag mig inte förrän jag var 22 då jag ekonomiskt kunde klara mig på egen hand.”

Vad gör dig ursinnig?
”Oärliga människor och folk som utnyttjar andra för egen vinning. En av baksidorna med det jag gör är att jag alltför ofta träffar personer som gärna visar upp en helt annan sida på sociala medier.”

Hon slår ett slag för kvinnorna

När grät du senast?
”För några veckor sedan när en nära bekant gick bort.”

När kände du dig riktigt lycklig senast?
”När jag ’facetajmade’ med mina brorsbarn i morse. De lyser verkligen upp min vardag. Det är tufft att vara så långt borta, men det är underbart att kunna ha sådan fin kontakt ändå.”

Nämn den hushållssyssla som du hatar mest?
”Att bädda sängen, framför allt att byta lakan.”

Till sist: Måste man vara en enstöring för att lyckas på touren?
”Nej, men det krävs en oerhörd disciplin, målmedvetenhet och envishet för att nå toppen. Du ställs inför många val och det finns hela tiden saker du måste prioritera eller ge upp för att lyckas.”