Di Weekend INTERVJUER

Drogkriget - ur ekonomisk synvinkel

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med journalisten Tom Wainwright.

Chris Maluszynski

Författaren Tom Wainwright använder ekonomisk teori när han synar ­droghandeln. ”Om ekonomer skötte kriget mot droger i stället för poliser skulle allt se annorlunda ut”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur gick det till när du skrev boken Narconomics?

”Jag arbetade som korrespondent i Mexiko för The Economist. Ena veckan skrev jag om bilindustrin, nästa om droghandel och karteller. När jag intervjuade en gängledare i fängelse pratade han om hr-problem och bekymmer med leveranskedjor. Det lät precis som hur vd:ar i börsbolag utrycker sig. Då fick jag idén till boken – att skildra droghandeln utifrån ekonomisk teori, i stället för att fastna i dramatiken med avhuggna huvuden och automatvapen. Ju mer jag grävde i ämnet, desto mer uppenbart framträdde likheterna med legala industrier.”

Hur länge höll du på?

”Mina tre år i Mexiko, Syd- och Centralamerika gav all research. När jag kommit hem skrev jag effektivt i tre månader.”

Boken börjar med att du inte får din spårsändare – utifall att du skulle bli kidnappad – att fungera. Det låter skakigt...

”Jag var livrädd hela tiden, men det kanske ­säger mer om mig än hur farligt det egentligen var. Visst, jag besökte Guatemala city, Tegucigalpa och Ciudad Juarez i Mexiko där antalet mord är högst i världen. Men de reportrar som verkligen lever farligt på de där platserna är de lokala. Antalet mördade journalister i Mexiko är förfärande högt.”

Vad var svårast?

”Det här är ju inte organisationer som lämnar in årsredovisningar direkt, eller har någon presschef att prata med. Och förutsättningarna ändras hela tiden. I drogbranschen tenderar ju folk att ’pensioneras’ i förtid. I fallet Joaquin ’El Chapo’ Guzman var jag tvungen att skriva om, eftersom han plötsligt rymt ur fängelset. När den ändringen väl var gjord hade han fångats in igen, så jag fick skriva om igen.”

Omstridda drogaffärer växer fram Hur har responsen på boken varit från myndigheter och lagstiftande politiker?

”Jag har bjudits in att föreläsa för det brittiska finansdepartementet. Nästa månad ska jag hålla ett föredrag för inrikesdepartementet. Boken finns med i litteraturlistorna för en del ekonomiutbildningar vilket är kul.”

Vad är din slutsats om kriget mot droger?

”Om ekonomer fick styra skulle det se annorlunda ut. Det skulle snabbt bli uppenbart hur fel vissa åtgärder är ur ett ekonomiskt perspektiv. Många av de insatser som görs kan en ekonom snabbt förkasta som ineffektiva, i förhållande till kostnaden. Det här är en marknad som behöver regleras, mer än ett krig som ska vinnas. De förbud som finns i dag fungerar inte och får perversa konsekvenser. Det minst dåliga vore att myndigheterna legaliserar droger, men ser till att det kontrolleras noggrant. Då skulle botten gå ur den här marknaden som är värd 300 miljarder dollar årligen för drogkartellerna. Men det är väldigt svårt att införa och svårt att som politiker sälja in till väljarna.”

FAKTA
Tom Wainwright

Gör: Journalist på The Economist och författare.

Ålder: 36 år.

Bor: London.

Familj: Gift, två barn under fyra år.

Aktuell: Med boken Narcono mics, nu på svenska på Bokförlaget NoNa.

Brunch: Custard tart, te och vatten, i skuggan av Robert Burns-statyn vid Embankment café i London.

VISA MER
Svenskar storköper aktier i så kallade marijuanabolag. Hur ser du på trenden med legalisering av cannabis i vissa delstater i USA?

”Att investera i den sektorn nu är riskabelt, ­eftersom den politiska osäkerheten är stor. På federal nivå är det fortfarande olagligt i USA. I teorin kan folk förlora allt över en natt. Med Donald Trump i Vita huset är det extremt svårt att förutse vad som kan hända. Men det är potentiellt en enorm marknad.”

Han vill ge alla pengar gratis Finns det liknande branscher som det går att göra samma sorts analys av?

”Sexindustrin behandlas som kriminell, men ­lyder under samma ekonomiska lagar som drogindustrin. En del har frågat mig om jag vill granska terrorismen på det här sättet, men där finns en stor och viktig skillnad. Islamiska statens huvudmål är inte nödvändigtvis att maximera vinsten, de har ett politiskt mål.”

Har du fler böcker på gång?

”Jag är redaktör för The Economist brittiska ­bevakning nu. Jag lär behöva vänta tills Brexit är över och mina barn är äldre.”