Di Weekend INTERVJUER

Direktören har hittat balansen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar fastighetsförmedling, tränar gärna styrketräning med gymnastiska inslag.

Evelina Carborn

Marcus Svanberg är vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Han älskar murklor, hatar inredningssvamp och är villig att ompröva sin ateism.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du är vd för ett fastighetsbolag och ord­förande i nylanserade bostadssajten Boneo. Vilket är det värsta stället som du har bott på?

”Logementet när jag gjorde lumpen i Östersund. Vi var 14 unga killar som delade ett rum. Man blir väldigt tolerant och lär sig acceptera andras egenheter när man bor så trångt.”

Om du var allsmäktig för en dag, vad skulle du ändra på först?

”Se till att vi fick en rättvis och fungerande ­bostadsmarknad i Sverige. Det verkar som att man måste vara allsmäktig för att fixa det eftersom ­ingen politiker lyckats på alla år.”

Du jobbade tidigare på skönhetsföretaget Oriflame. Vad kan mäklarföretagen lära av sminkbranschen?

”Båda branscherna är väldigt personliga, men det jag tagit med mig från skönhetsvärlden är sättet de arbetar med marknadsföring och sociala medier.”

Vem inom fastighetsbranschen skulle du ta med dig till en öde ö?

”En byggarbetare som är duktig på att ­konstruera hyddor utan läckande tak. Det är nog smartare än att välja någon av mina vd-kolleger. ”

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, ­vilket skulle det vara?

”Jag skulle öppna ett bed and breakfast i Australien. Det skulle vara lite mer ’upscale’ och vi ­skulle bjuda på riktigt, riktigt bra frukostar.”

FAKTA
Marcus ­Svanberg

Gör: Vd Länsförsäkringar fastighetsförmedling som omsatte totalt i Sverige 890 miljoner kronor 2018.

Ålder: 45 år.

Bor: Lägenhet på ­Kungsholmen.

Familj: Maken ­Christopher.

Bakgrund: Föddes i Matfors i Västernorrland. Pluggat internationell ekonomi med rysk inriktning i Uppsala, ­jobbat som projektledare på Toyota i London samt varit Skandinavienchef för Oriflame.

Fritid: Tränar styrke­träning med gymnastiska inslag (roar sig med att stå på händer) och lagar asiatisk mat.

VISA MER
Vilken har varit din djupaste kris?

”Min pappa gick bort hastigt i cancer när jag pluggade i Uppsala. Vi skulle ha setts till julen, så han sa att jag inte behövde komma hem till Matfors innan dess. Men sedan gick allt väldigt fort. Jag hann inte ens upp för att träffa honom. Det var väldigt jobbigt.”

Vilken är den finaste komplimang du fått?

”När min man Christopher sa att han ville tillbringa hela sitt liv med mig.”

Hur träffades ni?

”På ettans buss i Stockholm, men då var vi båda upptagna. Flera år senare, när vi var singlar, sågs vi i Oslo och då sa det klick. Jag friade till honom i Paris. Men sedan ville Christopher också fria, så han överraskade mig när vi reste i Asien.”

När grät du senast?

”Till filmen Boy erased. Den handlar om en familj som skickar sin son på ett religiöst läger för att göra honom straight. Den är tung, men väldigt bra.”

Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar?

”Jag skulle aldrig köpa en lampa som ser ut som en svamp. Men jag har fått en sådan i present, den skulle jag gärna lämna.”

Skönhetschefen har vilda idéer Vilket är ditt sämsta köp?

”En flygbiljett från Skottland. Vi upptäckte först när vi skulle åka hem att jag tyvärr bokat rätt ­datum men fel månad. Den var ej ombokningsbar.”

Vilken är din främsta levnadsregel?

”Att ha en positiv tro på människor. Jag förut­sätter att folk som jag träffar vill väl och att de kan pres­tera. Alla förtjänar en chans.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv ­väljer du?

”Ett timglas. Tiden är den mest rättvisa resursen. Vi har alla ungefär lika mycket tid. Tatueringen skulle fungera som en påminnelse om att nyttja tiden klokt och göra det bästa av varje dag.”

Vad gör dig ursinnig?

”Jag såg på Facebook för några dagar sedan att en bekant hade blivit nedslagen för att han höll hand med en annan kille. Jag blir förbannad när jag tänker på att sådant fortfarande kan hända i Sverige.”

Tror du på Gud?

”Nej jag är för rationellt och naturvetenskapligt lagd. Jag tror på det man kan bevisa och än så länge har jag inte sett några vetenskapliga bevis för att det finns en högre makt. Men dyker det upp en gud skulle jag ändra mig. Man ska alltid vara öppen för att ompröva sina sanningar.”

Vilket var ditt favoritämne i skolan?

”Kemi. Jag hade ett eget labb i källaren. Mamma tyckte inte det var lika kul när ett av mina experiment färgade all tvätt lila.”

Vilket är det bästa råd du fått?

”Att hellre ha få goda vänner än många ytliga. Jag försöker leva efter det.”

Med passion för pop och Tintin Vem är din bäste vän?

”Min bestman Erik. Vi började som tränings­polare 2001 och nu är han en person som alltid finns där för mig.”

Vad har du för musiksmak?

”Jag gillar klassisk musik, men om jag ska välja en favoritlåt blir det Poker face med Lady Gaga.”

Din sista måltid – vad väljer du?

”Något riktigt norrländskt: renfilé med murkelsås.”

Vad tror du händer efter döden?

”Då är det slut. Det finns inga bevis på något ­annat. Sedan kan man ju hoppas, det vore kul om det hände något mer.”