Di Weekend INTERVJUER

»Det har gnagt och skavt i mig«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend äter frukost med Folke Rydén.

Erik Simander

Med sin nya film vill Folke Rydén ge alla med rötter i Mellanöstern en injektion av stolthet i kulturform. Och dämpa sina egna skuldkänslor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur hittade du den här historien?

”Jag jobbade i Bagdad under kriget, ­efter USA:s invasion. En av de lokala ­irakier jag arbetade med var Murtada. Många år senare hörde han av sig med idén om att förändra bilden av Irak genom att bjuda in världens främsta luftballongspiloter och deras farkoster. Jag tyckte att det var en så tokig idé att det vore dumt att inte filma den.”

Varför är det viktigt att berätta den här historien?

”Jag har själv i alla år som korrespondent och skildrare av omvärlden befunnit mig på platser där det råder kaos och katastrof. Jag har skickat hem bilder, så starka som möjligt förstås. Men jag har alltid varit medveten om att det finns en annan bild också. Och det där har gnagt och skavt i mig.”

Har du haft dåligt samvete?

”Jag har känt en sorts skuld över att jag har varit med och format den här bilden av Mellanöstern, när verkligheten innehåller så mycket annat än krig och kaos. Är det fel att visa det? Nej, men det blir problematiskt när folk flyr i tusentals till våra länder, och vi har en bild av att de inte kan hålla sams, att de inte är alls lika sofistikerade och kompromissvilliga som vi är, eller mindre värda. Det är en olycklig konsekvens av den här kaos- och krigsskildringen som stör mig.”

Men ni började filma i samma veva som världen började höra talas om IS.

”Det är en sorts svart ironi i det hela, att samtidigt som Murtada vill genomföra ett projekt för att visa världen att Irak är något annat än krig och kaos, börjar kriget och kaoset igen – och påverkar vårt projekt förstås. Det är en lika stor ironi, fast en väldigt ljus sådan, att nu när filmen har premiär är det bokstavligen talat den absolut sista fasen i den här terrorsektens epok. Medan vi sitter här och pratar faller Baghouz. Det är en häftig cirkel.”

Var det positivt för filmen att det sammanföll?

”Vi var ju tvungna att ha med det i filmen, men jag hoppas att folk uppskattar att det finns andra bilder också. Och vår huvudperson kämpar ju hårt för att visa att trots att det smäller bomber går folk ut på marknaden.”

FAKTA
Folke Rydén

Ålder: 60 år.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Familj: Fru och barn.

Bakgrund: Utrikeskorrespondent på SVT, dokumentär­filmare. Har gjort över 25 filmer.

Aktuell: Nya filmen Ovan Babylon har Sverigepremiär den 12 april. Turnerar med filmen till ett dussintal orter i Sverige i samarbete med ­Folkets Hus och ­Parker för att nå ut till svenskar med rötterna i Mellan­östern.

Frukost: Te och ­surdegsfralla med ost och skinka på Folke Rydén Productions kontor på Södermalm i Stockholm.

VISA MER
Utan att avslöja för mycket är filmen en nagelbitare in i det sista. Var du orolig att det inte skulle bli något?

”Hela tiden. Jag är van vid att det inte går som man tänker sig. Filmen hade blivit av ändå, men det hade blivit en annan film. Men jag kände nog mest att det här blir bra för vår berättelse.”

En filmmakares uppväxt Ni har filmat under fyra år, varför så lång tid?

”Det här är första stora projektet som jag har satt i gång utan att ha finansieringen klar. Det kommer jag aldrig att göra om, för har man ingen finansiering är det ingen som bryr sig om projektet. Det gjorde att det drog ut på tiden också.”

Är den finansierad nu?

”Nej, jag har varit tvungen att sälja privat kapital. Så vi får hoppas att folk går och tittar.”

Du har sagt att du också ville göra filmen för alla irakier som emigrerat. Hur då?

”Jag vill ju att även de äntligen ska få se andra bilder av sitt hemland. Det hade vi alla velat om vi var tvungna att fly. Jag tycker att vi har skyldighet att göra det. Det finns 750 000 svenskar med rötter i Mellanöstern, och 500 000 talar arabiska. Det är aldrig någon som producerar någon kultur för den stora minoriteten.”

Xavier Dolan: Filmunderbarn & kontrollfreak Nästa projekt är den femte delen i din serie om Östersjön. Vad ska den handla om?

”Vi har gjort filmer om fisket, övergödningen, miljögifter och sjöfart. Den femte filmen ska handla om vad som har hänt på de här fyra områdena på tio år.”

Har du något drömprojekt?

”Absolut, men jag är lite skrockfull, så om jag berättar om det kommer det inte att bli av.”

Men nästa presidentval i USA då?

”Jag har en suverän vinkel där, som jag ska göra, om hur amerikanska tv-komiker har fördubblat sina tittarsiffror sedan Donald Trump kom till makten, för att så många vill höra honom häcklas och hånas. Samtidigt har det bidragit till att Trump har stärkt sin ställning bland de trogna, och ökat polariseringen i USA.”