Di Weekend INTERVJUER

»De får bära ut mig härifrån«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VÄRT ALL MÖDA. ”Att jobba med Sommar är väldigt närande – och väldigt tärande. Men jag kan inte tänka mig något som skulle kunna ge mig lika mycket”, säger Bibi Rödöö.

Jesper Frisk

Trots att Bibi Rödöö har varit chef för i 23 år kan hon inte tänka sig ett roligare jobb. ”När vi hittar de där magiska ögonblicken i etern är det värt all möda”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Di Weekend träffar Bibi Rödöö mitt i den hektiska slutspurten inför presentationen av årets sommarvärdar i P1.

Hon är klädd i läderjacka och läderbyxor och skyndar för att lägga sista handen vid det jättepussel som säsongens 58 sommarpratare utgör.

Då och då avbryts intervjun av hennes mobiltelefon, som naturligtvis har sommarsignaturen som ringsignal.

Sommar i P1 har blivit en kulturskatt och varje program har i genomsnitt omkring en miljon lyssnare.

Hur har det varit att ansvara för denna institution så länge?

”Det har faktiskt varit väldigt kul hela vägen. Det är mer än ett jobb, det är en livsstil. Det innebär mycket kontakt med människor. Många sommarvärdar har jag kommit väldigt nära och en del har till och med blivit personliga vänner.”

FAKTA

Bibi Rödöö tipsar: undvik de här låtarna

• It’s a wonderful world med Louis Armstrong.

• My way med Frank Sinatra.

• Je ne regrette rien med Edith Piaf.

Dessa tre låtar är de vanligaste önskemålen när sommarvärdarna ska sammanfatta sina liv. Därför brukar producenterna avråda från att spela dem, men om värdarna insisterar får de sin vilja igenom.

VISA MER
FAKTA
Bibi Rödöö

Ålder: 58 år.

Familj: Tre barn på 32, 29 och 25 år.

Bor: På Östermalm i Stockholm och i ett hus på en bergssluttning i franska Provence.

Bakgrund: Journalisthögskolan i Stockholm, ett år på Handels­högskolan i Stockholm. Reseledare i Frankrike. Har arbetat på Ekot, Studio Ett, På Minuten, Radio Stockholm och TV4. Programchef för Sommar i P1 sedan 1996 och för Vinter i P1 sedan 2008.

Intressen: ”Reser till Frankrike så ofta jag kan, där vi spelar boule och skördar våra oliver. Cyklar överallt, tränar pilates och har tagit upp ­tennisen igen.”

VISA MER
FAKTA
Populärast i fjol

Mest lyssnade program, direktsändning (fm och digitalt):

1. Anders Berglund, kompositör, dirigent.

2. Marko "Markoolio" Lehtosalo, artist, skådespelare.

3. Peder Fredricson, ryttare, grafisk designer.

Mest lyssnade program, poddlyssning, 2018:

1. Bianca Ingrosso, influencer, entreprenör.

2. Marko "Markoolio" Lehtosalo, artist, skådespelare.

3. Kaj Linna, före detta livstidsfånge.

Flest reaktioner i sociala medier, 2018:

1. Sara Danius, professor i litteraturvetenskap, författare.

2. Peder Fredricson, ryttare, grafisk designer.

3. Tauba Katzenstein, överlevare från Förintelsen.

Källa: Sveriges Radio.

VISA MER

När hon tillträdde kom de flesta värdarna från kultursektorn, men när programmet nu firar 60 år är anslaget betydligt bredare.

”När jag tog över tyckte jag inte att programmet speglade hela samhället. Till exempel saknade jag sportprofilerna, näringslivsprofilerna, diplomaterna och akademikerna. Att ta in dem har inneburit mycket mer jobb för oss bakom kulisserna, men det ger programmet en helt annan spännvidd.”

Hur avgör du om en person kan bli en bra sommarvärd?

”Det måste finnas ett livsmod och en vilja att våga vara ärlig. Vem orkar lyssna på människor som berättar om sina tillrättalagda liv med fina fasader? Därför spelar det stor roll att sommarvärden känner förtroende för den producent som hjälper till med programmet. En bra kemi mellan värd och producent är en av nycklarna till framgången med programmet.”

Samtidigt avråder hon värdarna från att avslöja allt.

”Det är viktigt att tänka på att det finns anhöriga och andra i deras omgivning som kan ta skada. Det där är en fin balansgång, med tanke på att vi har så stort genomslag. Vi har avstått från mycket löpsedelsstoff.”

En del tror att de måste dela med sig av ett trauma i sitt liv för att sommarprata, men så är det inte heller.

”Det viktiga är att det finns en bra berättelse. Alla program kan inte skildra trauman, det måste finnas många härliga program för hela familjen att lyssna på tillsammans på landet. Att underhålla är en konst i sig.”

Apparaten bakom Sommar i P1 är enorm, inklusive alla tekniker, press- och marknadsansvariga är det runt hundra personer som arbetar med programmet. Antalet producenter är omkring 50 och i Bibi Rödöös närmaste redaktion ingår tio handplockade medarbetare.

Allt färre livesändningar

Det är hög status att bli sommarpratare och Jan Guillou har jämställt det med att bli adlad. För att vaska fram guldkornen bland alla dem som hör av sig självmant har P1 startat Lyssnarnas Sommar.

”Det betyder att vi öppnar en telefonsvarare, dit man kan ringa in starten på sitt sommarprogram. Därefter väljer vi ut åtta sådana starter som vi lägger ut på webben. Sedan får lyssnarna rösta fram den de vill höra mer av. Det har gett många starka berättelser.”

I begynnelsen sändes alla program live, men med åren har de blivit allt färre. I fjol var det bara fyra som direktsändes, resten bandades. Mest är det för värdarnas egen skull, eftersom många blir väldigt nervösa när den gröna lampan tänds i studion.

”Men så finns det sådana som absolut vill sända direkt, som får en kick av det. Dit hör SVT:s Anna Hedenmo, Filminstitutets Anna Serner och näringslivsprofilen Sven Hagströmer. Det tycker vi bara är kul.”

Provokativ Bard skapade drama

Men visst har Bibi Rödöö också fått sina kall­duschar i direktsändning. Ett sådant tillfälle var när hon satt i en båt på Mälaren med sin familj och fick höra artisten Alexander Bard förhärliga drogen ecstacy.

”’Sätt mig i land’ skrek jag till min dåvarande man, och så tog jag mig in till radiohuset så snabbt jag kunde. Jag räddade situationen genom att ­anordna en debatt i Studio Ett mellan Alexander Bard och en drogexpert som fick kommentera det han sa. Det gjorde att vi friades i Granskningsnämnden.”

Julmusik – en älskad plåga

Sommar i P1 blir ofta anmält, vilket Bibi Rödöö tycker visar på att programmet engagerar. Men det har bara blivit fällt två gånger och fällningarna inträffade före hennes tid som chef.

Däremot är hon ambivalent till det ökande antalet recensioner i andra medier. Förra året var det 15 stycken per dag.

”De flesta sommarvärdar är ju glada över att få uppmärksamhet, men eftersom programmen är så personliga kan en recension också kännas som kritik av hela ens liv. Jag tycker att Cecilia Hagen är ett intressant exempel. Tidigare recenserade hon ofta Sommar i Expressen, men efter att hon själv hade sommarpratat ville hon inte längre.”

Locket på från näringslivsprofilerna

Näringslivets medverkan i Sommar i P1 är ett ­kapitel för sig, enligt Bibi Rödöö. Många företagsledare vill inte ställa upp. Bland dem som ändå tackar ja finns en ängslighet över att vara personlig och lyfta blicken ovanför nästa kvartalsrapport.

”Det finns exempel på näringslivstoppar som är oerhört framgångsrika och intelligenta som få, men som ändå är så oprocessade. Med det menar jag att de inte vågar eller hinner lyfta på locket och reflektera över hur de lever sina liv, ­eller vilka tillkortakommanden de har varit med om. Meningen med livet kan ju inte bara vara att om att redovisa en ännu större vinst i nästa bokslut”, säger hon.

Hon går så långt att hon tycker att närings­livets bristande deltagande i samhällsdebatten är en fara för demokratin.

”När man sitter på så mycket makt är det inte okej att ducka. Ett samhälle utvecklas genom att personer från olika sfärer berättar om sina erfarenheter och värderingar. Det är viktigt att få möta de personer som leder våra företag – vilka är de och vad är det som driver dem?”, säger hon.

Stordalen och Ek bland undantagen

Som väl är kan hon ändå komma på en hel del undantag på företagsledare som har gjort bra Sommarprogram under årens lopp.

Bland andra nämner hon riskkapitalisten ­Daniel ­Sachs, 3M-chefen Inge Thulin, Spotifygrundaren Daniel Ek, finansmannen ­Anders Wall, Lauritzchefen Mette Rode Sundstrøm och hotellmagnaten Petter Stordalen.

Redaktionen har också jobbat hårt på att få fram spännande namn till årets ­säsong, där den förre Scania­chefen Leif Östling bland annat ska berätta om ”Vad fan han får för pengarna” i det svenska skattesamhället.

Sodexochefen Azita Shariaty, entreprenören och influencern Isabella Löwengrip och Caroline Farberger, vd för Ica Försäkring, hör också till årets sommarvärdar. Caroline Farberger kommer att berätta om sin könskorrigering och resa från Carl till Caroline, en historia som hon först avslöjade i Di Weekend förra året.

Vem har hittills varit allra svårast att få att ställa upp som sommarvärd?

”Det var Ingmar Bergman. Det tog åtta år att få ett ja. Innan dess talades vi vid en gång om året, jag gick till och med och la lappar i hans brevlåda på Karlaplan där han bodde. Till slut hade han tid och då valde han att tala om sitt liv utifrån musiken, som han värdesatte väldigt högt.”

Vilka sommarvärdar minns du tydligast?

”Det finns många. Ett prisbelönt exempel är journalisten Mustafa Can. Hans första sommarprogram var en kärleksförklaring till alla mödrar, och hans kurdiska mamma i synnerhet, som fick Sverige att stanna. Själv satt jag stilla på en stol under hela programmet och en tår rann nedför min kind under sista musikstycket.”

Songland snart svensk succé?

”Ett annat särskilt starkt program var Annika Östbergs. Hon hade suttit i amerikanskt fängelse i 28 år dömd för medhjälp till mord, och stämningen var väldigt hatisk innan hon sände. Men efteråt kom det vykort med blommor. När hon för första gången själv fick berätta sin historia svängde det och hon blev till och med önskad som vintervärd.”

Finns det något program som har floppat helt?

”Nej, men det var problematiskt när mäster­dirigenten Sixten Ehrling hoppade av två dagar före presskonferensen. Han blev arg när han fick avtalet per fax, han hade en förmåga att lätt bli arg och tyckte inte att ett avtal var giltigt utan bläck. Men då ringde jag den trevligare maestron Herbert Blomstedt, som raskt tog över taktpinnen och gjorde ett fantastiskt program.”

Väljer fransk musik

Bibi Rödöö blir särskilt förtjust när sommarprogrammen ruckar på lyssnarnas förutfattade meningar. Ett sådant program var det med skådespelaren Dolph Lundgren.

”Folk har ibland förutfattade meningar om namnkunniga personer och tror sig veta vilka de är utan att känna dem. Dolph Lundgren uppfattades av många som en ytlig actionskådis, men han blev kemiingenjör på KTH innan han flyttade till USA. I programmet berättade han öppet om sig och sitt liv och efteråt märkte han en attitydskillnad, han blev till och med inbjuden att sitta i tv-soffor och kommentera det amerikanska valet.”

Hur skulle ditt eget sommarprogram se ut?

”Jag skulle berätta om mina möten med modiga och fascinerande människor. Och om en kärlekshistoria med en man som sent i livet upptäckte vad kärlek är och en kvinna som överöstes av kärlek. Men deras planer för en gemensam framtid fick ett oväntat och smärtsamt slut. Sprickor i kristallen tillhör inte det förgångna.”

Och vad skulle du spela för musik?

”Det skulle bli en otrendig blandning av musik jag gillar. Franska chansoner, eftersom jag är riktigt frankofil. Det skulle också bli en hel del klassiskt, gärna med piano. Och så skulle jag spela Strövtåg i hembygden med Mando Diao, som jag lyssnade mycket på i samband med min pappas död.”