Di Weekend INTERVJUER

»Dansa till min musik«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Leon Bridges.

Banfa Jawla

Soulsuccén Leon Bridges har redan hunnit tröttna på att jämföras med Sam Cooke. Nu är han tillbaka med ny musik – och målet är att få folk att dansa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Det är ditt andra besök i Sverige, förra gången var 2015. Vad tycker du om Sverige?

”Oj, var det verkligen så länge sedan? Helt ­ärligt så har jag inte haft tillräckligt med tid för att ­skaffa mig en åsikt. Det jag får se av varje land är konsertarenan och barerna vi går till efter showen, men det är lite så turnélivet är. Jag skulle vilja se mer av Stockholm och den svenska kulturen.”

Du har jämförts med soulkungen Sam Cooke, bland annat av Di Weekends Jan Gradvall. Vad väckte ditt intresse för äldre musik?

”Alla älskar 1960-talet. Samtidigt var det ingen annan artist som gjorde den typen av musik, så jag gjorde den till min. Tidigare bar jag alltid ­kostym, men nu har jag tröttnat på att klassas som retrosoul-man. Jag vill också kunna vara en artist som nämns i samma konversation som Usher och Bruno Mars. Jag vill inte hållas tillbaka av en ­genre, och det är också vad jag vill förmedla i mitt nya album.”

Hur var din uppväxt?

”Mina föräldrar skilde sig när jag var liten. Det gjorde väldigt ont i början, men med tiden insåg jag att de inte var gjorda för att vara med ­varandra. Jag växte upp i Fort Worth, Texas, både hos min mamma i förorten och hos min pappa i de fattigare kvarteren. Jag och mina vänner brukade låtsas att vi var ett pojkband, kom på egna koreografier och uppträdde på verandan. Det här var ju innan Youtube fanns, så det var speciellt när ens favoritmusikvideor spelades på MTV. Jag hade några inspelade VHS:er, bland annat med ­Michael Jackson, som jag studerade för att se hur de dansade.”

Ditt första album, kritikerrosade Coming Home, släpptes för tre år sedan. Hur upptäcktes du?

”Bara några månader innan jag åkte på min första turné jobbade jag som diskare. Allt gick så snabbt. Vid den tiden uppträde jag där jag ­kunde, och en kväll kom producenten och musikern ­Austin Jenkins fram och sa att han ville spela in mig. Vi bytte nummer, och en vecka senare ­ringde han.”

»Tjejer på tomten var jobbigt« Du har spelat för Barack Obama, nominerats till två Grammys och din musik förekommer i både reklam, filmer och tv-serier. Vad är du mest stolt över?

”Att jag kan försörja min familj via musiken. När jag fick min första check betalade jag av min mammas hus direkt. Samtidigt körde jag praktiskt taget runt i en skrotbil. När jag ser de uppoffringar som mina föräldrar gjort för oss barn inser jag att det inte finns några pengar i världen som kan väga upp för dem.”

Du har blivit kritiserad för att inte vara politisk nog i ditt artisteri. Vad tänker du om det?

”Som svart man har jag andra förväntningar på mig än en vit artist. Justin Timberlake får inte samma kritik som jag får. Som svart man är jag bekant med alla problem afroamerikaner ställs ­inför, vare sig det handlar om ekonomisk trygghet, rasism eller polisbrutalitet.”

FAKTA
Leon Bridges

Ålder: 29 år.

Bor: Fort Worth, Texas.

Bakgrund: Dans­kurser på college. Skrev kontrakt med Columbia Records 2014 och släppte första albumet ­Coming Home 2015. Nominerad till en Grammy för bästa R&B-skiva.

Aktuell: Andra albumet Good Thing släpptes i maj 2018. Nu ute på världsturné.

Frukost: Pannkakor med sylt och kaffe på Cirkus, före sitt uppträdande i Stockholm.

VISA MER
När insåg du att du hade en sångröst?

”Det var faktiskt inte förrän på college. En dag var det några studenter som improviserade ­musik i kafeterian, och alla turades om att sjunga. Jag var så nervös, men gick dit ändå och sjöng en ­melodi med texten ’I love my sandwich with chips on the side’. En klasskompis kom fram senare och gav mig beröm. Tidigare hade jag tänkt att om jag inte hade en röst som Whitney Houston var det ändå ingen idé. Jag insåg inte min potential ­förrän det var någon som sa det till mig. ”

Seinabo Sey – tidlös urgospel Nyligen spelade du en roll i filmen First Man med Ryan Gosling som Neil Armstrong, och nu är du ute på en världsturné. Vad vill du göra mer i framtiden?

”Jag vill ha fler filmroller, om jag får möjlighet. Sedan vill jag jobba på tredje albumet. Jag har ­börjat lyssna på Hot Chocolate, med låtar som You sexy thing, senaste tiden. Jag vill hitta ett sätt att kombinera 1990-, 1980- och 1970-talsmusik med R&B och pusha gränserna ännu längre. Målet är få fler människor att dansa till min musik.”