Di Weekend INTERVJUER

Carola: De fick dubbla mitt arvode

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amanda Lindgren (Di)

Folkkära Carola Häggkvist håller i dag sin första julkonsert av sju i Steninge utanför Sigtuna, en produktion hon har bekostat ur egen ficka. Nu vill hon starta artistskola.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur kommer det sig att du ska hålla julkonserter i Steninge?

”Jag träffade affärsmannen Per Taube på en av Noppe Lewenhaupts fester och pratade om min vision om att ha en egen lokal. Då erbjöd han mig att komma och titta på hans lada. Nu har jag också flyttat hit till Steninge slottsby. Det är en stor investering. Samtidigt ser jag mig upp­träda här tio år framåt.”

Du har ”seats of honor” längst fram för dina äldsta fans?

”Jag ville bjuda mina trognaste fans sedan 1980-talet och som jag även blivit vän med. Jag har själv pyntat stolarna med vetekärvar och ­rosetter.”

Du slog igenom för 35 år sedan och har varit en av Sveriges mest kända artister sedan du var tonåring. Hur tror du att det hade varit att bli känd i den åldern i dag?

”Jag tror att jag hade haft mer att säga till om. När jag var ung var det bara män i branschen som klappade en på huvudet och tyckte ’sjung du, så ordnar vi resten’. Man måste ha respekt för artistens uppdrag, annars kan de brytas sönder. Det är artisten som syns där framme och får allt ris eller ros.”

Kände du så?

”Så kunde det absolut vara. Jag kan fort­farande slita med att förstå att jag inte är 16 år längre, utan att jag faktiskt kan ta för mig och utvidga min plats, mina drömmar och visioner.”

Hur har sociala medier fungerat för dig?

”De har varit extremt bra för mig. Hade de ­funnits tidigare i min karriär hade jag kunnat ­försvara mig och sluppit alla dementier. Nu för ­tiden är mediebranschen helt förändrad, det säljs inte lösnummer som på 1980- till 2000-talet. Nu kan jag få direktkontakt med mina fans.”

FAKTA
Carola Häggkvist

Ålder: 52 år.

Familj: Särbo Jimmy Källqvist, barnen Amadeus, 20 år, och Zoe, 9 år.

Bakgrund: Slog ­igenom i Melodi­festivalen 1983. ­Albumet Främling sålde över 1 miljon exemplar, det mest sålda albumet i ­Sverige hittills. Har gett ut kring 30 album, deltagit i Melodifestivalen fem gånger, vunnit tre av dem och vunnit Euro­vision 1991 med Fångad av en stormvind. Sjöng på Kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings bröllop, deltog 2014 i Så mycket bättre. Ger konserter i ­Steninge från 2018.

Aktuell: Julkonserter i Steninge.

Frukost: Kaffe.

VISA MER
Hur ser du på att använda ditt namn för att ­lyfta fram frågor utanför ditt artistskap?

”De artister som håller länge har ju något att säga. Sedan mina föräldrar gick bort 2004 känner jag ännu tydligare att jag vill ta vara på livet varje dag. Jag har alltid arbetat med välgörenhet, men blivit mer verbal med åren om mitt engagemang.”

Live-veteranen säljer livsverket Du åkte till Grekland under flyktingvågen och har tagit emot flyktingar i ditt hem. Hur reagerade du över valresultatet?

”Jag har inte gått ut med var jag står politiskt, men en söndag innan valet när jag stod på Medborgarplatsen för att hjälpa flyktingar såg jag väldigt få människor från kyrkan där. Jag tänkte – men det är ju nu vi ska stå här? Vi kan inte bara häcka i kyrkan, den platsen är en bensinstation för oss, vi måste ut och hjälpa till. Vi i min församling Hillsong gör jättemycket för utsatta grupper, men jag tror att alla måste se in i sitt eget hjärta och känna att man kan växa som medmänniska och i sin kärlek till andra.”

Du har en stiftelse – hur jobbar du med den?

”Den har varit vilande ett tag men är nu på gång igen. Jag vill bland annat välja fler styrelse­medlemmar. Just nu fokuserar jag på barn i Sydafrika och organisationen Give a child a family som drivs av Monica Woodhouse. Jag vill också starta en kommersiell artistskola, Carola Camp, eller ­Carola Academy. Det ska vara en skola i toppklass för sång och artisteri. Jag har otroligt många idéer som jag vill göra.”

Som vad?

”Föreläsningar, konserter, böcker, film, egen makeup eller parfym om det känns rätt. Jag har startat en kör – Carolus choir. Vi sjunger alltifrån psalmer till rock och det är otroligt tillfreds­ställande att kunna ge vidare.”

»Clas Ohlson hade blivit en influencer« Ditt bolag omsatte 4,7 Mkr förra året och 1 miljon mer året före, vad investerar du i?

”Just nu i renoveringen av ladan. Jobbmässigt har jag tackat nej till otroligt mycket. Jag har även varit ledig med min dotter i Sydafrika ett halvår.”

Vad tackar du nej till?

”Ungefär 90 procent av alla förfrågningar. Jag vet inte hur många gånger jag har blivit frågad om att delta i Let’s dance. Jag har blivit erbjuden miljonbelopp från olika tv-format. När de frå­gade om jag ville delta i Så mycket bättre sa jag att de fick dubbla arvodet. Men jag har ju förmånen att jag kan göra det. Jag vet mitt värde. Man måste våga vänta in det som känns rätt och ha tillit till att det kommer att gå bra.”

Har det alltid varit så?

”Vi är inte här på jorden för att ha semester, jag känner mig som bäst när jag är produktiv och ­arbetar. Har man hård panna, mjukt hjärta och har fokus på att ha kul längs vägen så håller man sig frisk och glad.”