Di Weekend INTERVJUER

Camilla Läckberg: »Vi behöver bli mer förbannade«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Jag har själv i olika situationer fantiserat väldigt mycket om hämnd”, säger författaren Camilla Läckberg.

Henrik Montgomery/TT

Författaren och entreprenören Camilla Läckberg, har släppt en ny bok om systerskap och hämnd. Angående sin egen konflikt om vårdbolaget Hedda Care förs ”interna diskussioner”.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Din senaste bok Vingar av silver handlar mycket om hämnd.  Hur ser du på hämnd?

”Jag upplever att kvinnor väldigt tidigt får lära sig att de ska vara snälla, förlåtande och vända ­andra kinden till. Jag tycker att ha hämndtankar och att bli förbannad är sunt. Men sedan tycker jag givetvis inte att man ska agera som min huvud­figur Faye, utan man ska hålla sig inom lagens råmärken. Men jag kan tycka att vi kvinnor är för förlåtande ofta. Vi behöver bli mer förbannade helt enkelt.”

På vilket sätt är hämnden en bra drivkraft?

”Det finns något väldigt frigörande att tillåta sig själv att leka med hämndtankar. Jag har själv i olika situationer fantiserat väldigt mycket om hämnd och vad jag skulle göra. Jag sätter det inte i verket, men det har gett mig en känsla av att jag tar tillbaka makten.” 

Ett annat tema i boken är systerskap. Är dagens kvinnor dåliga på att hjälpa varandra?

”Män och kvinnor skiljer sig åt väldigt här. Män är duktiga på att hjälpa varandra och rekommendera varandra. Vi kvinnor lägger krokben för varandra, konkurrerar och sabbar i stället för att ­hålla ihop.”

Hur är du själv? Har du behövt jobba med det här?

”Det tror jag vi alla behöver göra. Men med åren, ju klokare jag blir, och desto mer jag ser de här strukturerna, har jag blivit oerhört mycket bättre på att lyfta andra kvinnor. Men det betyder inte att jag behöver hålla med alla kvinnor. Man måste hålla isär äpplen och päron.”

Hur jämställt är Sverige egentligen?

”Även om Sverige är ett av världens mest jämställda länder är vi inte helt jämställda. Det finns fortfarande mycket att göra. Det är bara att se på fördelningen i hemarbetet. Vi slipper inte projektledaransvaret hemma.” 

FAKTA
Camilla Läckberg

Ålder: 45 år.

Familj: Maken Simon Sköld. ­Barnen Wille, 18 år, Meja, 16 år, Charlie, 11 år och Polly, 4 år. 

Yrke: Författare och entreprenör.

Karriär: Har sålt över 26 miljoner ­exemplar av sina böcker, i 60 länder. I maj kom senaste titeln Vingar av silver (Forum). Camilla Läckbergs litterära företag Camlac ­omsatte 52 Mkr 2018 och redovisade en vinst efter skatt på 16 Mkr. Hon deläger Invest in her som har investerat i privat­kliniken Hedda Care. I år startade hon produktionsbolaget Bad Flamingo med bröderna Baker och Alexander Karim.

VISA MER
Din första bok i Faye-serien En bur av guld har uppmärksammats av The New York Post som en av böckerna man ska läsa nu i sommar. Hur känns det?

”Som svensk finns det något magiskt med att slå i USA. Det har alltid varit otroligt lockande för mig att slå där. Jag har tidigare gjort en utfäs­telse som jag får stå fast vid om det inträffar. Om jag någon gång i livet skulle hamna på New York ­Times bästsäljarlista, då kommer jag tatuera den dagens tio i topp-lista någonstans på kroppen. Lite orolig känner jag mig nu att det kanske finns en liten chans, eller risk.” 

Du befinner dig själv i en märklig situation med din forna affärskompanjon Christina Saliba. Hon har styrt företaget Hedda Care som ni samäger utan att vara överens med dig. Hon erbjöd corona- tester i ett tidigt skede, något du ifrågasatte. 

”Jag tror väldigt mycket på Hedda och Heddas verksamhet. Det finns ett enormt behov av en verksamhet som fokuserar på kvinnors hälsa. Sedan har det blivit offentligt att vi inte har en samsyn i ägarfrågor. Det är olyckligt. Det är en diskussion vi för framåt. Det är som att vara i en relation, man kan gräla ihop innan man kan fortsätta framåt i ett samarbete som funkar.”

Strandhäll slåss för kvotering Ska du sälja din ägarandel i Hedda Care?

”Jag jobbar framåt och jag tror på att jag har en viktig roll inom Hedda Care. Det pågår interna diskussioner.”

Vad tror du om konjunkturen?

”Jag tror att vi har en svår tid framför oss och att vi är på väg mot en rejäl lågkonjunktur.”

På vilket sätt har coronapandemin påverkat din vår?

”Hade vi inte haft pandemin hade jag varit ute och rest nu och lanserat min nya bok. Å andra ­sidan har det inte påverkat så mycket. Jag har ­skrivit väldigt mycket och då sitter jag ändå hemma i pyjamasen.”

Vad skriver du på just nu?

”På ett filmmanus och ett bokprojekt, som jag inte kan prata om än.” 

Sex säljer – för 300 miljarder kronor Vad har du för lästtips inför sommaren?

”Jag älskar Alexander Karims bok Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död. Den är helt magisk. Och sedan Leïla ­Slimanis bok Vaggvisa. Den är otroligt bra. Denise ­Rudbergs nya serie älskar jag också.”