Di Weekend INTERVJUER

Bjuder på rysk spänning i jul

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med regissören Mikael ­Håfström.

Joey Abrait

Den hyllade regissören och manus­författaren Mikael Håfström är tillbaka med tv-serien och en långfilm om Thomas Quick, numera Sture Bergwall, som frikändes för mord efter en resningsprocess.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Dirigenten är en originalserie på åtta avsnitt som har premiär på C More på julafton och på TV4 den 9 januari. Vad är det för serie?

”Det är en karaktärsdriven finansthriller som utspelar sig i Moskva på det sena 1990-talet, före Putin-eran. Då var det rena vilda östern där och människor försökte ­roffa åt sig så mycket som möjligt. Huvudpersonen är en ung svensk finansman, som spelas av Adam Pålsson. Han slog igenom i ­Torka aldrig tårar utan handskar. När han ska ­hjälpa en vän med lite aktieaffärer blir han indragen i ett dramatiskt äventyr.”

Serien bygger på boken Dirigenten från St Petersburg som skrivits av Camilla Grebe och Paul Leander Engström. Har de varit involverade i tv-serien?

”Ja, särskilt Paul som kan den här världen ­väldigt väl, eftersom han jobbade med investeringar i Moskva vid den här tiden. Han har varit en bra källa till research, både i stort och smått. En ­detalj är att han berättade att ryssarna hänger wunderbaums, doftgranar, på bankernas fläktar för att sprida väldoft, så det har vi gjort i serien.”

Är det sant att Adam Pålsson har lärt sig prata ryska för den här rollen?

”Ja, han fick snabbt lära sig grunderna eftersom hans karaktär har bott och jobbat i Moskva i många år. Sedan har han hårdpluggat sina repliker med hjälp av rysklärare, och han har gjort ett imponerande jobb, tycker jag. Han inte bara ­rabblar replikerna, utan han spelar fram dem.”

Du har bott utomlands länge och det här är ditt första svenska projekt på 15 år. Vad var det som fick dig att flytta hem?

”Vi spelade in Dirigenten i våras och i dagarna har vi avslutat inspelningen av Quick, som beräknas ha premiär om ungefär ett år. När så spännande projekt dök upp, samtidigt som jag har en ny kärlek, blev det intressant att flytta hem.”

Quick är en journalistisk thriller om ett av de mest uppmärksammade rättsfallen i svensk kriminalhistoria. Berätta om filmen.

”Den bygger på en bok av Hannes ­Råstam, som ifrågasatte hela det svenska rättssystemet när han granskade mord­domarna mot Thomas Quick. ­Jonas ­Karlsson spelar Hannes Råstam och ­David Dencik spelar Thomas Quick, som i dag heter ­Sture Bergwall. Hannes Råstam, som tragiskt gick bort i cancer under arbetet med boken, närmade sig och lyckades få kontakt med Thomas Quick när han hade suttit på Säter i sju, åtta år.”

FAKTA
Mikael ­Håfström

Ålder: 58 år.

Familj: Sambo med konstnären Astrid Sylwan, fyra barn sedan tidigare.

Bor: I Saltsjö-Boo i Nacka.

Bakgrund: Filmstudier på Dramatiska Institutet och i New York. Regiassistent på SVT Drama. ­Manusförfattare till bland annat ­Varuhuset och ­Hassel-serien. ­Filmer urval: ­Vendetta, Leva livet, Ondskan, Derailed, 1408, Shanghai och Escape Plan. Fick en Guldbagge för bästa manus 2002 med Leva livet.

Senast sedda film: Gräns.

Frukost: Extra allt i en svit på Grand Hôtel i Stockholm.

VISA MER
Vem är egentligen Sture Bergwall?

”Han är komplex, men han är inte någon seriemördare, det tror jag man kan slå fast. Däremot satt han inne för en del andra brott innan han dömdes för mord. Han hade förgripit sig på flera unga pojkar, genomfört ett knivdåd på fyllan och utfört ett ohyggligt taffligt bankrån i Grycksbo där han bodde.”

Vad säger Quick-affären om det svenska rättsväsendet?

”Den säger att ett stabilt rättsväsende under ­vissa omständigheter kan haverera totalt, och det är viktigt att det inte händer igen. En psykiatrisk modell användes som ledde fel och polisarbetet var tveksamt. Så här efteråt verkar det obegripligt att han kunde dömas för de här morden.”

I filmen Escape Plan från 2013 fick du regissera både Sylvester Stallone och Arnold Schwarzen­egger. Hur var det?

”Kul! De är ju legendarer, två ikoniska profiler som jag har vuxit upp med. De var väldigt oneurotiska och professionella. De var generösa och skapade en bra stämning.”

Efter att ha bott utomlands så länge, hur tycker du att skandinavisk tv och film mår?

”Produktionerna har blivit mer sofistikerade med ett helt annat självförtroende än tidigare. Branschen är mer dynamisk och kreativ. Det ­började med Stieg Larsson-trilogin och serier som Bron och Brottet. Det görs många filmer som syns ute i världen, senast hade vi Gräns som vann pris i Cannes och som visas på olika festivaler.”

Det är tre dagar kvar till julafton. Hur ska du fira?

”Det blir tillsammans med min sambo hemma i Saltsjö-Boo. Vi ska fira en lugn jul och titta på Dirigenten på C More.”