Di Weekend INTERVJUER

Avundsjuka vägen till succé

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Jag har helt valt bort sociala medier och har tur att ingen från mitt förlag pressar mig. Jag fick mitt genombrott innan det var ett krav. Jag har en Facebook-sida som min svåger och ena syster sköter.«

Australiensiska Liane Moriarty har sålt 14 miljoner böcker, varav över 500 000 i Sverige. Sedan tv-seriesuccén med är varenda en av hennes åtta romaner köpta för filmatisering. ”Min karriär startade tack vare min avundsjuka”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det var i januari 2018 som skådespelaren ­Alexander Skarsgård stegade upp på Golden globe-galans scen på Beverly Hilton Hotel i Los Angeles och tog emot priset för bästa manliga biroll i en tv-serie eller tv-film.

”Jag är här i kväll för att jag haft äran att ­arbeta med en grupp extraordinärt talangfulla kvinnor, de flesta är här i kväll. Liane som skrev romanen – stort tack”, inledde han sitt tacktal, för att sedan nämna producenter och medskådespelare till den hyllade tv-serien Big little lies.

Där spelar han småbarnsfar, men också misshandlande make till Nicole Kidmans rollfigur.

”Han är en underbar och speciell person, jag är så tacksam att han tackade mig från scen och att han ville vara med i tv-­serien. När jag blev tillfrågad om att skriva en till säsong och funderade över detta, sa min syster: ’Se bara till att få tillbaka Alexander Skarsgård. Många flashbacks, många minnes­scener!’”, berättar Liane Moriarty.

Blev först stor i USA

Hennes senaste roman Nio främlingar kom på ­svenska i början av sommaren och som ljudbok nu i juli. Det är författarens åttonde roman, och den som just nu står på tur att bli filmatiserad. Landsmaninnan Nicole ­Kidmans produktionsbolag Blossom Films har köpt rättigheterna och bolaget Hulu har gett grönt ljus för att direkt börja inspelning.

FAKTA
Liane Moriarty

Ålder: 52 år.

Familj: Make och två barn, 11 och 9 år.

Gör: Bästsäljande författare, aktuell med Nio främlingar, originaltitel Nine perfect strangers, på Albert Bonniers förlag, översättning Anna Strandberg.

Bakgrund: Född utanför Sydney, äldst i en syskonskara om sex barn. Arbetade som copywriter innan hon publicerade sin första roman 2004. Har gett ut åtta romaner och tre barnböcker. Första säsongen av filmatiseringen av boken Big little lies visades på HBO 2017, säsong 2 pågår just nu. Boken Öppnas i händelse av min död blir film med Blake ­Lively i huvudrollen och Nio främlingar ­produceras och spelas av Nicole Kidman.

VISA MER

Liane Moriarty är den första australiensiska för­fattaren att toppa New York Times bästsäljarlista, tillika var det i USA som hon blev stor först.

”Jag sålde medelbra med mina första romaner, men 2013 toppade The Husband’s secret (Öppnas i händelse av min död på svenska) flera amerikanska listor. Jag vet inte varför de gillade mina böcker först - men det var som en parallell värld. Jag flög från Sydney där man inte kunde se mina böcker någonstans, för att landa i USA och varje flygplatsbutik skyltade med dem. Kanske tycker de att den australiensiska miljön är exotisk? Nu säljer jag i och för sig väldigt bra i ­Australien också”, säger hon och skrattar.

Liane Moriarty är i dag 52 år, gift och mamma till en flicka och en pojke på 9 respektive 11 år. Hon växte upp i en ­katolsk familj som äldst i en syskonskara av sex barn, varav fem ­flickor. Som liten ville hon alltid bli författare, men startade i stället en annonsbyrå och arbetade som copywriter.

”Jag tappade helt mitt självförtroende som skribent när jag blev vuxen. Men så skrev en av mina systrar en roman som blev antagen. Jag blev så fylld av avundsjuka att jag omedelbart anmälde mig till att ta en magisterexamen i kreativt skrivande.”

Två år senare hade hon skrivit sin första bok, Tre önskningar, om vuxna trillingsystrar. Liane Moriartys kännetecken är att skriva om många olika karaktärer, oftast medelklasskvinnor, och väva samman deras historier och hemligheter. I hennes ­senaste roman Nio främlingar träffas en udda grupp människor på ett hälsohem som leds av en karismatisk vd. I några av ­hennes tidigare verk, som Andras vänner, träffas tre grannfamiljer på en grillfest och en händelse under kvällen förändrar livet för alla. I filmatiserade Big little lies vävs fem kvinnors familjeliv och vänskap samman genom deras barns skola och deras egna hemligheter.

”HBO har gjort min historia glamorösare och sexigare, min egen ton är mer humoristisk. Men jag ­tycker att resultatet blev oerhört vackert. Att skapa och ­skriva olika personligheter är min styrka, det kommer naturligt för mig. Att beskriva landskap är jag värdelös på, det blir ’himlen är blå’ och så går jag vidare”, säger hon.

Förläggarna som utmanar i litteratur-Sverige Skrev karaktär till Meryl Streep

Efter jättesuccén med Big little lies, producerad och spelad av Reese Witherspoon och Nicole Kidman och ett prisregn av nio Emmys och fyra Golden globes, har Liane Moriartys alla åtta romaner blivit köpta för filmatisering. Trots framgången är hon försiktig.

”Även om rättigheterna är sålda är det inte säkert att alla blir av, den enda jag vet är på gång är Nio främlingar. Men alla är i ett utvecklingsskede.”

Du har sagt att dina månader i Hollywood med Big little lies gjorde det tydligt för dig att du är författare och inget annat, vad menade du med det?

”Jag njöt av att skriva historien till säsong två av Big little lies, till exempel skapade jag en karaktär direkt för Meryl Streep. Men efteråt lämnade jag över historien till tv-teamet som skrev manus. I en färdig roman kontrollerar man helt sin värld och det färdiga resultatet känns okej att lämna över till tolkning. Så jag föredrar att vara författare.”

Nicole Kidman har blivit en vän efter arbetet med tv-serien och kommande filmatiseringen av Nio främlingar. Första ­gången de skulle träffas på ett kafé i Sydney var hon mer osäker på hur det skulle vara att träffa en så pass känd person.

”När jag kom fram till kaféet var det stängt och jag tänkte att det kanske är så det går till när världskändisar ska fika? Så jag gick runt på baksidan där några från köket höll på att ­städa och frågade om de hade stängt, och när de svarade ja frågade jag igen med menande blick ’men har ni stängt för … alla?’ för att de skulle förstå att jag var medveten om vad jag trodde pågick. Tyvärr visade det sig att de inte alls hade stängt för ­Nicole, utan stängt över huvud taget. Vi fick gå någon annanstans”, berättar hon.

Nu har du sålt över 14 miljoner exemplar av dina böcker – hur sköter du affärsdelen av ditt yrke?

”Inte alls. Min pappa var en self made affärsman och jag försökte under lång tid, rätt desperat, följa i hans fotspår och ­starta egen firma. Han hade ett kartföretag som skapade kartor över Australien. Jag gick ekonomiutbildning och fick höga betyg i alla ämnen, men kunde inte för mitt liv kombinera dem. Jag använder ekonomiska rådgivare i dag.”

Hyllar läsning och gör succé Hur lägger du upp ditt arbete?

”Jag skriver hemifrån, mina barn är så små fortfarande. Jag har inga regler för mitt skrivande, utan passar på när barnen är i skolan. Min man är hemmapappa så han tar över helt när jag har deadline. ”

Du är inte alls aktiv på sociala medier, varför?

”Jag har helt valt bort det och har tur att ingen från mitt förlag pressar mig. Jag fick mitt genombrott innan det var ett krav. Jag har en Facebook-sida som min svåger och ena syster sköter.”

Hyllar Fredrik Backmans böcker

Liane Moriarty profilerades från början som en chick-lit-­författare, men numera riktas hennes böcker inte lika hårt i marknadsföringen. Själv räknar hon enbart upp kvinnliga författare bland sina favoriter, som Ann Tyler, Kate Atkinson, Jojo Moyes, Marian Keyes och Alice Munro, med ett undantag.

”Men visst är En man som heter Ove svensk? Jag älskar alla Fredrik Backmans böcker, jag tipsade om honom i New York Times. Men jag tycker att han skulle ha gjort Ove äldre i ­boken, han är alldeles för nära min ålder, vilket inte är okej.”