Di Weekend INTERVJUER

»Att vara mästare är den känsla jag älskar«

Caroline Wozniacki förgyller Båstadtennisens 70-årsjubileum.

Foto: Jack Mikrut

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Caroline Wozniacki är tillbaka i toppen av tenniscirkusen igen.
I en exklusiv intervju berättar den forna världsettan om suget att göra karriär som fastighetsmäklare, att drömmen om ett eget klädmärke lever kvar och var hon helst vill vinna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det finns stunder då danskan Caroline Wozniacki inte pratar med någon. Ingen. Efter en förlust för att vara exakt.

Men det här är inte ett sådant tillfälle.

När vi träffar henne under Franska öppna har hon precis klarat av första omgången och en oväntat hård och jämn match mot ett australiensiskt yrväder, 17-åriga Jaimee Fourlis, rankad 337. En drabbning som Caroline Wozniacki varit snubblande nära att förlora.

”Jag känner mig bra, men behöver röra mig bättre på grus. Serven och servereturer behöver jag jobba mer med.”

Det är precis vad hon nyss har gjort: ett en och en halv timme långt träningspass med sparringpartnern Sascha Bajin under pappa Piotrs vakande blick och barska ordergivning. Allt medan mamma Anna, lätt frusen i gråvädersmorgonen, suttit ihopkrupen på en stol vid sidan om. Träningsanläggningens bana 29 ligger i ett hörn med minimal insyn, vilket Caroline Wozniacki knappast är missnöjd med. Danska sportjournalister punktmarkerar henne nämligen, varav en hon är väldigt försiktig med att säga något till.

FAKTA
Caroline Wozniacki

Ålder: 27 år.

Bor: Monte Carlo, Monaco samt lägenheter i New York.

Familj: Pojkvän, basketspelaren och NBA-proffset David Lee.

Titlar i karriären: 25.

Inspelade pengar: 207 miljoner kronor.

VISA MER

Hett stoff för medierna

Efter det uppseendeväckande debaclet för tre år sedan när den tilltänkte maken, golfproffset Rory McIlroy, bröt förlovningen kort tid före bröllopet har hon varit rubrikmagnet och hett byte för kändisbloggare och skvallerpress.

I Paris de här dagarna finns nye pojkvännen David Lee, basketstjärna i San Antonio Spurs. Men det privata är något Caroline Wozniacki försöker hålla för sig själv. Ingen enkel ekvation för en som delar med sig av sitt liv på sociala medier. Som sprider bilder på sig själv i baskettröjor och lägger ut foton med diamantring som hennes vänner påpekar ser tung nog ut att ge slitskador på armen.

”Han är med här i Paris nu. Vi har lärt oss från tidigare erfarenheter att man inte ska prata om sitt privatliv så mycket. Vi är väldigt glada över hur det är nu och vi försöker att hålla oss utanför strålkastarljuset. Vi tar det piano och förstår varandra eftersom vi båda har proffskarriärer som gör att man måste vara ifrån varandra. Han har sin off season nu och är här i Paris. Min ledighet ligger i november. Vi får det att fungera.”

Danska – och svenska – kvällstidningar rapporterar senare att paret bland annat hunnit med att promenera i Boulognerskogen

Folk som känner henne bättre och umgås med henne privat vittnar om att hon alltid är en glad person. Miss Sunshine är inget hittepå.

”Jag försöker bara vara mig själv och behandla andra väl.”

Men hon är ett proffs ända ut i mungiporna. Så fort fotografen lyfter kameran under intervjun tar hon fram sitt leende igen och behåller det så länge kameralinsen är i närheten. Men det känns inte påklistrat. Caroline Wozniacki är ingen man utmanar i en tävling i att le längst – naturligt.

Professionaliteten sitter även i fingerspetsarna. På vägen från träningsbanan knäpper hon automatiskt på sig armbandsuret. En Rolex.

Skärmkepsen vill hon under inga omständigheter ta av sig eftersom den gett henne en rand i pannan. Men fåfängan är inte heller den irriterande eller en stor sak.

”Om jag skulle beskriva mig själv hoppas jag att folk uppfattar mig som smart, rolig, positiv, hårt arbetande och ärlig.”

Vill helst vinna US Open

Om 2016 var skadefyllt med få saker att fira fanns det ändå ett ögonblick Caroline Wozniacki minns som väldigt speciellt.

”Att få bära den danska flaggan vid OS-invigningen i Rio är en av de bästa stunderna jag upplevt. Det går inte att förklara känslorna där och då. Jag hade gåshud, det var helt otroligt.”

I år har det börjat bra med en finalplats i Miami, klättring på rankningslistan och återvunnen plats på tio i topp i världen. Första gången hon rankades som nummer ett var 2010.

”Jag har redan gjort vad jag kunnat med rankningen. Nu är det viktigaste att spela de stora turneringarna och se till att stå där på slutet med segertrofén. Att vara mästare är den känsla jag älskar. Det är det jag spelar för.”

En Grand Slam-titel hägrar fortfarande för den forna världsettan. Statistiskt sett är det mest sannolikt att hon skulle lyckas i US Open.

”Det är den turnering jag allra helst vill vinna. Publiken och stämningen är fantastisk. Jag har många fans där och jag älskar New York. Det är min absoluta favorit.”

Du har rykte om dig att träna oerhört disciplinerat och hårt. Vad behöver du jobba på mest nu för att nå den absoluta toppen igen?

”Jag tycker att jag spelar bra och känner mig bekväm och har självförtroende. Men det jag alltid behöver förbättra är servandet och returerna, för att kunna sätta upp poängen på rätt sätt.”

När du förlorar, hur hanterar du det mentalt?

”Det beror på hur jag förlorat, men jag behöver vara för mig själv. Inte prata om matchen direkt efteråt, då blir jag bara irriterad. Jag behöver tid för att coola ned mig. Nästa dag kan jag gå igenom den när man står på träningsbanan och kan öva på det som jag borde ha gjort bättre. Det är bästa sättet för mig att processa något, när jag kan göra någonting åt det praktiskt, inte bara i teorin. Vissa förluster är värre och man kan vara riktigt arg. Men det enda man kan göra är att jobba hårdare och göra bättre ifrån sig nästa gång.”

Hur skulle du beskriva ditt samarbete med din pappa?

”Det är fantastiskt, han har coachat mig sedan jag var liten och vi har liksom gjort det här tillsammans och det är skönt att han fortfarande finns med och att vi kan avsluta det tillsammans.”

Hur mår kroppen?

”I fjol var det tufft med många skador, men inför US Open kände jag mig bättre och det har varit bra sedan dess, ta i trä.”

Vad driver dig nu?

”Jag älskar att tävla och har som mål att förbättra mig varenda dag. Uppenbarligen är jag en förebild för unga människor så jag försöker vara ett föredöme. Jag bryr mig egentligen inte om att vara berömd, jag vill helst flyga under radarn och göra min egen grej. Men samtidigt, när jag har en sådan plattform och så många följare, är det rätt häftigt att jag kan göra skillnad och det är viktigt att göra just det när jag har den möjligheten.”

Vill hjälpa ungdomar

Caroline Wozniacki är en av få toppspelare som gjort ett maratonlopp. Härom året sprang hon de 42 kilometrarna i New York som en del av ett välgörenhetsuppdrag.

Sverigeettan siktar på seger

”Det är kul med så många fans och om jag bara kan göra minsta lilla skillnad för folk så är det tillräckligt för mig. Jag sprang för Team for kids vilket var underbart. Jag är barnkär och om man kan hjälpa till med att få unga att engagera sig i sport och vara aktiva gör jag gärna det. Särskilt i USA där det är dyrt och många saknar pengar för att hålla på med sport.”

Caroline har tidigare skrivit ett brev till sitt 11-åriga jag där hon förklarar hur hon bör agera som flicka. Tonvikten ligger på hur hon borde förvalta sina pengar: ”Lyssna på pappa: placera dina pengar i fastigheter. Även om värdet skulle sjunka har du fortfarande tak över huvudet kvar”.

Vad jag förstår har du två lägenheter i New York. Är du själv aktivt involverad i dina investeringar?

”Absolut, jag vet precis vad jag gillar och fattar beslut baserat på ställen jag själv älskar och som på lång sikt inte kommer att förlora i värde. Rätt ställe, i rätt läge. Jag kommer väl att sälja vad det lider, men just nu är jag väldigt nöjd. Samtidigt letar jag oavbrutet efter bra objekt och rätt tillfälle. Det är en passion jag har, jag älskar det.”

Så du är en bostadsknarkare?

”Jajamen, jag plöjer lägenhetssajter. Om jag skulle göra någonting annat än att spela tennis skulle det lätt vara fastighetsmäklare. Jag älskar den branschen, att hjälpa andra hitta hus eller lägenheter. Jag har suttit klistrad framför Million dollar listing, med Fredrik Eklund. Jag älskade den serien.”

Var är hemma för dig?

”Monaco. Det är där jag är mest, men det är skönt att ha en bas i USA också och kunna sova i sin egen säng när touren flyttar över dit under säsongen. Att kunna göra ett depåstopp där och laga egen mat, det gör hela skillnaden.”

Vid sidan om täta uppdateringar på Twitter och Instagram polerar Caroline Wozniacki sitt varumärke genom att vara med i Sports Illustrateds baddräktsnummer – nu senast endast iförd kroppsmålad baddräkt.

”Det var lite nervöst i början och jag funderade på vad jag gett mig in på, men de var väldigt proffsiga och vi hade en kul stund med hög musik och bra stämning. Det var tredje gången i rad jag var med och jag hoppas att det blir en fjärde gång.”

Uppmärksamheten är guld värd. Men hon har inte koll på vad hennes varumärke är värt. Hittills i karriären har hon spelat in drygt 200 miljoner kronor, där en betydande del gått till löpande kostnader. De stora pengarna ligger i sponsringssamarbeten. Hon har guldkantade kontrakt med bland andra Adidas och Rolex och hennes sammanlagda nettoförmögenhet uppskattas av Forbes till 20 miljoner dollar, att jämföra med Serena Williams 150 miljoner dollar.

Vill ha många barn

Caroline Wozniacki får ofta frågan om hur länge hon ska hålla på. Svaret är att hon tar ett år i taget, men det finns orealiserade planer som tycks krypa allt närmare:

”Jag vill väldigt gärna ha familj, få barn och rota mig. Men min prio om tio år kommer att vara familjen. Många barn. Kanske fyra, men alla säger ’vänta tills du fått ditt första och se hur det är’, haha. Jag önskade mig en lillebror eller lillasyster att ta hand om när jag själv var liten. Men det fick jag aldrig av mina föräldrar så nu får jag fixa det själv.”

Tidigare i år var hon med i streamingserien Ballers, om än bara ett flyktigt ögonblick, något hon kommenterade med skön självdistans på Twitter:

”Om ni gäspar eller tittar bort bara en sekund kommer ni missa mig.”

Men en karriär som skådespelerska är hon dock inte främmande för.

”Att vara med i Ballers tillsammans med Andy Garcia och The Rock gav mig blodad tand. Jag har alltid velat vara skådespelare. Det är kanske inget jag kommer att satsa på, men det vore roligt att prova på.”

Ett kriminaldrama ligger i så fall kanske närmast till hands. Caroline Wozniacki plöjer deckare och högst på listan finns Stieg Larssons trilogi.

”De svenska författarna skriver bäst i världen. Millenium-serien var helt fantastisk, omöjlig att lägga ifrån sig.”

Har du läst fortsättningen av David Lagercrantz, som också skrev boken om Zlatan?

”Va, finns det en fjärde? Det visste jag inte, fast det är nog en besvikelse att läsa något som en annan författare gjort. Men jag har hört att Zlatanboken är riktigt bra.”

När Caroline Wozniacki belönar sig själv – because I am worth it – kan det bli en handväska eller en dessert, något väldigt sött. Glass är en favorit.

”Alla sorter – från mjukglass till sorbet. Vad som helst faktiskt. Men den största gåva jag gett mig själv är en Ferrari, 458 Italia. Röd. Men jag håller mig inom hastighetsbegräsningarna. Jag kör säkert.”

Tennis: Titeljägarna

Sponsorsamarbetet med chokladmärket Godiva är över, men att nämna något annat märke hon gärna skulle vara ansiktet utåt för undviker hon diplomatiskt.

”Jag har en bra mix nu. Ibland när jag köper något kan jag känna att det vore kul att ha som sponsor, men just nu är det blankt i huvudet.”

Vad hände med ditt underklädesmärke?

”Vi höll på ett par år, jag vet inte riktigt varför det rann ut i sanden. Men det är något som verkligen vore roligt att ta tag igen någon gång. Det kan definitivt bli något sådant i framtiden.”

Om du skulle skriva en självbiografi, vilket kapitel tror du i så fall skulle få folk att höja på ögonbrynen, vad skulle det avslöja?

”Oj, jag vet inte, men troligen skulle det handla om vägen till där jag är i dag. Allt arbete som lagts ned och allt folk som hjälpt mig fram till där jag är. Många fattar nog att det varit hårt, men inte exakt hur mycket arbete, planering och uppoffring som krävs. Inte bara min egen utan från resten av familjen.”

Finns det några planer på en bok?

”Inte just nu. Jag vet inte ens om jag vill skriva en sådan.”

Bra minnen från Båstad

Caroline Wozniacki får givetvis så kallad appearence money bara för att komma till Båstad, men låter uppriktig när hon säger att hon ser fram emot turneringen.

”Jag älskar Båstad, det är en gullig stad och det är så skönt att jogga utmed havet. Jag har väldigt bra minnen därifrån och att hotellet ligger så nära banorna är underbart. Jag har verkligen uppskattat att få komma dit.”

Bästa ögonblicket i karriären?

”Det är nog någon av mina matcher i US Open. När man spelar en fullsatt kvällsmatch på Arthur Ashe Stadium och du kan inte ens se översta läktaren, det är högljutt och atmosfären är elektrisk. Särskilt de tre första gångerna jag spelade där insåg jag att det var det jag kämpat för hela mitt liv, att få stå där på banan och spela stora viktiga matcher.”