Di Weekend INTERVJUER

Årets vd uppskattar oordning

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lämnas åt lågorna. Erik Ringertz skulle lämna kvar sin soffa i händelse av brand. ”Mest för att jag inte har någon aning om hur jag ska få ut den.”

Han är dålig på att ta beröm, men utsågs nyligen till årets vd. När Erik Ringertz inte driver Netlight Consulting gillar han att köra Tesla på maxhastighet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du utsågs nyligen till årets vd. Vad gör du som andra missar?
”Klassiskt chefskap är distanserat och går ut på att bestämma mål och kontrollera för att man inte litar på vad folk gör. Så är i alla fall många arbetsplatser uppbyggda. Jag jobbar i stället med tillit och närhet och hjälper till att putta saker i rätt riktning. Jag vet inte om det är en miss andra gör, men det är en grundläggande skillnad.”

Om ni saknar mål, hur gör ni för att mäta resultat?
”Vi jobbar mer med riktning än måluppfyllning. Är målet att växa med 100 procent så kör vi, och försöker uppnå bästa möjliga. Sedan betyder det inte att jag inte blir besviken om något går dåligt, men det är bättre än målstyrning.”

Samtidigt sägs det att du inte gillar siffror. Stämmer det?
”Nja. Jag är ingenjör, så jag gillar absolut siffror, men mitt förhållningssätt till siffror är lite annorlunda. För mig handlar det mer om förståelse än om kontroll.”

Du är vd för ett it- och managementbolag. Hur bra är du på teknik?
”Jämfört med gemene man är jag jättebra och har örnkoll på digitalisering. Men jämfört med våra konsulter är jag klart under medel. Kanske en tvåa på en tiogradig skala.”

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?
”Autentisk, nyfiken, visionär, övertygande – på gott och ont – och kaotisk. Jag trivs i oordning, det stimulerar mig.”

FAKTA
Erik Ringertz

Ålder: 42 år.
Familj:
Fru och fyra barn 6, 8, 10 och 12 år.
Bor:
Djursholm.
Bakgrund:
Läste till civilingenjör i industriell ekonomi på KTH. Rekryterades till Netlight consulting 1999 och blev vd 2004. Han utsågs nyligen till årets vd av sajten Motivation och prisades som årets chef av tidningen Chef 2014.
Fritid: Yogar, tittar på film och kör runt barnen på aktiviteter.

VISA MER

I filmen om ditt liv, vem spelar dig?
”Ethan Hawke. Dels för att jag tycker att vi är lite lika. Dels för att jag gillar filmen Before sunrise där han är med. Den påminner om mitt och min frus liv när vi var i 20-årsåldern.”

Ditt hem brinner, vad lämnar du kvar?
”Det får bli vår stora Liljevalchssoffa av Josef Frank. Mest för att jag inte har någon aning om hur jag ska få ut den, när den knappt gick att få in.”

I vilken situation ljuger du?
”När jag inte vill såra en person.”

Du måste tatuera dig. Vilket motiv väljer du?
”Barnens namn Maud, Georg, Isabelle och Sofie.”

Vad är du rädd för?
”Jag är klaustrofobiskt lagd, vilket jag påminns om när jag ibland tar morgonflyget till München. Det är ofta är ett jättelitet plan.”

När var du riktigt lycklig senast?
”Jag är dålig på att ta beröm, men när min dotter Isabelle sa att de hade fått berätta om sina idoler i skolan och att hon hade valt mig blev jag jätteglad. Det kändes så äkta. Jag blev lite stolt över att komma före Justin Bieber.”

Du har en måltid kvar i livet. Vad väljer du?
”En riktigt bra pasta carbonara.”

Vilket tv-program skäms du över att du tittar på?
”Jag tittar aldrig på tv men älskar film. Där väljer jag medvetet, men skäms inte över att vara allätare.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?
”När de gör sig till och spelar ett spel. Tyvärr händer det rätt ofta.”

När grät du senast?
”Min far är dödssjuk. Det grät jag över i veckan.”

Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt. Vad gör du?
”Dimper det ner tio miljoner från ingenstans har jag nog inte förtjänat dem, så då köper jag skog för att klimatkompensera.”

Vilket är ditt sämsta köp?
”När jag köpte min morbrors motorbåt för många år sedan. Jag var så dålig på att köra den att jag brände sönder motorn. Den fick bogseras in och började ta in vatten. Till slut gav jag bort den.”

Vilken är din största extravagans?
”Jag köpte en Tesla när den var helt ny, det var välinvesterad extravagans. På jungfrufärden körde jag maxhastighet på Autobahn till Kung Ludvig den andres slott utanför staden. Det var ingen lång sträcka men det tog så mycket laddning att det blev panik över hur jag skulle komma hem.”

Vilken bok har betytt mest för dig?
”En bok som jag verkligen rekommenderar alla att läsa är Brené Browns Daring Greatly.”

Vem i den digitala industrin tar du med dig till en öde ö?
”Elon Musk, han verkar svincool och det skulle vara intressant att prata med honom.”

Vad gör du i jul?
”Vi brukar alltid fira hos oss. Men nu har vi byggt om vårt hus. Hinner vi inte bära in alla möbler och saker igen har min mamma sagt att vi, i värsta fall, kan vara hos henne.”