Di Weekend INTERVJUER

»Allting händer av en anledning«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Gezim Gashi.

Evelina Carborn

När Gezim Gashi var 18 månader flydde hans familj från kriget i Kosovo – och hamnade i Alvesta. Som förste svensk och förste alban har han nu startat musikgymnasium i USA. Nästa vecka är han inbjuden som talare på Harvard. Jan Gradvall har under två år följt en ­ovanlig entreprenör.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När deadline närmar sig för det här reportaget får jag mejl från Gezim Gashi, 29 år, som befinner sig i sin nya hemstad New York.

Gezim Gashi undrar vad chansen är att den här intervjun hamnar på omslaget? Hans argument är inte att det vore bra för honom själv utan bra för Di Weekend.

”Jag kollade lite på några som varit på Di Weekends omslag tidigare, och jag har absolut den nivån och storyn. Om redaktören undrar kan du gärna säga att jag i så fall blir den första albanen på omslaget. Det skulle bli en otroligt stor grej. Dua och alla kommer dela och jag har också 40k följare på Instagram!”

Dua, som nämns i mejlet, är hans jämngamla vän Dua Lipa, en av världens i dag största popstjärnor, även hon uppväxt i en albansk familj från Pristina, Kosovos huvudstad.

Med tanke på att Dua Lipa har 39,6 miljoner följare på Instagram är hans argumentation förmodligen korrekt. En Gezim Gashi på omslaget skulle höja kännedomen om Di Weekend.

FAKTA
Gezim Gashi

Ålder: 29 år.

Yrke: Entreprenör inom ­musikbranschen.

Född: Föddes i Pristina, ­Kosovo, men växte upp i Alvesta, Småland.

Bor: New York som bas, ­tillbringar en vecka i Los Angeles, en i Atlanta och två i New York.

Aktuell med: Har startat ­musikgymnasium i Los ­Angeles och Atlanta. Talar på Harvard-universitetet om entreprenörskap 9 mars.

VISA MER

De exilalbaner som tvingades fly sitt hemland har tagit över världen på ett sätt som är ännu mer osannolikt än det svenska musikundret. Om man anordnade ett VM i popmusik i dag skulle Sverige bli besegrat av Albanien och Kosovo.

Det finns just nu fyra albanska superstjärnor i popvärlden. Enligt Spotifys rankning ligger Dua Lipa just nu på plats 9 på listan över världens mest spelade artister. Bebe Rexha ligger på plats 61, Ava Marx på plats 62 och Rita Ora på plats 147.

De svenska popdrottningarna, Zara Larsson och Tove Lo, ligger som jämförelse på plats 174 respektive plats 284.

Fullskaligt krig i hemlandet

Gezim Gashi är ett annat exempel på unga albaner som håller på att ta över världen. Jag har sällan, eller aldrig, träffat en så driven och målmedveten person.

Gezim Gashi föddes 29 juni 1990 på ett sjukhus i Pristina. Konflikten på Balkan hade börjat pyra. Östblockets kollaps satte igång självständighetsförklaringar och ­politiska omvälvningar som ledde till Jugoslaviens upplösning 1991 och senare fullskaligt krig.

Den 2 juli 1990, när Gezim var tre dagar gammal och hans mamma fortfarande var kvar på BB, deklarerade Kosovos parlament att landet nu betraktade sig som en självständig delrepublik. Beslutet godkändes inte av Serbiens ledare Milosevic och en våldsam konflikt tog sin början.

Samma dag tog soldater över staden, inklusive sjukhusen. Ryktet spred sig att de vaccineringar som gjordes på stadens BB inte var vaccineringar utan att sprutornas innehåll var något helt annat.

Gezims mamma var på andra våningen när hon hörde soldater komma. Hon lyckades få tag på en telefon, fick inte tag i sin man, men väl sin bror som direkt kunde komma dit.

Den tre dagar gamla Gezim släpptes ned genom fönstret och hamnade i famnen hos morbrodern som väntade nedanför.

När mamman fick frågan om vad sonen skulle heta svarade hon: ”Han har redan ett namn. Detta är den lyckligaste dagen i mitt liv”. Gezim betyder lycka på albanska.

1992 hade situationen blivit så omöjlig i Kosovo att familjen Gashi fick fly för sina liv och hamnade på en flyktingförläggning i Alvesta i Småland.

När Gezim Gashi långt senare lärde känna Tilde de Paula Eby på TV4 insåg de att det var samma förläggning där hon hamnade 1973 som flyktingbarn från Chile.

”Sverige tog bra hand om oss”, säger Gezim.

”Vi fick börja på dagis. Men det var svårt att lära sig svenska till en början.Vissa bokstäver som y finns inte på albanska.”

Omställningen var tuffast för föräldrarna. Hans pappa hade ett eget företag i Pristina. Hans mamma hade en hög utbildning inom naturvetenskap och ledde också ett företag.

Under hans uppväxt firade familjen aldrig nyår medan kriget i Kosovo pågick.

”Vi firade inte nya år när vi inte visste hur släkten som var kvar i Kosovo hade det. Mamma och pappa var för ledsna och oroliga.”

När Gezim Gashi var 6 år fick familjen beskedet att en stor del av släkten hade ­dödats.

”Vi levde med det beskedet i 24 timmar”, säger Gezim Gashi.

Därefter visade det sig att UNHCR hade förväxlat namnen. Alla var vid liv.

Gezim Gashi säger:

”Allting händer av en anledning”.

När jag lyssnar igenom våra bandade samtal är detta det uttryck som han använder mest.

”Brorsan har stenkoll”

Barnen Gashi acklimatiserade sig i Sverige och arbetade hårt för att få en plats i samhället. Gezim har tre syskon: Hans äldre syster arbetar som lärare, hans yngre syster pluggar till lärare just nu. Hans bror har gått handelsprogrammet och hjälper ­honom med ekonomin. Bröderna driver också ­företaget By Gezim Gashi tillsammans.

”Brorsan har stenkoll, både på bokföring och på mig. När jag hade käkat en väldigt dyr representationsmiddag i Los Angeles nyligen – amerikaner delar inte på notan – ringde han direkt och frågade: ’Vad är det här?”. Det är en välsignelse att ha någon som har koll på mig och som jag totalt litar på.”

Gezim Gashi var drömmaren av syskonen. När han var 8 år gick han fram i klassrummet och sade att han skulle åka till Hollywood.

”Jag blev påmind om det senare i livet av en av mina lärare som nu tyvärr gått bort i cancer. Hon var superviktig för mig. Jag kommer ihåg den där dagen i klassrummet. Även hur det luktade. Det luktade nya skolböcker. Vi hade fått sådana utdelade, gröna och helt nya, för att skriva ned vad vi ­ville bli när vi blev vuxna. Jag visste redan då att jag måste till USA.”

Året var 1998. På hösten samma år hörde Gezim Gashi en låt som blivit en ledstjärna i hans liv, Changes med rapparen 2Pac.

That’s just the way it is

We gotta make a change

It’s time for us as a people to start makin’ some changes

”Det lät som ett meddelande från 2Pac, det var min musik, min väg. Allting händer av en anledning.”

Beviset på att det var möjligt att växa upp i Alvesta och ta sig till Hollywood fanns i skolkatalogen med tidigare årskullar. ­Magikern Joe Labero hade gått på samma skola, Grönkullaskolan.

”Joe Labero kom tillbaka till Alvesta en gång och gjorde en show i sporthallen. Vi hade inga biljetter, men jag tyckte det var enormt stort att han var i stan. Jag följde efter bara för att få en skymt av honom, se att han faktiskt var där.”

I dag har de lärt känna varandra.

”När han gjorde en ny show i Alvesta ganska nyligen skickade han biljetter till mig och hela familj”.

Vad heter Joe Labero på riktigt?

”Bengt Johansson.”

Bytte namn – och sålde bättre

Namn är viktigt. När Gezim Gashi senare i livet jobbade extra som telefonförsäljare fick han uppleva något som många svenskar med utländsk bakgrund känner igen. När han sade sitt riktiga namn i telefonen var det ingen som vill köpa något.

”Min chef var frustrerad. ’Du pratar precis som svenskarna, du agerar precis som svenskarna. Ändå säljer du mindre, det är inte rättvist. Vi provar en grej. Du får byta namn.’”

Därefter kallade han sig i stället Adam när han ringde. ”Jag tog Adam för att jag hade fått höra att jag var lite lik Adam i Adam & Eva”. Som försäljaren Adam började han sälja lika bra – och lite bättre – än svenskarna.

Inspirerad av 2Pac var Gezim Gashi inställd på att själv bli artist och låtskrivare.

När han var 14 år ringde han upp TV4 Sydost och föreslog att de borde komma till Alvesta och göra ett reportage om en kommande superstjärna, Gezim Gashi.

”TV4 Sydost har en bra räckvidd: Småland, Blekinge, Skåne. Jag ringde upp och sade att jag skulle bli stor. Jag skakade nästan när jag sade det. De föll för det och skickade ut ett team. De skulle komma klockan 11.00. Jag hoppade över en mattelektion och sprang hem och hade kaffet redo. Jag hade på mig stora solglasögon eftersom jag samtidigt var lite blyg.”

Samma år hade tv-programmet Idol börjat sändas i Sverige. Störst intryck gjorde Darin, en ung kille med invandrarbakgrund.

Gezim Gashi sökte till Idol – och fick nobben.

”De sa att jag hade talang, men att jag var för ung och inte var redo. Det tog ett par år innan jag kom över det.”

Satsade stort på ”lyricvideos”

Parallellt med att han gjorde musik och skrev låtar tillbringade tonåringen Gezim Gashi all sin tid på internet.

”Jag är väldigt glad i dag att jag var en sån som aldrig gick ut, inte ens på lördagkvällar. Jag satt hemma själv och jobbade.”

Youtube startade 2005. Gezim Gashi var där direkt och gjorde egna ”lyricvideos”.

Lyricvideos, det vill säga låttextvideos, är ett koncept som fortfarande lever kvar på Youtube. Fans gör egna låttextvideos till låtar som de gillar. Den består av en bakgrundsbild, samtidigt som textraderna rullas fram.

Dessa videor kan få miljoner visningar. Särskilt om artisten inte släppt en officiell video till låten.

Rent juridiskt faller låttextvideos utanför ramen men skivbolag och artister låter dem ofta ligga kvar utan åtgärd. Nyttan av att fans sprider låtarna kan vara större än förlusten i visningsersättning.

Gezim Gashi var så aktiv att han lyckades få 50 miljoner visningar till sin egen Youtube-kanal. Det höga antalet visningar gjorde att han kunde sälja utrymme till ­företagslänkar.

Ofta var det han själv som gjorde dessa företagslänkar. Tonåringen i Alvesta kunde mer om internet än vad företagen gjorde.

”När jag var 17 år kunde jag tjäna 30 000 kronor i månaden.”

Jackpoten kom 2012. En ny låt med ­Justin Bieber och Nicki Minaj premiärspelades på amerikansk radio innan den var släppt. Gezim Gashi hade koll och var beredd med kablar och kontakter med amerikanska nätvänner. 45 minuter senare lyckades få han ut en låttextvideo på Youtube.

I och med att det var en enda möjlighet att få höra Justin Biebers nya låt så exploderade Gezim Gashis kanal.

Kort därefter fick han mail från Scooter Brauns management. Scooter Braun har jobbat med Justin Bieber sedan starten och är popvärldens i dag mäktigaste manager.

”Scooter Brauns folk sa, ’Vi har sett din video, vi ser att du är duktig på vad du gör, men vi måste få äga filen’.”

Gezim Gashi skrev över äganderätten, men fick tillåtelse att ha kvar videon på sin egen Youtube-kanal.

”Det var en speciell känsla. Det visade att jag hade gjort något som ’connectar’ och leder vidare.”

Gezim Gashi sparade alla pengar han tjänade och tänkte använda dem till att 2011 plugga i sina drömmars stad, Los Angeles.

Skolan var prestigefyllda Musician Institute på Hollywood Boulevard. Gezim sökte och kom in. Han fixade visum, flög över, checkade in på ett motell, gick in på skolan, kollade runt, men det kändes inte rätt.

”Jag kunde inte formulera det riktigt. Skulle jag verkligen kunna lära mig något nytt här? Det kändes inte så. Skolans marknadsföring var bättre än verkligheten. Jag ringde hem till mamma som sade att du måste gå på din magkänsla. ’Är du lycklig? Känner du att du brinner för det du gör?’ Precis innan jag skulle räcka över kreditkortet och betala första terminsavgiften, 70 000 kronor, ångrade jag mig och gick därifrån.”

Tillbaka i Sverige började han om. Det var i denna veva han arbetade som telefonförsäljare.

Gezim Gashi fortsatte att vara lika aktiv på Youtube.

Knyta kontakter högsta prio

Hans arbete blev uppmärksammat i Kosovo där kulturministern nämnde Gezim Gashi som framgångsrik entreprenör på Youtube.

”Jag var sjukt stolt över det”.

Han blev också nominerad till ”Årets Kronobergare”.

Gezim Gashi återvände till Los Angeles. Han började i stället på Santa Monica College, ”som alla svenskar gör”, och pluggade företagsledning.

”Mitt mål var bara att få godkänt i alla ämnen, samtidigt som jag använde tiden till att knyta rätt kontakter”.

Som en spinoffserie till Idol gjordes programmet Made In Sweden på TV4 där jurytrion Laila Bagge, Anders Bagge och Andreas Carlsson skulle hitta en artist och hjälpa denne göra ett album. Gezim Gashi fick ett jobb i programmet.

”Laila Bagge sade att jag hade ett bra handslag. Hon lärde mig viktiga saker om att göra bra intryck”.

Genom Andreas Carlsson fick han senare jobb som pr-chef på skolan Academy of Music & Business, förkortat AMB, i Tingsryd i sina gamla hemtrakter i Småland.

Om man jämför skolan AMB:s genomslag och status så ser man en tydlig peak under åren som Gezim Gashi jobbade där. Det var han som drog igång samarbeten med Disney Channel i London och tog dit stora namn som Steve Angello och Zara Larsson.

Gav upp egna artistkarriären

Det var under dessa år jag första gången träffade Gezim Gashi. Han var där när jag gjort ett reportage om Andreas Carlssons första egna musikal (som aldrig blev av, varpå reportaget lades på is) och när jag skulle intervjua Quincy Jones III. Gezim Gashi var personen i bakgrunden som fixade allting och han hade då börjat sitt pendlande mellan USA och Sverige.

Söker man på Youtube finns en Malou von Sivers-intervju från 2014 där ­Gezim Gashi är med – sedvanligt full av energi och självförtroende – och berättar om kriget i Kosovo och sjunger sin nya låt Trigger. Kort därefter gav han upp den egna artistkarriären.

Under pendlandet mellan USA och Sverige har han noterat hur olika han tas emot i länderna.

”Det var en vän till mig som formulerade det. Sedan dess har jag tänkt på det varje dag. ’I USA betraktas du som en vit kille men i Sverige är du en svartskalle’. Det var det enda jag blev kallad för när jag var liten. Svartskalle, hela tiden svartskalle. Det satte stopp för mig i huvudet. Jag trodde inte att jag förtjänade vissa grejer.”

Medan Youtube och internet blev möjligheternas land?

”Exakt. Där kunde jag lära känna folk som inte förstod att jag var svartskalle.”

Gezim Gashi lägger ifrån sig besticken på den restaurang där vi äter lunch. Han tänker en liten stund för att formulera det rätt.

”Men jag är ju svensk. Jag har bott här sedan jag var 1,5 år. Folk i USA introducerar mig inte som albanske Gezim utan som ’The Swedish Gezim’. I all kommunikation skriver jag om det svenska företaget By ­Gezim Gashi. Det är dags för oss svenskar att tänka på vilka ord vi använder om de som kommer hit.”

Någon gång under 2018 kom ett mejl: ”Nu blir det av! Jag startar musikgymnasium i USA!”

Gezim Gashi har startat ett samarbete med Oaks Christian School i området Westlake Village, Kalifornien. Namnet till trots är det inte en religiös skola utan fokuserar på kreativitet och företagsekonomi. Bland de som gått på skolan finns Sofia Richie, dotter till Lionel Richie, och Jaden Smith, son till Will Smith.

”Jag har under åren insett att det inte räcker att starta skolor med att få fram ­talanger. Skolan måste ha ett större syfte, att ge ungdomar utan resurser möjlighet att förändra sina liv. Det är därför lika viktigt att ungdomarna får lära sig företagsekonomi och juridik. Det är det som vi nu gör på Oaks.”

Upplägget med Oaks, där han i huvudsak fokuserar på linjen Institute of Arts and Innovation, är att Gezim Gashi är partner och får en månadslön på 100 000 kronor.

I styrelsen har han fått med sig några av världens mest framgångsrika låtskrivare och producenter, svenske Rami Yacoub och amerikanske legenden Jimmy Jam (16 listettor på Billboard). Dua Lipa skickar via sin stiftelse tre elever till Oaks.

Även Ulla Sjöström från Musikmakarna i Örnsköldsvik är med i styrelsen på Oaks. Ulla Sjöström är den mest respekterade personen i Sverige när det gäller att hjälpa unga låtskrivare. Max Martin och Shellback flyger då och då till Örnsköldsvik och coachar elever.

Genom sitt nätverk har Gezim Gashi ­parallellt även dragit igång ett annat skolprojekt i Atlanta, Landmark Music Academy. Atlanta är en stad som blivit det kreativa centrumet i USA i dag för svart musik. Bland sponsorerna finns Atlanta-företag som Delta Air Lines.

Hans kontrakt med Oaks i Los Angeles och Landmark i Atlanta är enligt hans egen uppskattning tillsammans värda runt 3 miljoner kronor.

På en välgörenhetskväll på Oaks före jul fick Gezim Gashi träffa George W. Bush.

”När man åker till Pristina ser man bilder på Bush och Clinton överallt.”

Både George H.W. Bush, den äldre, och George W. Bush, den yngre, och även Bill Clinton är hjältar i Kosovo för sina insatser för Kosovo. När den äldre Bush dog 2018 flaggade Kosovo på halv stång.

”Det var helt overkligt att få skaka hand med George W Bush. Platsen var dessutom Ronald Reagan Library, skolans bibliotek. Det var säkerhetsvakter överallt. Jag tackade honom för allt han gjort för Kosovo och han svarade: ’I love Kosovo”.”

20 miljoner dollar – på en kväll

Allting händer av en anledning. En lokal sajt i Småland publicerade en bild på ­mötet med rubriken: ”Profilen prisad av förre presidenten”.

Välgörenhetskvällen gick också som ­Gezim Gashi hade planerat.

”Vi drog in 20 miljoner dollar till skolan på en kväll.”

Den 9 mars är Gezim Gashi inbjuden att tala på Harvard-universitetet, där han själv gått en distanskurs.

Gezim Gashi kommer att tala på Harvard för elever som pluggar entreprenörskap.

”Det blir också ett event, där man kan träffa mig efteråt och ställa frågor om marknadsföring och pr.”

Hans framtida planer, när de bägge musikskolorna i Los Angeles och Atlanta blivit självgående, är att fokusera mer på sitt eget företag, By Gezim Gashi.

”Mina planer är att expandera mitt företag och varumärke By Gezim Gashi. Jag har träffat flera investerare i USA som ser ett värde i mitt varumärke på olika plattformar, ungefär som Michael Kors eller Marc Jacobs”.

I sommar fyller han 30 år.