Di Weekend INTERVJUER

Allas blickar på AKB

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I mitten av januari kallar Anna Kinberg Batra till presskonferens där hon meddelar att hon vill lägga fram en alliansbudget – och öppnar för att ta stöd från Sverigedemokraterna.

Foto: Jesper Frisk

För sina ideal får man kämpa. Moderatledaren Anna Kinberg Batra har i sin kamp för att bli Sveriges nästa statsminister också styrt in partiet i den värsta krisen på 15 år.
Di Weekend har följt henne under två turbulenta månader.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Att Moderaterna i Enköping samlas en fredag är ett undantag. I vanliga fall är det på torsdagar som medlemmarna har afterwork. Men den här fredagen i slutet av februari är speciell. Om bara några minuter väntas Anna Kinberg Batra till matsalen på First Hotel Park Astoria. För flera av medlemmarna blir det första gången de ser partiledaren live.

Men än dröjer det. Några fler öl och glas med jordnötter hinner beställas, medan sorlet tilltar. De senaste veckornas turbulens i partiet är på mångas läppar. ”Hoppas hon kommenterar ställningen till Sverigedemokraterna”, hörs från ett av borden. Vid ett annat viskar en man i kavaj: ”Vi får passa på att titta på henne medan hon fortfarande är ordförande.” ”Ja, vi får se hur länge hon sitter. Jag har hört att man inte byter partiledare så nära inpå ett val”, suckar hans vän till svar.

Så kommer hon till slut, hon som alla pratar om. Mån om att ge ett bra första intryck tar Anna Kinberg Batra alla närvarande i hand. Även morbror Lars-Erik, som sitter i publiken och får henne att känna sig lite nervös. Men det är inget att hänga upp sig på. För när Anna Kinberg Batra presenteras som ”vår nästa statsminister” vet hon att det bara är en sak som gäller. Showtime.

”Jag vill börja med att tacka för att jag får komma hit. Ni som känner mig vet att Enköping ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag har faktiskt Enköping att tacka för min blotta existens. 1944 föddes en liten flicka här som senare blev min mamma. För på den tiden jobbade min morfar på Enköpings mekaniska verkstad, det som senare blev skiftnyckelstillverkaren Bahco...” och så är det kvartslånga talet i gång.

I januari var det två år sedan Anna Kinberg Batra valdes till partiledare i Moderaterna. Samma månad föreslog hon att allianspartierna skulle lägga fram en gemensam budget och fälla regeringen om den fick stöd från Sverigedemokraterna. SD kallade hon själv, bara månader tidigare, för ett rasistiskt parti. Beskedet är inte heller förankrat inom alliansen.

FAKTA
Anna Kinberg Batra

Ålder: 46 år

Familj: Maken David Batra (komiker) och dotter, 10 år.

Bakgrund: Uppvuxen i Salem, Huddinge och Rotterdam i Nederländerna, samt Djursholm. Gick med i moderata ungdomsförbundet 1983 och har haft flera ledande uppdrag i MUF. Har studerat franska och nederländska samt är utbildad civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm (1991–2000). Har arbetat som pr-konsult, rekryterare och ledarskribent samt drivit eget pr-företag. Var politisk sakkunnig hos statsminister Carl Bildt 1993 och politisk sekreterare för Moderaterna i Europaparlamentet 1995–1996. Blev ordförande för EU-nämnden, efter valet 2006, och senare ordförande i finansutskottet och gruppledare i riksdagen. Partiledare sedan 2015.

VISA MER

Med ett och ett halvt år kvar till riksdagsvalet 2018 driver förslaget Moderaterna in i den djupaste förtroendekrisen sedan 2002.

Det här är berättelsen om Anna Kinberg Batras väg till toppen. Men också den om hur hon ska hålla sig kvar där. En historia som börjar flera år tillbaka i tiden.

***

Valnatten, september 2014. Ansiktsuttrycken talar sitt tydliga språk. När det under valvakan 2014 blir allt tydligare att Moderaterna kommer att få 23,33 procent i riksdagsvalet, har många i lokalen svårt att dölja sin besvikelse. Det är 6,73 procentenheter mindre än i valet 2010, ett rejält tapp för partiet som lett regeringen sedan 2006. När de övriga allianspartiernas siffror presenteras blir det också tydligt att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har fått fler mandat än allianspartierna. Men inte nog med det. Samma kväll meddelar partiledaren Fredrik Reinfeldt, som varit statsminister i åtta år, att han kommer att avgå. Ett besked som kommer som en överraskning för de allra flesta.

Anna Kinberg Batra står i publiken och är trött efter en stenhård valrörelse. Som gruppledare i riksdagen sedan 2010 står hon Reinfeldt och moderatledningen nära. Det var dessutom Fredrik Reinfeldt som några år tidigare handplockade henne till EU-nämnden, vilket gett henne det skämtsamma epitetet ”Reinfeldts kronprinsessa”. Men även för henne kommer Fredrik Reinfeldts besked som en överraskning. Vad avgången innebär blir hon dock snabbt varse.

En tuff start

För när Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och andra tungviktare försvinner vänds blickarna mot henne. Anna Kinberg Batra, eller AKB som hon kallas i politikkretsar, ses som en, av ett fåtal, tänkbara efterträdare. Hon får direkt rollen som partiets högsta företrädare. Det är hon, och inte Fredrik Reinfeldt, som träffar talmannen efter valet. Det är också hon som får leda flera av samtalen med tidigare M-ministrar som nu ska hitta nya roller i partiet. Under hösten får hon också förhandla om den nu upplösta Decemberöverenskommelsen, uppgörelsen som syftade till att stänga ute SD genom att låta minoritetsregeringar få igenom sin budget. Först i januari 2015 väljs Anna Kinberg Batra officiellt till ordförande för Moderaterna.

”Hon fick en tuff start, för när killarna (läs: Reinfeldt och Borg) lämnade tog de inte så stort ansvar för överlämningen”, säger en person som sett utvecklingen på nära håll.

”Då ärvde hon också en roll och beslut som hon själv inte hade fattat. Som hon inte var bekväm med och nog har känt sig pressad av.”

Ett exempel är Fredrik Reinfeldts uppmärksammade ”öppna era hjärtan”-tal i valrörelsen 2014, som har blivit symbol för partiets, då, öppnare migrationspolitik. Två år och en flyktingkris senare har flera tunga partiföreträdare inklusive Anna Kinberg Batra, som länge hade fri invandring som profilfråga, gjort en helomvändning i frågan och förespråkar en stramare invandringspolitik. Ett tydligt tecken på hur Anna Kinberg Batra jobbat på att skaka av sig stämpeln som Reinfeldts tronarvinge.

***

Anna Kinberg Batras arbetsrum, i början av januari 2017. Men det tar tid att sätta sin prägel. När vi träffar Anna Kinberg Batra första gången är det drygt en vecka kvar tills hon ska presentera sitt förslag om att lägga fram en alliansbudget. Men på två år har i alla fall hörnrummet med utsikt över riksdagshuset fått en personlig touch. I bokhyllan varvas foton där Anna Kinberg Batra möter världsledare med böcker av politiska förebilder som Margaret Thatcher, Tony Blair och Carl Bildt. På väggen hänger en barnteckning där krumelur-mamma talar om Nya Moderaterna. Och under det upphöjda skrivbordet står en hurts med en handfull pumps. Alla par är svarta. Färglöst, strikt och trist? Kanske. Tråkig, stel och opersonlig är också några ord Anna Kinberg Batra brukar beskrivas med. Av de som inte känner, eller inte har träffat henne, i alla fall.

”Hon är faktiskt väldigt varm och fantastiskt rolig, även om det inte alltid kommer fram”, berättar en tidigare medarbetare.

Gillar Mellon och dansband

Andra i hennes närhet vittnar också om hur festlig Anna Kinberg Batra kan vara. Hon är galet intresserad av Melodifestivalen och gillar dansband. Hon sjunger gärna med i låtar och bjuder upp till dans. När hon och maken, komikern David Batra, är med blir det alltid kul. För Anna Kinberg Batra har nära till skratt, är snabb i huvudet och ger rappa, snärtiga svar på tal. Diskrepansen mellan den privata och politiska Anna Kinberg Batra är tydlig. Men själv rycker hon på axlarna åt den.

”Jag vet inte varför alla vill att jag ska vara rolig hela tiden. Det kanske beror på maken. Men i vår familj är det en person som kan jobba professionellt med humor och det är inte jag. Det ska inte heller vara jag”, säger hon med en blinkning, innan hon fortsätter:

”För jag ska kunna leda ett land i väldigt oroliga tider och det är någonting jag tar på största allvar. Det kräver att man har tänkt igenom besluten man fattar och att det man säger och publicerar ska gå att genomföra i regeringsställning. I det avseendet kommer jag nog alltid få höra att jag är seriös. Det tar jag som en komplimang. Och jag tar hellre lite kritik för att vara tråkig än börjar twittra på nätterna. I versaler. När något faller mig in.”

Det sista säger hon som en liten gliring till Donald Trump, USA:s nye president, som gärna kritiserar, kommenterar och uttalar sig i sociala medier.

Hur resonerar du kring att behöva samarbeta med Trump om du blir nästa statsminister?

”Det finns många man måste ha att göra med som man kanske inte skulle ha röstat på själv. Det är en del av den politiska vardagen, och då handlar det om att göra det bästa för vår del.”

Under höstens spektakulära valrörelse i USA gör Anna Kinberg Batra ingen hemlighet av att det var en affisch på Hillary Clinton hon hade på väggen. I efterhand drar hon lärdomar av favoritens förlust.

”Det viktigaste vi såg under valkampanjen var kanske att det inte räcker att berätta vem du är, utan att du måste få fram vad du gör och kan göra. Då brukar invändningen vara att ’det sa inte Donald Trump så mycket om’. Nej, och det är därför alla är nervösa nu och sitter som på nålar. Men det han vann på var att han bättre än sin motståndare fångade vad folk pratar om och vad de är missnöjda med. Och det är något vi bör ta med oss in i valrörelsen i Sverige.”

”Ett stökigare normalläge”

Om man tar Anna Kinberg Batras retorik som ett lackmustest för vad det pratas om vid köksborden skulle det i så fall vara integration, polisen, trygghet, gängkriminalitet, jobbskapande, en stabil ekonomi, höga skatter och nationell säkerhet. Ganska klassiska moderata frågor. Men hon betonar också att världen har förändrats under hennes två år som partiledare och nämner både Brexit och terrorattentaten i Paris, Köpenhamn och Berlin som exempel.

”Vi ser ett nytt, stökigare normalläge i Sverige och världen i dag och det kan göra mig lite orolig. För även om vi är starka nu och har högkonjunktur, så kan det snabbt förändras. Det ställer nya krav på partiledare, att leda tryggt och framåt, i stället för att bara förfasa sig.”

I samma andetag passar hon på att berätta att hon själv har vanan att ta ansvar sedan barnsben. Som liten var hon den typiska projektledaren. Hon gick tidigt med i elevrådet, och fixade klassfester om ingen annan tog tag i det.

”Hemifrån fick jag med mig att man inte får sitta och klaga, utan då måste man göra något.”

Om det betyder att engagera sig politiskt lever mamma Sarah Kinberg, i dag som hon lär. Hon sitter i kommunfullmäktige i Gnesta för Liberalerna sedan 2013. Pappa Johan S. Kinberg gick bort 2009, men var också driftig. Under karriären som råvaruanalytiker tog han till exempel med sig familjen till Nederländerna där han jobbade för finansbolaget Merrill Lynch i sex år. Där lärde sig Anna Kinberg Batra holländska, och fick bra betyg under sina första fyra skolår.

”När vi kom hem till Sverige igen var jag nog inte mer politiskt medveten än andra 10-åringar egentligen. Men när andra elever sa att det var farligt med betyg eller att det var konstigt med EU och att vi inte hade med andra länder att göra stämde inte det för mig”, minns hon.

Kanske var det en av anledningarna till att Anna Kinberg Batra som 13-åring, 1983, sökte sig till Moderata ungdomsförbundet, MUF. Själv nöjer hon sig med att förklara sitt engagemang med att ”det var en bra blandning av allvar och fest”.

”Men ibland kan jag ångra att jag har berättat att jag gick med i MUF när jag var så ung.”

Varför?

”Det låter som om jag hade bestämt mig redan då för att jag skulle sitta här i dag, men det hade jag absolut inte över huvud taget. Hade du frågat mig då hade jag bara skrattat åt frågan.”

Enligt henne ska det ha stått veterinär, och senare journalist i kompisarnas Mina vänner-böcker. Men politikerambitionerna fanns också, vad Anna Kinberg Batra än säger.

***

Handelshögskolan i Stockholm, en vecka senare. Bullret från Sveavägen känner Anna Kinberg Batra väl till. På Handelshögskolan var hon inskriven i nio år, betydligt längre än vad det tar för genomsnittstudenten att få ut en civilekonomexamen. År 2000 var hon färdig, 17 år senare är hon tillbaka för att träffa företagen på Handelshögskolans start up-inkubator SSE Business Lab.

”Jag sökte in till Handels för att jag inte riktigt visste vad jag ville göra senare och då är ekonomi bra. Men att det sedan tog några år att ta examen ångrar jag inte”, säger hon.

De utdragna studierna berodde på att hon under de här under åren också hade politiska uppdrag, som sakkunnig hos dåvarande statsminister Carl Bildt och som politisk sekreterare för Moderaterna i Europaparlamentet. Samtidigt avancerade hon inom ungdomsförbundet, där hon tillhörde den liberala falangen, och under tre år satt hon i MUF:s förbundsstyrelse.

Smarta stockholmare

I valet 1998 gör Anna Kinberg Batra också sitt första försök att få en riksdagsplats. Efter att MUF sponsrat hennes personvalskampanj med 360 000 kronor får hon försvara sig i otaliga intervjuer. Men rikskänd blir hon först när hon i tv släppte ur sig att ”stockholmare är smartare än lantisar”. Ett uttalande hon bad om ursäkt för, men någon permanent riksdagsplats blev det inte.

I stället blir hon kommunikationskonsult på Prime PR och arbetar hos rekryteringsföretaget Universum efter studierna. Hon gör också två korta inhopp som ersättare i riksdagen, och ytterligare en mindre lyckad personvalskampanj i valet 2002. Hon driver även det egna pr-bolaget Klar Kommunikation, en erfarenhet hon gärna lyfter fram under besöket på företagslabbet.

”Så jag har också suttit på nätterna och funderat på om man kan betala ut lön i ett eget litet företag. Det är faktiskt väldigt lärorikt att ha med sig och det var väldigt kul att driva bolag”, säger hon till Berfin Mert, operativ chef på SSE Business Lab.

Blir du inte sugen på att starta bolag igen? blir motfrågan.

”Jo, och arbetslivet är långt. Men just nu gör jag det här, och satsar på att få ett jobb till.”

***

Riksdagens pressrum, dagen därpå. Hur bra den tidigare pr-konsulten är på att förmedla sitt budskap råder det dock delade meningar om. Det blir tydligt efter den presskonferens hon kallar till i mitten av januari. Hennes budskap är visserligen tydligt: Hon vill lägga fram en gemensam alliansbudget, inte avstå från det för att SD skulle rösta på den. Att hon därmed öppnar för att fälla regeringen med stöd från ett parti hon själv kallat rasistiskt, bara några månader tidigare, skapar uppenbar kommunikativ förvirring – både inom och utanför partiet.

Kritikerna kallar henne motsägelsefull och otydlig. När det också visar sig att beskedet inte är förankrat inom alliansen, tilltar kritiken. Samtidigt tar Centerpartiet och Liberalerna omedelbart avstånd från att sitta i en regering som de menar, på det här sättet, gör sig beroende av Sverigedemokraterna.

För exempel på den utveckling C och L befarar finns redan. I kommunerna Gävle och Hässleholm har Moderaterna haft experimentverkstad. På båda dessa platser har allianspartier fått igenom sin oppositionsbudget, tack vare att SD också röstat på den. Och i Hässleholm togs ytterligare ett steg i romansen M-SD förra veckan, då M, L och KD tog de ledande positionerna och styret i kommunen genom stöd från SD och det lokala partiet Folkets Väl. ”Moderaterna kommer att stödja Sverigedemokraternas önskemål om att få förste vice ordförandeposterna i kommunen”, sa Pär Palmgren (M), kommunstyrelsens nye ordförande, efter omröstningen till SVT.

Med stöd från M, L och KD har Sverigedemokraterna i dag både röstats fram som vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Vill bryta dödläge

Ändå förnekar Anna Kinberg Batra gång på gång att inviten handlar om ett samarbete med SD. Nej, hon vill inte regera med Sverigedemokraterna. Nej, hon vill inte förhandla med Sverigedemokraterna (men kan samtala med dem!). Men ja, hon vill ta makten. Gärna redan i höst. Och det är helt okej om SD vill hjälpa till.

”Vi vill lägga fram en alliansbudget för att vi vill bryta ett dödläge där mycket av den samhällskritik och det missnöje som finns i samhället inte har fångats upp av oss utan av andra. Det betyder inte att jag har börjat tro på SD i frågor om till exempel ekonomi. Och att regera och budgetförhandla med SD är helt uteslutet, och det gäller även på kommunal nivå. Men jag anser att alla partier är rimliga att prata med, för väljarna har valt alla och det är det tabut jag vill bryta”, förklarar hon.

Tabu, på vilket sätt?

”När jag satt som gruppledare var det principdiskussioner om vilka vi skulle prata med och hur vi skulle sitta i riksdagens matsal för att isolera ett av partierna. Men den typen av punktmarkering gör bara missnöjet till starkaste opposition. Den isolering och demonisering som vi tillämpat tycker jag inte har fungerat, den har låtit SD stå utanför och få onödigt mycket uppmärksamhet. Så får det inte vara.”

Känner starkt stöd i partiet

Var går då gränsen mellan att samtala och samarbeta? Det verkar ingen riktigt veta. Därför väcker beskedet även starka känslor internt. En del välkomnar det och menar att det inte är en dag för tidigt. I en undersökning svarar varannan moderatväljare att den nya linjen är bra. Andra ser beskedet som katastrofalt. Kommunpolitikern Katja Larsson i Hylte och den tidigare MUF-toppen Bodil Sidén lämnar partiet i protest. Några dagar efter beskedet skriver den tidigare moderate försvarsministern Mikael Odenberg en debattartikel där han förordar ett samarbete med Socialdemokraterna, hellre än samtal med Sverigedemokraterna. Samtidigt kommer vittnesuppgifter inifrån partiet om att Anna Kinberg Batras roll som ledare ifrågasätts, även om inga avgångskrav hittills har ställts.

Hur ser du på de starka reaktioner och den interna kritik det här förslaget väckt?

”Jag känner starkt stöd inom partiet och det här har jag gjort för att vi behövde bryta det dödläge vi hade”, upprepar hon.

”Ända sedan förra valet har vi haft diskussioner om hur vi moderater ska agera för att vinna förtroende framöver. Då tycker jag inte att vi ska avstå från att lägga alliansbudgetar och söka stöd för moderata frågor. På den fronten har vi varit för passiva och det vill jag ändra på.”

Men kan alliansen fortsätta om ni har så olika syn vad gäller SD?

”Ja, absolut. Trots att det finns olika uppfattningar om det här inom alliansen är samarbetet fortsatt gott och det är med alliansen vi fortsatt planerar att söka stöd. Men jag vill vara tydlig redan nu med var Moderaterna står.”

***

Bankkajen, bakom riksdagen, slutet av januari. Vinden blåser isande kall, och lämnar inte ens Anna Kinberg Batras välsprayade frisyr i fred när Di Weekends fotograf Jesper Frisk ska ta bilder.

”Det gör inget med lite rufs”, säger hon och skrattar.

Men pressekreteraren Linda Norberg är snabbt framme och kammar hårlocken till rätta.

”Jo, det gör det. Ni skulle bara veta hur många arga mejl vi får om Annas frisyr inte är perfekt. Det har till och med varit debatter om hennes frisyr i sociala medier”, suckar hon.

Om den intensiva stormen som blossat upp en vecka tidigare är båda dock fåordiga.

Ja, det har varit intensivt.

Ja, det är många som hör av sig nu.

Och nej ni kan inte få fem minuter till just nu för intervju och fotografering. Anna Kinberg Batra måste hinna hem en stund innan hon åker vidare till tv-studion för att debattera mot statsminister Stefan Löfven.

Att prioritera familjen i den mån det går är någonting Anna Kinberg Batra försöker vara bra på. För den kan man inte ta för givet. Den fyra år långa kampen för att få barn, har maken David Batra öppenhjärtigt berättat om i ett sommarprogram som inleddes med orden ”knulla, knulla, knulla”. Senare har Anna Kinberg Batra också berättat för Expressen att när hon till slut blev gravid drabbades hon av en blodpropp och fick ligga på sjukhus i tre månader.

”Så när jag först fick frågan om att ta plats i EU-nämnden 2006 tackade jag faktiskt nej. Jag visste att det skulle innebära hårt jobb och jag var inte beredd att offra min familj just då.”

Vad fick dig att ändra dig?

”Fredrik Reinfeldt var väldigt envis och var som en chef ska vara när kvinnor tvekar. Han stod på sig och sa att ’det är dig jag vill ha till det här, och då får du väl amma färdigt och så i några månader och sedan är det fortfarande dig jag vill ha på den här positionen.’. Det tycker jag att han ska ha cred för.”

Både du och din man har intensiva yrken med många resdagar. Vad gör ni när ni är lediga?

”När vi är lediga samtidigt gör vi så lite som möjligt. Vi äter gott och hänger med varandra och vår dotter.”

Hon är tio år. Tycker hon att politik är intressant?

”Jag vill hålla henne privat för hon har inte valt en offentlig roll och min uppgift är att vara hennes mamma, inte att använda henne som rekvisita i min marknadsföring. Men en bra grej med att ha barn är att hon inte alls är intresserad av att prata jobb med mig när jag kommer hem, och det tror jag är nyttigt.”

Så det är inte familjemys framför politiska debatter?

”Nej, det åker bort. Och hon förstod tidigt att min telefon var en konkurrent, så den får inte heller vara med.”

Du är gift med en man med indiskt påbrå. Hur har du för dig själv resonerat kring känslorna att öppna dörren för ett parti du själv kallat rasistiskt?

”Jag har inte ändrat mina värderingar och är lika mycket emot rasism som tidigare, det vet också alla som känner mig. Jag är trygg i detta och tar det därför inte personligt när jag får frågor eller blir misstänkliggjord av mina politiska motståndare. Däremot är det tråkigt, särskilt för tonläget i den politiska debatten. Att jag skulle vilja lägga en gemensam alliansbudget och vill söka stöd i riksdagen för moderat och allianspolitik, utan att vara rädd för hur SD skulle agera, är inget jag skäms det minsta för, tvärtom.”

***

Karlshamn, mitten av februari. Dagen innan Anna Kinberg Batra besöker Karlshamn, och platsen där rören för gasledningen Nord Stream 2 ska lagras, föreslår Moderaterna att så kallade ”no go-zoner” ska införas för kriminella. Det vill säga att man ska kunna porta kriminella och ”personer som skapar otrygghet” från vissa platser i samhället. Av kritiker avfärdas förslaget direkt som orealistiskt och som ett desperat försök att locka väljare.

För ungefär samtidigt har de första opinionssiffrorna sedan flirten med SD börjat komma. Alla mätningar pekar på att beskedet sänkt Moderaterna. Som lägst får partiet 18,5 procent i Expressens februariundersökning genomförd av mätinstitutet Demoskop – en nedgång med 5,8 procentenheter.

Så lågt väljarstöd har partiet inte haft sedan Bo Lundgren var partiledare i början av 2000-talet och Moderaterna fick 15,2 procent i riksdagsvalet 2002. De stora vinnarna i mätningarna, som gynnats mest av utspelet, är allianskollegan Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Men trots de svaga opinionssiffrorna vill M-ledaren inte kännas vid att partiet är i kris.

”Jag hade väntat mig att det skulle bli en reaktion precis i början för det här är ett besked som får konsekvenser, men nu ska vi jobba väldigt hårt för att få större förtroende.”

Så du hade räknat med att ni skulle tappa så här mycket?

”Nej jag spekulerar aldrig i detaljer i mätningar, men fram till valdagen ska jag göra allt för att vinna större förtroende för Moderaterna och hela alliansen.”

Vid vilken nivå kommer du att bli orolig?

”Jag vill ju ha större förtroende förstås, men jag brukar inte titta för mycket på mätningar, utan det är resultat på valdagen som räknas.”

Centerpartiet har vunnit mark i de senaste opinionsmätningarna och är nu uppe på 12,3 procent i DN/Ipsos mätning. Om något annat parti blir större i alliansen, kan du fortfarande argumentera för att leda alliansen och bli Sveriges nästa statsminister?

”Ska alliansen bli större krävs det att alla partier går bra och där är vi Moderater det största partiet nu och det vill jag så klart att vi ska fortsätta vara.”

Men kan du fortsätta argumentera för att leda alliansen om ni inte är det?

”Jag spekulerar inte i att Moderaterna skulle bli mindre.”

***

Tillbaka i Enköping. Kan stormen bedarra? När det här skrivs är det för tidigt att säga hur opinionsläget och den interna kritiken kommer att utvecklas. Men Anna Kinberg Batra har i alla fall gjort avtryck på afterworken. För applåderna tar lång tid att klinga av efter att hon avrundat sitt tal med någonting alla i rummet känner igen sig i:

”Vi moderater har haft en ganska tuff period den senaste tiden. Men den hoppas jag att vi snart ska kunna lägga bakom oss. För vi behövs i svensk politik.”

Att frälsa de sina är inte svårt. Partivänner är som bekant lättare att omvända än vanliga väljare. Men även de som var mest kritiska lämnar övertygade om att hon lett in partiet på rätt väg. De är nöjda. Och stärkta. För i Enköping tror ingen att man sett en falnande partiledare. De har snarare varit med när valrörelsen 2018 rivstartat i förtid.