Di Weekend INTERVJUER

Allan Karlsson är tillbaka!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SAFARI MED KNUFF. Nu rullar lanseringen ut av Hundraettåringen, men Jonas Jonassons egen safari behövde en push för att komma igång för att ta sig till en flock noshörningar.

Torbjörn Selander

Allan Karlsson, 101, är tillbaka. Mitt bland Afrikas vilda djur avslöjar Jonas Jonasson att hans folkkära hundraåring återvänder, ett år äldre. Bland noshörningar och giraffer berättar ­succéförfattaren om sin ­romankaraktärs safariäventyr och möten med Donald Trump, Kim Jong-un & Co.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vi har kört hopplöst fel. Den elektroniska kartrösten har sänt oss in i bushen, vägen blir bara sämre. Inte en skylt om vart safariparken ska ligga och några lokala farmare tittar konstigt på oss när vi frågar efter vägen. De menar att vi är på rätt väg, ”fast ändå fel”.

Till slut når vi en hög grind och en förvånad säkerhetsvakt släpper in oss bakvägen. Snart står där några lika förvånade giraffer vid sidan av vägen. De drar sig undan för att hitta tillbaka till savannens frid.

Författaren Jonas Jonasson och jag träffades första gången på Expressens Jön­köpingsredaktion 1987. Vårt första jobb var en besöka en hönsfarmare i Virserum, Jonasson som reporter och jag som fotograf.

”Jag vet inte om jag är reporter, egentligen”, sade Jonas Jonasson då.

”Jag vill snarare berätta än återge, om du förstår vad jag menar?”

FAKTA
Jonas Jonasson

Ålder: 56 år.

Familj: Son, 11 år gammal.

Bor: Gotland sedan 2010.

Bakgrund: Journalist på Expressen och andra tidningar, grundade ­mediaproduktionsbolaget OTW

och sålde det 2007. Kärleken till Afrika kom till efter många besök

i Syd­afrika och sedan några år är Jonas delägare i safaricampen

Entumoto i Masai Mara i Kenya.

Inkomst: "Ordinär lön och regelbunden aktieutdelning från bolagen som hanterar böckerna. Jag använder mina pengar till att byta bil när jag vill och resa vart jag vill, när jag vill."

Bil just nu: Volvo XC90 elhybrid.

Intresse: Östers IF. "Sveriges bästa fotbollslag. Har bara haft lite otur senaste 37 åren."

Bästa safaritips: "Kenya och Masai Mara. Där finns fler vilda lejon än någon annanstans i världen. Viktigt att du väljer rätt resa, det är långt ifrån alla arrangörer som har rätt att ens lämna vägarna för att glida ut på savannen. De som har det, har också garanterat kunniga guider."

Böcker: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har sålt ungefär 10 miljoner exemplar hans övriga två böcker Analfabeten som kunde räkna och Mördar-Anders och hans vänner har tillsammans sålt fem miljoner exemplar.

VISA MER

Nu möts våra leriga vägar igen. Jonas är sedan något år tillbaka delägare i ett socialt safariprojekt i Masai Mara genom safari­campen Entumoto. Vi sitter i safarilodgens soffor och pratar om livet – inför vår solnedgångssafari.

Hur mycket identifierar du dig själv med din succékaraktär Allan Karlsson?

”Inte ett dugg.”

Är det andra personer i din närhet som gett liv åt honom?

”Nej.”

Du låter trött på den här typen av frågor?

”Lite, kanske. Mitt skrivande kommer ur mitt samhällsengagemang, min fantasi och kanske min humor. Bara för att man blir rädd i en given situation, behöver inte förklaringen vara att man blev skrämd av brevbäraren som liten. Allt har inte en förklaring på det sättet.”

Blir det en Hollywoodversion av filmatiseringen av Hundraåringen?

”Först kom boken om Hundraåringen, därefter filmen, följt av en fristående film om hundraettårige Allan och nu en bok om samma hundraettåring, i sin tur fristående från filmerna. Hänger du med? För att röra till det ytterligare planerar Hollywood en amerikansk variant, med Will Ferrell i huvudrollen.”

Hur har böckerna med enorma försäljningssiffror och inkomster påverkat ditt liv? Är allt till det bättre eller är det något som blivit jobbigt?

”Eftersom jag har valt att inte gå på premiärer eller vara med i diverse tv-program är det inte många som känner igen mig. På så sätt är det liten skillnad i förhållande till tiden före författandet. Ekonomiskt är det förstås bättre. Att pengarna alltid räcker är en form av frihet. Jag köpte en ny mobiltelefon i går, utan att fråga innan vad den kostade. Bara en sådan sak.”

Varför har Allan Karlsson blivit så oerhört populär?

”Den gemensamma nämnaren är nog ändå att han sprider hopp. Det finns ingen ångest i honom. En avundsvärd egenskap.”

Vad driver dig att skriva vidare?

”En nära vän sa en gång kärleksfullt till mig att ’jag vet ingen som är bättre på att skratta åt sig själv än du’. Jag har roligt när jag skriver, har roligt när jag läser vad jag skrivit, samtidigt som jag får möjlighet att påminna om hur förskräckligt vi människor beter oss. Så länge folk vill läsa, lyssna, le och begrunda fortsätter jag nog.”

Har det varit mycket tjat på dig om en fortsättning på Hundraåringen?

”Något tjat har jag inte utsatts för, men läsare hör av sig hela tiden, det är bara roligt. Det kan vara alltifrån en 100-årig gumma i Kanada som skriver att hon tycker jag är söt, till en italiensk student som håller på med en uppsats om mitt författarskap.”

Kör du fast under ditt skrivande?

”Jag kör fast hela tiden, det ingår i jobbet. När det sker byter jag skrivarställe, från kontoret till biblioteket i Visby eller till ett fik i närheten. Lossnar det fortfarande inte är det one of those days, då är det bara att börja om nästa dag. För det mesta flyter det på bra och det är alltid ett nöje.”

Din nya boks fullständiga titel är Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket? Vad är det Allan tänker som blir för mycket för honom?

”Allan var ju i 100 år en politisk idiot, en som bara flyter med. I nya boken blir han anfallen av verkligheten på ett sätt han inte riktigt är redo för. På så sätt gör han större nytta för min berättelse, men han hade för egen del föredragit en lättare resa genom boken.”

»Jag behövde hitta ord för min sorg« Vad utlöser hans plötsliga samhälls­intresse?

”Han får en läsplatta som han kallar ”svarta plattan” och upptäcker vilket fantastiskt redskap det är. Han läser om korrupta läkare i Rumänien, och om att det är 20 grader varmare på Nordpolen varpå isen smälter under isbjörnarnas fötter.”

Känner läsaren igen ”sin” Allan Karlsson?

”Oh, ja! Han är fortfarande sorglös så det räcker och blir över. Jag bara bråkar lite med honom, det är allt. Varje karaktär måste utvecklas för att fortsätta att vara intressant.”

Är det inte en risk att intellektualisera karaktären?

”Det är något som jag arbetat mycket med. Han värjer sig mot samhällsengagemanget som tränger sig på. Förut har ju hans engagemang bara sträckt sig till hur många isbitar han bör ha i groggen.”

Så han kommer ställa världen på ända igen?

”Jadå, han träffar president Donald Trump i New York och retar förstås upp ­honom när han förklarar för presidenten att denne inte håller sig till sanningen så ofta som man bör. Allan har sina egna teorier om varför Trump är så högljudd. Sen gör hundraettåringen dessutom tillvaron osäker i Asien, Nordamerika, Europa och här i Afrika.”

Du försökte få ner honom till Afrika redan i ”Hundraåringen…” för att rädda ANC-ledaren Nelson Mandela?

”Ja, men det gick inte rent praktiskt, Mandela satt där han satt på fängelseön då. Nu gläder jag mig att äntligen hitta ett skäl för Allan att på sitt sätt ta sig an mitt älskade Afrika.”

Vad är det som gör att han ger sig ut på nya äventyr?

”Hans vän Julius vill fira Allans 101-årsdag med en färd i en luftballong. Den luftballongsfärden leder till en resa över fyra kontinenter. De bägge vapendragarna hade i denna veva upptäckt att pengarna tagit slut och att debet och kredit inte gick ihop. Det var ju lämpligt då att luftballongen slet sig. Fordringsägarna hade strypt krediten och avsåg att göra samma sak med de bägge herrarna.”

Hur ska Hundraettåringen marknadsföras? Ska du resa jorden runt i luftballong?

”Jag tackar nej till nästan alla premiärer, framträdanden, intervjuer och inbjudningar till alla världens hörn av personliga skäl. Jag har en 11-årig son som förtjänar att ha en närvarande pappa. Samtidigt möts jag av så mycket kärlek från läsare runt om i världen att jag inte bara kan gömma mig under en sten. Det är en balans mellan vad som är bäst för mig och min familj, och ­respekt för dem som tycker om att läsa det jag skriver.”

Hur många språk är Hundraettåringen planerad att tryckas i?

”Boken om hundraåringen översattes till 45 språk. Mina övriga böcker till drygt 30. Ska vi gissa på någonstans däremellan den här gången? Det är en löpande försäljningsprocess för min agent.”

Du är en av nu levande svenska författare som sålt mest i världen. Hur många sålda ex är du uppe i nu?

”15 miljoner exemplar. Förhandsintresset för min fjärde roman tyder på åtminstone fyra miljoner till. Nästan fem miljoner exemplar i snitt per bok, det klår inte många i Sverige. Men framför allt ser jag inte värdet av att jämföra mig med andra.”

När kommer Hundraettåringen och hur många kommer att tryckas?

”Boken släpps den 25 augusti i Sverige, och strax därefter i en rad andra länder. Upplagorna varierar förstås beroende på land. I Tyskland kanske jag säljer en hel miljon hundraettåringar. Andra stora länder är Sydkorea, Frankrike, Spanien, Italien och hela den engelsktalande världen. Mindre, men lika spännande, är länder som Albanien och Vietnam. Jag är förresten utgiven i Iran också, men där översattes boken utan tillstånd.”

Succéförfattaren släpper ny deckare "Guds fönster" uppenbarar sig

Det är dags för en ny safarirunda och regnmolnen hänger lite överallt i himlen. Men solen tittar igenom en öppen dörr i ett av de gråaste molnen och ett strålkastar­liknande sken skiner upp en flock noshörningar i savannens horisont. I Afrika kallas det ljusfenomenet ”guds fönster”. Men de högre makterna är inte med oss. Bilens batteri är tvärdött. Jonas Jonasson, kocken och en butler kallas in för att putta igång safarin, fordonet vaknar till liv och safariguiden Brian styr mot noshörningarna.

Jag vill gärna ha en bild på författaren i närheten av de jättelika djuren, men det är förenat med vissa risker. Om den ­dominerande hannen tycker att vi tränger oss på går han till attack. Men Jonasson låter sig inte förskräckas. 56-åringen kliver ut genom safarifordonsdörren och försvinner ut på savannen.

Efter nervöst poserande med flocken bakom författarryggen vaknar plötsligt hannen till liv. Han frustar och börjar röra sig mot oss. Snabbt upp till säkerheten i bilen innan noshörningen når fram. Vi pustar ut och ger oss av mot elefanter och lejon i stället.

Har du någon bra safarihistoria om dina möten med djur?

”Det skulle i så fall vara när du nyss höll på att ta livet av oss båda när du ville ha bild på mig bland noshörningarna. Det syns inte på bilden att safari-rangern väste åt oss att snabbt ta oss till terrängbilen och hoppa ombord när flockledaren gick till attack.”

Finns det en chans att det blir en tredje bok?

”Det är tveksamt om jag kommer låta hans karaktär bli 102 år. Just nu är vi färdiga med varandra.”