Di Weekend INTERVJUER

Alicia Vikander: »Jag är lite mer hårdhudad i dag«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Jag ­älskade sådana filmer när jag ­växte upp, som , , de nya -­filmerna och på senare år och .˝

Jesper Frisk

Hon är den första svenska skådespelaren som vunnit en Oscar på över 40 år. Nu spelar 29-åriga Alicia Vikander ­dataspelshjältinnan Lara Croft i miljardfilmen .
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Alicia Vikander gör entré på ­hotellets takvåning tillsammans med ett entourage av fem personer. Flera är representanter från filmbolaget bakom Tomb Raider, en actionfilm med miljardbudget som nu rullas ut globalt. Eftersom vi är i Sverige låtas ingen i lokalen om att det kliver in en Oscarsvinnande filmstjärna, som sedan vant pose­rar framför fotografens kamera.

”Jag har varit ute och gjort press för Tomb ­Raider i tre veckor nu, men jag är särskilt glad att vi ­kunde ha en premiär i Sverige så att alla mina kompisar kunde komma”, säger Alicia Vikander, när vi har satt oss längst in i ett tyst hörn av lokalen.

”Jag har haft samma nära vänner sedan jag var 17–18 år gammal och i stort sett ingen av dem ­håller på med skådespeleri. Förutom min man då, i övrigt finns det mest musiker bland mina vänner.”

Alicia Vikander syftar på sin sedan förra året äkta hälft, irländske skådespelaren Michael ­Fassbender och bland vännerna finns bland ­annat hennes forna sambos i London, Caroline Hjelt och Aino Jawo från bandet Icona pop och artisten Tove Lo.

Hon har varit skådespelare i tio år nu, men utifrån ser det ändå ut som om det har gått snabbt. Alicia Vikander fick en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i sin första långfilm någonsin, Till det som är vackert, i regi av Lisa Langseth. Hon flyttade till London, gjorde brittiska kostym­dramer som Anna Karenina och A Royal affair som ledde till flera större projekt och hennes mest prisade filmer, Alex Garlands drama Ex Machina där hon spelar en intelligent robot och Tom ­Hoopers The Danish girl om konstnärsparet ­Gerda och Einar Wegener. Den sistnämnda en roll som gav henne en Oscar, i tävlan mot bland andra Kate ­Winslet och Rooney Mara. Hon är den första ­svenska skådespelaren som fått utmärkelsen sedan Ingrid Bergman 1975.

FAKTA
Alicia Vikander

Ålder: 29 år.

Familj: Maken Michael Fassbender, föräldrar och fem syskon.

Bor: Lissabon.

Bakgrund: Barnroller i musikaler på Göteborgsoperan, vann TV4:s Småstjärnorna 8 år gammal. Gick Kungliga Svenska Balettskoaln 1998–2007. Julkalendern 2005 och såpoperan Andra Avenyn 2007.

Filmer i urval: Till det som är vackert (2010), A Royal ­affair (2012), Anna Karenina (2013), Hotell (2013), Ex Machina (2015), The Man from U.N.C.L.E. (2015), The Danish Girl (2015), Jason Bourne (2016), Euphoria (2017), Submergence (2017), Tomb Raider (2018).

Utmärkelser i urval: Guldbagge för bästa kvinnliga ­huvudroll 2011, Shooting star på Berlins filmfestival 2011, Nominerad till två Golden globes för Ex Machina och The Danish Girl 2016, vann Critics choice award, Screen actors guild award och en Oscar för Danish girl 2016.

VISA MER
Vad har förändrats för dig under de här åren?

”Efter att jag hade spelat in Till det som är vackert trodde jag att jag skulle börja plugga – men jag fick ytterligare en filmroll och så rullade det på. Då var jag 20 år och i år fyller jag 30 år. Det är inte bara en ­karriärskillnad, jag har också växt upp under de här åren och mognat som människa.”

Tackar EU för sin karriär

Alicia Vikander är född och uppvuxen i Göteborg, hennes mamma Maria Fahl Vikander är skådespelare och hennes pappa psykiatriker.Föräld­rarna separerade när hon var liten. Genom sin mammas koppling till Göteborgs teaterscen började hon som liten att göra barnroller i olika ­musikaler, bland annat Kristina från Duvemåla. Det var låten Du måste finnas från samma musikal, som sjöngs av Helen Sjöholm, som en rundkindad 8-årig Alicia Vikander mimade till i programmet Småstjärnorna år 1997 så framgångsrikt att hon vann hela tävlingen.

Nu bor du i Lissabon, hur kommer det sig?

”Jag hade bott i London i några år och min man hade bott där i 17 år. Sedan kom Brexit och vi hade flera vänner som nyligen hade flyttat till Lissabon, så det var ett bra alternativ. Jag hade inte haft min karriär i dag om Storbritannien inte hade varit med i EU. Det var tack vare att jag inte behövde något arbetsvisum som brittiska produktions­bolag kunde chansa på mig.”

Ditt nystartade bolag Vikarious samproducerade filmen Euphoria som du gjorde med Lisa Langseth. I en intervju med Di Weekend berättade Lisa Langseth hur jobbigt det var för er när Euphoria, innan premiären, sågades i tidningen Variety. Hur hanterar du kritik?

”Det tog hårt på mig också, men jag är lite mer hårdhudad i dag. Vi arbetar i en industri där ­skarpa rubriker innebär pengar och makt. Men alla har rätt till en åsikt och man får komma ihåg varför vi gör filmer – för att vi har något att berätta.”

Första filmatiseringarna av spelen Tomb ­Raider gjordes i början av 2000-talet med Angelina ­Jolie som Lara Croft, och de är fortfarande i dag de mest inkomstbringande filmerna någonsin baserade på dataspel. Budgeten för 2018 års upplaga av Tomb Raider är inte offentliggjord, men uppskattningsvis kostar de stora superhjälte- och action­filmerna omkring 1 miljard kronor att göra.

Hur känns det nu inför premiären av Tomb ­Raider, bryr du dig om recensioner?

”Ärligt talat bryr jag mig lite mindre om vad kritikerna säger den här gången. Det är meningen att filmen ska vara folklig, under­hållande, spektakulär och actionfylld. Jag ­älskade sådana filmer när jag ­växte upp, som Indiana ­Jones, Mumien, de nya Batman-­filmerna och på senare år Hunger ­games och Mad Max. För mig som skåde­spelare var det intressant att se inifrån hur en så här stor produktion går till och hur många människor som är involverade. Det är väldigt lärorikt”, säger hon.

Få kvinnor i nya filmen

Alicia Vikander skrev under det svenska skådespelaruppropet #Tystnadtagning som handlar om hur den svenska filmindustrin inte skyddat kvinnor från sexuella övergrepp och samtidigt låtit kända förövare arbeta kvar i branschen. I år uppmärksammades det stort att skådespelarna ­Michelle Williams och Mark Wahlberg fått 10 000 dollar respektive 1,5 miljoner dollar i ­ersättning för att ­spela in extrascener till filmen All the money in the world. Detta trots lika stor ­arbetsinsats och samma agenter. Kritiken ledde till att Wahlberg donerade hela sitt arvode till ­Time’s Up Legal ­Defense Fund, en fond som ­betalar juridisk hjälp till kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier på arbetet.

Du har själv påpekat att ett minus med Tomb Raider att det är så få kvinnor i filmen – utöver dig bara ytterligare en roll. Men en sak som går att no­­tera i filmen är att din karaktär Lara Croft inte sexualiseras och utsätts inte heller för några sexuella hot, vilket faktiskt är ovanligt.

”Det är faktiskt något vi diskuterade mycket. Jag utsätts för enormt många och stora faror, men något sådant är det inte. Förr i tiden syntes inga kvinnor alls i actionfilmer, möjligen i någon ­onyanserad biroll. Och ofta ska det gå så långt att de utsätts för våldtäktsförsök innan de fysiskt slår tillbaka. Så är det inte i den här filmen.”

Ett enkelt medelklasshem

Att kvinnliga skådespelare borde ha minst lika stor ersättning för sina insatser som sina manliga kolle­gor har varit ett omdiskuterat ämne de senaste åren. Bland annat skrev Jennifer Lawrence en uppmärksammad essä i Lena Dunhams publikation Lenny letter, om att hon var trött på att bli ­betald sämre än män och på att försöka vara till lags.

Vad gör du med dina pengar? Vad investerar du i?

”Jag är ju uppvuxen i ett ganska enkelt medelklasshem och trodde aldrig att jag skulle ha råd att köpa en egen lägenhet. Hur skulle jag få ihop kontantinsatsen till en sådan? När jag väl kunde köpa min första lägenhet, en etta i London, ­ringde jag mamma och grät. Sedan är det något jag har fortsatt att göra.”

Köpa lägenheter?

”Ja, att inreda och bygga om hem är min hobby som jag sysslar med när jag inte vill tänka på film. Jag har två lägenheter i London som jag har byggt om helt – där har jag planerat köken och badrummen själv. De hyr jag ut. Och så äger vi ju hemmet i Lissabon och min mammas lägenhet i Göteborg. Under en period när jag reste väldigt mycket stod jag på Pressbyrån på Arlanda och tittade på de inter­nationella magasinen och insåg att jag hade köpt och läst vartenda ett av de 20 interiörmagasinen som fanns på hyllan. Det är verkligen ett stort intresse, jag river ur sidor och sparar. När bild­sajten Pinterest kom? Herre min je – som jag höll på och sparade bilder och fixade där. Det är fantastiskt roligt att hålla på med om nätterna.”

Du har varit Louis Vuittons ansikte i tre år. ­Skulle du kunna tänka dig att göra fler kommersiella samarbeten?

”Design och inredning skulle jag kunna tänka mig att göra något med, om det var mer från ­kulisserna. Jag använder inte ens sociala medier.”

På din IMDB-sida står det bara ett framtida projekt, en monsterfilm som heter Freak shift. Hur långt planerar du ditt arbete, och hur taktisk är du?

”Det där stämmer inte, den filmen fick inte full finansiering och kommer inte att bli av. Men jag har skrivit på för tre projekt som inte är offentliggjorda än. Just nu vet jag vad jag ska göra till mars 2019. Efter det ska jag försöka ha ledigt. Jag var nyligen ledig i sex månader, det var första gången jag var långledig på sju år.”

I ditt tal på Oscarsgalan tackade du dina föräldrar för att ”de gjorde så att jag trodde att det var möjligt”. Vad innebar det?

”Jag har funderat på det, jag är ju i den åldern att många av mina vänner skaffar barn just nu. Jag tror att det var så att mina föräldrar aldrig pressade mig att göra olika saker, men när jag väl ­tyckte om något fick jag enormt mycket stöd, beröm och uppmuntran. De introducerade också mig för många olika aktiviteter – idrotter, musik, teater – jag har fått testa på mycket. För min del har det personligen också handlat mycket om hur de ­bemötte att jag satte stor press på mig själv. Jag gick i dansskola och kunde vara orolig för att inte nå upp till mina egna krav. Då betyder det mycket att ha föräldrar som är trygga och säger att allt kommer att bli bra.”

Hur kommer det sig att du var ett sådant barn?

”Det är också en sak som man börjar rann­saka sig själv om, som vuxen. Jag vann Småstjärnorna när jag var 8 år och jag såg den inspelningen och intervjun för första gången som vuxen för två år sedan. Nu för tiden filmar man ju allt med mobilen, men jag har tidigare bara haft mina minnen att gå efter. Jag mindes inte alls att jag svarade att jag ville bli skådespelerska, att det var något som jag ens var intresserad av. Det var speciellt att se sig själv som 8-åring säga det med sådan emfas och tyngd.”