Di Weekend INTERVJUER

Alexander Karim: »Jag ville att han skulle bli rädd«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med skådespelaren och författaren Alexander Karim.

Josefine Stenersen

Skådespelaren Alexander Karim ­debuterar dubbelt som författare, och har samtidigt skrivit en huvudroll till sig själv. Ilskan efter dokumentären om Josefin Nilsson har han kvar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Från att mest ha sysslat med skåde­speleri debuterar du nu med två ­böcker på kort tid, en roman och en barnbok som du har skrivit ihop med din fru Malin. Hur kommer det sig?

”Jag satt på inspelning i Budapest och var uttråkad. Jag skulle fylla 40 år och tyckte det var ­tråkigt att jag inte fick åka hem. Då började jag skriva på romanen. Barnboken har vi skrivit på i ­flera år, men de blev färdiga ungefär samtidigt.”

Huvudkaraktären i din roman mördas men reser bakåt i tiden till dagarna före mordet. Hur fick du idén?

”Jag hade en två veckor lång 40-årskris där jag började spela jättemycket gitarr och tog lektioner, samtidigt som jag började skriva. En månad ­senare läste min bror några kapitel och tyckte det var intressant att jag befann mig i en ålderskris och började skriva om en person som går bakåt i tiden.”

Hur kände du när Netflix i februari släppte serien Russian doll, som har ett snarlikt tema?

”Jag blev livrädd först. Sen såg jag serien och tyckte den var väldigt bra, men den handlar om en person som dör på olika sätt och vaknar upp till samma morgon hela tiden. Väldigt långt ifrån det som min huvudkaraktär Jonas råkar ut för. Så jag ser serien mer som en positiv grej, för nu när vi ska omvandla boken till en tv-serie eller film kan man hänvisa till att den är som Russian doll, fast ändå inte.”

Många detaljer och miljöer i boken är hämtade ur ditt eget liv, varför?

”Jag vet hur stenarna låter i Vikingsbergs­parken i Helsingborg. Jag kan ju naturligtvis ­besöka en ­annan park, men jag kommer inte att ha samma känslomässiga anknytning till den. Det är inte för att göra det lätt, utan för att göra det mer sant.

Kommer du därmed också själv att ­spela huvudrollen i tv-serien?

”Ja, så klart! Jag sitter väl inte och skriver grejer åt andra.”

FAKTA
Alexander Karim

Ålder: 43 år.

Familj: Gift med journalisten och ­författaren Malin Karim, tre barn.

Bor: Kungsholmen i Stockholm.

Bakgrund: Född i Uganda, flyttade till Sverige vid ett års ålder. Utbildade sig till skådespelare i USA. Skrivit och ­regisserat kortfilmer. Roller i Johan Falk-filmerna och i Jönssonligan – Den perfekta stöten och Morden i Sandhamn.

Aktuell: Roman­debut med Den ­extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död (Norstedts) och barnboken Modigast i världen (Bonnier Carlsen) tillsammans med Malin Karim.

Frukost: Grov macka med skinka och gurka samt kaffe med havre­dryck på Skeppsbro bageri i Stockholm.

VISA MER

En sidoberättelse i boken, som också hänt dig, handlar om en graviditet som avbryts för att fostret saknar ­hjärna. Vilket råd vill du ge par som drabbas av en liknande tragedi?

Jonas Bonnier: »Jag tog bort mycket sex«

”Att inte sluta sig och försöka bearbeta saker på var sitt håll. Som mannen i förhållandet måste man också förstå att det inte är mig det är jobbigast för. Fokus måste ligga på den andra parten, som ska genomgå det rent fysiska.”

Du har två äldre bröder som också är verk­samma inom filmbranschen. Hur kommer det sig?

”Min mamma hade bestämt sig för att vi ­skulle flytta till ett fint område för att vi skulle gå på de bästa skolorna, och hittade en jättelik sexrum­mare på Drottninggatan i Helsingborg. Vi hade inte så mycket möbler, och kompisarna i skolan var vd-ungar som åkte till Alperna på semestern. Vi satt bara och kollade på film. Det var det vi ­gjorde tillsammans, vi såg allt som fanns.”

I våras skrev du ett öppet brev efter dokumentären om Josefin Nilsson, som togs upp i alla stora nyhetstidningar, där du deklarerade att du inte längre kommer att delta i produktioner där ”gubbslem och skitstövlar” ingår. Vad har hänt sedan dess?

”Jag har själv tackat nej till ett jobb, och blivit bortsållad för ett annat. Det är lugnt, för jag hade ändå inte velat göra det.”

Skräckskildraren vänder blad till anno 1794 Har det lett till förändringar i branschen?

”Inte mitt brev, men det har hänt ­mycket i branschen de senaste två åren.”

Hur känner du i dag inför brevet?

”Jag började egentligen skriva ett jättemanifest som inte var menat för publicering. Det var fem sidor hot mot den här skådespelaren och så mycket ilska. Min fru Malin sa: ’Bra att du har skrivit av dig. Spara ­slutet, för där har du din kärnfråga. Men klipp bort resten och låt det aldrig nå ut. Jag tror det är straffbart det du har skrivit, haha.’ Jag var så jävla arg, jag ville att han också skulle känna sig rädd.”

Är du glad att du skickade det?

”Ja. Jag hade gärna skickat hotdelen också, men jag förstår att det finns rättsliga konsekvenser för det.”