Di Weekend INTERVJUER

»Äldreomsorgen ligger kraftigt efter«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Martin Tivéus , vd för omsorgsjätten Attendo.

Jonas Eng

Om 20 år är en miljon människor i Sverige över 80 år. I sin första stora intervju sedan han blev vd för omsorgsjätten Attendo ­berättar Martin Tivéus om hur han vill tackla den kommande äldreboomen och vad han har lärt sig av ­näringslivsveteranen, mamma Meg Tivéus.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Lunchen är precis avslutad, och som traditionen bjuder på torsdagar serverades ärtsoppa och pannkakor den här dagen på Attendo Lignagatans äldreboende på Södermalm i Stockholm. I den gemensamma matsalen sitter flera av de boende nu kvar och smälter maten, när Martin Tivéus slår sig ner vid ett av borden.

”Hur har ni det i dag? Har julen varit bra?”, undrar han och får ett unisont ja till svar.

Sedan avlöser samtalsämnena snabbt varandra. Från vädret till olika tv-program. Och Martin Tivéus lyssnar lika artigt som han är rapp i replikerna.

”Vet du att jag snart fyller hundra?”, frågar Giggie Westin, som sitter närmast.

”Vad roligt! Det får vi ju fira”, svarar han och båda skrattar.

FAKTA
Martin Tivéus

Ålder: 48 år.

Familj: Gift med Caroline Tivéus, hållbarhetschef på Pandox, två barn, 5 och 2 år.

Fritid: Natur, djur, äventyrliga resor och sport. Har ­genomfört flera marathon, lidingölopp och vasalopp.

Dold talang: Kan dansa streetdance.

Bakgrund: Utbildad civilekonom från Handelshögskolan. Började som trainee på SAS, där han haft olika roller till 2004, bland annat marknadschef på Eurobonus. 2004-2008, Glocalnet varav de två sista som vd. 2008-2011 Sverigechef Microsoft. 2011-2016 vd Avanza. 2016-2017 vd Evidensia. 2017-2018 Nordenchef Klarna. Vd för Attendo sedan augusti 2018.

VISA MER

På ett naturligt sätt har han hittat sin plats bland de äldre – trots att det inte har gått mer än ett halvår sedan han blev vd för omsorgsjätten Attendo. Men så har han, ska det visa sig, också fostrats av en äldre generation.

Har över 20 000 anställda

Attendo har sedan år 2000 utvecklats från att vara på randen till konkurs, till att bli ett av Sveriges största privata företag inom äldreomsorg och ett börsbolag värderat till 12,5 miljarder kronor. I dag har företaget över 20 000 anställda och drygt 700 verksamheter i Sverige, Norge, Danmark samt Finland. Och 2018 fortsatte bolaget sin tillväxt­resa, när 50 procent fler boenden öppnade än året innan.

Ändå är Attendo en liten spelare sett till den ­totala vård- och omsorgsbranschen i Sverige, där 16 procent är privatägd i dag, och där Attendo bara är ett av flera bolag som delar på kakan.

”Sett i en europeisk kontext är Sverige unikt. Ta bara vårt grannland Finland, där drivs 50 procent av branschen i privat regi. Men med den äldreboom vi har framför oss har jag svårt att se en annan utveckling än att den privata sidan kommer att öka”, säger Martin Tivéus.

Enligt Statistiska centralbyråns prognoser kommer antalet personer som är 80 år och äldre att fördubblas, från drygt en halv miljon till över en miljon människor, omkring år 2040. Samtidigt uppger drygt 35 procent av Sveriges 290 kommuner, i Socialstyrelsens senaste rapport om vård och omsorg om äldre, att man har ett underskott på särskilda boendeformer för äldre.

Det är ett glapp som förväntas fyllas genom att man bygger nytt, och där Attendo redan sett en chans att säkra sin framtida tillväxt.

Enligt företagets beräkningar behöver minst 100 000 nya lägenheter byggas på bolagets huvudmarknader till år 2030. I dag har Attendo 61 ­pågående byggen runt om i Norden, där de står för byggkostnaderna och kommunerna, när boendena står klara, kommer att kunna hyra platser.

”Det stora problemet är att äldreomsorgen har varit en underinvesterad sektor, där det som kommunpolitiker är lättare att plocka poäng genom att bygga en ny ishall än ett äldreboende. Där ser jag att vi, som samhällsaktör, kan bidra med lösningar.”

På vilket sätt?

”Genom att avlasta kommunerna med investeringar, bidra till valfriheten för medborgarna och samtidigt sträva efter att vara mer resurseffektiva. Om vi får dubbelt så många äldre under de kommande 20 åren, utan att skattebasen ökar, ­säger det sig självt att det kommer att bli tomt i fickan hos många kommuner.”

Men resurseffektivitet och äldrevård är dock ett känsligt kapitel i Sverige, och en fråga vi ska få anledning att återkomma till.

Teman sätter prägel på boenden

Attendo har i flera år byggt egna boenden. I stor utsträckning är det reglerat hur boenden får byggas, och hur varje enskild lägenhet ska utformas. Men på en marknad där valfrihet råder har Attendo hittat sina metoder för att sticka ut i konkurrensen. En av dem är att utveckla olika tema­-koncept för varje äldreboende, som sport & spa, trädgård & uteliv eller konst & kultur, som på det äldreboende Martin Tivéus besöker just i dag.

Där har tapeter och dekor valts i linje med ­temat, och på väggarna hänger stora fotografier. Även aktiviteterna som erbjuds på boendet kan vara knutna till temat, som bok- eller konstcirklar.

”Men det styr verksamhetschefen över, tillsammans med de boende och anhöriga. Det är grunden i Attendos modell, att ge fria händer, för att främja lokala initiativ. Så, vill boendet bjuda in musiker, eller ta in katter en eftermiddag, är det upp till dem.”

Modellen bestämdes under den förre vd:n Henrik Borelius ledning. Det var under hans tid som bolaget växte till den jätte det är i dag, och han är fortfarande en av bolagets största ägare, med 4 procent av kapitalet. Men efter 18 år som vd valde han att lämna sin stol. Till mångas förvåning utsågs Martin Tivéus, som hämtades från Klarna, till hans efterträdare.

Men det som väckte reaktioner var inte att Tivéus kom från en helt annan sektor än vården. Att han byter bransch med varje nytt toppjobb, börjar vid det här laget bli välkänt. Det överraskande var i stället att han lämnade jobbet som Nordenchef på bankutmanaren – efter mindre än ett år.

Magkänslan fick styra

Innan hade han setts som en tänkbar efterträdare till vd:n Sebastian Siemiatkowski. Med hans snabba sorti späddes i stället ryktena på om Klarna som en tuff arbetsplats, och vd:n som svår att samarbeta med. Men Martin Tivéus har en annan förklaring:

”När Klarna höll på att få banklicens hörde ­Sebastian, som jag känner sedan tidigare, av sig och undrade om jag kunde hjälpa till, mot bakgrund av min tid på Avanza. Vi hade långa diskussioner där jag sa att ’jag kliver på i sex månader och sedan får vi se’. När de där sex månaderna hade gått hörde Attendo av sig, och då kände jag i magen att ’wow, får jag chansen tar jag jobbet direkt’.”

Den korta vd-tiden på djurklinikbolaget Evidensia, som avslutades när bolaget gick samman med ett brittiskt djurvårdsföretag, hade gett mer­smak för vårdbranschen. Dessutom hade han personlig erfarenhet av Attendo, efter att flera släktingar bott på företagets äldreboenden.

”Senast var det min morbror som gick bort i somras. Han fick ett väldigt fint avslut, där personalens omtanke om honom i livets slut, och oss anhöriga, ingav stort förtroende.”

Men framför allt såg han Attendo som en plats där han hade någonting att tillföra.

”Jag har ofta fått frågan: varför har du gjort så mycket olika saker? Men den röda tråden i alla mina byten, är att jag känt att det måste gå att göra något bättre i den bransch jag byter till. Det kan vara att halvera priset på bredband som på Glocalnet. Eller, som på Avanza, skapa en bank där jag själv vill vara kund.”

Vad ser du att du kan tillföra här?

”Äldreomsorgen ligger kraftigt efter när det gäller digitalisering, till stor del för att upphandlande kommuner inte har belönat det. Men med digitala verktyg kan vi höja kvaliteten för både boende och anhöriga. Det kan handla om alltifrån att boende ska ha tillgång till internet för att kommunicera med sina nära och kära eller beställa mat, till användning av digital övervakning under natten vilket skulle kunna sänka samhällets kostnader om man samtidigt kan dra ner på bemanningen.”

Din företrädare var vd i 18 år medan du har haft fyra olika jobb de senaste fem åren. Hur länge är det rimligt att man sitter som vd, tycker du?

”För att skapa ett avtryck krävs ungefär 4–5 år. Men jag tror att jag blir kvar längre på Attendo. Vi har mer långsiktiga mål och åtaganden med våra byggen. Samtidigt har jag inga problem med att lämna över ansvaret till någon annan den dag bolaget fungerar utan mig. Jag är inte den som bygger glastak och har aldrig sökt en titel. Bara möjligheten att påverka.”

Uppvuxen med höjdare i hemmet

Viljan att göra skillnad vaggades han in i, och i barndomshemmet var det inte brist på förebilder. Pappa hade gjort karriär som skattejurist, mamma Meg Tivéus är i dag välkänd näringslivsveteran med bland annat ett tioårigt uppdrag som vd för Svenska spel bakom sig. I hemmet var också gränsen mellan företag och familj, arbets- och privatliv utsuddad, när mamman ofta bjöd in kolleger, politiker och företagsledare på middagar och ledningsgruppssamtal.

”Att växa upp med alla de personerna omkring sig var inspirerande. Det gav tidigt en känsla av att alla kan vara med och påverka vårt samhälle och att politiker och företagsledare inte är farliga, utan människor som alla andra.”

Bjuder du också hem dina ledningsgrupper?

”På Attendo har jag inte hunnit än, men förr har jag gjort det. Jag tycker man ska ha ett öppet hem och av min mamma lärde jag mig att man är en och samma person på jobbet och hemma. Man spelar inte en roll, utan jag är Martin. Jag är inte vd på Attendo, det är ett uppdrag jag har. Men jag är alltid Martin.”

Under uppväxten arbetade föräldrarna mycket och Meg Tivéus hade tjänster som innebar över 200 resdagar om året. Tidigt fick Martin Tivéus lära sig att det var en dygd att ta ansvar och tjäna egna pengar. Han säger att han inte var ett curlat barn, aktiviteter fick han ta sig till på egen hand. Hans första jobb var att sälja jultidningar. Och i föräldrarnas frånvaro var det den äldre generationen som skötte Martin Tivéus och hans tvillingsyster Sannas uppfostran. Mormodern var född vid förra sekelskiftet och hade tydliga åsikter och värderingar kring uppförande. Man skulle vara hel och ren och göra det man sagt att man skulle göra. Vid middagsbordet berättade hon ofta historier om hur elen kommit till familjens lantställe, och hur tåg- och vägnätet byggdes ut i Sverige. Berättelser som Martin Tivéus tror bäddade för hans samhälls­intresse.

”Mormor var lite gammeldags och luthersk i sina värderingar, men jag tycker att de håller än i dag. Sedan är det roligt, för i bland undrar min mamma hur hon och jag har kunnat bli så lika. Då brukar jag säga att det inte är så konstigt: vi är ju uppfostrade av samma mamma”, skämtar han.

Upplagt för diskussion vid matbordet

Som barn hade Martin Tivéus lätt för siffror, men erkänner att tvillingsystern alltid var bättre i skolan. Någon konkurrens dem emellan upplevde han dock aldrig. Men tävlingsådran har han ändå i sig. I tonåren satsade han hårt på idrott, och att slå alla farfars löparrekord. Samtidigt valde hans tvillingsyster en annan bana, när hon som tonåring blev politiskt aktiv inom vänstern, och bland annat reste till Sydamerika för att demonstrera mot expropriering i Amazonas.

Det låter som att ni kunde ha livliga diskussioner hemma?

”Det har vi fortfarande! För när man frågar vad hon har gjort i helgen kan hon svara att hon har ockuperat ett badhus med sina barn. Men det är härligt med livliga diskussioner. Alla i familjen hade olika politiska åsikter när vi växte upp”, ­säger Martin Tivéus, som själv inledde den akademiska banan med att läsa politisk filosofi, statsvetenskap och nationalekonomi.

I centrum av hetsig debatt

Var han själv står politiskt säger han inte, men högskolepoängen och familjens livliga diskussioner lär han få användning för som vd för ett privat vårdbolag.

Branschen har det stormat rejält kring sedan 2011 då den så kallade Caremaskandalen bröt ut, och missförhållanden som delvis berodde på stora resursbesparingar på ett av Caremas äldreboenden, då ägt av riskkapitalbolaget Triton, uppdagades, samtidigt som bolagets affärsmodell, med höga vinster som kom av skattefinansierad verksamhet, ifrågasattes.

Flera avslöjanden följde, även hos andra vård- och omsorgsbolag som Attendo, Capio och Humana – alla tre börsnoterade bolag i dag – och under flera år pågick en intensiv debatt om vinster i välfärden. I juni 2018 kulminerade debatten i en riksdagsomröstning där förslaget att begränsa vinsterna till 7 procent av operativt kapital, röstades ner. Attendo har i sitt senaste bokslut en ­rörelsemarginal på 8,5 procent, och Martin Tivéus ser inte något motsatsförhållande i att ge avkastning till aktieägare samtidigt som man levererar kvalitativ omsorg.

”Min upplevelse är att när det kommer till kvalitet bedöms inte privat och offentlig äldreomsorg efter samma kriterier. Det ställs högre krav på privata aktörer i många avseenden. Kvalitet är ett komplext område och vi strävar efter att ligga i topp både vad gäller teknisk kvalitet och den kundupplevda kvaliteten, alltså sådant som hur det ser ut i lokalerna, personalens bemötande och maten.”

När du utsågs till vd för Attendo hade riksdagen inte röstat om förslaget på ett vinsttak ännu. Var du nervös?

”Nej, just det förslaget såg jag som för orimligt för att det skulle gå igenom. Sedan tror jag att det är skillnad på nationell valrörelse och vad som sedan händer på kommunal nivå där besluten faktiskt fattas och där våra beställare och kunder finns.”

Hur säkerställer du att inga äldre missköts hos er?

”Vi har kvalitetssystem som ska minimera riskerna. Men i ett personalintensivt bolag, med över 20 000 anställda, kommer vi inte ifrån att individuella misstag kan uppstå, och då måste vi följa upp vad det beror på och hur vi gör för att det inte ska upprepas. Jag tror att mycket går att undvika med bra rutiner och tydliga värderingar”, säger han och tar en annan bransch, flygbranschen, som han tidigare har arbetat inom, som exempel:

”Att det inträffar extremt få incidenter där beror just på att man har rutiner och att man byter personalkonstellation mellan nästan varje flygning, så att man undviker slentrian och håller sig skärpt. Det visar att det går att minimera misstag.”