Di Weekend INTERVJUER

Agentens vilda år med Banksy

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

Han gjorde Banksy till ett världsnamn. Nu visar Steve Lazarides bilder på den hemlighetsfulle konstnären in action. Fotografierna är uppgrävda ur det egna arkivet som omfattar 12 000 negativ.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Steve Lazarides jobbade tillsammans med konstnären Banksy i elva år. Först som hjälpreda och chaufför, senare som agent och gallerist. Under de första vilda åren dokumenterade han Bristolkonstnärens framfart. Foton som nu publiceras i boken Banksy Captured, utgiven på eget förlag.

”Jag vill kapa alla mellanhänder. Förlagen jag pratade med erbjöd mig 9 procent av intäkterna. Nu behöver jag bara sälja en bråkdel för att få det att gå runt”, säger Steve Lazarides på telefon från hemmet i södra London.

Mängden bilder han hade i sitt arkiv på vinden visade sig vara en guldgruva.

”Jag hade inte tittat på negativen sedan bilderna togs. När jag började scanna in dem insåg jag att det fanns en bok mitt i allt material.”

Tanken var att göra en, men det kommer att bli minst två.

”När jag pratade med tryckeriet insåg jag inte att de 500 sidorna jag beställde visade sig vara bara 250. Jag får inte plats med allt i en bok.”

Första upplagan på 5 000 exemplar är redan såld. Troligen blir det 20 000 till våren.

Steve Lazarides besökte Sverige på försommaren i fjol med en utställning i Göteborg. Samma utställning med ­foton har tidigare retat upp folket kring Banksy, men boken har inte stött på ­patrull, enligt Steve Lazarides.

”Han och människorna omkring honom studsar kanske inte av glädje, men säger heller inte att jag inte får ge ut den. Jag har inte blivit kontaktad av några jurister. Han vet om att jag aldrig skulle visa bilder där man kan se hur han ser ut. Jag respekterar att han vill vara anonym.”

Boken ger alltså inget svar på spekulationerna att Banksy kan vara Bristolkonstnären Robin Gunningham, eller en av medlemmarna i musikkollektivet Massive Attack.

”Aldrig sinande intresse”

Värdet av att veta tycks ha underordnad ­betydelse bland fansen. Personen skymmer på inget sätt budskapen i hans underfundiga verk.

De startar Stockholms nya konstutmanare Hur länge kan Banksy fortsätta att vara intressant i konstvärlden?

”Han tycks bara bli större om jag ska vara ärlig. Det är ganska knäppt. Han har varit stor i 20 år. Intresset verkar gå från en generation till nästa. Jag tror inte han kommer att förlora sin ställning i konstvärlden under överskådlig tid.”

Steve Lazarides minns fortfarande första porträttet han tog på Banksy. En räd som slutade med en extremt blöt krogrunda och att hans bil blev stulen.

”Det var en 1980-tals Ford Escort värd 150 pund. Ingen stor förlust.”

Spår dyster framtid för gallerier

Många tycks tro att Banksy gjorde sina verk på stans väggar nattetid.

Det var precis tvärtom, berättar Steve Lazarides.

”Han jobbade alltid dagtid. Aldrig på natten. Om du ser ut som om du ska vara där och beter dig som en byggarbetare eller spelar en myndighetsperson fungerar det. Jag har sett alla sorters människor gå förbi medan han jobbat, till och med poliser. Många reagerar med att det där är någon annans problem – inte mitt. Som när han borrade hål i en vägg på Naturhistoriska museet. Alltså det är en viktoriansk byggnad och det var tusentals besökare där. ­Galet.”

Sedan deras vägar skildes åt för tio år ­sedan har Steve Lazarides ägnat mycket tid åt att fundera över vad han vill göra med sitt liv.

”Vad jag inte ska göra är att gå tillbaka till konstvärlden. Precis som att många ­fysiska butiker klappar igen tror jag detsamma är på väg att hända bland gallerier.”

Fotokonsten som bländar svenska företagsledare Egen webshop skänker lycka

Allt handlar om pengar, ingen vill roa. Enligt Steve Lazarides jagar alla samma kunder, med för dyr konst som alienerar många människor.

”Jag förstår inte vad som är grejen med gallerier längre. Makten har förflyttats till konstnärerna. Vad är poängen med ett galleri som kanske har 20 besökare i veckan när man kan nå ut till många fler på nätet?”

Han har själv dragit igång en webshop med bilder han tagit av Banksy och dennes verk, liksom egen fotokonst. Tillfredsställelsen är stor.

”Jag har inte varit så här lycklig på decennier. Det är inte likt mig. Jag har alltid hämtat min kraft ur ilska och hat. De senaste 30 åren har jag jobbat tio timmar om dagen. För första gången kan jag nu luta mig tillbaka och tänka på vad jag vill göra. Boken är en start. Om allt kraschar får jag väl bli bingo­utropare i stället.”