Di Weekend INTERVJUER

Affärsängel på jakt efter grönt kapital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amanda Lindgren

Affärsängeln Eva Redhe har suttit i 25 styrelser och ett av de längsta uppdragen är Första AP-fonden. Nu drivs hon av att ­kapitalmarknaden ska bidra till en hållbar värld. ”Vi står inför mycket stora utmaningar och vi måste använda det institutionella kapitalet till att nå de globala klimatmålen. Men det är bråttom”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Egentligen hade Eva Redhe tänkt jobba med bistånd. Det var i alla fall hennes dröm när hon växte upp i den lilla byn Järlinden utanför Falun.

På sätt och vis är cirkeln sluten. Även om hon inte blev bistånds­arbetare så arbetar hon för en mer hållbar värld.

”Förra året hade jag jobbat i näringslivet i olika positioner under 30 år. Då gjorde jag ett litet bokslut för mig själv, och kom fram till att jag vill arbeta som en katalysator för att bidra till ett mer hållbart samhälle genom företagande. Jag vill vara en länk mellan det stora kapitalet och de bra lösningarna, där min roll ofta är att ta in pengar”, säger hon.

”Nu börjar allt fler inse att man inte ­behöver avstå avkastning för att göra hållbara investeringar, kanske är det till och med tvärtom. Äntligen händer det.”

Mer nytta som rådgivare

Sedan 2008 arbetar hon med investe­ringar i egen regi. Ofta har investeringarna varit förenade med en styrelsepost. Sammanlagt har hon suttit i runt 25 styrelser, men nu har hon trappat ned antalet styrelse­poster till fyra.

FAKTA
Eva Redhe

Ålder: 57 år.

Familj: Son på 19 år. Lever med entreprenören Niclas Luthman, grundare av Lub Foods.

Bor: Östermalm i Stockholm och i Kalifornien.

Bakgrund: Fyraårig teknisk linje på gymnasiet. Handelshögskolan i Stockholm 1984–1988. Investor 1988–1994. Mercurius Financial Communications 1994–2000. Drev två rättsprocesser, dels en stämningsansökan av Svenska staten i Europadomstolen, dels en grupptalan mot Skandia, 2000–2004. Vd Erik Penser Bank 2004–2006, arbetande ordförande Erik Penser Bank 2006–2008. Affärsängel, investerare och styrelseproffs i egen regi sedan 2008.

Fritid: Tränar olympiska lyft, löptränar, vandrar och mediterar.

VISA MER
FAKTA
Eva Redhes portfölj

Eva Redhe arbetar mycket aktivt med de tre ­första bolagen, och mindre aktivt med de ­övriga.

Lub Foods – ett foodtechbolag med varu­märket Nicks, erbjuder konfektyr och glass utan tillsatt socker.

Ftrack – ett produktionshanteringssystem för digital film­produktion med kunder i över 60 länder.

Pilloxa – en dosett med till­hörande app som hjälper patienten att ta sin medicin enligt läkarens instruktioner.

Grace Health – en app som fungerar som ­ ­digital kvinnoklinik för kvinnor i utvecklings­länderna.

MedUniverse – en digital utbildningsplattform som utgör en brygga mellan läkemedelsindustrin och ­läkarna för att utveckla best ­practice.

Spago Nanomedical – ett utvecklings­bolag med fokus på säker diagnos och lokal strålbehandling av cancer. Noterat på Spot-light.

Ix investments – ett företag med fokus på hållbara investeringar där Howard Buffett, barnbarn till Warren Buffet, är en av grundarna.

Okapi Finance – ett fintechbolag med en digital betallösning för de cirka 80 procent av Afrikas befolkning som står utanför banksystemet.

Vironova – ett biotechbolag som sysslar med analys av nanopartiklar.

Happy L-Lord – ett spelbolag med spel som utvecklas av spelarna själva.

Carly’s Natural Company – en modern energi­dryck.

Färsking – frukostflingor utan tillsatt socker.

DHS VP – ett ängelnätverk med en venture fond, som bland annat har investerat i företagen Karma, Qasa, Insurello och Formulate.

Airinum – framställer bland annat skyddsmasker för att skydda människor mot luftföro­reningar.

Formulate – använder AI för att optimera prissättning och kampanjstrategier åt detalj­handelsföretag som Coop och Apoteket.

Insurello – hjälper konsumenter att erhålla den försäkringsersättning de har rätt till efter olyckor.

Identiway – erbjuder säkra identitets- och ­verifieringstjänster online.

VISA MER

”Jag har kommit fram till att jag hinner göra mer nytta som rådgivare, eftersom styrelsearbete tar väldigt mycket tid.”

Ett av de uppdrag hon har behållit är styrelseplatsen i Första AP-fonden, där hon har varit aktiv i sex år.

”Sedan årsskiftet har vi en ny lag som säger att fondkapitalet ska agera föredömligt vad gäller hållbara investeringar, samtidigt som vi ska leverera en god avkastning på pensionskapitalet. Det passar mig som hand i handske, det är ju precis så jag vill jobba.”

Trots att Eva Redhe har arbetat i pub­lika företag som Investor och Erik Penser Bank har hon alltid flugit under radarn.

”Jag är nog lite privat av mig, det är min läggning. Jag har alltid haft som policy att bara uttala mig om det gynnar något av de bolag jag är engagerad i. Men nu hoppas jag att jag kan inspirera andra genom att berätta om mitt sätt att arbeta med håll­bara investeringar. Jag kallar det min nya affärsplan.”

Mamma förebilden

Hon växte upp i en familj där mamman var entreprenör och pappan var tandläkare, och dessutom författare, fotograf och jazz­musiker. Idén till familjeföretaget kom från pappan, som hade utvecklat en ergonomisk tandläkarklinik.

”Vi diskuterade alltid affärer runt matbordet. Jag reflekterade inte över det då, men i efterhand har jag insett hur speciellt det var att det var mamma som var entreprenören i familjen på 1960-talet. Pappa var idégivare och rådgivare, men det var mamma som ägde bolaget och det var hon som var tuff i förhandlingar. Hon har alltid varit min förebild och jag bollar fort­farande idéer med henne.”

Mamman lärde henne också att det inte är de stora inkomsterna som leder till en god ekonomi, utan att det snarare handlar om att hålla koll på utgifterna.

”Om man hittar den balansen kan man bli ekonomiskt oberoende, och därmed fri. Det där har präglat mig djupt.”

Eva Redhe tycker att hon hade privilegiet att få växa upp under en bekymmerslös tid, då Sverige hade en gynnsam situation efter andra världskriget.

”På 1960-talet stod vi inte inför den typ av utmaningar som vi gör i dag, med klimat­hot, migrationsströmmar och en ökande ekonomisk segregation. Det var en härlig tid att få växa upp i. Mina föräldrar hade det bra tillsammans och jag och min bror var väldigt älskade.”

I dag tycker hon att bilden är betydligt mörkare med ett ekosystem som är ur ­balans och en begynnande klimatmigration som vi ännu inte har sett vidden av.

”Det kommer att bli för varmt för att odla och bo på stora delar av jordklotet, och då får vi stora migrationsströmmar som beror på klimatet. Samtidigt ser vi en ökad polarisering i samhället som leder till ökade spänningar, och det utgör i sin tur ett hot mot det demokratiska systemet. Om man lägger ihop de här faktorerna ser man att det kan bli ganska tufft framöver. Jag har faktiskt sagt till min 19-årige son att jag har dåligt samvete för att jag har satt honom till världen på en plats som inte är bättre än så här”, säger hon.

”Nu har min son tack och lov svarat att han njuter av sitt liv trots att han är med­veten om vad som väntar, och själv har jag bestämt mig för att jag ska vara en hoppfull realist. Det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret, för att citera Konfucius. Tillsammans måste vi agera, och vi måste göra det snabbt, och för att lyckas måste vi använda det globala, institutionella kapi­talet för att finansiera omställningen.”

”Jag hade ren dödsångest”

Efter grundskolan valde Eva Redhe att gå fyraårig teknisk linje på gymnasiet, vilket var ovanligt för kvinnor på den tiden. I utbild­ningen ingick obligatorisk praktik varje sommar, och hon fick prova på att ­jobba nattskift på Grycksbo pappersbruk, jobba som snickare på Svenska väg och ansvara för labbet på Falu avloppsreningsverk.

Efter gymnasiet mönstrade hon på som gast på en segelbåt som skulle segla från New York till Antigua, men båten ­hamnade i en orkan utanför Bermuda och äventyret höll på att sluta illa.

”Vi var bara fyra personer i besätt­ningen, och jag hade aldrig seglat förut. När ­vågorna sköljde över oss hakade jag fast mig i en ­vajer i relingen, och jag hade ren döds­ångest. Vi tillbringade flera dygn på ett ­galet hav och när vi kom fram fick vi veta att många andra båtar hade förlist. Kaptenen gratulerade oss till att vi hade överlevt vid den efterföljande middagen.”

Är du äventyrligt lagd?

”Ja, det är jag. Men den där seglingen var en enormt bra erfarenhet. Vi hade gäster ombord som vi skulle serva dygnet runt. Jag seglade, tvättade, serverade, lagade lanternor och fixade packningar i toaletten, utan att få något vidare betalt. Jag skulle inte ­vilja ha det ogjort för någonting i världen.”

Efter seglatsen började Eva Redhe på Handels i Stockholm, delvis inspirerad av sin mamma. Där blev hon headhuntad av Investor redan ett år innan hon var klar.

”Jag gick på Investors presentation på Handels arbetsmarknadsdagar, och jag tyckte att de verkade skratta så mycket. Jag hade inte så bra koll på vad de gjorde, men jag gillade stilen så jag bokade upp mig på ett samtal med dem. Claes Dahlbäck, ­Investors dåvarande vd, sa att de ville ­anställa mig ’på termin’, vilket betydde att jag skulle börja året därpå.”

Investor bad henne också att skriva en uppsats om optioner, som då var nytt i Sverige. Olof Stenhammar hade just startat Optionsmäklarna och USA var förebilden. Eva Redhe och hennes kompis skulle göra en prognos för optionshandelns utveckling i Sverige genom att intervjua ledande institutioner inom kapitalförvaltning i Sverige respektive USA.

”Vi åkte till New York och Chicago där vi bland andra intervjuade Fischer Black som har tagit fram Black & Scholes modell för optionsvärdering. Vi kom hem med två ­stora resväskor med material, vi höll på att jobba ihjäl oss med den där uppsatsen. Men vi fick hjälp att få struktur på materialet av min dåvarande pojkvän Kjell A Nordström, som undervisade på Handels. Han har en fantastisk förmåga att ta in mycket information och sedan sortera den på ett sätt som ingen annan har tänkt på tidi­gare. Det slutade med att uppsatsen vann pris och den kom också med i professor Bertil Näslunds bok Finansiella Innovationer.”

En once in a lifetime-investering

Efter Handels stannade Eva Redhe på ­Investor i sex år. Hon jobbade med företagstransaktioner, aktieanalys och investor relations. Där gjorde hon också sin första egna stora investering när hon fick chansen att låna 1 miljon kronor av bolaget för att köpa aktier.

De ger storklubbarna nytt blingbling

”Vid den tiden täckte jag läkemedel och kemi, och Investor var storägare i Astra. Jag kom över en artikel i New England Journal of Medicine som handlade om Losec. Min analys var att Losec sannolikt skulle bli ett av världens största läkemedel när det kom ut på marknaden, vilket det också blev. 1 miljon kronor var egentligen ofantligt mycket pengar och jag hade redan studieskulder, men jag bedömde att jag tog en kalkylerad risk eftersom jag tyckte att Astra redan var värt sin aktiekurs utan den ­option som lanseringen av Losec utgjorde. Det var en once in a lifetime-investering. Det enda jag ångrar är att jag sålde för tidigt, men jag tjänade ändå bra med pengar.”

Efter de sex åren på Investor startade Eva Redhe och hennes kurskamrat Vivianne Holm företaget Mercurius Financial Communications, som sysslade med finansiell kommunikation.

”Jag hade burit med mig en längtan efter att vara fri sedan jag var liten, och jag ­drömde om att få starta eget, som min ­mamma. Jag kände också att det gällde att göra det innan jag blev för gammal och för bekväm. Jag fick med mig Investor som kund, och snart hade vi i princip alla stora banker och fondkommissionärer som kunder.”

När bolaget stod på topp blev hon gravid med sin son Adrian, vilket inte var planerat. Hon var mitt inne i arbetet med tre stora börsintroduktioner när Adrian föddes, sex veckor för tidigt.

”Det hela var ganska dramatiskt. När jag satt i taxin på väg till BB minns jag att jag förbannade mig själv och tänkte att jag hade prioriterat helt fel. Det var uppenbart att han kom för tidigt för att jag hade jobbat så hårt, och jag visste inte om förlossningen skulle gå bra. Nu gick allt bra, men den läkare som skulle bedöva mig punkterade min ryggmärgskanal så ryggmärgsvätska började läcka och jag var mer eller mindre förlamad i två veckor. Jag fick mig en tankeställare.”

När hon kom ut från BB tog hon en diskussion om framtiden med sin kompanjon. De hade en intresserad köpare av bolaget.

”Men då är det ju en hederssak att man följer med själv, och det slutade med att vi valde att trycka på paus trots att bolaget gick så bra. Eftersom jag inte visste vad jag skulle göra i stället var det ett modigt ­beslut, men jag tror att det är just sådana av­görande vägskäl som gör en orädd.”

”Penser blev aldrig bitter”

Därefter följde en lugnare ­period där Eva Redhe tog en del ­styrelseuppdrag, sam­tidigt som hon kom att intres­sera sig för den rätts­tvist som uppstod mellan Erik ­Penser och hans bolag Yggdrasil och dåvarande stat­liga Nordbanken under finanskrisen.

”När han förlorade i hovrätten ringde jag upp ­honom och sa att jag inte ­ville leva i en demokrati som inte respekterar Europakonventionens skydd av mänskliga rättigheter, där äganderätten är en viktig del. Nord­banken hade tagit över Yggdrasils aktier i Nobel som var värda 5 miljarder kronor som säkerhet för ett lån på 1,5 miljarder kronor, på så sätt stal Nordbanken 3,5 miljarder kronor. Jag tyckte att målet var jätteviktigt ur principiell synvinkel, så jag erbjöd mig att ta svenska staten till ­Europadomstolen för mänskliga rättigheter.”

”Vi fick inte prövningstillstånd, men jag är ändå glad för den uppmärksamhet vi skapade kring fallet och det gav Erik Penser en viss upprättelse. Han lärde mig också en viktig sak: att man kan vara med om ett så här stort övergrepp utan att det förstör ens liv. Han blev aldrig bitter och det tycker jag är fantastiskt.”

Fokus på food tech-industrin

Efter rättsprocessen övertalade Erik ­Penser Eva Redhe att bli vd, och senare arbetande styrelseordförande, för Erik Penser Bank som gick med förlust. Efter ett år gick ­banken plus och hon stannade i fyra år tills hon åter igen tackade för sig och började arbeta med egna investeringar med inriktning mot life science och tech-industrin.

I dag är Eva Redhe engagerad i runt 15 bolag, varav hon lägger extra mycket tid på tre av dem.

Det första är Lub Foods, ett svenskt startup-företag som tillverkar glass och konfektyr utan tillsatt socker under varumärket Nick’s. Bolaget har även exklusiv rätt till ett fett som inte tas upp av kroppen.

”På senare år har jag blivit allt mer intresserad av food tech-industrin, eftersom jag betraktar den som förebyggande hälsovård”, säger hon.

”Diabetes sprider sig som en epidemi över världen, med förödande konsekvenser för både hälsan och samhället. Eftersom det inte går att rädda mänskligheten genom att uppmana den att äta broccoli gäller det att erbjuda fullgoda alternativ.”

I höst ska bolaget lansera sin glass i USA, och under det gångna året har Eva Redhe arbetat med rekryteringen av en vd för den amerikanska rörelsen. Hon har även lett förhandlingarna för att få exklusivitet till det nya fettet och nu fokuserar hon på att ta in kapital för att finansiera USA-verksamheten.

Digital dosett hjälper patienten

Det svenska techbolaget Ftrack, som har utvecklat ett digitalt produktionshanteringssystem för film och design, är det ­andra bolag som Eva Redhe lägger ­mycket tid på. Där har hon varit arbetande styrelse­ordförande och delägare sedan 2012.

”Ftrack håller på att etablera en inter­nationell branschstandard i den kreativa ­industrin. Nästan alla de senaste Marvel-­produktionerna som Avengers: Endgame, Captain Marvel och Black Panther har skapats i deras system. Det gäller även Netflix-­produktioner som Sex Education och serier som Game of Thrones och Westworld.

I huvudet på en Spotifymiljardär

Det tredje bolaget som upptar mycket av hennes tid är Pilloxa, som har tagit fram en digital dosett som hjälper patienten att ta sin medicin enligt läkarens instruktioner.

”Att patienter inte följer sina läkares instruk­tioner leder både till ökad ohälsa och stora kostnader för samhället, helt i onödan.”

”Skogen är min kyrka”

Eva Redhe har gått terapi i över 30 år, och hon tycker att det har utvecklat henne som både människa och investerare. Hon har provat alltifrån psykodynamisk och kognitiv terapi till hypnosterapi och psyko­syntesterapi.

”Jag är en sökande person, med en stark längtan till en andlig dimension. Att gå i ­terapi är som att gå till gymmet, det är ­något jag gör för att underhålla en bra psykisk hälsa”, säger hon.

”Terapin hjälper mig att frigöra mig från egots tyranni, som styrs av rädslor och ­hindrar flow. När jag är i flow är det som om allt är lätt och roligt och jag kan bidra fullt ut, utan rädsla och i samklang med den situation jag är i”, säger hon.

Hon laddar även sina batterier genom att meditera och vistas i naturen.

”Skogen är min kyrka, jag kan gå hur länge som helst i min barndoms skogar i Dalarna. När jag dör vill jag gärna att min aska blir till näring för träden.”