Hoppa till innehållet

Musikveteranen om sin passion: “Jag kan diskutera chips i timmar”

Säg ”chips” till musikindustriveteranen Per Sundin så blir det ­matnyttigt snack de närmaste timmarna. Samtidigt kanske han avslöjar vilken travhäst han skulle vilja äga i Elitloppet.

Musikindustriveteranen Per Sundin lämnar vd-stolen på Universal Music Nordic och blir vd för nöjeskoncernen Pop House Sweden.
Musikindustriveteranen Per Sundin lämnar vd-stolen på Universal Music Nordic och blir vd för nöjeskoncernen Pop House Sweden.Foto: Jesper Frisk

Du lämnar vd-stolen på Universal Music Nordic och blir nu vd för nöjeskoncernen Pop House Sweden, där bland annat Cirkus, Hasselbacken och Abba-museet ingår. Vilken är den bästa Abba-låten?

”Dancing queen är det enkla svaret eftersom den var deras listetta i USA. Men Take a chance on me kanske passar bäst just nu.”

Om du måste börja varje morgon med att lyssna på filmmusik, vad blir det? 

”Soundtracket till filmen Reservoir dogs. Quentin Tarantino är en mästare på att återaktualisera glömda hits och grymma låtar.”

Hur återhämtar du dig efter en lång dag?

”Sätter mig i soffan och zappar mellan matcher i Champions League tillsammans med en kall Corona med en klyfta lime.”

Vilken är den vanligaste frågan du får?

”’Jag har ett barn som är otroligt begåvat, kan du hjälpa till med skivkontrakt?’”

Vilken är det finaste beröm du fått?

”När jag sa till en medarbetare att jag hade fel i en diskussion. En person som lyssnat på ursäkten kom in på mitt rum efteråt och var imponerad över att jag erkänt att jag hade haft fel. Det gav insikten att ledarskap inte handlar om att ha rätt och veta bäst utan att leda genom att inspirera att skapa en kultur där man vågar göra fel och kan stå för det.”

Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?

”Köper en starthäst till Elitloppet. Jag har varit på Solvallas Elitloppshelg i 30 år. Resten investerar jag i Amazon, EQT och Tencent och en jordenruntresa med familjen.”

Vad ville du bli när du var barn? 

”Min farfar var tobakshandlare och ombud för Systembolaget och Tipsjänst, sålde leksaker, ­serietidningar och var även begravningsentreprenör. Allt helt oberoende av konjunktursvängningar. Det påverkade mig mycket. När jag jobbade extra på Ica – jag älskade att fylla på varor i hyllorna – ville jag bli Ica-handlare.”

Vilket råd skulle du ge ditt 20-åriga jag?

”Det kommer att vara modernt att vara tunn­hårig och ha rakat huvud om 15 år.”

Finns det något du tycker är så obehagligt att du undviker det?

”Höga höjder.”  

När var du riktigt ledsen senast, och varför?

”Den 20 april 2018, när jag fick veta att Tim ’­Avicii’ Bergling lämnat oss.”

Vilken är din största extravagans?

”Jag tycker det är jobbigt att köpa kläder, men ­älskar att handla mat. Storpack, ekologiskt, närodlat och gärna över disk.”

Hur många timmar sover du per natt?

”Inte under sex timmar för då blir jag grinig, men inte över åtta timmar, då tappar jag skärpan.”

Ditt hem står i ljusan låga, vad lämnar du helst kvar?

”Alla mina gamla och nötta sneakers, som jag av någon anledning inte kan slänga.”

Vad har du för partytrick eller dold talang?

”Jag är passionerad chipsälskare och kan diskutera och argumentera för olika sorter i timmar. Bäst just nu är Estrellas västkustchips med vitlök, gräslök och chili. Men egentligen är jag ett OLW-fan.”

Vilken är din djupaste kris?

”Jag kan inte säga att jag haft någon riktig kris. Men i mitten på 2000-talet var det jobbigt med alla som ansåg att det var deras rättighet att ladda ned musik och film ’gratis’ från nätet, bara för att man kunde. Jag sade upp 250 personer under den perioden och alla kallade oss för dinosaurier.”

Vilken är din paradrätt när du står i köket?

”Kajsas kyckling, det vill säga kycklinglårfiléer ­inlindade i serranoskinka, ner i en ugnsfast form, tryck ned hela vitlökar, svarta oliver och rosmarin, in i ugnen. Serveras med ris eller risoni.”

Ditt livs sämsta köp?

”Aktier för ganska mycket pengar i HM Bygg AB 1990. Jag köpte när den stod i 166 kronor och ­sålde på 12 kronor.”

Vilken bok ligger på nattduksbordet nu?

”Jag läste precis klart Gudarna vaknar, av Sylvain Neuve. Väldigt annorlunda och underhållande sci-fi-berättelse. Ett bra boktips annars är Jag är Pilgrimen, den bästa thriller jag läst på tio år.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv?

”Det blir bokstäverna SNAFU – Situation Normal All Fucked Up.”

Har du något bra lifehack?

”Köp strumpor av exakt samma märke och färg.”

Vad gör du en riktigt bra helg? 

”Fredag – åker till landet, tänder en brasa, öppnar en chipspåse och lagar mat åt familjen. Lördag – vaknar till Vinterstudion, tränar, Premier League, öppnar en chipspåse och lagar mat till en middag med vänner. Söndag – Vinterstudion, Premier ­League, öppnar en chipspåse och köper pizza.”

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Stambytet väckte oro i BRF:en – men blev ekonomisk lyckträff

Christer Johansson, styrelseledamot i Brf Kärraterrassen, berättar att de boende generellt är mycket nöjda och att stambytet har varit förvånansvärt smärtfritt.
Christer Johansson, styrelseledamot i Brf Kärraterrassen, berättar att de boende generellt är mycket nöjda och att stambytet har varit förvånansvärt smärtfritt.

Trasiga avloppsrör och flera läckor tvingade bostadsrättsföreningen Kärraterrassen i Göteborg att genomföra ett stambyte mitt under en lågkonjunktur. Men kostnadsmässigt var tajmingen helt rätt, skulle det visa sig.

– Vi hade aldrig löst ett så här stort projekt utan hjälp från Riksbyggen, säger styrelseledamoten Christer Johansson.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhåll eller renovering i er BRF 

Oväsen, byggdamm, avstängt vatten och toalettbesök i bodar ute på gården. Ett stambyte kan minst minst sagt vara en prövning för de boende.

– Det är väldigt stökigt och det är klart att det är jobbigt att leva utan avlopp och vatten i lägenheten i åtta veckor, säger Malicka Jeremejeff som är Riksbyggens projektledare för stambytet i Brf Kärraterrassens sex hus.

– Men här har det varit en del läckor och försäkringsskador, och eftersom husen är över 50 år gamla så var det hög tid att åtgärda problemen.

Så här såg det ut när Annelie Hilléns badrum renoverades under stambytet. De boende kunde mot en engångskostnad köpa till olika tillval, som till exempel golvvärme och takdusch.
Så här såg det ut när Annelie Hilléns badrum renoverades under stambytet. De boende kunde mot en engångskostnad köpa till olika tillval, som till exempel golvvärme och takdusch.

Lägre kostnad än väntat

Att de 167 lägenheterna skulle åtgärdas mitt under lågkonjunkturen väckte till en början en hel del oro, både hos styrelsen och föreningens medlemmar. Men det visade sig att tajmingen blev lyckosam.

– Vi upplevde att vi fick in fler anbud än vad vi brukar få under upphandlingar. Även om räntan är hög så kunde vi handla upp en betydligt lägre entreprenadkostnad än vad vi hade väntat oss. Tack vare detta kunde föreningen spara många miljoner, säger Malicka Jeremejeff.

”Mest jobbigt att sakna vatten”

Stambytet inleddes under 2023 och förutom att alla rörstammar ska bytas ut, renoveras även samtliga badrum från grunden. Hittills är ungefär hälften av bostäderna klara.

– Det som var mest jobbigt var det här med vattnet. På varje våning fanns en tillfälligt monterad diskho där man fick hämta vatten i dunk. Allt i lägenheten blev väldigt dammigt. Men oron man kände minskade efterhand, för hantverkarna var engagerade och hjälpsamma hela vägen och så hörde jag hur nöjda grannarna blev, säger Annelie Hillén som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse och bor i det första huset som renoverades.

Riksbyggen sköter allting

Under stambytet har Riksbyggen, som sköter förvaltningen av Brf Kärraterrassen, hand om all kommunikation med de boende. De har även löst evakueringsbodar för boende med särskilda behov och i vissa fall har Riksbyggen tagit kontakt med korttidsboenden inom Göteborgs Stad, där exempelvis ensamstående äldre människor fått bo tillfälligt.

– Ett kontrakt och en kontakt, sedan sköter vi allting. Det kan vara allt från dialogen med entreprenörer, banken och myndigheter till logistiken och svara på frågor från de boende, förklarar Malicka Jeremejeff.

”Varit förvånansvärt smärtfritt”

Brf Kärraterrassens ordförande Anita Trogrlic och ledamoten Christer Johansson berättar att starten på projektet upplevdes som rörig och att kommunikationen var bristfällig, men att allt blivit mycket bättre efterhand.

– Vi hade ju aldrig löst det här utan Riksbyggen. Den tiden det tar och all deras kunskap och erfarenhet är ovärderlig. Det märks tydligt att de kan sin sak och att de vet precis vad ett stambyte handlar om. De flesta boende upplever att allt varit förvånansvärt smärtfritt, säger Christer Johansson.

På grund av stambytet kommer bostadsrättsavgiften att höjas. Riksbyggen har hjälpt föreningen att ta fram en budget för avgiftshöjningar under kommande år baserat på projektets kostnader.

– Men bostädernas värde ökar och på sikt är det såklart mycket positivt att kunna säga att ett stambyte är genomfört. I slutet av året när allt är klart står vi bra rustade för framtiden, då kommer allt vara perfekt, säger Anita Trogrlic.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om stambyte i bostadsrättsföreningen  

Se videon, så går ett stambyte till:

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning

Avesta, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Filipstad, Finspång, Gällivare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hällefors, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Köping, Lidköping, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Motala, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Orsa, Sala, Sandviken, Simrishamn, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera