intervjuer

Ministern: »Jag vill slippa dela med mig«

Utbildningsminister Anna Ekström är slarvigare än den värsta tonåring, och gömmer godis av snålhet och skam.

Miljardär med bondförnuft

Sösdala Grisar, modebolag, tung industri och privatskolor. Från den skånska myllan har Mellby Gård utvecklats till ett framgångsrikt familjeimperium med ­intressen i många ­

»Hellre medium än psykolog«

Augustprisvinnaren Lina Wolffs nya roman, , utspelar sig i Spanien. ”Att saker blir konstiga känns helt normalt när man är i Spanien”, säger författaren.

HQ-kraschen inspiration till finansrysaren

Den prisbelönta ekonomijournalisten och författaren Carolina Neuraths ­finansrysare blir tv-serie i höst. Handlingen är delvis inspirerad av verklighetens HQ-krasch.

»Voffor gör ho på detta viset?«

Styrelseproffset Charlotte Strömberg ser sig själv som en ”klokgumma”, citerar rumpnissar och sjunger gärna med i Pippi Långstrumps visa och skulle kunna tänka sig en teaterkarriär.

Hon lotsar Wallenbergarna in i AI-framtiden

Det utlovade kaffet dröjer. Robin Teigland virvlar runt i köket i Stocksundsvillan. Yviga rörelser. Talar oavbrutet. Höjer bara rösten när hon lämnar rummet eller byter våning för att hämta något. ”Just det, vatten till bryggaren, jag pratar för mycket…” Robin Teigland kom från USA till Norge 1987 och flyttade till Sverige 1992.

Niklas Ekstedt tar finkrogen till skärgården

Finkrogen flyttar ut under bar himmel när stjärnkocken Niklas Ekstedt ordnar matfestival på Fjäderholmarna ­utanför Stockholm. Där ska han sprida sin passion för ­gastronomi – men intresset för åldrandets gåta får inte plats.

Han vill aktersegla Vasamuseet

I fjol tappade Skansen så många besökare att Vasamuseet ­övertog förstaplatsen som Sveriges mest besökta museum. Det var tillfälligt, försäkrar Skansenchefen John Brattmyhr.

Jeff Koons i nobelt sällskap

Vad har världens dyraste nu levande konstnär gemensamt med en 89-årig Nobelpristagare i medicin? En hel del visade det sig när Eric Kandel och Jeff Koons kom till Stockholm för att bygga en bro mellan konst och vetenskap – och förklara hur en kaninstaty kan vara värd nära en miljard.

»Hasse å Tage var före sin tid«

Efter den hyllade och prisbelönta dokumentärfilmen om regissören Ingmar Bergman är det snart premiär för Jane Magnussons dokumentärfilm om Hans Alfredson och Tage Danielsson.

»Motorn brann när vi landade«

Som liten ville Anette Trulsson Corda, Nordenchef för Western Union, bli pilot, men en nära-döden-upplevelse förändrade allt. Till en öde ö tar hon gärna med sig Stefan Ingves.

Hon har varit i alla länder

I år blev Britt-Marie Boudrie troligtvis den första ­kvinnan i Sverige som besökt alla 195 länder i världen. ”Det är den bästa investeringen man kan göra”, säger hon.

Då blir reklamhöjdaren starstruck

Branschorganisationen Komms skidtokiga ordförande Helena Westin beskriver sig som en snäll och seriös skidåkare. Helst skulle hon vilja återfödas som en alptopp med nypistad manchester.

Jonas Karlsson: Vem begick alla morden?

Dramatenskådespelaren Jonas Karlsson spelar framlidne Hannes Råstam, vars grävande journalistik ledde till Thomas Quicks frikännande, i den nya långfilmen . Därefter står , en musikalfilm och regidebut på tur.

Svensken som krigar i världens bästa liga

Den 30 maj i år blev Jonas Jerebko historisk. Ingen annan svensk har ­tidigare spelat final i världens bästa basketliga NBA. I en exklusiv intervju berättar ­Sveriges största basketstjärna om året i toppklubben, pengarna, framtiden – och sin lönsamma e-sportinvestering.

»Det bruna barnet var alltid sidekicken – aldrig hjälten«

Jag kämpar fortfarande för att känna mig som ­huvudpersonen i min egen historia. Det skriver författaren Anika Husain, vikarie för Jan Gradvall, i en krönika.

»Jag pratar inte om sex jämt«

Psykologen och docenten Johanna ­Ekdahl har forskat på sexuella svårigheter i över tio år. Med vill hon besvara svenskarnas frågor om det mest intima.

En godisälskare bakom masken

Han är inte längre vd för sitt livsverk, men dansken Johan Bülow äter ändå lyxlakrits varje dag. Som största ­extravagans väljer han därför något helt annat.

”Poker” Wallenberg – familjens vinnarskalle

Peter ”Poker” Wallenberg var 40 år när han började med racing. Nu, som nybliven 60-åring, konkurrerar hans stall PWR Racing i toppen av världsmästerskapet WTCR. Att verka utan att synas är inte Saabälskaren Pokers melodi.

Avundsjuka vägen till succé

Australiensiska Liane Moriarty har sålt 14 miljoner böcker, varav över 500 000 i Sverige. Sedan tv-seriesuccén med är varenda en av hennes åtta romaner köpta för filmatisering. ”Min karriär startade tack vare min avundsjuka”, säger hon.

Chefsekonomen siktar högre i nästa karriär

Handelsbankens chefsekonom vurmar för lika lön för lika arbete, har en Take no shit-tatuering och tycker att Carrie slår Astrids Pippi Långstrump.

Tennis: Norman tillbaka i hetluften

Klartecken från dottern fick Magnus Norman att återvända som coach för forne världstrean Stan Wawrinka. Över en frukost berättar tränaresset även om sin nya, magstarka investering.

Väver in samisk myt i politiken

Med nål och tråd har konstnären Britta Marakatt-Labba skildrat sitt ­samiska arv i 40 år. Men hennes ­broderier är också fulla av politiskt känsliga frågor.

Tennis: »Det är lite Skalman över mig«

Som turneringsdirektör håller ex-proffset Sofia Arvidsson i taktpinnen för damspelarna i Båstad. Enligt egen utsago ska vi vara tacksamma för att hon inte tar ton på annat sätt.

Ministern som ska höja pulsen i Företagssverige

Från fattig bondson i Turkiet till ­näringsminister i Sverige. Under sin ­livsresa har Ibrahim Baylan hittat ­lösningarna för att låsa upp de trögaste ­situationer. Men passar hans nycklar även i dagens Företagssverige?

Inga fler artiklar tillgängliga