intervjuer

Direktören med choklad i

Som vd för Cloetta har han både ett toppjobb i svenskt näringsliv och kan frossa i godis när han vill. Men bäst i livet, enligt Henri de Sauvage Nolting, är en resa med bara ryggsäck som packning.

Hittade toppformen på Capri

Lars Nilsson har varit designer för Christian Dior, Nina Ricci, Bill Blass, Ralph Lauren, Gianfranco Ferré, ­Balmain och det egna märket Mr Nils. Nu är han tillbaka – som designer för Svenskt Tenn.

Rebecca & Fiona: »Vi har brutit med alla«

Rebecca & Fiona har gett upp planerna på att bli popstjärnor i USA och har kapat banden med sitt internationella skivbolag. För Di Weekend berättar den frispråkiga duon vad det var som gick fel – och om den nya musiken på eget bolag.

Full snurr för designvärldens Lady Gaga

Som ung blev Marcel Wanders utkastad från ­designskolan. I dag är han ett av de mest ­eftertraktade namnen i branschen. ”Jag tror inte att jag är så bra, jag har bara ­ansträngt mig mer än någon annan i 25 år”, säger mannen som fått epitetet ”designvärldens Lady Gaga”.

»Bättre att säga som det är«

Varje år förlorar 500 barn i Sverige en förälder i självmord. Psykologen, författaren och Augustprisvinnaren Jenny Jägerfeld har nu skrivit Sveriges första barnbok på temat, .

Ny bas tar ton i rebelliskt hus

Nya vd:n för Göteborgsoperan Christina Björklund älskar att ­bestiga berg i funktionskläder, dricka champagne och använda sin stavmixer. Hennes största kris är hon djupt tacksam över.

Allan Karlsson är tillbaka!

Allan Karlsson, 101, är tillbaka. Mitt bland Afrikas vilda djur avslöjar Jonas Jonasson att hans folkkära hundraåring återvänder, ett år äldre. Bland noshörningar och giraffer berättar ­succéförfattaren om sin ­romankaraktärs safariäventyr och möten med Donald Trump, Kim Jong-un & Co.

»Att bygga företag är ett konstant trauma«

Jarno Vanhatapio var 25 år när han lämnade jobbet som byggarbetare på en oljerigg för att starta e-handelsbutiken Nelly. Efter den succén är han nu inne på sitt tredje ­bolag, Na-kd. Företaget växer i raketfart – ändå planerar han sin sista exit inom några år. ”Jag har inget sunt förhållningssätt till att bygga bolag”, konstaterar han.

Lars Nittve: »Jag lever efter en lustprincip«

Han lämnade Hongkong för jämtländska fjällen. Men konstbranschen överger museichefsveteranen Lars Nittve ­aldrig. Om en vecka öppnar Market art fair, där han som juryordförande ­kurerat ­urvalet.

Tassar vidare i bilvärlden

Minnet av att bli rabiessmittad på Mount Everest svider fortfarande, men gav ingen hundskräck. Branschorganisationen Bil Swedens nye vd Mattias Bergman laddar numera batterierna med valpen Lakrits.

»Swedish House Mafia är som ett monster«

När Swedish House Mafia gjorde sensationell comeback i Miami i förra veckan var det startskottet för vad som kommer att bli ett intensivt år för artisten och entreprenören Steve Angello. För Di Weekend berättar han om spelet bakom återföreningen, vänskapen med Cristina Stenbeck och sitt politiska samhällsprojekt.

Fritänkarna bakom kändisprofessorn

Som 16-åringar inledde de ett samtal som ­fortfarande håller dem vakna på nätterna. I stället för konstnärer blev de folkbildare, ­samarbetar med Google och hyllas av Bill Gates. Efter 18 år i Hans Roslings skugga träder Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling nu fram, och de säger samma sak som han gjorde: ”Vi har rätt och ni har fel”.

Slår ett slag för evig sommar

Med hjälp av 2 500 ton sand, den egna idrottsföreningen och stor envishet byggde Ulf Norman upp världens största beachvolleybollhall. Det här är historien om sportens framväxt i Sverige.

Direktören skippar tuppluren

På påskafton äter svenskarna 6 miljoner ägg i timmen. Stjärnäggs vd Håkan Burlin kokar klart sina på eftervärme, håller hårt i fjärrkontrollen och brukar vinna över frun i På Spåret.

»Alla kvinnor har en inre Nora«

Efter scenskolan handplockades Gizem Erdogan för att spela huvudrollen i . Efter det har hon betat av flera stora roller och blivit Guldbaggenominerad. I vår spelar hon Nora i Henrik Ibsens på Göteborgs Stadsteater.

Yrke: Stuntkvinna

KAPSTADEN. Hon brinner, sprängs, dör, kastar sig genom fönster och utför stup.Drunknar, krockar bilar, exploderar och faller av hästar. Svenska stuntkvinnan Malin Kirjonen gör jobbet för Hollywoodsstjärnorna. Men vägen till drömjobbet har haft många omvägar.

El Perro Del Mar – en politisk röst på catwalken

Under artistnamnet El Perro Del Mar har den ­internationellt hyllade popmakaren Sarah Assbring varit aktiv i snart ett och halvt decennium. Nu väljer hon att bli allt mer politisk, både genom nya ep:n, ­föräldraskapet – och catwalken.

Ekstedt avslöjar sin favoritgäst

Niklas Ekstedt är krogkung i kvarteret bakom Sturegallerian. Där driver han tre restauranger: stjärnkrogen Ekstedt, vinbaren Tyge & Sessil – och så nytillskottet Hillenberg. Men som sista måltid väljer han omelett på hallucinerande svamp.

»Jag är arg på allt i USA nu«

Han skildrar korrumperade New York-­polisers liv från insidan och tvekar inte att ge Donald Trump en snyting. För succéförfattaren Don Winslow handlar allt om att göra skillnad.

Anders Sundström redo för ny avspark

LYCKSELE Från byn Siknäs med 121 invånare till den svenska basindustrins finrum, via toppjobb i stadshus, regeringskansli och finanssektorn. I dag utökas skogsjätten SCA:s styrelse med en ledamot: Anders Sundström. ”Efter att jag fick sparken från Swedbank tyckte en del att jag var en glidare som fått höga positioner utan att kunna något.

Designern inspireras av äldre tanter

Hon skulle bli psykolog, men blev i stället en av nyckelpersonerna bakom H&M:s varumärke & Other Stories. ”Jag inspireras av äldre tanter”, säger designern och kostymören Behnaz Aram.

Hon slänger slantarna i snön

Avanzas nya sparekonom Johanna Kull hatar råttor, har en ­antihjältinna som förebild och citerar gärna Wayne Gretzky. ­Slösar gör hon bara i backen.

Dystopi från det svenska pojkrummet

Science fiction-konstnären Simon Stålenhag har på några få år gått från en anonym tillvaro till att snart göra Hollywoodfilm av sin senaste bok .

It-nörden har hittat hem

Superdoldisen Pierre Siri byggde Blocket och var 2016 med och köpte ­Hemnet för 2 miljarder kronor. ­Dessutom har han skapat en rad framgångsrika ­sajter utomlands. För Di Weekend ger han sin första stora intervju i karriären.

Alicia Vikander: »Jag är lite mer hårdhudad i dag«

Hon är den första svenska skådespelaren som vunnit en Oscar på över 40 år. Nu spelar 29-åriga Alicia Vikander ­dataspelshjältinnan Lara Croft i miljardfilmen .

Inga fler artiklar tillgängliga