intervjuer

Cellbes vd: »Jag vill bli festfixare«

För två år sedan fick Charlotte Nordén uppdraget att göra det gamla post­orderföretaget Cellbes digitalt. Om hon ska välja en ny karriär blir det festfixare, berättar hon i Di Weekends 21 snabba frågor.

»Det är som att folk har fått en psykos«

Med sin humorserie har makarna Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl skapat en supersnackis i Regerings­kvarteren.

Städgurun som blev ett världsfenomen

Marie Kondo är japanskan som har gjort städning till big business. Just nu sveper konmari – städfilosofin uppkallad efter henne själv – över hela världen. I sin enda svenska intervju svarar hon på ­kritiken mot ­begreppet ”spark joy”, men lägger locket på om affärerna.

»Hollywood har aldrig ­varit mitt mål«

Filmfotografen Hoyte van Hoytema är en av de bästa i världen i sitt yrke, med filmer som Dunkirk, Interstellar och Låt den rätte komma in på sitt cv. Nu tar han klivet in i konstens värld som curator för foto­utställningen Here’s looking at you på Sven-Harrys konstmuseum.

»Egentligen vill jag bygga lego«

Operasångaren och hbtq-profilen ­ Rickard Söderberg spelar läkare i nyskrivna skräckoperan , på Folkoperan i Stockholm. ”Jag älskar skräckfilm”, säger han.

Med passion för pop och Tintin

Moderatledaren Ulf Kristersson är besviken men sällan ursinnig. ”Jag löser hellre problemen än diskuterar varför de finns.” Och så berättar han om sin största kris: en misstänkt hjärntumör.

Möte med stjärnviolinisten

Med sin Stradivarius mot axeln har hon tillhört den klassiska musikvärldens toppskikt i 40 år. "Musiken börjar där orden slutar", säger Polarprisvinnaren Anne-Sophie Mutter i en intervju med Di Weekends Jan Gradvall.

»Musiken lever i de svarta spåren«

Med två skivspelare som instrument bröt Grandmaster Flash ny musikalisk mark på 1970-talet. I dag är hiphop den största musikgenren i USA. För Jan Gradvall berättar han om ett liv präglat av kärleken till vinyl.

Sanningens väktare på nätet

Först slogs hon mot Pirate Bay – och vann. Nu står Telia, Tele2 och Telenor på tur. Hon är Sveriges mest kända advokat i tvister kring upphovsrätt och yttrande­frihet på nätet, och ­försvarar Fredrik Virtanen. ”Mitt uppdrag är att hitta min klients sanning och få domaren att omfamna den”, säger Monique Wadsted .

Fobi för fötter – passion för skor

Blockets nya vd Pernilla Nissler kommer sakna att ha Michelle Obama som sällskap i bilen, men kan alltid trösta sig med ­julmusik. Nu funderar hon på hur många skidor man behöver ha.

Till bords med stjärnkockarna

Sedan starten 2011 har priser och ­prominenta gäster förgyllt hörnlokalen på Östermalm där Gastrologik ligger. Nu har restaurangens historia dokumenterats i en bok, .

Succéförfattaren möter sina fans

Han är en av världens bäst säljande författare någonsin, med över 200 miljoner sålda böcker, översatta till 56 språk. Men att Jeff Kinney blev publicerad över huvud taget tog 25 års arbete och hundratals avslag. ”Jag visste att det var mitt öde att bli författare.”

Guldmedaljören köper gitarrer för pengarna

I fjol tog han hem Sveriges första alpina OS-guld bland herrarna sedan Ingemar Stenmark. Nu står André Myhrer inför vad som kan bli hans sista VM.

Toppadvokaten fixar stämningen med saft

Advokat Mia Edwall Insulander efterträder färgstarka Anne Ramberg som generalsekreterare i Advokatsamfundet. Hon tar helst med sin mamma till en öde ö och missar aldrig ett glas hallonsaft.

»Jag har rökt hasch varje dag sen jag var 15«

Han var succéprogrammet mest okända deltagare, men blev en av de mest populära. Efter programmet försvann han. Artisten Albin Lee Meldau bar på en hemlighet som han nu, för första gången, berättar om.

»Äldreomsorgen ligger kraftigt efter«

Om 20 år är en miljon människor i Sverige över 80 år. I sin första stora intervju sedan han blev vd för omsorgsjätten Attendo ­berättar Martin Tivéus om hur han vill tackla den kommande äldreboomen och vad han har lärt sig av ­näringslivsveteranen, mamma Meg Tivéus.

»Haggan är en underbar figur«

Aase Berg är litteraturkritikern och ­poeten som gärna ställer sig på tvären. Nu släpps hennes första roman, ­ , där hon gör upp med de gifta männen som håller sina ­älskarinnor på halster.

Adam Lundgren i rollernas roll

I SVT:s succéserie Vår tid är nu har Adam Lundgren blivit Peter Löwander med hela svenska folket. Nu tar han sig an rollernas roll, Shakespeares Hamlet, på Dramaten. ”Måtte det gå bra. Att spela Hamlet innebär ett stort ansvar.”

Volvodirektören som inte vill sälja bilar

Bodil Eriksson driver ett snabbväxande techbolag i Stockholm, som ägs av Volvo Cars – men har som syfte att ersätta privat bilägande i storstäderna. Bildelningsappen M ska dessutom vara redo om bara några månader.

»Min fru kallar mig klokrolig«

Omtänksam, romantisk och lojal. Så beskriver talmannen Andreas Norlén sig själv. Han har svårt för att slänga saker och har ett särskilt tycke för ­paragraftecknet. Och så har han vunnit högsta vinsten på nätdejting.

Folkkär besserwisser är tillbaka

Han blev Björne med hela svenska ­folket men gick i ide vid millennie­skiftet. Nu är skådespelaren Jörgen Lantz tillbaka på Maximteatern med föreställningen .

»Jag tänkte aldrig på honom som ett geni«

Hon lär få leva med epitetet ”Stephen Hawkings dotter”, snarare än ”författare”. Men Lucy Hawking följer i sin fars fotspår på sitt eget sätt: att väcka barns intresse för vetenskap och forskning. Samtidigt har hon tagit plats som styrelseordförande för den världsberömde fysikerns stiftelse.

Med rätt att slåss om en Oscar

Film i Västs vd Mikael Fellenius älskar James Bond och under galasäsongen får han användning för sin smoking. 40 av Guldbaggenomineringarna har filmfonden samproducerat. Men först handlar det om en Oscarsstatyett.

Soffpotatisen blev hämtmats-miljardär

Sveriges nya techmiljardär har byggt en förmögenhet på snabbmat genom sitt hämtmatsbolag Delivery Hero. Men konkurrensen på den snabbt växande marknaden är hård. Nu säljer Niklas Östberg verksamheten i Tyskland, där allting började, för 10 miljarder kronor.

Wall kliver ur ramarna

Industri- och finansmannen och konstälskaren Anders Wall säljer en del av sin samling av amerikansk 1980-talskonst på galleriet CF Hill. Det är verk för sammanlagt 10 miljoner kronor som är till salu.

Inga fler artiklar tillgängliga