intervjuer

»Musiken blev min sista utväg«

Hyllade artisten Sherihan ”Cherrie” Hersi tog sig ur sin depression med hjälp av musiken. Över en frukost i Hagaparken berättar hon om sitt nya album.

Aktien som lockar ex-ministern

Före detta statsrådet Nyamko Sabuni är sedan fem år ­hållbarhetschef på ÅF. Hon har ett komplicerat förhållande till vatten och sover helst hemma.

»Med Hitler i rummet kunde jag inte skriva längre«

Jan Gradvall möter den brittiske succéförfattaren Robert Harris.

Agent med näsa för bubbel

Hon var en av Sveriges första kvinnliga sommelier. I dag driver ­vinimportören Ann Burgaz The Wineagency. Men om hon var tvungen att välja en annan karriär hade hon blivit historielärare.

En smugglares bekännelser

HONGKONG I över 25 år var Bruce ”Mr Clean” Aitken en av de mest ökända pengasmugglarna i Asien. Hans främsta kunder var cannabisförsäljare och CIA. Även om den i dag 72-årige amerikanen lämnat det kriminella livet bakom sig säger han att det fortfarande kliar i fingrarna. ”Om du är ung och sugen på äventyr är penningsmuggling ett perfekt jobb.

Segling: Norsk eldsjäl dubblar insatsen

Två team med enbart kvinnliga seglare, i två likadana 50-fotsbåtar, ställer upp i årets ÅF Offshore Race. Allt tack vare den norska seglingsfantasten May-Lis Farnes . ”Jag tröttnade på att gå och vänta på att bli uppbjuden”, säger hon.

Segling: Maktfamiljernas sjöslag

Det vankas en ny prestigekamp mellan familjerna Salén och Wallenberg i ”Antikrundan” i ÅF Offshore Race. Den regerande mästaren Patrik Salén har samtidigt tagit över ordförandeskapet i arrangörsklubben KSSS, en post som de två finansfamiljerna prenumererat på under hela 2000-talet.

Tuff match bli världsminister

Då var hon bäst i klassen på gymnastik, i dag driver hon assistans-bolaget Alminia AB. Om hon skulle få chans att återuppstå efter döden vill Anastasia Georgiadou helst bli en odödlig världsminister.

22 år på samma sommarjobb

Bibi Rödöö har värvat ­sommarpratare i över två decennier – men personer från ­näringslivet är fortfarande svårast att övertyga. ”De är ängsliga”, säger ­chefen för i P1.

Doldisen som upptäckte Adele

Skivbolaget XL recordings har varit banbrytande sedan 1990-talet. Efter artisten Adeles enorma succé har de dessutom blivit en ekonomisk kraft i musikbranschen. Di Weekends Jan Gradvall har träffat bolagets hjärna och hjärta – Richard Russell.

Samuraj i mellanmjölkens land

Han ville bli samuraj, men fick skivkontrakt i Japan och blev till slut vd för ett livsmedelsföretag. Med Toni Petersson bakom rodret har Oatly skapat storm i mjölkglaset.

»Vi får räkna med kärvare världshandel«

I veckorna djupdyker Kommerskollegiums generaldirektör Anna Stellinger i allt som rör utrikeshandel. Men på helgen är det skärgårdsdopp som gäller, berättar hon i Di Weekends 21 snabba frågor.

Tecknar mörkret i serieromaner

Hennes serietolkning av Joseph Conrads romanklassiker har tagit hennes konstnärskap runt jorden. Nu är Catherine Anyango Grünewald ­ aktuell med den samhällskritiska och dystopiska serieromanen .

Doldisen bakom den stenhårda succén

Som vd för heminredningskedjan Granit ska Carl-Mikael Bergendahl ta bolaget till Asien via ett nytt franchise-­samarbete med sydkoreanska Samsung. Han är familjeföretagare i fjärde generationen i detaljhandels­koncernen Bergendahls, Granits ­moderbolag. ”Jag har detaljhandeln i blodet”, säger han.

»Jag är skådis, inte filmstjärna«

Efter Matias Varela hyllade rollprestation som Jorge Salcedo i Netflix-serien ­ trillar rollerbjudanden in. Nu ska han spela Johan Persson i hans och Martin Schibbyes kidnappningsberättelse .

Hon golvar konkurrenterna i reklambranschen

Forsman & Bodenfors är en av världens bästa och mest belönade reklam­byråer i världen. Men ­vilken roll spelar en anrik reklambyrå i ett digitali­serat samhälle i ständig utveckling? ”Vi är konkurrens­medlet”, säger nya vd:n Silla Levin . Nu öppnar byrån kontor i Singapore.

Om jag vore 25...

Kai Wärn, Jan Svensson och Azita Shariati är alla rutinerade och erkänt skickliga ledare i näringslivet. Men även de har varit nybörjare en gång. Det här är vad de hade velat berätta för sina yngre jag.

Långvägare i form på ny adress

Att skapa god design tar tid, tycker Anna Teurnell , designchef på H&M-ägda Arket. Själv hämtar hon inspiration från vintage och Sigrid Hjerténs lyftkranar. I dagarna öppnar Arket sin första butik i Stockholm.

Allt fokus på nye NCC-basen

NCC:s nye vd Tomas Carlsson önskar sig mindre sömn-behov och drömmer om att återvända till kanadensisk lössnö. Fotograf står högst på listan vid ett karriärbyte.

Djurvårdsjättens vd nosar på nya affärer

Peter Dahlberg har på sex år byggt upp Anicura Group till en djurvårdskoncern som omsätter 4 miljarder kronor. Men succén har kostat honom hans äktenskap. ”Det är svårt att ställa min egen lycka mot ­lyckligare liv för miljoner djur och djurägare.”

Klubbchefen plankar på jobbet

Anna Behring Lundh hoppade av balettskolan, och gjorde karriär inom reklambranschen. I dag är hon vd för medlemsklubben Alma, äter gärna skedar med smält smör och håller sig i form med plankan.

Avslöjar allt om Almedalen

Partiledare som tar selfies och ministrar som låtsaspromenerar på stan för fotografer. I dokumentären har regissören Cecilia Björk följt politiker, lobbyister och ­journalister under Almedalsveckan.

Riskkapitalister med pokerface

Den ena ville bli en ny Ingvar Kamprad. För den andra ställdes allting på sin spets efter en allvarlig skidolycka. När entreprenörerna Sara Wimmercranz , grundare av Footway, och Susanne Najafi , då vd för Eleven, träffades över pokerbordet blev det starten för ett nytt riskkapitalbolag.

Stureplans kung stramar upp imperiet

Stureplan är en självklar tummelplats för festglada stockholmare. Bakom Sveriges hetaste och mest omstridda nöjescentra står en doldis, Vimal Kovac. Med nya Bank Hotel checkar han in bredvid storfinansen på Sveriges Wall Street.

Drogkriget - ur ekonomisk synvinkel

Författaren Tom Wainwright använder ekonomisk teori när han synar ­droghandeln. ”Om ekonomer skötte kriget mot droger i stället för poliser skulle allt se annorlunda ut”, säger han.

Inga fler artiklar tillgängliga