intervjuer

»Jag var dum som återvände«

Ingen kan sätta dagens Ryssland i kontext som Masha Gessen. Efter att ha flytt landet två gånger har hon ett unikt perspektiv, men även ett språk som passade perfekt för prisade ­tv-serien .

»Tatuering? Finns inte på kartan«

En människonyfiken och levnadsglad tidsoptimist. Det är arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs nye vd, enligt Jan-Olof Jacke själv.

Exproffs plockar gröna poäng

Tidigare tennisproffset Simon Aspelin blommar ut när han ­jobbar i trädgården, testar gärna en alternativ karriär som dj och sörjer inte om datorn skulle brinna upp.

Dramat bakom miljardaffären

Med en prislapp på 19 miljarder kronor sällade sig Izettle i våras till Stockholms exklusiva enhörningsklubb – techbolag ­värderade till över 1 miljard dollar. I en stor intervju berättar grundaren Jacob de Geer om dramat bakom affären, det höga personliga priset för framgången – och hur det var att växa upp på ett slott.

Kändisparet gör goda affärer

Skidlegendaren Anja ­Pärson och Filippa Rådin, designer och ­bloggare, frontar en julkampanj för e-handels­företaget Ellos. Det äkta paret ­driver också ett eget bolag, som gör en ­duktig vinst­marginal på 39 procent.

Tennis: Så lyfte han herrarna till Davis Cup-toppen

Johan Hedsberg har lyft de svenska herrarna till toppen i Davis Cup igen. Bakom ligger rätt mycket pasta pesto och en tro på att allt är möjligt – om än inte säkert.

»Hur jag ser ut kan provocera«

Bokdebutanten Thomas Sekelius , 21 år, är en av Sveriges största Youtube-­stjärnor. ”Det är lätt att bli pengablind”, säger han.

»De svenska nazisterna hade inga framgångar«

Det var meningen att det skulle bli en bok om Sverige under andra världskriget – det kommer att bli tre. Landet utanför är historikern och författaren Henrik Berggrens monumentala skildring av livet i Sverige under krigsåren.

Tennis: Tv-proffsen ger svar på tal

De är experterna som gör det svåra ­enkelt. Maria Strandlund Tomsvik och Jonas Björkman firar nya triumfer – vid tv-mikrofonen. Vi ställde dem mot väggen i kommentatorshytten.

Tennis: Mellochef tar plats i Kungliga

Från biljettkassan till vd-stolen. Jamie Perry har gått den långa vägen för att bli chef för Stockholm Open. Som nyutnämnd vd ska han se till att evenemanget når världsklass.

Direktören om sina snälla hjältar

En glad och målmedveten vegetarian från Gotland som gillar Mumintrollen och Bob Dylan, men ogillar dammtorkning. Så beskriver sig Mäklarsamfundets nya vd Björn Wellhagen.

Svensken bakom världens största fiskeapp

Johan Attby satt i karantän efter han sålt sitt it-bolag i Silicon Valley. Entreprenören funderade på nästa drag. Det blev vad han gillade mest – att fiska. I dag är hans Fishbrain världens största fiskeapp med över sex miljoner användare.

Kraftfullt omstart för Mirjam Björklund

Nystarten på hemmaplan har fungerat som dunderhonung. Mirjam Björklund har plötsligt blivit ett av Sveriges just nu starkaste framtida tennishopp. Hon gör dessutom redan fashionabelt avtryck även utanför banan.

Komikerna om vitsen med vänskap

Stjärnkomikerna Nour El Refai och Björn Gustafsson möts i ledande roller i Peter Dalles nya storfilm , en fristående uppföljning till kultförklarade från 1994. De blev vänner som tonåringar – i dag är de humorveteraner som har lärt sig baksidorna med kändisskap.

»Stieg Larssons höga moral imponerar«

Henrik Georgsson inledde sin karriär inom film med att knacka Bo Widerberg på axeln och fråga om jobb. Efter fyra säsonger av ­kommer nu hans film om Stieg Larsson, .

En dag i stjärnköket vore stort

Som ny generalsekreterare för stiftelsen Min Stora Dag vill Jennifer McShane skapa upplevelser för barn och ungdomar med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Själv skulle hon vilja tillbringa en dag med en italiensk stjärnkock.

Hemma hos svensk designs grand old lady

Hon har kallats drottningen av glasriket och formgivningens grand old lady. Ingegerd Råman är en legendar inom svensk formgivning. Nu gör hon en av sina största utställningar i Tokyo.

Årets kock om segerns sötma

Torsdag den 2 februari 2017 hyllades Johan Backéus som segrare i Årets kock. Eftersom tävlingen flyttats från vinter till höst har han suttit på tronen i drygt ett och ett halvt år.

Dalai lama: Jag är marxist

Han är den fjortonde reinkarnationen av Dalai lama, utvald när han var bara 2 år gammal. Själv driver han frågan att nästa andliga ledare ska tillsättas i en demokratisk process – och att det lika gärna kan vara en kvinna. Di Weekend träffade Tenzin Gyatso Dalai lama på besök i Sverige och talade om marxism, egoism och hur det är att leva i celibat.

Pagrotsky tar farväl av världens viktigaste stad

Det har gått drygt två och ett halvt år sedan Sveriges generalkonsulat i New York återinvigdes efter den kritiserade nedläggningen 2009. Det har varit en händelserik tid politiskt i USA – så även i Leif Pagrotskys liv. Generalkonsuln är nu inne på sin sista vecka innan han återvänder till Sverige.

»Jag läste Christie och Allers«

Före detta akademiledamot nummer 13 och prisade författaren Sara Stridsberg låter en mördad kvinna tala efter döden i sin nya roman .

Mässchefen surfar på ljudvågen

Bokmässans nya vd, Frida Edman, tittar inte på tv, vill lära sig surfa och lyssnar allra helst på synt.

Revolt mot den vita fantasygenren

”Som Black Panther med magi.” 25-åriga Tomi Adeyemi från San Diego skrev sin bästsäljare som en protest mot att inga svarta karaktärer finns inom fantasy.

Sagolik framgång för svenska barnböcker

Barn- och ungdomsböcker är den genre som säljer och ökar mest i Sverige. Men hur kommer det sig att barnboks­författarna inte är de rikaste i branschen? Di Weekend samlade några av Sveriges bäst säljande barnboksförfattare genom tiderna: Martin Widmark, Stina Wirsén, Jujja Wieslander, Gunilla Bergström och Mats Strandberg.

»Jag låter mig själv se crazy ut«

Efter många år i USA har skåde­spelerskan Lena Olin skaffat sig ett andra hem i Sverige. Di Weekend ­träffade henne för att prata om teatern, äktenskapliga råd – och hår.

Inga fler artiklar tillgängliga