intervjuer

Filmbossen om sitt bästa klipp

Prisade Peter Fornstam är vd för Svenska Bio som har biografer i 47 städer. Han har ägt Sylvester Stallones Cadillac och blev ­räddad av Stephen Kings film .

»Jag hoppas folk vågar lyssna«

Jenny Wilsons nya album, , får blixtbelysning genom Metoo. Texterna handlar om en våldtäkt som hon utsatts för. Musiken framförs av Norrköpings symfoniorkester.

Guldläge för reklamdrottningen

På torsdag hålls den 58:e upplagan av reklamtävlingen Guldägget. Petronella Panérus är vd för reklambyrån Åkestam Holst som just nu dominerar den svenska reklamvärlden, tillika räknas som en av de bästa i världen. Men en av nycklarna till hennes egen framgång kom ur henne kaotiska uppväxt.

»Det har gnagt och skavt i mig«

Med sin nya film vill Folke Rydén ge alla med rötter i Mellanöstern en injektion av stolthet i kulturform. Och dämpa sina egna skuldkänslor.

»Greta Thunberg är en hjälte«

Anna Bergström, startade Sveriges första återbruks-galleria ­Retuna och har utsetts till Årets samhällsförändrare. Hon älskar Big Mac, är svag för vagnar och gråter på Arlanda.

»Vi har 1 000 företagare som gör bra saker för barn«

Att vara social entreprenör betyder att lösa samhällsproblem med innovativa, affärsmässiga metoder. Det är så Sofia Breitholtz, vd för Reach for Change, sätter sitt avtryck. Nu ska organisationen, som redan har hjälpt fyra miljoner barn, ta klivet till nästa nivå.

Elitsoldaten tog kommandot över sin ilska

Han har lärt sig ledarskap den hårda vägen som fallskärmsjägare, kommandosoldat och prickskytt. Men det var i fängelset tv-kändisen Ant Middleton fattade sitt livsavgörande beslut.

Lyckoexperten som inte ger allt

När ekonomiprofessorn Micael Dahlen ställer sig på Dramatens scen är det för att prata om lycka. ”Lycka är som ekonomi. Det handlar om hur vi hushåller med våra egna och våra gemensamma resurser”, säger han.

Nästa steg för Ikeahöjdaren

Ikeas nya Sverigechef Lena Herder avskyr att torka disk, har svårt att dricka bottenskvättar – och vill återfödas som sig själv.

Putins soldat i Sverige

Rysslands ambassadör i Sverige kallar sig själv en soldat som skulle dö för sitt land. I en personlig intervju bemöter Viktor Tatarintsev kritiken mot Ryssland och president Putin, berättar hur han ”russifierar” sina svenska vänner – och ger sin syn på hur han anser att ­Sverige förändrats under hans totalt 20 år i landet.

Svensken som gör superkarriär i drömfabriken

Han lade upp en kortfilm på Youtube – och du anar vad som hände sedan. David F Sandberg har slagit ned som en blixt i Hollywood. Efter två skräckfilmer som spelat in nära 4,3 miljarder kronor har han nu regisserat DC Comics superhjältefilm .

»Beauty tech största utmaning för skönhetsbranschen«

Fransmannen Jean-Christophe Letellier är ny vd för L’Oréal i Norden, men drömde som liten om att bli Formel 1-förare. Som nybliven Köpenhamnsbo tar han sig fram med cykel i stället.

»Mocka skit raderar surdegar«

Framgångsrika tv-producenten Susann Billberg Rydholm blir nu nordisk chef för SF Studios TV Drama. Hon ser sig själv som en border collie och fattar svåra beslut på hästryggen.

Finansdramat blev en personlig mardröm

Carl Rogberg hade ett toppjobb som finansdirektör på Tesco i Storbritannien när han hösten 2014 anklagades för att ha manipulerat bokföringen och blåst upp detaljhandelsjättens vinst. Den efterföljande utdragna rättsprocessen höll på att leda till döden för den i dag 52-årige svensken, innan en domstol förklarade honom helt oskyldig tidigare i år.

»Varuhusen är vår tids kyrkor«

Vad vill du med dina grejer? Varför känns det så viktigt att skaffa fler? ­Författaren Helena von Zweigbergk grävde bland sina egna saker och känslor, och skrev en bok om resultatet.

Vd:n som samlar pant hos barnen

Bengt Lagerman styr över Sveriges alla pantmaskiner och smyger hem till barnen för att samla ihop deras pant. I retur får han ta hand om labradoren Noppe, den bästa – och sämsta – presenten.

Eric Ericson blandar asgarv och allvar

Formgivaren och författaren Eric Ericson sålde 500 ex av sin bok om Palmyra, men 140 000 ex av sin samling av påhittade klagomål. Efter skandalen kring designsamarbetet med prins Carl-Philip fick han gömma sig i Norge. Nu brinner han för att tillsammans med sin fru skriva om ökände terroristen Schakalen.

»Jag har haft en väldigt stark förebild i Antonia«

Caroline Berg är den femte generationen som styr i handelsjätten Axel Johnson AB. ”När jag tog över kände jag mig redo. Jag tycker att ansvar är kul och får energi av det”, säger hon i sin första stora intervju.

Taxiboss i universalgeniets spår

Taxibossen Peter Viinapuu ser upp till Tintin, vill åka till en öde ö med Elon Musk och hade gärna skuggat Leonardo da Vinci under renässansen.

Elin Kling: »Vi har ingen som viskar i örat«

Efter fem år går Elin Kling och Karl Lindmans modemärke Totême som tåget, och omsätter över 100 miljoner kronor. ”Vi investerar alla våra pengar i Totême”, säger Elin Kling.

Nya riksåklagaren: »Följ pengarna«

Sveriges riksåklagare är för första gången en kvinna. Den juridiska tungviktaren och efterfrågade utredaren Petra Lundh tog över en myndighet vars åklagare slutade i strid ström. Nu ska hon få ­skeppet på rätt köl igen.

Kultförfattaren samlar på pengar och plockar sopor

Han går 2,5 mil varje dag för att plocka sopor, Yale har köpt alla hans dagböcker och han har matat en huggsköldpadda med sin tumör. Bästsäljande, amerikanske författaren David Sedaris är nu Sverigeaktuell. Di Weekend träffade honom i London – i ett av författarens 13 hem.

»Får ett geni behandla andra hur som helst?«

Författaren Sara Bergmark Elfgren debuterar som dramatiker med vampyrpjäsen på Malmö stadsteater. ”Det är spännande att skriva så att ­sådant som är overkligt känns verkligt”, säger hon.

Resan med Mini Rodini

Hon är ättling till den ­legendariske cirkuskungen ”Brazil Jack” och satsade som höggravid 25-åring sina sista slantar på barnklädesföretaget Mini Rodini. Di Weekend åker hem till succéentreprenören Cassandra Rhodin , men får inte komma in i hennes hemliga rum.

»Jag behövde hitta ord för min sorg«

Tom Malmquists debutroman om när hans höggravida sambo hastigt gick bort i akut leukemi blev flerfaldigt prisbelönad och hyllades av New York Times kritiker. I den nya boken , blir han ­besatt av ett ouppklarat mord.

Inga fler artiklar tillgängliga