intervjuer

»Vi arbetar för att inte behövas«

Charlotte Petri Gornitzka är ny biträdande chef på FN:s barnfond Unicef, men en veteran i biståndsbranschen. ”Jag ska särskilt arbeta för att engagera näringslivet”, säger hon.

Den obekväme trädkramaren

Tyske Carsten Unbehaun leder sedan ett år utomhusmärket Haglöfs. Själv tillbringar han helst tiden i cykelsadeln eller i löpspåret.

Nytänkaren ska ge svensk industri en injektion

Michela Magas tog sig från kommunismens ­Jugoslavien till London och är i dag en prisad innovatör och rådgivare till G7-ledarna, med bas i Umeå. Nu vill hon göra ­storindustriernas teknik tillgänglig för hackare och nytänkare.

Bästa väninnor på teaterscenen

Den hyllade romansviten av Elena Ferrante fortsätter att vara glödhet. Nyligen hade tv-serien med samma namn premiär och i vår spelar Maja Rung och Ruth Vega Fernandez Elena och Lila på Stadsteatern.

»På fem sekunder gick jag från tönt till cool«

Från barndomens stuntman-talanger tacklade han sig till en position som cool i skolans amerikanska fotbollslag. Numera är det i tv-soffan och köket Thules vd Magnus Welander firar flest triumfer.

»Jag har bonustid i livet«

Affärsmannen och filantropen Paul Frankenius har fått en ny njure två gånger. Andra gången var det 32 personer som erbjöd honom ett nytt organ. ”Jag kände mig som en del i ett omtänksamt kollektiv. Jag är enormt tacksam”, säger han. Snart kommer han att behöva en ny njure för tredje gången.

Möte med rockens framtidshopp: The 1975

I juni 2019 arrangeras den första svenska Lollapalooza-festivalen, på Gärdet i Stockholm. Huvudband: The 1975. Samma band som Di Weekends Jan Gradvall anser har gjort årets bästa album. De träffades hemma hos bandets frontman Matthew ”Matty” Healy i London, för ett samtal om hur rockens framtid egentligen ser ut.

Klimatsmart affärsidé blev hans livsprojekt

Gisenyi och Kigali, Rwanda Varje år dör 4 miljoner människor i förtid av att andas in sotrök när de lagar mat. Det vill amerikanen Eric Reynolds , grundare till friluftsvarumärket Marmot, ändra på. För tio år sedan sålde han allt han ägde och flyttade till Rwanda – för att ägna resten av sitt liv åt en klimatvänlig kokplatta.

Full rulle för golvdirektören

Systrarna Annica och Marie Eklund är tredje generationen bakom golvföretaget Bolon. I år tog Marie Eklund över vd-skapet.

»Dansa till min musik«

Soulsuccén Leon Bridges har redan hunnit tröttna på att jämföras med Sam Cooke. Nu är han tillbaka med ny musik – och målet är att få folk att dansa.

Diamantdrottningens glimrande affärer

I öronen gnistrar diamantörhängen – från fyndigheten hon själv upptäckte, och som gjorde Kanada till ett stort diamantland. Eira Thomas kallas Queen of Diamonds. Upptäckare, bolagsbildare och nu vd i Lundinbolaget Lucara Diamond där hon vill revolutionera diamanthandeln.

Kvinnan bakom världens andra största diamant

I öronen gnistrar diamantörhängen – från fyndigheten hon själv upptäckte, och som gjorde Kanada till ett stort diamantland. Eira Thomas kallas Queen of Diamonds. Upptäckare, bolagsbildare och nu vd i Lundinbolaget Lucara Diamond där hon vill revolutionera diamanthandeln.

Nybliven FN-chef bekänner färg

Åsa Widell har tagit steget från mediebranschen till posten som generalsekreterare för Sverige för UNHCR, som är insamlingsstiftelse för FN:s flyktingorgan i Sverige. Hon älskar färgen orange och Lilla My, men skyr ormar och tunnelbanespår.

L'Oréals toppchef om den nya konkurrensen

Skönhetsbranschen säljer mer, syns mer och ­mängder av nya varu­märken lanseras. Patrick Kullenberg , femspråkig skönhetsveteran, är vd för L’Oréal Luxe i Norden. Vad ska världens största skönhetsföretag göra nu?

Guldläge för svenska filmparet

I över 30 år har de varit ett par både ­privat och inom svensk film. Nu har regissören Björn Runge och ­klipparen Lena Runge gjort sitt livs film, den Oscarstippade . Precis som i filmen har Lena Runge länge haft en undanskymd roll jämfört med sin make. Men nu kliver hon fram.

Hovfrisören bjuder upp till dans

När den kände hovfrisören Björn Axén gick bort 1993 ärvde den då blott 27-årige Johan Hellström företaget. Nu har han drivit det i 25 år.

Carola: De fick dubbla mitt arvode

Folkkära Carola Häggkvist håller i dag sin första julkonsert av sju i Steninge utanför Sigtuna, en produktion hon har bekostat ur egen ficka. Nu vill hon starta artistskola.

Konstnestorn om skuggorna från historien

Moderna museets avgående överintendent Daniel Birnbaum har ägnat ­avsevärd tid åt att gräva i det förflutna. Dels om konst i museets samlingar, som visat sig vara stulen av nazister och därför lämnats tillbaka till rättmätiga ägare – men också om hans farfars spioneri i Sverige under andra världskriget.

Herrkavaj designbossens favorit

Designern Carin Wester drev sitt eget klädmärke i tolv år, men sedan januari är hon designchef på Åhléns. Wes Anderson, Astrid Lindgren och Carrie Bradshaw är några av hennes förebilder.

Färgstark konstduo: Sarah Cooper och Nina Gorfer

Med sina intrikata fotokollage och dramatiska porträtt har Sarah Cooper och Nina Gorfer funnit sin publik. I de senaste verken utforskar konstnärsduon utopier och landar i sitt eget sökande efter identitet i ett nytt hemland.

Strömstedt: Det var en vanlig gråsparv

Niklas Strömstedt är dubbelt aktuell, med både julturné och en andra säsong av sitt relationsprogram. Över en frukost berättar han allt om fågeln som blev påkörd, och varför äldre män kommer fram till honom på stan.

Spelmiljardären från Värmland går all in

Lars Wingefors blev miljardär när han noterade sin spelkoncern THQ Nordic för snart två år sedan. Nu sänker superentreprenören för första gången garden och berättar om guldkantade affärer och livskriser. Dessutom öppnar han dörrarna till sin batcave.

Jennifer Egan: »Jag var nära att ge upp«

Hon är Pulitzerprisvinnaren som började skriva för att dämpa ­ångesten över sin drogfyllda ungdom. Hon har dejtat Steve Jobs, ­jobbat som modell och som framgångsrik journalist. Di Weekend har träffat den prisade författaren Jennifer Egan i hemmet i Brooklyn.

»Jag är rädd för att inte leva«

SVT har visat 43 julaftnar i rad. Nu blir den legendariska kortfilmen om Sveriges Robin Hood med animationer och regi av Per Åhlin musikal.

Med stjärnlirare i kundregistret

PARIS Vad har Keith Richards, Prins Daniel och First Aid Kit gemensamt? Jo, de spelar alla på handgjorda gitarrer tillverkade av David Sundberg på gården Paris i Södermanland. Hans största kund är Lars Winnerbäck, som har köpt ett tiotal gitarrer.

Inga fler artiklar tillgängliga