intervjuer

Schyffert gör upp med sig själv

Som barn ville Henrik Schyffert bli stridspilot, som sin pappa. I stället blev han komiker och frontfigur för den ironiska generationen på 1990-talet. I dag tar han fajten mot främlingsfientlighet – som sin morfar. ”Morfar flydde till Sverige för att han arbetade mot nazismen”, säger han.

Carolina Sachs om hållbara affärer

”Vår grund är att jobba med företagande som förändringskraft.” Det säger Carolina Sachs, generalsekreterare för hållbarhetsorganisationen Axfoundation, grundat av Antonia Ax:son Johnson. Di Weekend träffar henne på en gård utanför Upplands Väsby där det experimenteras med framtidens livsmedel, som proteinrika lupinbönor.

»Att inte äga gör livet enklare«

Teknikmagasinets vd Catherine Sahlgren beundrar Amazons grundare men handlar inga julklappar på nätet själv. Hon är en fena i köket – förutom när det kommer till pastamaskinen.

Nina Persson på den politiska scenen

På Medborgarplatsen, arena för många demonstrationer och proteströrelser, träffar vi The Cardigans sångerska Nina Persson på väg upp på barrikaderna. Valåret 2018 driver hon demokratifrågor i Medborgarbandet.

Superskulptören älskar Sverige

Tony Cragg är en av världens mest framstående skulptörer. Torsdag den 16 november är det vernissage för hans utställning Sculptures i Stockholm.

Besatt av världens undergång

Linda Skugge har lagt ned pr-byrån och satsar på skrivandet, framför allt ljudproduktioner som radio och ljudböcker. ”Papper må vara för dyrt i dag, men historierna är fortfarande heta. Dem går det att tjäna pengar på.”

Leif Mannerström stämplar ut

Leif Mannerström är klar med kroglivet. För första gången sedan 1966 har han inget ägande i någon restaurang. Men det betyder inte att den 77-årige tv-kocken har pensionerat sig.

Paul Smiths nya moderevolution

Tack vare brittisk humor har designern och miljardären Paul Smith skapat mode i 40 år. Men pension är inget för honom. Förra året vände han upp och ner på hela sitt imperium – för att kunna driva det vidare lika länge till.

Ljuset i biomörkret

Svensk filmindustri befinner sig i kris. Räknar man bort En man som heter Ove stod svenska filmer för bara 8 procent av alla sålda biobiljetter förra året. Dessutom skakas filmbranschen av Harvey Weinstein-skandalen i Hollywood. Det är läget när Annika Sucksdorff börjar arbeta som SF Studios nya filmchef. Hennes uppdrag: att locka publik till biograferna för att se svensk film.

»Jag har fått för mycket cred«

Tora Rydelius är en välkänd satiriker på Instagram under namnet 1337likes. Men genom Metoo-kampanjen har Instagram-kontot blivit en plattform för kvinnor att anonymt berätta om sina erfarenheter av sexuella trakasserier.

Målbild i nästa liv: Vita huset

Den nya Coop-chefen Magnus Johansson avskyr att stryka, men strykrädd verkar han inte vara. Han skulle vilja bli president i USA och hade gärna varit med om de dramatiska fältslagen under antiken.

Noomi Rapace har släppt ilskan

Sedan succén med Män som hatar kvinnor för åtta år sedan har Noomi Rapace spelat in 18 filmer och flyttat till London. Nu till jul lanseras Netflix största produktion någonsin, filmen Bright, där Noomi Rapace spelar mot Will Smith. Samtidigt lanserar hon dessutom sin egen parfym.

Svensk doldis med 3 miljoner anställda

Jonas Prising styr över ett amerikanskt börsbolag värderat till 67 miljarder kronor – mer än SCA och SAS tillsammans. Ändå är han nästan okänd i Sverige. Nu berättar bemanningsbolaget Manpower groups vd om vägen till toppen, varför han inte är rädd för robotar och vad han lägger sin jättelön på.

Craig Ferguson: »I dag är nyheter rädsloporr«

I tio år var komikern och skådespelaren Craig Ferguson programledare för The Late late show på CBS i USA och en av landets mest kända tv-profiler. Nu satsar han på ståuppkomedi – och intervjuer på Youtube.

Buttericks's vd: »Jag är roligare än jag ser ut«

”Ledig? Nej, jag ska jobba hela Halloween!” Det säger Therese Carlsson, som vid årsskiftet tar över som vd för Butterick's efter Bengt Olander, och kränger på sig en pingvinuthyrningsdräkt. Varför just detta djur får sin förklaring.

Filosofen sågar ”romantisk kärlek”

Bästsäljande författaren och filosofen Alain de Botton skräder inte orden. ”Vi har skapat ett romantiskt ideal som inte matchar verkligheten för 99 procent av befolkningen. Det leder till att du kommer bli besviken, tro att du är trasig och känna dig ensam i ditt förhållande.” Så vad är lösningen?

Ubåtsbasen dyker upp på ny arena

Stora delar av livet har han ägnat sig åt att hålla sig osynlig. I djupet, som ubåtschef i svenska flottan. Nu, som vd för Saab Kockums, är Gunnar Wieslander skeppsbyggare och säljare av ett av Sveriges just nu största industriprojekt – ubåten A26.

»Har jobbat med spel sedan Jesus gick i kortbyxor«

6 frågor till Per-Arne Lundberg, som från årsskiftet blir ny vd för Goodbye Kansas Game Invest som ska investera i en handfull startupbolag årligen.

»Jag såg ut som en rädd kanin«

”Efter mitt första tv-inhopp sa ansvarig redaktör: ’Den killen kommer aldrig mer med i mina sändningar’.” Det säger Pererik Åberg efter sina 20 år som SVT-meteorolog.

Gult läder ingen stilträff

Gants vd Patrik Nilsson har slutat slänga tennisracketen i marken och drömmer nu om ett liv på PGA-touren. Till en öde ö åker han helst med vännen Stan Smith.

»Jag blev den jag behövde vara«

Fotbollsexperten och silversmeden Anna Tascha Larsson åkte till Grekland hösten 2015 med avsikt att stanna i en vecka och lämna insamlade medel till flyktingar. Hon stannade i två år. Nu berättar hon om vägen till att bygga upp Lighthouse Relief, en välgörenhetsorganisation som i dag har hjälpt hundratusentals flyktingar i Grekland.

En bråkstake i de nobla salongerna

Richard Thaler är beteendeekonomen vars teori om hur man får människor att ta bättre ­ekonomiska beslut genom ’nudges’, knuffar, ­omfamnades av Barack Obamas administration. Nu ska han syna det svenska premiepensions­systemet – och tilldelas Nobelpriset i ekonomi.

»Vi är inte många actionikoner«

Sveriges mesta actionskådis är på blixtbesök i Sverige. Över frukost berättar Dolph Lundgren om känslorna kring att spela Ivan Drago igen, varför han går i terapi och vad han gör med miljonerna han spelat in.

Gyllene comeback i tufft gäng

Catharina Bernstein sitter i Kungliga Lawntennisklubbens styrelse och vann nyligen en av näringslivets mest prestigefyllda tävlingar. Vid segerbanketten saknade hon bara Mozart, McEnroe – och lakrits.

Med teatern i blodet

I den nya storfilmen Vilken jävla cirkus regisseras Molly Nutley av sin mamma, Helena Bergström. De kommer från en av våra mest kända skådespelarsläkter, som har underhållit svenska folket i fyra generationer. Trots det är de överens: ”Jag har aldrig känt att jag riktigt tillhör”, säger Molly Nutley.

Inga fler artiklar tillgängliga