Hoppa till innehållet

Jan Gradvall: "Visionära doldisar bakom superstjärnorna"

Foto: Christine Olsson/TT

Att managers i musikbranschen har dåligt rykte kan spåras tillbaka till Colonel Parker som var manager åt Elvis Presley.

Tom Parker, med smeknamnet Överste Parker, växte upp som föräldralös och hamnade i cirkusvärlden. Hans paradnummer var ”Dancing chickens”. Vad han inte berättade var att han placerade kycklingarna på en för publiken osynlig kokplatta. 

Vissa menar att Colonel Parker behandlade Elvis på samma sätt.

Samtidigt är det en djupt orättvis beskrivning. Colonel Parker var avgörande för Elvis karriär. Det var Parker som förhandlade Elvis från en regional stjärna till en nationell stjärna och sedan världsstjärna.

Översten var en briljant affärsman. På cirkusen fyrdubblade han biljettpriset och utlovade missnöjda besökare pengarna tillbaka. Nästan ingen begärde pengarna tillbaka, men cirkusen uppfattades hålla mycket hög klass. 

Parker såg till att skriva ett kontrakt med RCA där Elvis fick royalites på alla låtar han sjöng in, trots att han inte varit med och skrivit dem.

Många klagade på att Elvis började göra filmer, men ekonomiskt var det rätt. Filmkontraktet som Parker förhandlade fram 1963 med MGM gjorde Elvis Presley till Hollywoods bäst betalde skådespelare.

Den senaste manager i musikvärlden som kritiseras är Arash ”Ash” Pournouri som fram till december 2016 jobbade med Tim ”Avicii” Bergling.

Efter den fruktansvärda händelsen med Aviciis död den 20 april har nästan alla runor och artiklar refererat till dokumentären om Avicii.

Avicii: True stories hade biopremiär den 27 oktober 2017. Filmen sågades av bland andra Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och P1 Kulturnytt. (Samtliga skivor som Avicii gav ut sågades också av ­Dagens Nyheter.)

Dokumentären lades ut på SVT Play denna vår. Många som inte ­varit på Aviciis spelningar fick en inblick i hans värld. Efter hans bortgång betraktas filmen som ett slags facit över vad som hände.

Enligt detta känslobaserade facit var det branschen som dödade Avicii. 

Hans manager Ash framställs i dokumentären närmast som en belastning för Avicii. När Ash säger att Avicii ”inte förstår värdet av pengar” har det likställts med ett uttalande av en cynisk manager. Om Avicii bara fått vara i fred från branschen, då hade allt varit frid och fröjd.

Verkligheten är mycket mer komplex än så. Utan Ash hade Avicii aldrig blivit Avicii. Han hade förblivit Tim Bergling, en av många begåvade unga musiker som aldrig når utanför sin eget laptopuniversum.

Ash gav Avicii en kontext. Det var Ash som hjälpte Tim Bergling att bli en discjockey, de skapade musiken och showerna tillsammans. Skapelsen Avicii kunde närmast beskrivas som en duo bestående av Arash Pournouri och Tim Bergling.

Ingen som var där, med verklig insyn i vad som hände, har heller något annat att säga om Ash i dag än att han gjorde allt för att Tim skulle må bra. Hårt arbete är en del av framgången – Lill-Babs och Hootenanny Singers turnerade i början på 1960-talet minst lika hårt som Avicii, ofta med tre folkparksspelningar, i tre olika städer, per dag. 

Ett annat exempel på betydelsen av en bra manager är Swedish House Mafia, en trio jag följde parallellt med Aviciis framgångar. (Jag var på festivalen i Miami som får stor plats i dokumentären.)

På samma sätt som att Avicii började som en duo så var och är Swedish House Mafia en kvartett. Engelske managern Amy Thomson, en briljant strateg och kreatör, har varit enormt viktig för trions utveckling.

Det var Amy Thomsons sinne för events, med utsålda spelningar på först Brixton Academy och sedan Madison Square Garden, som byggde upp Swedish House Mafia.

En bra manager kan både vara ett kreativt bollplank och ta hand om allt runt omkring.

När Beatles manager Brian Epstein dog av en överdos den 17 augusti 1967 blev det början till slutet för gruppen. 

I november 1961 såg Brian Epstein en spelning med Beatles på Cavern Club i Liverpool. Han var imponerad av ”their beat and their sense of ­humour onstage”. 

På ett liknande sätt som Ash så bestämde sig Brian Epstein för att förvandla oslipad råtalang till ”the biggest in the world”.

Till skillnad från många andra managers förlitade sig Brian Epstein mest på instinkt. 

Han sade åt dem att under konserterna sluta svära, röka och äta. Han förbjöd brylcreme, jeans, läderjackor. I stället klädde han Beatles i identiska mohairkostymer. Tyska fotografen Astrid Kirchherr kammade ned ­deras hår till luggar.

Fram till Brian Epsteins död bråkade Beatles-medlemmarna aldrig om pengar och rättigheter, men utan honom uppstod sprickan som ledde till gruppens upplösning två år senare.

Visionärer som Brian Epstein och Ash har gjort popvärlden vackrare.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från GattyInstrumentsAnnons

Tidig upptäckt av lunginfektioner genom respiratoranalys – ett andetag i taget

Lunginfektioner som astma, KOL och cystisk fibros är farligt för människor och efter covid-19 har intresset för människors egna lunghälsa ökat. GattyInstruments ligger i framkant när det kommer till att få utvärdering av lung function för direktanvändare. 

GattyInstruments arbetar inom medicinteknikområdet med målsättningen att tillhandahålla lösningar för personer som vill ha direkt tillgång till sin lungfunktionsanalys.

– Genom vårt instrument kan personer i behov av lungfunktionsanalyser få det direkt, utan att behöva boka tid hos läkare eller ta sig någonstans. Det är otroligt smidigt, berättar Hithesh Kumar Gatty, vd för GattyInstruments.

GattyInstruments ger kunderna mervärde

– Vi jobbar inom medicinsektorn för att skapa en högkvalitetslösning till utandningsanalysator. Vårt team av forsknings- och utvecklingsexperter har stor erfarenhet av allt från hälsa till att bygga toppmodern teknik inom icke-invasiv diagnostik.

Med hjälp av den senaste tekniken erbjuder GattyInstruments en utandningsanalysator i syfte att ge en korrekt och tillförlitlig analys av utandningsparametrar, vilket ger mätningar som kan användas som underlag för medicinsk diagnos och forskningsändamål.

– Genom höghastighets dataöverföring till mobilappar kan användaren få sitt resultat direkt, vilket bidrar till en förbättrad användarupplevelse. 

– Vi arbetar med att utveckla en kostnadseffektiv lösning som ska kunna förutspå lunginflammation tidigt med hjälp av maskininlärningsmodeller och redan nu ser vi lovande resultat. 

Få realtidsresultat snabbt och enkelt

Genom en kombination av mikrosensorer och inbyggda system möjliggör GattyInstruments en crossdomänapplikation mellan MedTech och Healthtech.Efter covid-19 har intresset för lunghälsa ökat. Genom att tillhandahålla en analysator som ger resultat på lungfunktionen direkt på mobilapplikationen hoppas GattyInstruments kunna bidra till ökad vetskap kring privatpersoners egna lunghälsa. 

Respiratory Analyzer, som produkten heter, är kompakt och bärbar för att möjliggöra användning i olika hälsovårdsmiljöer inklusive kliniker, sjukhus och lungfunktionslaboratorier, för bekväma andningstest där det behövs. 

Genom snabba tester och realtidsresultat ger Respiratory Analyzer vårdgivare möjlighet att fatta välgrundade beslut snabbt, vilket kan bidra till ökad effektiviteten inom patientvården.

GattyInstruments är ett innovationsdrivet företag med fokus på nya lösningar inom medicinteknik såsom gassensorer, trycksensorer, spirometrar, och utandningsanalysatorer.

Om GattyInstruments

GattyInstruments är ett svenskt FoU-företag som utvecklar lösningar för att diagnostisera lunginflammation genom att erbjuda en utandnings analysator. Företaget är också involverat i nästa generations utveckling av mikrosensorer inom MedTech-domänen. Genom att tillhandahålla dessa lösningar arbetar de mot ett hälsosamare samhälle.

www.gattyinstruments.com   

info@gattyinstruments.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GattyInstruments och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera