Di Weekend GRADVALL

»Vem är störst just nu, Drake eller Metallica«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PÅ SCEN. Drake och Metallica.

Hiphop är den genre som flest unga i världen lyssnar på. Men det är samtidigt ett resultat som säger väldigt lite om vad som är stort eller störst. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vad är stort? Det brukade vara enkelt att svara på det.

Om man går tillbaka i tiden så var de artister som hördes mest på radio samma artister som toppade försäljningslistor och sålde flest konsertbiljetter. Titta till exempel på 1980-talet. Bruce Springsteen, Madonna och Prince var störst – i alla bemärkelser.

I dag gäller inte det längre. Den som frågar sig ”Vilka är de största ­artis­terna i världen just nu?” får helt olika svar beroende på vad man ­använder som måttstock.

Amerikanska Billboardlistan har sedan 1936 varit musikvärldens motsvarighet till New York Stock Exchange.

Vilka låtar har under 2018 varit störst på Billboards Hot 100? Den kanadensiske rapparen och sångaren Drake dominerar totalt. Av årets hittills 37 veckor har Drake, med tre olika låtar, legat etta i 27 av dessa veckor. En förkrossande dominans som inte skådats sedan Beatles dagar.

Men är Drake den största artisten i världen? Han sålde ut en konsert i Globen när han senast var i Sverige i fjol, förmodligen hade han sålt ut Globen ett par kvällar till, men han platsar inte på en lista över de artister som säljer flest konsertbiljetter.

De andra artisterna som toppat Billboard Hot 100 under 2018 är Ed Sheeran (duett med Beyoncé), Camilla Cabello (med Young Thug), Childish Gambino, Post Malone, XXXTentacion och Cardi B.

Det är ett resultat som vittnar om att hiphop är den nya popmusiken. Hiphop är den genre som flest unga i världen lyssnar på. Men det är samtidigt ett resultat som säger väldigt lite om vad som är stort eller störst.

Efter att försäljningen av skivor mer eller mindre har upphört och streaming har tagit över finns de stora pengarna i dag på livescenen.

Vi konsumenter som förr i tiden köpte flera cd-­skivor i veckan för 195 kronor i styck har i dag tillgång till all musik som spelats in via streamingtjänster som endast kostar runt 100 kronor i veckan. Pengarna som blir över lägger vi på konsert­biljetter och turnésouvenirer.

Om man listar de artister som dragit in mest pengar i USA under 2018 blir det en helt annan lista jämför med Billboard Hot 100.

1. U2. 2. Garth Brooks. 3. Metallica. 4. Bruno Mars. 5. Ed Sheeran. 6. Lady Gaga. 7. Billy Joel. 8. Guns ’N Roses. 9. Roger Waters. 10. Coldplay.

Om plockar man bort Garth Brooks och Billy Joel från den listan, vilka till 95 procent enbart spelat i USA, får man en hyggligt uppskattning om inkomster i hela världen.

Vad som drar mest folk på konserter är alltså så kallade föredettingar. U2 har inte haft någon låt på Topp 10 på Billboard sedan 1997. Metallica har aldrig varit ett band som haft hitlåtar, utan ett utpräglat albumband, men behöver inte längre ens släppa nya album för att sälja ut turnéer. I förskott. Till biljettpriser få andra vågar matcha. Plus att de säljer mer t-shirts än alla andra.

»Vägen alltid framåt för melodiernas Michelangelo«

Så vem är störst just nu, Drake eller Metallica?

Bruce Springsteen intervjuades för två år sedan i BBC:s klassiska radioprogram Desert Island Discs. Programmets arkiv från 1942 och framåt har digitaliserats och blivit min favoritpodcast.

Bruce Springsteen talar i programmet om en alltmer fragmentiserad musikvärld där det blir allt svårare att avgöra vad som är mest populärt.

Han citerar en artikel som Lester Bangs skrev sommaren 1977 när Elvis Presley dog. Lester Bangs är rockhistoriens mest kände rockkritiker. Han dog 1982, 33 år gammal, av en ofrivillig överdos av olika medicinska preparat.

Rubriken på Lester Bangs artikel är ”Where were you when Elvis died?”. En sällsynt klarsynt Lester Bangs förstod redan då att någonting fundamentalt hade förändrats och att framtidens popuniversum skulle bli en värld där alla lyssnar på helt olika ­saker.

Lester Bangs skriver: ”Jag garanterar er en sak. Vi kommer aldrig någonsin mer att vara överens om ­något som vi varit överens om Elvis”.

Därefter vänder han sig direkt till läsarna med två ­rader som Springsteen memorerat och citerar i radioprogrammet: ”So I won’t bother saying good-bye to this corpse. I will say good-bye you”.

Juice WRLD – halvfärdigt, uppriktigt, storslaget

GRADVALLS TRE VAL

BIO. RBG. Svensk biopremiär i dag för en av ­sommarens mest oväntade biosuccéer i USA. ­Dokumentär om Ruth Bader Ginsburg, 85-årig ­domare i Högsta domstolen, som blivit en femi­nistikon, numera kallad Notorious RBG. Underbara scener när hon tränar på gym.

FILMKRITIK. James Baldwin, The Devil finds work (Vintage). Hur skriver man relevant kultur-journalistik 2018? Genom att lära sig av en 125 sidor lång essä om film som James Baldwin skrev 1975. Brinnande personligt, med formuleringar som ”Joan Crawford’s straight, narrow and lonely back”.

REFERENSBONANZA. Ready Player One, köpfilm. Steven Spielbergs minst intressanta film på 2000-talet, men sevärd för alla populärkulturella ­referenser. Huvudpersonen har en t-shirt med Joy ­Division. En annan karaktär en tröja med New Orders album Technique. Plus att New Order spelas i filmen.