Di Weekend GRADVALL

Utbrytarkungen håller hov

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BRYTER SIG LOSS. Prins Daniel.

Genom sin musik – vacker, kraftfull, lekfull – ålar han sig ur tvångströjan. Det skriver Jan Gradvall om Prins Daniels debutalbum. Han har också lyssnat på Weyes Blood och George Strait.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Prins Daniel

Houdini (eget bolag)

4 poäng

Utgångspunkten för en bra författare och en bra rappare är den­samma. Det handlar om att hitta sin egen röst, att utveckla ett språk som bär, ett språk så rikt att det aldrig känns förutsägbart, och att i sina berättelser bli så personlig att det känns allmängiltigt.

Rapparen Prins Daniel – ett artistnamn som inbjuder till felaktiga googlingar – är den mest originella berättaren som kommit fram i Sverige på flera år.

Med oavbrutet överraskande ordvändningar och virtuos rapteknik berättar han från ett perspektiv som inte kommit till tals förut. Alla känner vi oss utanför i någon mening. I stället för att vänta på att någon annan ska kliva fram och representera hans erfarenheter, så ”reppar” Prins Daniel sig själv.

I låten, R.E.P.P.A., rappar han om en av många anledningar till sitt utanförskap – att han är kortvuxen. De enda Prins Daniel såg på tv under uppväxten som såg ut som han själv var i ­Snövit och de sju dvärgarna och Fångarna på fortet.

Albumtiteln Houdini anspelar på den ungersk-amerikanske utbrytarkungen Harry Houdini och kan tolkas på flera olika sätt.

Som liten opererades hans fötter ­flera gånger. När han i bilen hem återkommande sparkade av sig gipset gav hans föräldrar honom smeknamnet Houdini.

Samtidigt kan nog de flesta känna igen känslan i omslagsbilden där Prins Daniel står i en tvångströja med ­ryggen mot världen. Prins Daniel säger själv: ”Jag tror inte att det är en slump att hälften av mina vänner käkar anti­depressiva eller att jag tappat räk­ningen på hur många som gått in i ­väggen innan 25.”

Men genom sin musik – vacker, kraftfull, lekfull – ålar han sig ur tvångströjan. Konsten att ta sig ur sitt livs tvångströja är att lära sig hur den fungerar.

Prins Daniels debut­album är en reaktion på ett samhälle som går ut på att bara visa upp våra ­bästa sidor och dölja det andra. Budskapet är: vänd på det. Det är livets utmaningar som gör oss till männi-skor. Vi kan alla bli utbrytarkungar.

Weyes Blood

Titantic rising (Sub Pop/Playground)

4 poäng

Natalie Mering var nio år när filmen Titantic gick på biograferna. På omslagsbilden syns hon i ett flickrum som är fyllt av vatten från golv till tak. Det är svårt att inte tolka albumets titel, Titanic rising, som att hon i ett försök att vända olycklig kärlek gjort en egen uppföljare till filmen i form av ett album.

En 30-årig Kate ­Winslet som sjunger upp sin Leonardo DiCaprio från havets djup. Musiken är bitvis nästan arrangerad som filmmusik, storslagen pop med referenser till solblekta album av singer-songwriters på 1970-talet. Att ­Natalie Mering är född och uppvuxen i Los Angeles hörs i varje ton.

George Strait

Honky tonk time machine (MCA Nashville)

3 poängOm nationen USA skulle ta på sig kläder finns plaggen redan i George Straits-garderob: Wrangler-jeans, struken skjorta, boots och cowboyhatt. På nätet finns 17 olika modeller George Strait-­hattar att välja mellan.

George Strait är en amerikansk ikon, en patriot, alltid på fotsoldaternas sida, lika respekterad som Clint Eastwood. Född 1952 har han haft 44 listettor på Billboards countrylista, flest genom alla tider. (Att ett samlingsalbum har titeln 50 number ones beror på vilken lista man utgår från.)

Honky tonk time machine är George Straits andra album efter att han chockade countryvärlden 2014 med att pensionera sig som turné­artist. Musiken är så traditionell och tillbakablickande att han sannolikt inte kommer få några fler listettor, men kvaliteten är ­intakt.

Försök att inte fälla en tår – och hälla upp en bourbon – ­under ­låtar som Some nights.