Di Weekend GRADVALL

Tv-geni blickar framåt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

följer tre generationer i Manchester från 2019 till 2034.

Känslan av att allting går åt fel håll. Sprickor i EU. Handelskrig. Reellt hot om kärnvapenkrig. Falska nyheter. Chocksiffror om psykisk ohälsa bland unga. Tv-geniet Russell T Davies tar all denna ångest om samtiden, världsläget, och trycker in det i en tv-serie.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Johan Rencks Chernobyl är den ena tv-serie man måste se denna sommar. ­Russell T Davies Years and years är den andra (båda HBO Nordic).

Years and years följer tre generationer i Manchester från 2019 till 2034. Förändringar i världen vävs sömlöst in i handlingen, ibland via repliker som sägs i förbifarten.

Exklusiva områden som Kensington i London släpper enbart in besökare efter kreditkontroll. Ett krig mellan Ryssland och Ukraina leder till en våg av ukrainska flyktingar.

Människor som tror på alternativa nyhetskällor hävdar att baciller egentligen inte finns, det är bara ett påhitt från läkemedelsindustrin. En våg bland unga är att bli trans human, inte transsexuella, utan befriade från en mänsklig kropp helt och hållet för att enbart existera på ­Internet, i molnet.

Tillbaka till Tjernobyl

Och under den sista veckan med Donald Trump som president (han har såklart blivit återvald) detonerar relationen med Kina.

Frågan är inte om det kommer en svensk kopia av Years and years, frågan är när.

Skoningslöst om Tjernobyl

The Guardians recensent skrev att ­dagens Storbritannien inte förtjänar Russell T Davies talang. ”But thank God he is here”.