Di Weekend GRADVALL

Tom Waits toppalbum på g

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

@imageAuthorName

Jan Gradvall väntar på återutgivning av Tom Waits album Rain dogs, ett album som han 1985 gav toppbetyg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

MUSIK. Tom Waits har börjat restaurera sin katalog. Udda nog har han börjat både bakifrån och framifrån. Förutom att Tom Waits första sju album just återutgivits på vinyl, finns sedan tidigare även hans ­senaste sju tillgängliga.

Vad vi nu väntar på är ­albumen däremellan, 1980-­­talsproduktionen, hans ­allra mest kreativa period, med Rain dogs som kronjuvelen

Rain dogs gavs ut i ­september 1985 och var det ­första album som i Expressen fick betyget 5 getingar. Jag minns, eftersom det var jag som satte betyget.

I dag förutsätter alla att betyg på skivrecensioner alltid funnits, men Expressen införde getingbetyg på skivor så sent som hösten 1985.

Skivbutiken där tiden står still

Det gick ut stränga order om hur restriktiva recensenter skulle vara med fem getingar. På sin höjd något enstaka album om året.

Allt sprack när Tom Waits ett par ­veckor efter getingpremiären ­släppte Rain dogs. Det var inte meningen att en 22-årig vikarie på tidningen skulle betros med uppgiften. Min ­recension gick på remiss till högsta chefsnivå, men betyget fick stå kvar.

Ett femgetingsbetyg ­väckte uppmärksamhet 1985. Jonas Holst, i dag på Universal ­Music Publishing, då på ­Sonet, berättar att Tom Waits fram till dess sålt ett par ­tusen album i Sve­rige.

»Musiken blev min sista utväg«

Rain dogs gick upp på femte plats på svenska försäljningslistan och sålde i 50 000 exemplar.