Di Weekend GRADVALL

Tillbaka till framtiden med museal stenbumling

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Rosettastenen i London.

Ann Wuyts

Under en far och son-helg i London är det oväntat en sten på museum som fascinerar mest.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det går aldrig att förutspå vad som kommer att stanna kvar i minnet på barn.

Under en minutiöst planerad far och son-helg i London var det inget av det förväntade som visade sig bli höjdpunkten.

Det som gjorde störst intryck var en sten. En stor gammal sten på British Museum.

Fascinationen har växt så till den grad att vi nu, inför ett återbesök på sportlovet, bokat in en guidad tur med stenen i fokus.

Rosettastenen, med en vikt på 750 kilo, är av bergarten granodiorit. Det som gjort den världsberömd är inskriptionen gjord i Memphis.

FAKTA
Gradvalls favoriter:

Tv. High Fidelity (Hulu). Vad var ­oddsen att någon 25 år efter romanen och 20 år efter långfilmen ville göra en tv-­serie av Nick Hornbys skivnörderiepos? Genom perspektivbyte – kvinnlig huvudperson, kvinnliga manusförfattare – blir det inte muggigt nostalgiskt. Skivaffärs­ägaren spelas av Zoë Kravitz, dotter till Lisa Bonet (var med i långfilmen) och Lenny Kravitz. Serien väntar ännu på svensk streamingtjänst.

Tv. Homeland (SVT). Jag fimpade den här ­serien efter säsong 6. Trodde jag. Sedan såg jag en minut av nya säsong 8, avslutningssäsongen, och är tillbaka i beroendet. Carrie Mathison är en lika ikonisk tv-karaktär som Carrie Bradshaw.

Intervju. Ian Wright i Desert Island Discs (BBC, podd). Lauren Lavernes möte med ­Arsenal-legenden och numera fotbollskommen­tatorn Ian Wright, 56, är den mest gripande intervju med en idrottsperson jag hört.

VISA MER

Inte Memphis, Tennessee, där Elvis Presley levde och dog, utan Memphis vid Nilens stränder.

År 196 f. Kr hackades en och samma text in på stenen med tre olika skriftsystem: egyptiska hieroglyfer, demotisk skrift och antik grekiska.

När Rosettastenen återuppväcktes under Napoleons fälttåg till Egypten 1799 blev stenen nyckeln till att dechiffrera hieroglyfer, ett bildspråk som glömts bort och gäckat historiker i hundratals år.

Vad som gör så stort intryck med Rosettastenen är förstås inte stenen i sig själv, utan vad den representerar.

En nyckel till historien. Att en dag plötsligt hitta något som förklarar allt.

Även i dag, år 2020, skulle man vilja hitta en Rosettasten som översätter och förklarar allt.

Att medvetet skapa förvirring har blivit vår tids mest effektiva politiska metod.

I marsnumret av amerikanska tidskriften The Atlantic har unge journalisten McKay Coppins skrivit ett reportage som kommer att ge ekon under resten av året.

Reportaget The Billion-Dollar Disinformation Campagin to reelect the president handlar om hur Donald Trump under 2020 satsar 10 miljarder kronor på sin återvalskampanj, varav merparten går till desinformation.

Den sista stenarbetaren

En kondenserad form av innehållet finns i podden Fresh Air där programledaren Terry Gross intervjuar McKay Coppins om hans arbetssätt.

McKay Coppins skapar ett nytt Facebook-konto och börjar sedan lajka olika Make America Great Again-sidor. På så sätt får han den skräddarsydda information som skickas ut till Trump-supportrar men aldrig når traditionell media.

Varje negativt nyhetsinslag om Trump klipps om och skickas ut på nytt med rakt motsatt innebörd.

Facebook tar bort annonser från företag som sprider falska uppgifter, men Mark Zuckerberg har sagt att Facebook inte tar ansvar för lögner i politiska annonser. Fältet är helt öppet.

Tv-kampanjer är dyra och trubbiga. Budskap som gillas av några ogillas av andra. Men genom Facebook kan man skräddarsy budskap till 305 hemmafruar i St Louis eller 283 farbriksarbetare i Ohio.

Även Barack Obama och makarna Clinton har använt skräddarsydda kampanjer, men ingen i historien har varit i närheten av de resurser som Trump nu mobiliserar.

Väljare har sagt att de litar mer på lokala nyhetsinslag än nationella. Följaktligen satsar Trump-kampanjen på sajter som utger sig för att vara lokala men styrs nationellt där man publicerar ”nyheter” som gynnar det egna budskap samtidigt som man smutskastar meningsmotståndare, ­demokrater och journalister.

Det gamla sättet för regimer att tysta meningsmotståndare har ersatts av något mindre riskabelt. Mycket effektivare är att dränka medieflödet med så mycket information att ingen längre kan lita på någonting. Eller förstår vad som sägs.

Vid fransmännens kapitulation i Egypten övergick Rosettastenen till brittisk ägo och hamnade 1802 på British Museum, där den i dag är det mest populära objektet av alla.

En svensk hade en avgörande roll i att dechiffrera stenen, diplomaten Johan David Åkerblad (1763–1819).

»Att vara älskad av alla är inte vägen till framgång«

Konsten att läsa hieroglyfer glömdes bort någon gång i slutet av Romarriket, ett rike som varade så länge, nästan 1 300 år (753 f.Kr till 473 e.Kr) att få ens kunde föreställa sig att det någon dag skulle upphöra.

Hur länge varar västvärlden?

Världens just nu mest inflytelserika historiker, israelen Yuval Noah ­Harari, vars bok Sapiens sålt i 12 miljoner exemplar, hävdar att allt vi nu tar för givet inom en inte avlägsen framtid kommer att vara irrelevant.

”Om 200 år”, säger Yuval Noah Harari, ”kommer det inte längre att ­finnas några israeler eller några homo sapiens utan något helt annat”.

Man undrar vilken sten eller vilket föremål som i framtiden kommer att förklara hur det blev som det blev.