Di Weekend GRADVALL

The 1975 gör årets bästa album

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Då och då kommer det ­album som fångar och fryser tiden, skriver Jan Gradvall som ger nya albumet från The 1975 toppbetyg. Han har också lyssnat på Marianne Faithfull och Mariah Carey.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
The 1975 A brief inquiry into online relationships (Dirty Hit/Polydor) 5 poäng

Matty Healy hade en dröm. Under uppväxten i Cheshire, nära Manchester, fantiserade han om att göra en mix av sin spretande musiksmak.

Tänk om man kunde ta Whitney Houstons I wanna dance with some­body, det R&B-svänget, den glädjen, och kombinera det med texter lika ­mörka och mångfacetterade som ­ Leonard Cohens Halleluja?

Med sitt band The 1975 är det nu precis detta han har gjort.

The 1975 har blivit 2010-talets tongivande band i Storbritannien. Bandets andra album från 2016, I like it when you sleep, for you are so beautiful, ­toppade albumlistan både i Storbritannien och USA samtidigt som det nominerades det prestigefyllda kritiker­priset Mercury Prize.

Med sitt tredje album har The 1975 gjort 2018 års i särklass bästa ­album. Ingenting annat kommer i närheten.

Andy Warhol gjorde tidskapslar genom att ta allting som fanns på hans skrivbord en viss dag – oöppnad post, godis, LP-skivor, inbjudningskort, tekniska prylar – och packade ned allt i lådor som skulle öppnas i framtiden. Totalt finns 610 stycken sådana framtidslådor. Popmusiken lyckas i sina bästa stunder göra något liknande. Då och då kommer det ­album som fångar och fryser tiden. ­Album som är experimentella, framåtblickande, tänjande på gränser, samtidigt som de också är breda och tillgängliga och radar upp allsångslåtar.

So med Peter Gabriel var ett sådant album. OK computer med Radiohead ett annat. Vapen och ammunition med Kent ett tredje.

A brief inquiry into online relationships med The 1975 snuddar vid sådana milstolpar. Poplåtar med refränger som fastnar direkt, fast producerade på ett sätt som för tankarna till modern R&B och rap. Mellan dem, ­in­vävda instrumentala passager som låter som ambient-musik. En låt reciteras av Siri, datarösten i Iphone.

Texterna fångar en ung generations drömmar och mardrömmar, med ett flöde av referenser till alltifrån mental ohälsa och ­internetberoende till författaren David Foster Wallace, konst­nären Joseph Beuys och rapparen Lil Peep (död i en överdos i fjol). Allt rakas ned i lådan: Matty ­Healy skapar sin egen tidskapsel.

Liknelsen med Kent har ytterligare en bäring. Albumet avslutas med en förkrossande allsångslåt, perfekt för att avsluta konserter, med titeln I always wanna die (sometimes).

Marianne Faithfull Negative capability (Panta Rei/Warner) 3 poäng

Marianne Faithfull är en kalli­graf. Några få drag med penseln, till synes nästan nonchalant snabbt utförda, men det är ett helt livs erfarenhet och yrkesfärdighet som ligger bakom. Nya albumet dras ned av några onödiga nyinspelningar av hennes gamla låtar, men de allra första ­tuschstrecken är förstummande precisa och vackra.

Öppningslåten Misunderstanding, skriven tillsammans med Ed Harcourt, låter som en diva som står i trappan i ett nedgånget slott och läser upp sitt avskedsbrev till världen. Direkt därefter The Gypsy ­faerie queen, ett samarbete med Nick Cave, där de två glider iväg i en eka mitt i natten med fullmånen som enda ljuskälla.

Mariah Carey Caution (Epic) 3 poäng

Mariah Careys meritlista är svindlande. -Artister med flest listettor på Billboard genom tiderna: Beatles (20), Mariah Carey (18), Rihanna (16), Michael Jackson (13), Madonna (12), Supremes (12), Whitney Houston (11). Det är över tio år sedan -Mariah Carey toppade Billboard. Hon -fyller 50 nästa år och kommer kanske aldrig att toppa listan igen, men hon har just gjort ett väldigt fint och värdigt album. Mariah Careys röst är en Lamborghini. Denna gång flashar hon aldrig sina tillgångar utan håller röstmässigt igen som hon aldrig gjort förut. Det låter som hon parkerat i ett -garage och sjunger för sig själv i backspegeln.