Di Weekend GRADVALL

Tagning 39 av Something – en religiös högtid

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jan Gradvall lyssnar på Beatles sista album, Abbey Road, som nu återutges som jubileumsutgåva
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Egentligen skulle albumet ha döpts till Everest, inspirerat av ett cigarrettmärke som Beatles ljudtekniker Geoff Emerick rökte. På paketet den vita bergs­toppen.

Men de trötta Beatlesmedlemmerna orkade inte med tanken att gå till Mount Everest för en omslagsfotografering. I stället klev de ut på gatan utanför studion, Abbey Road, och tog en bild vid övergångsstället.

Studion hette då EMI Recording ­Studio men fick byta namn efter att omslaget och albumet blev ikoniskt.

Sedan länge finns en webcam som ­direktsänder från övergångsstället. Dygnet runt kan man se turister försöka se ut som Beatles när de går över gatan.

Poddpoesi som höjs till skyarna

När det sista album som Beatles spelade in återutges nästa fredag i en jubileumsutgåva skulle man kunna tro att allting redan är mer än välkänt.

Det är det inte. Att få höra tagning 39 av George Harrisons Something, med ­enbart George Martins stråkarrangemang, är en religiös högtid.

Världens ledande Beatles-histo­riker, Mark Lewisohn, hade i förrgår premiär på en scenföreställning om albumet Abbey Road som turnerar i Storbritannien fram till 4 december. Under två timmar berättar Lewisohn allt (och lite till) om albu­met.

Fågelsångsnatten blir en global symfoni

Förställningen heter Hornsey Road, en annan möjlig albumtitel om inte Beatles i sista stund bytt inspel­nings-studio.