Di Weekend GRADVALL

Svensk jazzhyllning tar filmvärlden med storm

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lee Morgan och hustrun Helen Morgan pryder filmaffischen.

Den film som har fått bäst recensioner i världen under 2017 är svensk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När Kasper Collins film om jazzmusikern Lee Morgan, I called him Morgan, premiärvisades på filmfestivaler under hösten 2016 fick den ett mycket fint mottagande. Kasper Collin intervjuades i Di Weekend i november.

Ändå var det ingen som kunde förutse vad som hände sedan.

Sajten Metacritic sammanställer filmrecensioner och omvandlar dem till betyget 0 till 100. På Metacritics ranking över 2017 års bästa filmer har I called him Morgan ett snittbetyg på 90 och ligger etta bland de filmer som redan haft premiär.

I called him Morgan har höjts till skyarna av flera USA:s tyngsta kritiker: Joel Morgenstern på Wall Street Journal, Kenneth Turan på Los Angeles Times, A.O. Scott på New York Times. Filmen har fått åtta recensioner med betyget 100 av 100.

På en annan rankingsajt, Critics Round Up, ligger I called him Morgan etta totalt med ett betyg på 96. Ingen svensk film sedan Fanny och Alexander har fått sådana recensioner i USA.

”Det känns overkligt och har varit en omtumlande tid med releasen i USA. Jag är nu hemma i Göteborg och vilar”, säger Kasper Collin.

Kasper Collin har som regissör ett unikt poetiskt handlag i berättandet och en kärlek och respekt för jazz och människor som känns i varje scen.

Det fina filmfotot i dokumentären har heller inte undgått någon i Hollywood. Filmfotografen Bradford Young ska i svallvågorna efter Lee Morgan-filmen härnäst göra en ny Star Wars-film med fokus på Han Solo.