Di Weekend GRADVALL

Svartare än metal

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

CAP/RFS / CAPITAL PICTURES / TT

Regissören Jonas Åkerlunds nya film handlar om hårdrocksälskande tonåringar i Norge. Jan Gradvall hyllar filmen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Om man vill förstå populärmusikens utveckling måste man känna till black metal. När genren pånyttföddes i Norge i början av 1990-talet släppte band som Mayhem och enmansbandet Burzum märkliga, hypnotiska och nyskapande album som influerat artister i alla möjliga genrer över hela världen.

Samtidigt hamnar fokus sällan på musiken när det gäller skriverier om norsk black metal. Det blir oundvikligen så när bandmedlemmarna blev satanister, brände ner kyrkor, lekte med vapen och till slut mördade varandra.

Regissören Jonas Åkerlund började som trummis i Bathory, ett svenskt black metal-band som inspirerade dessa norska band. Han förstår denna värld inifrån och ut, något han visar i filmen Lords of chaos som får digital premiär 7 maj och dvd-premiär 15 maj.

Filmen har fått blandade recensioner i USA. En del recensioner klagade på att den inte gick att placera in i en genre – thriller? skräckfilm? komedi? – och upprördes över våldssce­nerna.

Det är exakt detta som gör ­filmen så bra. Barnen som filmen handlar om vet inte heller.

Lords of chaos är en tonsäker skildring av uttråkade hårdrocks­älskande tonåringar i det präktiga ­Norge som börjar med att leka – ända tills leken spårar ur.