Di Weekend GRADVALL

Stjärnklar vinnare på vita duken

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lady Gaga och Bradley Cooper.

- med Lady Gaga i en av huvudrollerna - är en klassisk Holly­woodhistoria om uppgång och fall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

FILM. Hur länge sedan var det inte som en bred och smart amerikansk film lockade alla gene­rationer till biogra­ferna? Den sortens film som skakar om och får halva ­salongen att gråta.

Biografägare kan andas ut. I dag är det simultan svensk och amerikansk premiär på en biofilm med potential att nå ut lika brett som Titanic och Forrest Gump.

A star is born träffar varje ton rätt. Bradley Cooper kommer att bli ­Oscarnominerad både som skådespelare och debutregissör.

Lady Gaga kommer att vinna Oscar som bästa kvinnliga skådespelare. Ingen hade ens kunnat föreställa sig att hon skulle kunna leverera på ­denna nivå som skådespelare.

Här är årets höjdare

A star is born är en klassisk Holly­woodhistoria. En manlig stjärna på väg ned träffar en ung kvinnlig sångerska på väg upp. Samma historia har blivit film flera gånger tidigare och några av historiens bästa skribenter har varit författare till tidigare versioner. Dorothy Parker var med och skrev Judy ­Garland-versionen från 1954, Joan Didion var med och skrev ­Barbra Streisand-versionen från 1976.

Den nya versionen är smart anpassad till dagens musikindustri. Live­scener med skådespelare brukar innebära skämskudde, men till och med de scenerna med Bradley Cooper som svettig countryrockartist fungerar tack vare konsulter som ­Jason Isbell.

Sann tv-magi i True Detective

Ytterligare en dimen­sion ges av att Lady Gaga-karak­tärens musikaliska utveck­ling i filmen – från en ­Carole King vid piano till slipad underhållare – kan ses som en kritik av Lady ­Gagas egen karriär.