Di Weekend GRADVALL

Stalltips för bättre ledarskap

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HÅLLER I TYGLARNA. Programledare Sanna Lundell.

Tv-serien på SVT Play handlar om hästar. Jan Gradvall har sett den.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Att vara i balans med naturen. Att inte vara slav under kalendrar utan följa jordens naturliga rytm. Att anpassa sitt liv ­efter vad jorden har erbjuda.

Vilken stor tänkare är det som predikar detta? Det är hästar.

Tv-serien Flocken i fyra delar på SVT Play handlar om hästar, men har lika mycket att lära ut till människor om vår existens som de bästa avsnitten av Filosofiska rummet i radio.

Avsnittet om Emelie Cajsdotter som arbetar som djurkommunikatör vid hovstallet i Jordanien borde visas på ledarskapskurser. Vad Emelie Cajsdotter säger om hur en hästflock fungerar kan lika gärna överföras på människor.

Fängslande för ung tv-publik

Några som verkligen borde studera ­detta avsnitt är SVT:s egna chefer.

Agnes-Lo Åkerlind har på 2000-talet tillhört dem som allra främst utvecklat tv-berättandet, med en kombination av rytm, musik och filmfoto med poetiska kvaliteter. Att hennes namn ändå fanns med bland underskrifterna på den debatt­artikel som vittnade om förhållanden hos SVT:s visstidsanställda (ett bisarrt uttryck i sig) gör en glad att alla företag inte behandlar visionära talanger på ­samma sätt. Om Apple hade drivits som SVT ­skulle man låtit designern Jonathan Ive vara visstidsanställd och i stället­ befordrat ­mellanchefer.

»Gammal vänskap rostar aldrig – inte ens efter 25 år«

Flocken är gjord av Clara Mannheimer och Agnes-Lo Åkerlind, samma duo som gjorde första säsongen av Jills veranda.