Hoppa till innehållet

Sparks – lekfullt och spänstigt

”Så smart, fräsch, lekfull, icke-tråkig, spänstig och dynamisk att all annan popmusik låter konservativ vid en jämförelse.”
Det skriver Jan Gradvall om Sparks nya album. Han har också lyssnat på LCD Soundsystem och The National

Sparks – bröderna Ron och Russell Mael.
Sparks – bröderna Ron och Russell Mael.Foto: Foto: Philippe Mazzoni

Sparks
Hippopotamus
(BMG/Pias)

4 poäng

RECENSION. Parallellt med att Lars Gustafsson skrev sin oöverträffade romansvit Sprickorna i muren från 1971 och framåt, uppstod även en tillfällig spricka i populärkulturen.

Under några år blev det plötsligt möjligt för egentligen hopplöst excentriska popartister att smita igenom öppningen i muren och nå toppen på listorna. Artister som klädde sig som påfåglar och sjöng som opera- och operettstjärnor.

Därefter cementerades muren igen och allting återgick till det normala. Mainstream på en sida. Freakshow på den andra.

De som hann slinka igenom sprickorna i muren där under första halvan av 1970-talet var artister som Queen, Roxy Music och kanske i synnerhet Sparks. Två bröder från Kalifornien som gjorde musik så udda och egensinnig att det i dag framstår som obegripligt att album som Kimono my house fanns i varannan svensk gillestuga.

Men det album i Sparks-katalogen som i dag framstår som ännu viktigare än klassikerna från 1970-talet är Lil’ Beethoven, deras 19:e album från 2002.

Ett album där bröderna Ron och Russell Mael helt ändrade sound på rockmusiken. Ut med elgitarrer, bas och traditionella rockinstrument.

I stället in med symfonikorkester.

Detta i sig var ingenting nytt, många har adderat symfoniska inslag, men vad Sparks gjorde var att spela på symfoniorkesterns instrument – cello, fioler, harpa, pukor – fast med samma frenesi som ett punkband.

Samt att använda Eminem som referens för sången.

Från Lil’ Beethoven och framåt har Sparks, både på turnéer och album, upplevt en andra storhetstid. Fast på den andra sidan muren, långt bortom massmedia, i samma kupé som konstmusik.

Nya albumet Hippopotamus med Ron, 72, och Russel, 68, kröner denna andra storhetstid med musik så smart, fräsch, lekfull, icke-tråkig, spänstig och dynamisk att all annan popmusik låter konservativ vid en jämförelse. Dessutom: Årets smartaste omslag.

 

LCD Soundsystem
American dream
(DFA/Sony)
4 poäng

RECENSION. Snart två år efter att David Bowie dog kan man höra hur mycket hans bortgång har påverkat den musik som görs i dag. The Killers och Arcade Fire har nyligen släppt låtar som låter som hyllningar till Bowie.

Den av Bowies epoker som återbesöks mest är hans Berlinperiod. Någon har träffande beskrivit 1980-talet som ett decennium där resten av musikvärlden försökte hinna i fatt vad Bowie gjorde på 1970-talet.

Det är också talande att när Sound and vision från 1977 används som blåkopia för musik på 2010-talet så låter resultatet ändå modernt och framåtblickande.

LCD Soundsystem, ett New York-kollektiv som leds av James Murphy, går ett steg längre. Bowie har alltid hörts i LCD Soundsystems musik. James Murphy och David Bowie jobbade också tillsammans och blev vänner.

American dream är ett superbt album, lika influerat av Talking Heads (särskilt Remain in light) som Bowie.

Höjdpunkten är det tolv minuter långa avslutningsspåret Black screen där Murphy sjunger om sin vän, ackompanjerad av Hansa-dystopiska synthesizertoner. Partiet vid 7.14, där musiken stannar upp och börjar om, kysser Bowie på kinden.

 

The National
Sleep well beast
(4AD/Playground)

4 poäng

RECENSION. Ryktet om Leonard Cohens död är betydligt överdrivet. The National gör musik som låter som en ensam, dinglande glödlampa i ett stenhus på Hydra samtidigt som polstjärnan sitter ensam vid natthimlens bardisk och beställer in en ouzo till.

Vad The National gör är att de tar Leonard Cohens skärpa, cynism och gudomliga melodikänsla och låter honom bli medlem i Joy Division. Bandets sjunde album, snudd på bandets allra bästa, är så magnifikt vemodigt att det får en att vilja flyga rakt in i den där glödlampan som en nattinsekt. Andra spåret heter Day I die. Sen blir det ännu mörkare.

Innehåll från MendiAnnons

Träna upp hjärnan – öka effektiviteten och skapa optimala arbetsplatsen

Mendi är en portabel hjärnträningsprodukt. Med den kan företag båda mäta och träna upp de anställdas hjärnaktivitet – och därmed öka effektiviteten.

Hjärnhälsa är sällan något det pratas om och att det går att träna upp hjärnan är det inte alla som har koll på – men det går i allra högsta grad.

– De flesta är medvetna om att man får positiva effekter av att träna kroppen och hjärnan fungerar på exakt samma sätt, säger Eva Engelbert, vd på Mendi.

Portabel hjärnträningsprodukt 

Neurofeedback-träning har funnits sedan 1960-talet och är ett vetenskapligt validerat sätt att lära hjärnan att fungera bättre. Det används exempelvis av professionella atleter amerikanska elitstyrkor och av dem som vill hantera vardagen bättre.

– Våra kunder vittnar om att de sover bättre, känner mindre ångest, kan kontrollera sin PTSD och har starkare impulskontroller som är en del av ADHD- och ADD-problematiken, säger Dr Mustafa Hamada, produkt- och forskningsansvarig på Mendi.

Detta eftersom neurofeedback exempelvis kan ge förbättrat fokus, kortare reaktionstider och snabbare skiftningar mellan olika tillstånd. 

Mendi har tagit fram en portabel hjärnträningsprodukt. Med hjälp av ett headband och en app får användaren information om sin hjärnaktivitet och kan på så sätt träna upp sin mentala förmåga. Det här innovativa systemet gör det möjligt att mäta och förbättra hjärnfunktionen i realtid. 

– Neural information från hjärnan omvandlas till spelliknande övningar, vilket gör neurofeedback till en rolig och engagerande upplevelse, säger Dr Mustafa Hamada.

Plattform som ger helhetsbild av hälsan på arbetsplatsen

Mendi Innovations AB, som i dag har drygt 35 000 användare, samarbetar med det globala IT-konsultbolaget Accenture för att bygga en plattform för hjärnhälsa som riktar sig mot ‘Corporate Wellness’ och elitidrottare. Plattformen ska ge en helhetsbild av hälsa och välmående på arbetsplatsen, med skräddarsydda träningsprogram som förbättrar kognitiv funktion, stresshantering och generell produktivitet hos anställda. I förlängningen möjliggör detta förutom en bättre allmänhälsa även effektivare och säkrare arbetsplatser.

– För exempelvis piloter och kirurger kan tappat fokus vara skillnaden mellan liv eller död, säger Eva.

Enligt en studie av IT Governance Institute kostar mänskliga fel företag i Storbritannien uppskattningsvis 98,6 miljarder pund per år.

– Tappar man fokus kommer misstag att ske. Vi vill använda Mendi för att under längre perioder kunna se, och varna, om en person är nära en nivå där misstag kan begås, säger Dr Mustafa Hamada.

– Att bygga en ekonomi baserad på psykologiskt och kognitivt välbefinnande gör det möjligt att skapa en starkare och mer motståndskraftig framtid.

 

Läs mer på https://www.mendi.io/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mendi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera