Di Weekend GRADVALL

Soulstjärna lysande i biroll

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KAN FÅ PRIS. Mary J Blige.

Recenserar svenska filmkritiker en konstform eller en distributionsform? Frågan aktualiseras genom fyrfaldigt ­Oscarnominerade Mudbound.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Mudbound kretsar kring två soldater – en vit, en svart – som efter andra världskriget återvänder till sin hemtrakt, bondlandet runt Mississippi, och där konfronteras med posttraumatiskt stress och en rasism som blir allt tydligare.

Soulstjärnan Mary J Blige är lysande i sin biroll och har två fått Oscarnomineringar, både som bästa kvinnliga biroll och för bästa originalmusik.

»Förnuft – och känsla – bakom Netflix segertåg«

Trots detta är det en enligt sajten Moviezines kartläggning en enda svensk dagstidning (Sydsvenskan) som recenserat Mudbound. Varför? För att den inte gick upp på biografer utan lades direkt upp på Netflix.

Ur alla aspekter – konstnärligt, läsarintresse – är detta obegripligt. En relativt smal film som Mudbound hade endast visats på mindre biografer i storstäder med en trolig biljettförsäljning på max 10 000. På Netflix blir den en angelägenhet för hundra gånger fler.

Oslagbar tv-start

Håll tummarna för att filmfotografen Rachel Morrison vinner en Oscar – trots att hon står emot svensk-holländske Hoyte van Hoytema.

Hon är den första kvinna hittills som har nominerats i den klassen. Rachel Morrison har dessutom fotograferat bioaktuella supersuccén Black Panther.